ویژه گرامیداشت مقام زن

نمایه آماری از جایگاه زنان در دانشگاه تهران

۱۴ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۵:۵۷ کد : ۱۴۷۳۰ اخبار اخبار برگزیده اخبار فرهنگی-دینی
تعداد بازدید:۲۶۱۲
روابط عمومی دانشگاه تهران : تاریخ ایران‌زمین مملو از نقش‌آفرینی زنان و دختران سخت‌کوشی است که پا به پای مردان در مسیر اعتلا، آبادانی، استقلال و شکوفایی کشور همت گماشته‌اند و ای‌بسا که در برخی بزنگاه‌های تاریخی پیشگام نیز بوده‌اند. عرصه‌های علمی، تحقیقاتی و فناوری نیز از این امر مستثنا نیستند. در این گزارش، عطیه مهرابی، دانشجوی کارشناسی رشته ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی، نگاهی دارد به جایگاه زنان در دانشگاه تهران. اطلاعات و داده‌های این گزارش بر اساس آمارهای دریافت‌شده از معاونت پژوهشی دانشگاه تا تاریخ آذرماه ۱۳۹۹ بوده است.

اعضای هیأت علمی زن و دانشجویان دختر در دانشگاه تهران
در حال حاضر ۵۴۲ عضو هیأت علمی زن در دانشگاه تهران مشغول آموزش، تدریس، پژوهش و انجام سایر فعالیت‌های علمی هستند که این میزان، حدود یک چهارم کل اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران را شامل می‌شود.
به لحاظ دانشجویان، دانشجویان دختر با فراوانی ۲۰ هزار و ۲۳۳ نفر، حدود ۴۲ درصد کل دانشجویان دانشگاه تهران را تشکیل می‌دهند. البته باید دانست که میزان دانشجویان دختر ورودی امسال (۱۳۹۹) دانشگاه تهران ۵ هزار و ۸۹۳ نفر بوده است که از نظر درصدی، ۴۵ درصد ورودی امسال دانشگاه تهران را تشکیل می‌دهند.
این تعداد عضو هیأت علمی زن و دانشجویان دختر، در کنار یک هزار و ۳۱۲ کارمند زن، بخشی از سرمایه عظیم انسانی دانشگاه تهران به‌عنوان نماد آموزش عالی کشور محسوب می‌شود.
 

دستاوردهای علمی زنان در دانشگاه تهران
اعضای هیأت علمی و پژوهشگران زن در دانشگاه تهران در گروه‌های آموزشی و دانشکده‌های مختلف، مجموعاً ۱۵ هزار و ۵۶۳ مقاله نوشته‌اند، ۱۲ هزار و ۸۱۱ مقاله علمی ارائه شده در همایش‌ها و سمینارها داشته‌اند و بیش از یک هزار و ۹۰۰ عنوان کتاب تألیف کرده‌اند.

همچنین آنها ۴۶۸ طرح کاربردی به سرانجام رسانده‌اند، در ۱۹۳ مورد فعالیت فناورانه نقش داشته‌اند، و ۲۶۰ داوری تخصصی برای ایشان ثبت شده است. ضمن اینکه بیش از ۲۸۰ عنوان «برتر / برگزیده» در جشنواره‌های مختلف کسب کرده و در ۶۲ کرسی نظریه‌پردازی حضور داشته‌اند. ‌‌‌‌‌‌


درخشش بانوان در جشنواره‌های آموزش، پژوهش و بین‌المللی دانشگاه
دانشگاه تهران همه ساله شاهد سه رویداد مهم و تاریخی است: ۱- جشنواره پژوهش و فناوری، ۲- جشنواره آموزش و ۳- جشنواره بین‌الملل. مروری بر لیست برگزیدگان و منتخبان هر سه جشنواره در سال‌های اخیر، از جایگاه ویژه و ممتاز زنان خبر می‌دهد.
 

در بازه‌ی زمانی ۱۳۹۹-۱۳۹۱، در مجموع، بیش از ۱۰۰ عنوان «برگزیده/منتخب» به بانوان علمی دانشگاه تهران اعطا شده است؛ عناوینی که طیف متنوعی از دانشجو، کارمند، مدیر، عضو هیأت علمی و … را شامل می‌شود.
 

تحلیلی بر مقالات علمی نوشته شده با موضوع زنان در دانشگاه تهران
در بازه‌ی زمانی ۱۳۹۹-۱۳۹۰، در مجموع ۲۳۵ مقاله از سوی اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران با موضوع «زنان» نگاشته شده و در نشریات دانشگاهی به چاپ رسیده است. 
در جدول شماره ۳، هفت فصلنامه‌ برتر از نظر چاپ مقاله‌ مرتبط با بانوان در بازه‌ زمانی ۱۳۹۹-۱۳۹۰ را نشان می‌دهد. شایان ذکر است که تمامی این نشریت متعلق به دانشگاه تهران هستند. 


زنان و مشارکت اجتماعی، در صدر اولویت‌های پژوهشی با موضوع زنان
بر اساس تحلیلی که از عناوین این مقالات استخراج شد، پژوهش‌ها انجام‌شده اعضای هیأت علمی در بازه  ۱۳۹۹-۱۳۹۰، در خصوص زنان، در محورهایی به شرح زیر (جدول شماره ۴) طبقه‌بندی می‌شوند. از این تعداد مقاله شناسایی شده، ۴۷ مقاله، ۲۰ درصد، در حوزه بانوان و جامعه بوده است و پس از آن، حدود ۱۶ درصد پژوهش‌ها، ۳۷ مورد، به موضوع روابط ایشان با جنس مخالف، ازدواج و طلاق اختصاص پیدا می‌کند.

براساس ارزیابی صورت گرفته، دانشکده علوم اجتماعی با دارا بودن ۱۴۴ عنوان مقاله در جایگاه اول و دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی نیز با تهیه و ارائه‌ ۲۲ مقاله، در جایگاه دوم قرار داشته است.

در کنار مقالات علمی که با موضوع زنان به رشته تحریر درآمده‌اند، سهم پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشگاهی نیز با موضوع زنان در دانشگاه تهران قابل توجه است. 

همانطور که از جدول فوق قابل مشاهده است، بیشترین تعداد پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشگاهی با موضوع زنان در دانشکده علوم اجتماعی به سرانجام رسیده‌اند. 

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۸

کلید واژه ها: نمایه آماری جایگاه زنان در دانشگاه اعضای هیأت علمی زن و دانشجویان دختر دستاوردهای علمی زنان مشارکت اجتماعی روز بزرگداشت مقام زن دانشگاه تهران


( ۳ )

نظر شما :