تجارب زیسته دانشجویان بین‌المللی - ۵

مصطفی تیام: هدف من کسب دانش و تجربه در کنار استادان توانمند دانشگاه تهران است/ جایگاه رشته مهندسی نفت در ایران بسیار قابل توجه است

۲۹ دی ۱۳۹۹ | ۱۴:۲۶ کد : ۱۴۵۰۱ اخبار تجارب زیسته
تعداد بازدید:۱۶۰۱
روابط عمومی دانشگاه تهران: یکی از مؤثرترین راهکارهای تبادلات علمی و فرهنگی بین کشورها، حضور دانشجویان بین‌المللی در دانشگاه‌هاست؛ دانشجویانی با آداب، سنن، فرهنگ و زمینه‌های اجتماعی متفاوت از کشوری دیگر، که می‌توانند علاوه بر تحصیل، ارتقاء و رشد زمینه‌های علمی، پیام‌آوران صلح و دوستی و ارتباط بین ملت‌ها نیز باشند.


دانشگاه تهران نیز با تأکید بر توسعه روابط بین‌الملل و دیپلماسی علمی، همواره جایگاه ویژه‌ای برای حضور و فعالیت دانشجویان بین‌الملل قائل بوده است. از این‌رو هدیه میرزایی، کارشناس روابط عمومی دانشگاه، در سلسله گفتگوهایی با دانشجویان برتر بین‌المللی، به بررسی دغدغه‌های آنها و فرصت‌ها و چالش‌های تحصیل دانشجویان بین‌المللی در دانشگاه تهران پرداخته است.

مصطفی تیام، دانشجوی برتر بین‌المللی دانشگاه تهران، سخنان خود را با جمله «بسم الله الرحمن الرحیم / هست کلید در گنج حکیم» آغاز و خود را این‌گونه معرفی کرد، من مصطفی تیام، دانشجوی دکتری مهندسی نفت پردیس دانشکده‌های فنی و اهل کشور سنگال هستم. کشور سنگال در غرب قاره آفریقا قرار دارد. بعد از اخذ دیپلم در رشته فیزیک و شیمی در دانشگاه «شیخ آنتی دیوپ داکار» که یکی از بزرگترین دانشگاه‌های آفریقاست، پذیرفته شدم. دوره کارشناسی‌ارشد خود را با گرایش فیزیک کاربردی با معادل ۱۵.۱۶ به اتمام رساندم. در حال حاضر نیز در مقطع دکتری مهندسی نفت دانشگاه تهران، تحصیل می‌کنم و به لطف خدا با معدل ۱۷.۷۶ واحدهای درسی‌ام را گذرانده‌ام.
مصطفی تیام، در پاسخ به پرسشی درباره هدف و معیاری که از انتخاب دانشگاه تهران به‌عنوان دانشگاه محل تحصیل داشته است، گفت: «دانشگاه تهران، رتبه اول دانشگاه‌های ایران را دارد و همچنین می‌توان گفت یکی از بهترین دانشگاه‌های آسیاست. هدف من از انتخاب دانشگاه تهران برای ادامه تحصیل، کسب دانش و تجربه در کنار استادان توانمند در زمینه مهندسی نفت است. امیدوارم بتوانم این دانش را در اختیار مردم کشورم قرار دهم و این علم و تجربه را با آنان سهیم شوم تا به لطف خدا بتوانیم در زمینه اکتشافات، استخراج و تولیدات مناسب، مطابق نیاز روز دنیا گام‌های مثبتی برداریم».
دانشجوی پردیس دانشکده‌های فنی، به دلیل اینکه در سال‌های اخیر در کشور سنگال مناطق نفت و گاز پیدا شده، تصمیم گرفته تا رشته تحصیلی خود را تغییر دهد و این موضوع، همزمان با انعقاد تفاهم‌نامه بین جمهوری اسلامی ایران و سنگال برای آموزش دانشجو در زمینه تخصص مهندسی نفت صورت گرفته است. بر این اساس، مصطفی تیام، از جمله کسانی بوده که برای ادامه تحصیل در ایران انتخاب و سال ۲۰۱۸ در دانشگاه تهران پذیرفته شده است.
وی با بیان اینکه تحصیل در دانشگاه تهران، مزایای مختلفی دارد به تنوع رشته‌ها، کیفیت کلاس‌ها و امکان ورود به عرصه‌های بین‌المللی در فضایی حرفه‌ای و پیش‌رفته اشاره کرد. از دیدگاه این دانشجو، فارغ‌‌التحصیلی از دانشگاه معتبری همچون دانشگاه تهران، می‌تواند فرصت‌های کاری و پژوهشی در زمینه‌های مختلفی را فراهم آورد.
دانشجوی برتر بین‌المللی دانشگاه تهران در ادامه اظهار کرد: «بعد از ثبت‌نام اولیه در مقطع دکتری، دوره‌های پایه نفت و گاز را قبل از شروع دوره اصلی گذراندم. در آغاز با توجه به تازگی دوره‌ها و سیستم آموزشی جدید به نظر می‌رسید، تحصیل در این شرایط کار آسانی نباشد و از عهده این کار برآمدن، شجاعت و از خود گذشتگی زیادی می‌خواست. پس از پایان دوره پیش‌نیاز، تازه با سیستم آموزشی ایران آشنایی پیدا کردم و دریافتم که سیستمی دقیق و کارآمد است و فعالیت‌های خارج از کلاس زیادی را می‌طلبد. استادان با تجربه من، همواره سعی داشتند تا بیشترین مطالب و نکات را در کلاس درس ارائه دهند، البته مابقی آن را باید در خانه مطالعه می‌کردم».
مصطفی تیام، در خصوص نحوه همکاری و تعامل با دیگر دانشجویان عنوان کرد که رابطه بسیار خوبی با دانشجویان خارجی دارد و روابط آنها دوستانه و برادرانه است. با توجه به اینکه در رشته‌ای که تحصیل می‌کند افراد غیر ایرانی کمتری هستند، بیشتر با همکلاسی‌های ایرانی خود در ارتباط است، اما در خوابگاه بیشتر با دانشجویان لبنانی دوستی و تعامل دارد.
از دیدگاه دانشجوی پردیس دانشکده‌های فنی، در فعالیت‌های گروهی، هر نفر عقیده خود را بیان می‌کند و تلاش بر این است تا پاسخ‌های علمی مناسب پیدا شود. وی چندین پروژه گروهی و همچنین پروژه‌های انفرادی داشته است و بر این نکته باور دارد که در تحقیقاتی که به‌صورت تیمی انجام می‌شود، نتایج پربارتر و سودمندتری کسب می‌شود و به شدت به کار گروهی معتقد است.
وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به پرسشی در خصوص میزان علاقه‌مندی به رشته تحصیلی خود و مزیت‌ها و کاربردهای آن این‌گونه توضیح داد: «با وجود رقابت شدید در برخی زمینه‌های حرفه‌ای، به‌عنوان مثال صنعت نفت، داشتن مدرک تخصصی در این زمینه یک مزیت محسوب می‌شود. همانطور که در ابتدا نیز عنوان کردم، پس از کشف نفت و گاز در سال‌های اخیر در کشور سنگال، آرزوی من برای مشارکت و فعالیت در زمینه صنعت نفت بیشتر شد؛ چون می‌توانم از این دانش، برای رفع مشکلات عمده‌ای که کشورم با آن روبه‌رو است، استفاده کنم. در حال حاضر سنگال به‌عنوان یکی از کشورهای نفت‌خیزمحسوب می‌شود، اما تعداد منابع انسانی متخصص در این زمینه اندک است. این امر سبب می‌شود که من انگیزه بیشتری برای کسب تجربه و مهارت در زمینه نفت و گاز داشته باشم تا بتوانیم اکتشافات، استخراج و تولید را بر اساس پیشرفت‌ها و تکنیک‌های روز دنیا انجام دهیم».
این دانشجوی برتر بین‌المللی، در ادامه به توصیف مزایای صنعت نفت پرداخت، بنا بر گفته او، این منبع انرژی، نسبتاً ارزان، کارآمد، ایمن، قابل اعتماد و نگهداری و حمل و نقل آن آسان است. صنعت نفت، از جمله منابعی است که می‌تواند منجر به توسعه هر کشوری شود و برای صدها هزار نفر تولید اشتغال کند. از نظر این دانشجو، صنعت نفت در کنار مزایای بسیار چالش‌هایی هم دارد و اینکه بازیابی نفت غیرمتعارف گران است و باعث کاهش بازگشت سرمایه می‌شود. همچنین افکار عمومی به شدت نگران خطرات آلودگی نفتی و تأثیرات آن در محیط زیست هستند در حالی‌که میزان تولید نفت در دنیا رو به افزایش است.
مصطفی تیام، همچنین بیان می‌کند: «در بین صنعت‌های نوپا، نفت حوزه‌ای است که همچنان چشم‌اندازهای زیادی می‌تواند ارائه کند. تجربه من در این زمینه اندک و محدود است، با این حال مطالعاتم نشان می‌دهد که پژوهش و تحقیق در حوزه نفت به دلیل پیچیدگی زیاد، ضروری است. از نظر من، در حوزه نفتی تمام گرایش‌های تحصیلی جالب است، اما بیشتر در تخصص مهندسی تولید متمرکز شده‌ام. باید گفت برای بهتر درک‌کردن این حوزه، تسلط بر سایر زمینه‌های مرتبط نیز نیاز است».
از دیدگاه دانشجوی پردیس دانشکده‌های فنی، ایران در زمینه نفت تاریخچه بسیار طولانی دارد و رشته مهندسی نفت در این کشور، بسیار پیشرفته و از کشورهایی است که بیشترین ذخایر نفت و گاز را در جهان دارد. جایگاه رشته مهندسی نفت در ایران بسیار قابل توجه است؛ چرا که ایران جزو استخراج‌کنندگان، تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت در منطقه و سراسر جهان است.
این دانشجوی برتر بین‌المللی، در پاسخ به اینکه چه انتظار و یا درخواستی از مسئولان دانشگاه برای بهبود رویکردهایی چون آموزش و پژوهش دارد، گفت: «درخواست‌های من در مورد بهبود شرایط تحصیلی زیاد نیست، اما مسئولان دانشگاه می‌توانند ظرفیت آزمایشگاه‌های خاص را از نظر تجهیزات برای تحقیقات پیشرفته افزایش دهند. اگر ما بتوانیم از کارآموزی در شرکت‌ها یا صنایع نفتی برای تحکیم دستاوردهای خود بهره‌مند شویم، این رویکرد بسیار مفید خواهد بود، به این دلیل که تحقیقات همراه با کار عملی بسیار کاربردی‌تر است».
وی درباره نحوه آشنایی با زبان فارسی اظهار کرد که در ابتدا برای یادگیری زبان فارسی با مشکلات عمده‌ای رو‌به‌رو بوده است. به محض ورود به ایران، در مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه شهید بهشتی ثبت‌نام کرده و طی هفت ماه دوره آموزش زبان را گذرانده است. یادگیری زبان در محیط خیلی توانسته به او کمک کند و کم کم درکش از زبان فارسی آسان شده است. این دانشجو، سطح زبان فارسی خود را در اجتماع و به‌ویژه با دوستان ایرانی و خارجی که دارد توانسته بهبود بخشد.
مصطفی تیام، از تمدن، هنر و فرهنگ ایرانی نیز سخن گفت و اینکه ایرانیان تمدن بسیار کهن و دیرینه دارند و تلاش کرده تا در مورد تمدن ایران باستان مطالبی را بیاموزد. هنر ایرانی نیز از لحظه ورود این دانشجو به ایران تاکنون او را شگفت‌زده کرده است. همچنین در فرهنگ ایرانی، برابری اجتماعی و به تعبیر وی همان مهمان‌نوازی و عشق آنان به افراد خارجی و بیگانه او را تحت تأثیر قرار داده است. در بخش هنر هم، وی به معماری، خوشنویسی و سینمای ایران نیز ابراز علاقه‌مندی کرد.
این دانشجوی برتر بین‌المللی، در ادامه دانشگاه تهران را یکی از دانشگاهای معتبر شناخته‌شده در سراسر جهان توصیف کرد که متشکل از دانشجویان برتر و ممتاز است. وی همچنین قرارگیری نام این دانشگاه در رتبه‌بندی بهترین دانشگاهای جهان در نظام رتبه‌بندی شانگهای را نشان‌دهنده برتری و تنوع مطالعاتی و تحصیلات رایگان این دانشگاه برشمرد. همچنین پردیس دانشکده‌های فنی دانشگاه تهران را متشکل از دانشمندانی برجسته که آماده خدمت و علم‌رسانی به جهان حرفه‌ای هستند، دانست.
دانشجوی پردیس دانشکده‌های فنی در پایان گفت: «در پایان لازم می‌دانم از سیستم دولتی، خدمات خصوصی و استادانی که مرا در این دانشگاه معتبر پذیرفتند، تشکر کنم. همچنین از دانشکده مهندسی شیمی به خصوص انستیتومهندسی نفت و گاز تشکر ویژه دارم».

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۲

کلیدواژه‌ها: تجارب زیسته مهندسی نفت تبادلات علمی و فرهنگی دانشجویان بین‌المللی پیام‌آوران صلح و دوستی ارتباط بین ملت‌ها دانشجوی برتر بین‌المللی سنگال نفت و گاز تولید اشتغال صنعت‌های نوپا


( ۲ )

نظر شما :