ویژه گرامیداشت مقام زن

نگاهی به بیوگرافی و سوابق مشاهیر زن در دانشگاه تهران

۱۲ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۸:۱۶ کد : ۱۴۷۰۲ اخبار اخبار برگزیده اخبار فرهنگی-دینی
تعداد بازدید:۶۵۲۷
روابط عمومی دانشگاه تهران: «مفاخر و مشاهیر» برگ زرینی در تاریخ درخشان دانشگاه تهران و نشان دهنده نقش و مشارکت بالای دانشگاه تهران در تحولات علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی کشور از ابتدای تأسیس در سال ۱۳۱۳ (۱۹۳۴ م) تا کنون می‌باشد.
نگاهی به بیوگرافی و سوابق مشاهیر زن در دانشگاه تهران

انتخاب مفاخر و مشاهیر دانشگاه تهران بر اساس فرایندی طولانی و چند مرحله‌ای بوده که با معرفی از سوی واحدهای زیرمجموعه دانشگاه آغاز و در نهایت در ستاد مرکزی دانشگاه مورد تأیید و تصویب قرار گرفته است.
در انتخاب مشاهیر و مفاخر، علاوه بر شأن و معیارهای علمی و پژوهشی دانشگاهی، اشتهار عمومی، دامنه اثرگذاری ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی، اخلاق علمی، و … از جمله مهمترین شاخص‌های انتخاب برای قرار گرفتن در این لیست بوده است.
آنچه در ادامه می خوانید، مروری است بر بیوگرافی و سوابق و آثار ۱۱ تن از مشاهیر زن در دانشگاه تهران.

امیر بانو کریمی
دکتر امیر بانو کریمی دکترای زبان و ادبیات فارسی و عضو هیأت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران با تخصص اصلی سبک هندی و صائب شناسی، استاد و پژوهشگر برجسته رشته زبان و ادبیات فارسی، مصحح، صائب پژوه، نویسنده، محقق و پژوهنده در مرکز تحقیقات علوم انسانی است. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

آلنوش طریان
دکتر آلنوش طریان دارای دکترای فیزیک از دانشگاه سوربن فرانسه و عضو هیأت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و بانوی اختر فیزیک و مادر علم ستاره شناسی مدرن، موسس نخستین رصدخانه فیزیک خورشیدی در ایران، عضو کمیته ژنو فیزیک دانشگاه تهران و نخستین زن فیزیکدان کشور است. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

بدرالزمان قریب
دکتر بدرالزمان قریب دارای دکترای زبان‌شناسی از دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا و عضو هیأت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و استاد و پژوهشگر برجسته رشته زبان‌شناسی، ادیب، شاعر، سغدی پژوه است. این استاد ممتاز دانشگاه بانی و مؤسس نخستین کرسی آموزش زبان سغدی در دانشگاه تهران، عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب‌فارسی، عضو افتخاری انجمن ایران‌شناسان اروپا، عضو انجمن بین‌المللی دست نوشته‌ها و کتیبه‌های ایرانی لندن بوده است. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

پریرخ دادستان
دکتر پریرخ دادستان دارای دکترای روان شناسی از دانشگاه ژنو سوئیس و عضو هیأت علمی دانشکده روان شناسی دانشگاه تهران است. دکتر دادستان با عنوان «مادر روان شناسی نوین ایران» استاد و پژوهشگر برجسته رشته روان‌شناسی است که در کارنامه افتخارات خود، مدیریت دفتر مطالعات و تحقیقات علوم انسانی، مسئولیت در نخستین مرکز هدایت حرفه‌ای و هدایت تحصیلی را ثبت کرد. وی از چهره‌های ماندگار در رشته روان شناسی است. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

دره میرحیدر
دکتر دره میرحیدر؛ چهره‌ماندگار و استاد و پژوهشگر برجسته رشته جغرافیای سیاسی در دانشگاه تهران، عضو وابسته فرهنگستان علوم، عضو مؤسس انجمن جغرافیدانان ایران و بنیانگذار جغرافیای سیاسی نظام مند در کشور است. وی دارای تخصص اصلی جغرافیای سیاسی و تخصص فرعی «منطقه خلیج فارس و خاورمیانه» می‌باشد. استاد میرحیدر دکترای جغرافیای سیاسی خود را از دانشگاه ایندیانای آمریکا دریافت کرده و با رتبه علمی استادی؛ عضو هیأت علمی گروه جغرافیای دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران است. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

زهره سرمد
دکتر زهره سرمد دارای دکترای تعلیم و تربیت با گرایش روانشناسی تربیتی و آمار از دانشگاه استنفورد آمریکا و عضو هیأت علمی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، با رتبه علمی استاد می‌باشد. این استاد و پژوهشگر برجسته رشته تعلیم و تربیت، مدرس آمار، سنجش و اندازه‌گیری، روش تحقیق، روانشناسی تربیتی و نظریات یادگیری است. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

ژاله آموزگار
دکتر ژاله آموزگار استاد برجسته رشته فرهنگ و زبان‌های باستانی در دانشگاه تهران است که کهنه کاران این رشته به ایشان، لقب «بزرگ بانوی مطالعات ایران‌ِ باستان» را داده‌اند. دکتر آموزگار، اسطوره‌شناس، مترجم، نویسنده، پژوهشگر بنیاد فرهنگ ایران، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و عضو شورای عالی علمی مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی است و عضویت هیأت مشورتی انجمن ایران‌شناسی فرانسه در ایران و عضویت گروه انتخاب کتاب را در کارنامه پربار خود دارد. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

سیمین دانشور
دکتر سیمین دانشور استاد و پژوهشگر برجسته رشته ادبیات و زبان فارسی منتقد ادبی، مترجم، نخستین زن داستان‌نویس، رمان‌نویس دوره چهارم ادبیات معاصر، و نخستین رئیس کانون نویسندگان ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی است. سیمین دانشور یکی از اولین نویسندگان زن ایرانی است که در نگاشتن هویت و ذهنیت زنانه سهم به سزایی داشته است. دانشور به اصول واقع گرایی در داستان اهمیت می‌داد و روایت‌های انتزاعی مورد توجه او نبود. دکتر سیمین دانشور دکترای ادبیات و علوم انسانی و عضو هیأت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، با رتبه علمی استاد تمام است. این استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی در سال ۱۳۵۸ به افتخار بازنشستگی نائل آمده است. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

شیرین بیانی‌‌‌‌‌‌
دکتر شیرین بیانی دارای دکترای تاریخ از دانشگاه سوربن فرانسه، تاریخ‌نگار، پژوهشگر، مؤلف ایرانی و استاد تمام با رتبه پروفسوری «رتبه همراه استادی» در گروه تاریخ دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران است. این استاد موفق و برجسته ایرانی دارای تخصص اصلی و اولیه تاریخ «مغول و مغول شناسی» است. از فرازهای مهم زندگی علمی استاد بیانی با شخصیت علمی خاصی از ایشان برای پیشبرد مطالعات تاریخ ایران در دورۀ مغول و در نگاهی فراتر فرهنگ و هویت ایرانی مواجه می‌شویم که از ایشان شخصیتی ممتاز در این عرصه به یادگار گذاشته و در ردیف پیشگامان نگاه فرهنگی-تمدنی به تاریخ عصر مغول در ایران است. دکتر بیانی فرهنگ و هویت ایرانی و از جمله مذهب را همچون رشته‌ای در سراسر تاریخ ایران در دورۀ مغول مورد بررسی قرار داده و با تلاشی تحسین برانگیز توانسته پویایی و پایداری آن را به‌رغم تمامی مصائب و ناملایمات به تصویر بکشد. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

فاطمه سیاح
دکتر فاطمه سیاح دارای دکتری ادبیات اروپایی از دانشکده ادبیات دانشگاه مسکو و استاد سنجش ادبیات و ادبیات روسی دانشگاه تهران، عضو هیأت مدیره «کانون بانوان ایران» و عضو هیأت مدیره «انجمن روابط فرهنگی ایران و شوروی» بوده است. او در مدت کوتاه عمر پر تلاش خود افتخارات زیادی در دانشگاه تهران آفرید. فاطمه سیاح نخستین استاد ایرانی است که با آگاهی از نظریات نقد ادبی جدید جهان نسل جوان ایران را با مبانی و معیارهای نقد علمی آشنا کرد. سبک و سیاق او در نقد ادبی، مبتنی بر رئالیسم و مارکسیسم و تحت تأثیر نقادان برجسته روس از جمله بلینسکی و چرنیشفسکی بود. گفتارهای او در نقد و سنجش ادبیات دارای آنچنان ارزش و اعتباری است که می‌تواند فصل مهمی از تاریخ نقد ادبی ایران را به خود اختصاص دهد. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

نیکچهره محسنی
دکتر نیکچهره محسنی دارای دکترای روان شناسی از دانشگاه سوربن فرانسه و عضو هیأت علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، استاد و پژوهشگر برجسته رشته روانشناسی و عضو انجمن روانشناسی ایران، مؤسس «آزمایشگاه روانشناسی کودک» در دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران و عضو انجمن روانشناسی ایران است. دکتر محسنی از شاگردان ژان پیاژه پرفسور مشهور رشته روانشناسی بوده که رساله دکترایش را نیز با وی گذرانده است. وی در نروژ، مسئولیت تحقیق یک کار میان فرهنگی را به عهده گرفت و برای انجام آن به ایران آمد. ۳ ماه روی مقایسه رشته شناختی میان بچه‌های شهری تهران با بچه‌های روستایی ایرانی و بچه‌های اروپایی تحقیق کرد و انجام طرح‌های پژوهشی و تالیف -ترجمه کتاب‌هایی در باره روانشناسی رشد را پی‌ریزی و از دیدگاه روانشناسی به ارائه مشاوره در خصوص مشکلات و مسائل خانوادگی، شخصی پرداخت. برای ادامه مطالعه ادامه مطلب اینجا کلیک کنید.

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۳

کلیدواژه‌ها: مشاهیر زن روز بزرگداشت مقام زن دانشگاه تهران


( ۲۱ )

نظر شما :

رحیمی ۱۵ بهمن ۱۳۹۹ | ۱۸:۲۰
عالیه