مؤیدهای قرآنی متکلّمان معتزله، اشاعره و امامیه
به گزارش روابطعمومی دانشگاه تهران، کتاب «مؤیِدهای قرآنی متکلّمان معتزله، اشاعره و امامیه»، پژوهش دکتر قاسمعلی کوچنانی، عضو هیأت علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی، به طبع رسید.
این کتاب در سه فصل، مؤیدهای قرآنی در جریانهای مختلف کلام اسلامی را مورد بررسی قرار میدهد. مؤلف هشت گفتار را به مؤیدهای قرآنی معتزله در عقاید، پنج گفتار را به مؤیدهای قرآنی اشاعره در عقاید و نه گفتار را به مؤیدهای قرآنی امامیه در عقاید اختصاص داده است. وی همچنین در هر فصل تقریری ساده از دیدگاه کلامیِ هر مکتب ارائه نموده، سپس چگونگی استناد به قرآن را ذیل همان گزارش تحلیل کرده و به ساختار منطقی و ادلّه مرتبط و آیات دیگر نیز اشاره کرده است.
گفتارهای کتاب، موضوعات متعدد کلامی از قبیل معرفت خدا و ابزار آن، خداشناسی، صفات سلبیه، افعال حقتعالی، نبوّت، ثواب و عقاب و مباحث مربوط به معاد، اسماً و احکام یا ایمان و کفر، قضا، قدر، جبر و اختیار، اثبات وجود خدا و صفات او را شامل میشود.
این پژوهش بر اساس منابع متعدد از جمله کشفالمراد فی شرح تجریدالاعتقاد، شرحالباب الحادی عشر و الوامع الاهیه فی المباحث الکلامیه فاضل مقداد سیوری، همچنین آثار کلامی متکلّمان شیعی، مانند شیخ مفید، سیدمرتضی، شیخ طوسی و خواجه نصیرالدین طوسی و آثار کلامی متکلّمان معتزله و اشاعره همچون قاضی عبدالجبار معتزلی و ابوالحسن اشعری تألیف شده و به این مسأله میپردازد که عقاید کلامی این مکاتب تا چه میزان مستند به آیات قرآنی است.
کتاب «مؤیدهای قرآنی» با توجه به دربرداشتن مکاتب اصلی کلام اسلامی و پشتوانه قرآنی عقاید آنان، میتواند مورد استفاده پژوهشگران و دانشجویان رشتههای متعدد از جمله فلسفه و کلام اسلامی، تاریخ اسلام و مطالعات قرآنی باشد.
نظر شما :