سرپرست دانشگاه تهران:
بیشتر دانشگاهها دیگر نیاز به توسعه کمّی ندارند | پذیرش دانشجو باید متناسب با ظرفیت دانشگاه برای ارائه خدمات باشد
به گزارش روابطعمومی دانشگاه تهران، سومین نشست دبیران مناطق دهگانه معاونان دانشجویی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی سراسر کشور در تالار امیرکبیر دانشگاه تهران، با حضور دکتر سعید حبیبا، معاون وزیر و رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر حسین حسینی، سرپرست دانشگاه تهران، دکتر مسعود گنجی رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم و دکتر علیحسین رضایان، معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر حسینی در آغاز این نشست، ضمن گرامیداشت ایام فاطمیه و هفته بسیج و یاد شهدای انقلاب اسلامی، فرارسیدن ۱۶ آذر و روز دانشجو را تبریک گفت و افزود: «امیدوارم نتیجه این نشست تصمیماتی گرهگشا برای مسائل حوزه دانشجویی و برداشتن گامهای مؤثر در جهت خدمت به قشر دانشجو باشد.»
سرپرست دانشگاه تهران با اشاره به وضعیت کنونی خدمات دانشجویی گفت: «با وجود اینکه در گذشته تلاشهای ارزشمندی برای ارتقای خدمات دانشجویی شده است و امروز هم بخش زیادی از اعتبار و امکانات دانشگاه به این حوزه تخصیص مییابد، معتقدم در این زمینه نتوانستهایم کامیاب باشیم و رضایت حداقلی دانشجویان را به دست آوریم. در مورد دانشگاه تهران نیز، به عنوان یک مسئول معتقدم که خدمات ارائهشده به دانشجویان به اندازه کافی راضیکننده نیست.»
وی درباره دلایل عدم ارائه خدمات شایسته به دانشجویان گفت: «در حوزه دانشجویی، به برخی مسائل توجه کافی نشده، بعضی اقدامات بدون آیندهنگری لازم انجام پذیرفته و در مواردی هم توسعه کمّی بدون در نظر گرفتن الزامات صورت گرفته که شرایط دانشگاهها را بدتر کرده است. همین افزایش بیرویه ظرفیت پذیرش بدون در نظر گرفتن امکانات دانشگاهها که اخیراً اتفاق افتاد، یکی از دلایل نابسندگی خدمات دانشجویی است. این دلایل، باید در تصمیمات آینده ما مورد توجه قرار گیرد.»
استاد دانشگاه تهران با تأکید بر اهتمام دانشگاه به حل این مسائل گفت: «با وجود این شرایط، تلاش دانشگاه این بوده است که به تمام کسانی که وارد دانشگاه شدهاند خدمات رفاهی لازم را ارائه دهد. هرچند با توجه به تعداد دانشجویان فراهم آوردن امکاناتی همچون خوابگاه به تعداد کافی امکانپذیر نبوده و این کمبود متأسفانه به اسکان بیش از ظرفیت در اتاقها منجر شده است.»
سرپرست دانشگاه تهران با اشاره به موضوع توسعه کمّی در دانشگاهها گفت: «روشن است که باید در حدی که میتوانیم به دانشجویان خدمات ارائه دهیم، دانشجو بپذیریم. بیشتر دانشگاهها دیگر نیاز به توسعه کمّی ندارند. بهویژه دانشگاههای بزرگ کشور نباید چنین رویکردی در پیش گیرند.»
وی با اشاره به اهمیت برنامهریزی و حرکت گامبهگام برای رفع چالشهای حوزه خدمات دانشجویی، گفت: «مشکلات و مسائل کنونی در زمینه خدماتدهی به دانشجویان، مطالبات را انباشته کرده است. بنابراین باید در جستجوی نگاه نو و روشهای تازه در این حوزه باشیم، به گونهای که مسائل و مطالبات انباشت نشود و به حداقل برسد.»
سرپرست دانشگاه تهران ضمن قدردانی از مسئولان حوزه خدمات دانشجویی، اظهار داشت: «حوزه خدمات دانشجویی حوزهای بسیار گسترده است و موارد گوناگونی چون تغذیه، خوابگاه، بهداشت و مسائل روانشناختی را دربرمیگیرد. از اینرو، انجام مسئولیت در این حوزه جز با عشق و صبوری میسر نیست.»
دکتر حسینی با تاکید بر ضرورت ایجاد نشاط و امید در بین دانشجویان، اظهار داشت: «هر اقدامی در حوزه دانشجویی باید به آفرینش نشاط و امید منجر شود. من همواره تاکید کردهام که یکی از وظایف ما امیدآفرینی در فضای دانشگاه است. دانشجویان همچون فرزندان ما هستند و وظیفه ماست که آنان را سرزنده و پرامید به جامعه تحویل دهیم.»
در ادامه این نشست، دکتر حبیبا، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان، با اشاره به اهمیت و گستردگی فعالیت معاونتهای دانشجویی دانشگاهها گفت: «از ۱۱۰ اقدامی که سازمان امور اداری و استخدامی کشور برای وزارت علوم تعریف کرده است، ۶۰ اقدام در سازمان امور دانشجویان انجام میشود. بنابراین کسانی که در این حوزه مسئولیت میپذیرند، باید ایثارگرانه خدمت کنند.»
معاون وزیر علوم همچنین با اشاره به روز ۱۶ آذر، این روز را فرصتی برای تبیین مبارزات دانشجویی و استمرار روحیه استکبارستیزی قلمداد کرد و افزود: «روز دانشجو همچنین فرصت مناسبی برای برگزاری نشستهای معاونان دانشجویی و فرهنگی با دانشجویان و پاسخگویی به پرسشها و مطالبات آنان است. از رؤسای دانشگاهها هم درخواست میکنیم که در این روز در میان دانشجویان باشند تا از مطالبات به حق آنان مطلع شوند و مسائل و پیشنهاداتشان را بشنوند.»
وی با اشاره به ضرورت تسهیل صدور مجوز برای برگزاری مراسم ۱۶ آذر گفت: «از معاونان دانشجویی میخواهیم که برای ورود سخنرانانی که از سوی تشکلها به مراسم ۱۶ آذر دعوت میشوند نهایت همکاری را داشته باشند.»
رئیس سازمان امور دانشجویان همچنین با تأکید بر اینکه باید از نگاه محدودکننده و تبعیضآمیز به دانشجویان و تشکلها پرهیز کرد، گفت: «تشکلها و شوراهای صنفی بازوان توانمند مدیریت و بهترین فرصت معاونان دانشجویی هستند. به ویژه باید از ظرفیت شورای صنفی برای رفع مشکلات صنفی از جمله در سطح خوابگاهها استفاده کرد.»
دکتر حبیبا با اشاره به اهمیت ترسیم یک نقشه راه برای حل مشکلات حوزه خدمات دانشجویی اظهار داشت: «این نقشه راه باید متوازن باشد، یعنی خود دانشگاهها هم باید راهکارهایی را ارائه دهند تا با همفکری و وحدت رویه، آنها را در دانشگاهها اجرا کنیم.»
در ادامه دکتر گنجی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان، عملکرد دانشگاه در آموزش و پژوهش را منوط به ارائه خدمات رفاهی و رفع دغدغههای دانشجویان دانست و گفت: «کوچکترین چالشی در حوزه خدمات دانشجویی، آموزش و پژوهش و دیگر حوزهها را متأثر خواهد کرد. از همینرو، تلاش بر این است که در این حوزه مشکلی پیش نیاید. صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم برای حل مشکلات دانشگاه در حوزه دانشجویی آماده همکاری با دانشگاههاست.»
دکتر علیحسین رضایان، معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران نیز با بیان اینکه مشکلات امروز حوزه دانشجویی، همان مشکلات دو دهه گذشته است، گفت: «مشکلات این حوزه در بخش خوابگاهها، تغذیه، مراکز بهداشت و درمان و مشاوره سالهاست که حلنشده باقی مانده است. محافظهکاری بیش از اندازه مدیران و فقدان نقشه راه دقیق و عملیاتی، وضعیت کنونی را رقم زده است.»
وی با اشاره به تحولات دانشگاههای جهان و حرکت به سوی دانشگاه نسل چهارم، بر لزوم همگام شدن کیفیت خدمات دانشجویی با این تحولات تأکید کرد و گفت: «تا زمانی که نیازهای اولیه دانشجویان و نخبگان تأمین نشود، دانشجویان نمیتوانند به مسئولیت اصلی خود که آموزش و پژوهش در راستای رفع مسائل جامعه است بپردازند. بنابراین هزینه در حوزه خدمات دانشجویی را باید نوعی سرمایهگذاری برای آینده برشمرد.»
در این نشست یکروزه، دبیران مناطق دهگانه معاونان دانشجویی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی سراسر کشور و جمعی از معاونان دانشجویی دانشگاههای دولتی درباره راهکارهای ارتقای خدمات دانشجویی تبادل نظر کردند.
نظر شما :