زندگینامه: دکتر نادیا مفتونی (۱۳۴۴-)

۲۳ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۵:۲۸ کد : ۳۰۶۰۰ دیدگاه / گفتگو
تعداد بازدید:۳۷۵۱
نادیا مفتونی در دی ماه ۱۳۴۴ در محله دردشت نارمک تهران به دنیا آمد.

دکتر نادیا مفتونی عضو هیأت علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، تحصیلات ابتدایی تا دبیرستان را در تهران سپری کرد. او که از نخستین تحصیل‌کردگان دبیرستان استعدادهای درخشان تهران در سال ۱۳۶۲ است، موفق شد با کسب رتبه ۲۴ در رشته فیزیک کاربردی وارد دانشگاه صنعتی شریف شود.

در دوران دانشجویی علاوه بر اینکه دانشجویی ممتاز بود، دستی هم بر هنر و فعالیت‌های فرهنگی داشت و در زمینه نمایش‌نامه‌نویسی قلم می‌زد، در این هنگام بود که او با همسر جانباز خود «حسین نوری» در دانشگاه صنعتی شریف آشنا شد و بعد از سه ترم تحصیل در دانشگاه، با مهریه یک «مهر کربلا» به عقد این جانباز نقاش درآمد و تحصیل در دانشگاه صنعتی شریف را رها کرد و به همراه همسرش به تربت جام رفت.

در سال ۱۳۷۸ در حالیکه دارای دو فرزند بود در آزمون سراسری شرکت کرد و در رشته فلسفه وارد دانشگاه تهران شد. نادیا مفتونی موفق شد به عنوان دانشجوی ممتاز دانشگاه تهران در مدت سه سال دوره کارشناسی، در مدت یک سال دوره کارشناسی ارشد و در مدت سه سال هم دوره دکتری تخصصی را به پایان برساند.

این استاد فلسفه دانشگاه تهران بیش از ۱۲ کتاب را به زبان فارسی و انگلیسی تألیف کرده است که از جمله آنها می‌توان به «فارابی و مفهوم‌سازی هنر دینی»، «فارابی: خیال و خلاقیت هنری»، «انگاره‌های اشراقی» و «اقتصاد فرهنگ و رسانه فاضله فارابی» اشاره کرد. وی در تألیف ۱۲ کتاب دیگر با نگارش فصلی از آنها مشارکت داشته است.

انتشار نزدیک به ۱۰۰ مقاله در نشریات معتبر داخلی و بین‌المللی و شرکت در بیش از ۳۰ همایش ملی و بین‌المللی از دیگر فعالیت‌های علمی دانشیار دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران است.

این بانوی فیلسوف نه تنها در عرصه فلسفه و هنر دارای آثار علمی و فعالیت‌های متعدد در سطح ملی و بین‌المللی است، در عرصه اجرا هم مسئولیت‌هایی را برعهده داشته است که از جمله این مسئولیت‌ها می‌توان به مشاور بین‌الملل، معاونت پژوهشی، معاونت دانشجویی و فرهنگی و معاونت گروه فلسفه و کلام اسلامی دانشکده الهیات و عضویت در کمیته تخصصی علوم انسانی انتشارات دانشگاه تهران اشاره کرد. وی همچنین از اعضای بُرد مشاوران فصلنامه تاریخ فلسفه دانشگاه ایلینوی است.

مدیرمسئولی و سردبیری در چندین نشریه از جمله مطالعات نظری هنر و فلسفه و کودک، داوری در چندین جشنواره علمی و دانشگاهی و راهنمایی پایان‌نامه‌های دانشجویی از دیگر فعالیت‌هایی است که در کارنامه دکتر مفتونی ثبت شده است.

دکتر مفتونی که از سال ۲۰۱۹ به عنوان پژوهشگر ارشد (Senior Research Scholar) در دانشکده حقوق دانشگاه ییل (Yale) فعالیت دارد، نقش مهمی در تعامل چهره‌های فلسفه معاصر ایران با فلاسفه مشهور دارد و به دلیل تسلط به زبان انگلیسی توانسته است با برگزاری سمینارها و وبینارهای متعدد با فلاسفه مشهور جهان به معرفی بیشتر فلاسفه ایران بپردازد.

دکتر مفتونی دارای فعالیت‌های علمی و فرهنگی بسیاری است اما شاید بتوان مهمترین و تاثیرگذارترین فعالیت علمی این بانوی هنرمند فیلسوف را شناساندن بیشتر ابونصر فارابی و نقشی که این فیلسوف در شکل‌گیری تمدن اسلامی داشته است، دانست.

مفتونی با کتاب «اقتصاد فرهنگ و رسانه فاضله فارابی» باب جدیدی در پژوهش‌های مربوط به فارابی باز کرد و آن توجه به نظریات اقتصادی فارابی بود. او در این کتاب به برخی دیدگاه‌های اقتصادی فارابی که پیش از آن در جایی مورد توجه قرار نگرفته، پرداخته است که نشان از نزدیک بودن نگاه وی به اقتصاد آزاد دارد.

پژوهش‌های مفتونی محدود به فارابی نبوده و او دامنه تفکرات فارابی در ابن سینا و دامنه تفکرات ابن سینا در سهروردی را نیز مورد تحلیل قرار داده است.

کلیدواژه‌ها: زندگینامه مجله زنان دانشمند دانشگاه تهران دانشگاه تهران خودنوشت ایندیانا


( ۲۲ )

نظر شما :