ماه‌ نوشتی از رخدادهای آبان ماه در دانشگاه تهران

۰۱ آذر ۱۳۹۹ | ۲۲:۴۷ کد : ۱۳۵۷۸ اخبار اخبار برگزیده اخبار ستادی
تعداد بازدید:۲۴۰۴
روابط عمومی دانشگاه تهران: اگر شما دانشگاه تهرانی هستید و یا اخبار دانشگاه تهران را دنبال می‌کردید، اما به هر دلیلی سر رشته اخبار و رویدادهای این ماه را از دست دادید، نگران نباشید. م. تقی زاده، دانشجوی دانشکده علوم اجتماعی در این گزارش مروری دارد بر آنچه که در آبان ماه در دانشگاه گذشت.

برگ‌های سبز که زرد می‌شوند، انارها که سرخ می‌شوند، یعنی پاییز آمده است. پاییز همیشه آغاز است، آغاز سال تحصیلی، شروعی برای تلاش و تکاپو و آغاز جریان زندگی در رگ‌های شهر و دانشگاه تهران. اما پاییز کرونایی این‌بار متفاوت است، این‌بار پاییز با آواز دلتنگی برایمان می‌خواند، دلتنگی برای حضور در دانشگاه و تجربه زیستن در آن.
در این روزگار غریب، که دانشگاه تهران دور است و قریب و هنوز میانمان پیوند عمیق و مشترکی را نگاه داشته است، پیچ و خم‌ها، تلخ و شیرین و خاطرات جاده آبانی دانشگاه تهران را در سفر یک ماهه‌ای که همه از آن چیزهایی به یادگار برداشتیم، روایت می‌کنم.

به همت می‌توان تسخیر کرد...
در این ماه دانشگاه تهران، بر اساس رده‌بندی پایگاه استنادی جهان اسلام (آی. اس. سی)، در همه حوزه‌های موضوعی بالاترین رتبه را در بین دانشگاه‌های کشور از آن خود کرد و همچنین بر اساس آخرین رتبه‌بندی مؤسسه یو.اس نیوز نیز، به‌عنوان بهترین دانشگاه ایران، پنجاه و هشتمین دانشگاه آسیا و سیصد و هشتاد و هفتمین دانشگاه معتبر جهان در سال ۲۰۲۱ انتخاب شد.
البته این دستاوردها حاصل حجم بالایی از سرمایه انسانی، آموزشی، پژوهشی و … است که بخشی از آن در قالب «آمارها در دانشگاه تهران از چه سخن می‌گویند!» منتشر شده است.

استارتاپ‌ها بشتابند!
نخستین مرکز نوآوری رسانه با ابتکار پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، همکاری مؤسسه همشهری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دانشگاه تهران راه‌اندازی شد. با توضیحاتی که مدیر عامل همشهری و رئیس پارک فناوری دادند، حالا دیگر هر کس در حوزه رسانه، ایده‌های خوب و نو دارد، می‌تواند آن را به واقعیت بکشاند و با حمایت مرکز، کسب و کار رسانه‌ای برای خود راه بیندازد.

وز دیدگان غم آید...
۲۵ مهر بود که قلب دکتر غلامعباس توسلی، استاد پیشکسوت گروه جامعه‌شناسی دانشگاه از تپش ایستاد و رفتنشان آه بر جانمان کشاند. در مراسم یادبودشان، پیام تسلیت وزیر علوم، تحقیقات و فناوری قرائت شد و معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم بیان کرد که جایگاه ممتاز دکتر توسلی این است که هر پژوهشگری که بخواهد تاریخ علوم اجتماعی و سیر تشکیل آن را در ایران بنویسد، ناگزیر است بخش گسترده‌ای را به نقش ایشان اختصاص دهد.
دکتر نیلی احمدآبادی، نیز ضمن سپاس از کادر درمان به خاطر مقابله با بیماری کرونا، اظهار داشت که ما باید برای رفع همه مشکلات، از ظرفیت استادان علوم اجتماعی کشور استفاده کنیم و ویژگی متمایز دکتر توسلی را ورود ایشان به جامعه و پیاده‌‌سازی علوم اجتماعی بیان کردند.
انتخابات انجمن‌های علمی دانشجویی، شورای مرکزی کانون‌های فرهنگی، هنری، دینی و اجتماعی و شورای صنفی دانشجویی دانشگاه تهران برگزار شد و رأی مجازی دانشجویان به بار نشست.
اکنون که با اپیدمی کرونا، دانشگاه تهران فرایند آموزش را از دنیای مجازی پی می‌گیرد، رئیس مرکز فناوری‌های دیجیتال دانشگاه تهران در مصاحبه‌ای اظهار کرد که هدف برنامه تحول دیجیتال دانشگاه تهران، گذار به یادگیری الکترونیک است و تأکید من از این به بعد بر یادگیری الکترونیکی نه آموزش الکترونیکی است.

بنیاد حامیان دانشگاه تهران، برترین‌ها و بورسیه
امسال باز هم بنیاد حامیان دانشگاه تهران، دانشجویان برتر را بورسیه کرد و برای نخستین بار، بنیاد علمی آموزشی قلم‌چی ۱۵۰۰ نفر از دانشجویان برتر ورودی جدید سال ۱۳۹۹ را بورسیه کتاب می‌کند و به پذیرفته‌شدگان این بورسیه در دو ترم تحصیلی و در هر ترم، ۴۰۰ هزار تومان کتاب‌های درسی اهدا می‌شود.
و اما دهم آبان بود که پیام رئیس دفتر رئیس جمهوری به دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس هیأت ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها و رئیس دانشگاه تهران برای قدردانی از هیأت ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها دریافت شد. سیل، میهمان همیشگی شهرهای ایران، باعث شد تا با حکم رئیس جمهوری، در اواخر فروردین ۱۳۹۸، این هیأت تشکیل و گزارش جامعی درباره آسیب‌شناسی و ابعاد عوامل بروز و تشدید خسارات سیلاب‌ها تهیه شود و اکنون قرار است مورد استفاده محققان و مجریان قرار گیرد.
در همین روز، مراسم معارفه رئیس جدید دانشکده اقتصاد برگزار شد و دکتر علی سوری به‌عنوان رئیس دانشکده اقتصاد معرفی و از زحمات دکتر حسین عباسی‌نژاد در زمان تصدی این سمت تقدیر شد.
نخستین شماره نشریه خبری تحلیلی «بانگ فرهنگ» منتشر شد و در شماره نخست خود، با پرونده «هیاهوی سکوت»، آثار ناشی از شیوع بیماری کرونا بر فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران را مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.
اسامی برندگان نخستین جشنواره خاطره‌نویسی دفاع مقدس و مسابقه سواد سلامت نیز اعلام شد.
باز هم کامیابی دیگری رقم خورد و دو اثر مشترک انتشارات دانشگاه تهران و اشپرینگر با نام «کلاژ و معماری: فرایندی در طراحی معماری» به نویسندگی دکتر علی اصغر ادیبی و کتاب «چشم‌اندازها و لندفرم‌های بیابانی ایران»، تألیف دکتر مهران مقصودی منتشر شد.
دانشگاه تهران مجدداً در یک رتبه‌بندی نمایان شد و بر اساس نظام رتبه‌بندی تایمز ۲۰۲۱، با بیش از صد رتبه ارتقا از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، در رتبه ۶۰۰-۵۰۱ جهان قرار گرفت.
دهم آبان توافق‌نامه ساخت دانشکده جدید مهندسی عمران دانشگاه تهران با پیگیری چهار ساله بنیاد حامیان و همکاری گروه یاریگران شرکت کیسون به امضا رسید.

بیداد ز بیداد...
دوازدهم آبان بود که به دانشگاه کابل، حمله تروریستی شد و جمله «جان پدر کجاستی» بر خون نشست. در پی این درد که در قلب‌ها رسوخ کرد، رئیس دانشگاه تهران، حملات تروریستی به دانشگاه کابل را محکوم کرد و این ضایعه را به جامعه علمی دانشگاهی و مردم کشور افغانستان تسلیت گفت. در بخشی از نامه ایشان به رئیس دانشگاه کابل آمده است که جای بسی تأسف است که در دنیای کنونی و با تمام پیشرفت‌های علمی بشر، دردمندانه شاهد سقوط مراتب اخلاقی و انسانی هستیم، به‌گونه‌ای که حتی دانشگاه به‌عنوان قلب تفکر و آگاهی مورد حمله اندیشه‌های پوسیده و متحجر قرار می‌گیرد».
همچنین در چهاردم آبان تفاهم‌نامه‌ای به امضای رئیس دانشگاه تهران و مدیرعامل بانک ملت رسید که براساس آن سطح همکاری‌های دانشگاه تهران و بانک ملت در زمینه مراودات بانکی افزایش می‌یابد.
اختراع دستگاه تشخیص سریع ROS خلط با نام تجاری RDSS توسط تیمی به سرپرستی دکتر محمد عبدالاحد که در گروه نانوبیوالکترونیک دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران و تحت حمایت ستاد نانو ساخته شده است، در نشریه بین‌اللملی IEEE Spectrum بازتاب یافت.
رئیس دانشگاه تهران، پانزدهم آبان در بیست و نهمین اجلاس رؤسای دانشگاه‌های بزرگ کشور که به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار شد، بیان کرد: «دانشگاه‌های ایران، در هشت سال گذشته به دلیل آرامش و برنامه‌ریزی که داشتند، توانستند یکی از موفق‌ترین دوره‌های آموزش عالی را سپری کنند و نگاه دانشگاه‌ها و فعالیت‌هایشان به سمت جامعه محور بودن حرکت کرده است».

به قول شاعر گر تو را دور است آموزش، ز دوری غم مخور...
دانشگاه تهران با توجه به تداوم وضعیت آموزش از راه دور با هدف تسهیل خدمات‌رسانی و کمک به نودانشجویان جهت استفاده بهینه از تمامی امکانات، ظرفیت‌ها و خدمات دانشگاهی، اقدام به راه‌اندازی بسته «راهنمای جامع اطلاعات دانشگاه تهران» کرد.

البته در آبان، باز آمد بوی ماه درس و مشق...
هفدهم آبان، شروع کلاس‌های نودانشجویان و این بار در دنیای مجازی بود. رئیس دانشگاه تهران در پیامی نوشت: جوانان پر افتخار و نو دانشجویان امروز که بی‌شک در فردایی نه چندان دور، همچون دیگر دانش‌آموختگان این دانشگاه، بر فراز قله‌های معرفت، دانش و خلاقیت خواهند درخشید و ما بر خود می‌بالیم که در سرآمدترین دانشگاه کشور، به بهترین فرزندان این مرز و بوم خوش آمد بگوییم.

هفته کتاب خوانی و دانشگاه تهران
سامانه جامع کتابخانه‌های دانشگاه تهران راه‌اندازی شد و تاکنون نزدیک به دو هزار جلد کتاب به صورت الکترونیکی در آن قرار گرفته است و متقاضیان می‌توانند بدون پرداخت هزینه استفاده کنند. رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه نیز در مصاحبه‌ای دستور کار آینده کتابخانه ها را اعلام کرد: گسترش کتابخانه دیجیتال!
از سوی اداره کل فرهنگی و اجتماعی مسابقه کتاب‌خوانی «زندگی حقیقی انسان» برگزار و همچنین یادنامه دکتر مهدی طالب، استاد دانشگاه تهران، از سوی مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منتشر شد.

فغان از جدایی، فغان از جدایی...
۲۱ آبان، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر داود فیرحی، استاد برجسته دانشکده حقوق و علوم سیاسی و دکتر روح‌‌الله عالمی، استاد پیشکسوت دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، به دیار معشوق پیوستند.
رئیس دانشگاه تهران در پیامی به مناسبت درگذشت دکتر فیرحی فقدان این استاد را تسلیت گفتند. در بخشی از این پیام آمده است: «هزاران دریغ و افسوس که ما این استاد متفکر، خلاق، نواندیش و متخلق به اخلاق الهی را خیلی زود و در اوج پختگی علمی از دست داده‌ایم».

نقش دانشگاه تهران در پیشگیری از اعتیاد!
در وبینار پیشگیری از اعتیاد کشورهای سازمان اکو، معاون دانشجویی دانشگاه تهران بیان کرد که مسئولیت اجتماعی با رویکرد هم افزایی اولویت دانشگاه در برنامه‌های پیشگیری و مواجهه با بزه‌های اجتماعی است و تولید و گسترش علم پیشگیری از اعتیاد را از اهداف دانشگاه تهران و در راستای تحقق مسئولیت اجتماعی برشمرد.
۲۴ آبان، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر جواد اژه‌ای، استاد پیشکسوت دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، از میان ما رفتند. ایشان علاوه بر آموزش و تربیت دانشجویان و تألیف آثار علمی و پژوهشی ارزشمند، فعالیت‌های شایان توجهی نیز در حوزه‌های مختلف آموزش عالی داشت.

سخن دوست خوش است...
در آئین نکوداشت دکتر محقق، رئیس دانشگاه تهران گفت: «یک ملت وقتی ملت خواهد بود که موضوعاتی برای افتخار کردن و تعامل داشته باشد. ادیبان و عالمان برای ما فرهنگ می‌سازند، افتخار می‌آفرینند، تعامل و با هم بودن را تعلیم می‌دهند و آنان پشتوانه تمدن‌ها و ملت‌ها هستند».

هیچ راهی نیست کان را نیست پایان غم مخور...
هیأت رئیسه دانشگاه، با هدف بررسی آخرین وضعیت ساختمان در دست احداث دانشکده علوم و فنون نوین از این پروژه بازدید کردند. احداث ساختمان جدید دانشکده، در سال ۱۳۹۱ به تصویب دانشگاه رسید و قرار بود که در سال ۱۴۰۰ به پایان برسد، اما با وقفه روبه‌رو شد و طی موافقت‌نامه اخیر که بین رئیس دانشگاه تهران و رئیس سازمان برنامه و بودجه به امضا رسید مقرر شد، با پیش‌بینی مبلغ ۱۱۵ میلیارد تومان تا سال ۱۴۰۵ این پروژه به پایان برسد.
رؤسای دانشگاه تهران و دانشگاه اونان بر گسترش فعالیت‌های علمی مشترک و تبادل دانشجو تأکید کردند.
گروه فیزیک اتمی و مولکولی دانشگاه تهران در زمینه فعالیت‌های اپتیک و فوتونیک در فهرست مراکز معتبر آموزشی قرار گرفت. این برای نخستین بار است که این رشته در این حوزه در این فهرست معتبر بین‌المللی معرفی می‌شود.
و اما مدیر جدید اداره کل تربیت بدنی دانشگاه تهران نیز معرفی شد و در مراسم معارفه، معاون فرهنگی دانشگاه تهران از عدم توجه به حوزه فرهنگ و ورزش انتقاد کرد و گفت: «آنچه که ما امروز به‌عنوان معضلات اجتماعی می‌بینیم نه صرفاً محصول شرایط اقتصادی، بلکه ناشی از سیاست‌گذاری نادرست در حوزه فرهنگی است».
برگزیدگان دانشگاه تهران در سی و پنجمین دوره جشنواره سراسری قرآن و عترت دانشجویان معرفی شدند و در بخش آوایی در رشته قرائت تحقیق، سید محمد حسینی‌پور رتبه اول، در رشته حفظ پنج جز، الهام معزی رتبه اول، در حفظ ۱۰ جز، علی بحرانی‌پور رتبه دهم و در بخش هنری در رشته طراحی پوستر و زهرا رحیمی رتبه سوم را کسب کردند.

در نشستی با حضور رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران، از فعالیت‌های دانشگاه تهران در حوزه آموزش‌های الکترونیکی قدردانی شد.

در دنیای فلسفه با استادان فلسفه دانشگاه تهران: بخوانیم و بیندیشیم
سومین پنج‌شنبه نوامبر، روز جهانی فلسفه نام گرفته است و به همین مناسبت مصاحبه‌های خواندنی با استادان فلسفه دانشگاه تهران منتشر شد.

روز جهانی کودک با دکتر پورحسین و دکتر حجازی
به مناسبت روز جهانی کودک، مصاحبه‌ای با دکتر رضا پورحسین، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران انجام شد و ایشان از نبود یک نهاد بالادستی برای حقوق کودکان در کشور، نگاه نادرست نظام تربیتی، آموزشی، بهداشتی و فرهنگی به کودکان و دغدغه نبودن کودک به‌عنوان یک موضوع گسترده در کشور سخن گفتند. همچنین با دکتر الهه حجازی، نیز مصاحبه شد و ایشان هم از آگاهی دادن به کودکان برای استفاده درست از فضای مجازی، توجه به کودکان در هر شرایطی، بازتعریف مأموریت نهادهای آموزشی در زمینه کودکان و ضروری بودن گذراندن دوره‌های فرزندپروری قبل از تولد فرزند سخن گفتند.

و اما باز امان از جدایی...
در آخرین روز آبان، دکتر مهدی وصفی مرندی، استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران نیز از میان ما رفتند و رخ در نقاب خاک کشیدند.
دانشگاه تهران در این یک ماه، همچون گذشته مسابقات، کنگره‌ها، رویدادها، همایش‌ها و جشنواره‌های زیادی را شاهد بود. برخی از آنها هم برای آینده برنامه‌ریزی شده‌اند که امیدوارم فرصت حضور در آنها را از دست ندهید. مهمترین آنها:


به پایان آمد این آبان...
این ماه نیز، پر از شادی و غم و پر از رخداد گذشت و همه ما شریک لبخند و اندوه دانشگاه بودیم و به سهم خود تلاش کردیم. در این سفر عزیزانی را از دست دادیم که یادشان گرامی باد و دانشجویان جدید به سفرمان اضافه شدند که به آنها خوش آمد می‌گوئیم.
به قول شاعر «و ما مسافریم، بزرگراه در انتظار ماست… (افسانه شعبان نژاد)».
آبان بخیر و آذرتان به نیکی و شادکامی. سفر همچنان ادامه دارد....
 

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۶


لینک دانلود فایل

کلیدواژه‌ها: ماه نوشت آبان رخداد دانشگاه تهران


( ۴ )

نظر شما :