گزارش کامل آیین انعقاد تفاهم‌نامه چهارجانبه تاسیس ناحیه نوآوری دانشگاه تهران

۱۱ خرداد ۱۴۰۲ | ۰۰:۴۹ کد : ۳۴۸۸۰ دیدگاه / گفتگو
تعداد بازدید:۱۴۰۳
روابط عمومی دانشگاه تهران: دانشگاه تهران، شهرداری تهران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طی ماه‌های اخیر گام‌های مشترکی با یکدیگر تعریف کرده‌اند که گام اول ناظر بر احداث مسکن دانشگاهیان بود و گام دوم متوجه ایجاد ناحیه نوآوری دانشگاه تهران. احداث مسکن دانشگاهیان در فروردین ماه ۱۴۰۲ شکل رسمی به خود گرفت و حالا تاسیس ناحیه نوآوری نیز با انعقاد یک تفاهم‌نامه چهارجانبه به ثمر نشست.
گزارش کامل آیین انعقاد تفاهم‌نامه چهارجانبه تاسیس ناحیه نوآوری دانشگاه تهران

تفاهم‌نامه چهارجانبه تأسیس ناحیه نوآوری دانشگاه تهران عصر چهارشنبه ۱۰ خرداد ماه ۱۴۰۲ در محل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، فی‌مابین دکتر روح‌اله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری؛ دکتر محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ دکتر علیرضا زاکانی شهردار تهران و دکتر سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران منعقد شد. این تفاهم‌نامه به منظور ایجاد اکوسیستم جامع فناوری، نوآوری و کارآفرینی و در جهت توسعه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری ناحیه نوآوری دانشگاه تهران امضا و مبادله شد.

**پیوند مستحکم صنعت و دانشگاه با نقش‌آفرینی ناحیه نوآوری

دکتر روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهوری در آئین امضای توافق‌نامه و رونمایی از ناحیه نوآوری تهران که در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: ناحیه نوآوری الگوی خوبی است که امتحان خود را پس داده و به خوبی کارایی خود را نمایان کرده است. نمونه موفق این نواحی نوآوری در قالب ناحیه نوآوری شریف نتیجه‌بخش بود و دستاوردهای ارزنده‌ای به همراه داشت؛ امروز نیز ناحیه نوآوری دانشگاه تهران هم ناظر به مرکز و قلب تهران، زمینه‌ساز شکوفا کردن ظرفیت‌های نوآورانه با استفاده از ظرفیت‌های سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و مغزافزاری این محدوده جغرافیایی فراهم می‌کند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری با اشاره به حمایت‌های دولت از اختصاص زیرساخت‌ها و امکانات لازم برای توسعه زیست‌بوم فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان، افزود: در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان آمادگی کامل داریم تا زیرساخت‌ها و امکانات لازم را در اختیار فعالان زیست‌بوم فناوری و نوآوری قرار داده و از تمام ظرفیت‌هایمان در معاونت علمی بهره می‌بریم تا این ناحیه نوآوری به بار بنشیند.

**تعدد نواحی نوآوری با کپی کردن الگوی سایر نواحی نوآوری ثمربخش نخواهد بود

دهقانی با تاکید بر این‌که نواحی نوآوری می‌بایست متناسب با بوم و الگوهای هر منطقه طراحی و اجرا شوند، ادامه داد: باید در نظر داشت هر ناحیه نوآوری متناسب با ویژگی‌های جغرافیایی و اجتماعی هر منطقه، دارای خصوصیات منحصر به فردی است و تعدد نواحی نوآوری با کپی کردن الگوی سایر نواحی نوآوری ثمربخش نخواهد بود. باید متناسب با فضای ناحیه نوآوری دانشگاه تهران، مأموریت‌ها و فعالیت‌های محتوایی تعریف شود. با توجه به این‌که دانشگاه تهران، از ظرفیت استادان علوم انسانی و اجتماعی سرشار است، محتوا و مأموریت‌های ناحیه نوآوری دانشگاه تهران، می‌بایست به نوآوری‌های اجتماعی و فرهنگی، توجهی جدی داشته باشد.

رئیس بنیاد ملی نخبگان، از نقش راهبردی بخش خصوصی در توسعه محتوایی و ساختاری نواحی نوآوری از جمله ناحیه نوآوری دانشگاه تهران گفت و ادامه داد: تفاوت بخش دولتی و خصوصی این است که بخش دولتی ابتدا زیرساخت‌ها را ایجاد می‌کند و بعد به این موضوع می‌اندیشد که می‌خواهد چه کاری انجام دهد، در حالی که بخش خصوصی، اینگونه نیست و ابتدا هدف و نیازها را مشخص می‌کند و سپس نسبت به ایجاد زیرساخت و تخصیص امکانات اقدام می‌کند. بنابراین فعالان بخش خصوصی، استادان و دانشگاهیان و صاحبان شرکت‌های دانش‌بنیان، فناور و خلاقی که از دل دانشگاه برآمده‌اند و زیست‌بوم این ناحیه را می‌شناسند، می‌توانند محتوای این ناحیه نوآوری را شکل دهند و قوام ببخشند. صرفاً کافی است زیرساخت‌ها و امکانات لازم را در اختیار مردم قرار دهیم تا هوشمندانه و دوراندیشانه، با استفاده از نوآوری و فناوری به خلق ارزش افزوده بپردازند.

**نواحی نوآوری؛ اتصال‌دهنده میان صنعت و دانشگاه

وی با بیان این‌که نواحی نوآوری می‌توانند نقش واسط و اتصال‌دهنده میان صنعت و دانشگاه را ایفا کنند، ادامه داد: صنعت مستقیماً به دانشگاه نمی‌چسبد، زیرا دانشگاه جنسی نرم و محتوایی دارد در حالی که صنعت زمخت است و از جنس سخت‌افزار، بازار و کسب‌وکار است. اتصال این دو به یکدیگر نیازمند حلقه‌ای واسط است که ناحیه نوآوری می‌تواند ایفاگر چنین نقشی باشد؛ ناحیه نوآوری نقش واسط میان دانشگاه و صنعت را به کمک شرکت‌های دانش بنیان ایفا خواهد کرد.

**پیشنهاد معاون رئیس‌جمهوری برای تعریف مناطق تولید سبز در نزدیک تهران برای شرکت‌های دانش‌بنیان

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری با اشاره به ضرروت همراهی با دانش‌بنیان‌ها برای ارتقای تولیدات سبز در نواحی شهری عنوان کرد: دانش‌بنیان‌ها عموماً تولیدات سبز دارند. برای دانش‌بنیان که محصول سبز و با کیفیت تولید می‌کند دشوار است که در فاصله ۱۲۰ کیلومتری از تهران مستقر شوند. با توجه به زیرساخت‌ها و فضاهای متعددی که شهرداری تهران در اختیار دارد، می‌توان یک‌سری مناطق تولید سبز در نزدیک تهران برای شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور تعریف کرد.

دکتر دهقانی، نیاز دیگر این شرکت‌ها را بازارهای اختصاصی و تخصصی دانست و گفت: شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور، نیازمند بازارهای تخصصی و موضوعی در حوزه‌های مختلف کاری هستند، لازم است دستگاه‌ها این بازارها را در اختیارشان قرار دهند تا بتوانند ضمن ارتقای محصولاتشان ارزش افزوده و اشتغال خلق کنند.

**وزیر علوم: ناحیه نوآوری دانشگاه تهران یک سرمایه نمادین برای شهر تهران است

دکتر محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این آیین انعقاد تفاهم‌نامه گفت: ناحیه نوآوری دانشگاه تهران یک سرمایه نمادین برای شهر تهران است و می‌تواند به عنوان یک الگوی تمرکز علم، فناوری و نوآوری برای سایر استان‌ها مطرح شود. این اقدام دانشگاه تهران قابل ستایش و حتماً منشأ خیر و برکت خواهد بود. خداوند وعده داده که با جماعت است.

وی با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که در فرهنگ ما جاری و ساری است این است که ما کمتر آموخته‌ایم که کارهای تیمی و گروهی انجام بدهیم، افزود: این اقدام مبارک دانشگاه تهران حتماً مرزشکنی و الگویی برای سایر استان‌ها خواهد بود.

دکتر زلفی‌گل گفت: دانشگاه تهران نماد آموزش عالی کشور ما است، پرچمدار و علمدار علم و فناوری و نوآوری است و باید در عرصه‌های مختلف علمی، فناوری، نوآوری و فرهنگی سردمدار باشد. اینکه ناحیه نوآوری دانشگاه تهران شکل بگیرد اقدامی بسیار ارزشمند است و امیدوار هستم که این ناحیه نوآوری تبدیل به شبکه‌ای از فضائل برای شهر تهران شود، شبکه‌ای از فضایل که هم فرهنگ شایسته در این ناحیه شکل بگیرد و هم علم در این ناحیه مقدس شمرده شود و فناوران و نوآوران قدر بدانند و در این ناحیه متمرکز شوند.

وی با تاکید بر اینکه در هر منطقه‌ای که فناوران و عالمان متمرکز شوند، آن ناحیه ارزشمند می‌شود؛ اظهار کرد: اگر در منطقه و زمینی که ارزش زیادی ندارد، شهرک دانشگاهیان ایجاد شود و در آن دانشگاهیان مستقر شوند، ارزش آن منطقه افزایش خواهد یافت. شک نکنیم که اگر دانش و فناوری و نوآوری در منطقه‌ای متمرکز شود، آن منطقه به یک سرمایه نمادین تبدیل خواهد شد.

**ایجاد سه ناحیه در پایتخت به‌عنوان نواحی پیشران هوشمندسازی در کشور

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر علیرضا زاکانی شهردار تهران عصر چهارشنبه ۱۰ خرداد ماه ۱۴۰۲ در آیین انعقاد تفاهم‌نامه چهارجانبه تاسیس ناحیه نوآوری دانشگاه تهران ضمن تبریک میلاد امام رضا (ع)، با بیان اینکه شهر تهران کلانشهری است که هر اتفاقی در آن می‌افتد توسط سایر کلانشهرها الگوبرداری می‌شود، افزود: پایتخت نماد کارآمدی هم به‌حساب می‌آید و از این رو فراز و نشیب‌های آن به سرعت مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد.

شهردار تهران تصریح کرد: امروز تهران دچار مسائل متعدد اعم از ترافیک، آلودگی هوا و موضوعات مختلف اجتماعی و فرهنگی است که از دور مانند یک کلاف سردرگم نشان می‌دهد و کمتر کسی جرات نزدیک شدن به آن را دارد اما از آنجایی که حدیث داریم، «العلم السلطان»، با علم و دانش می‌توان این کلاف را باز کرد.

وی با اشاره به گذشت ۲۱ ماه از دوره جاری مدیریت شهری پایتخت، اظهار کرد: طی این دوران ممکن است در تنگنا قرار گرفته باشیم اما هرگز در انسداد نبوده‌ایم.

دکتر زاکانی با بیان اینکه برای حل نظام مسائل شهر یک نظام مدیریتی در نظر گرفتیم که طی آن همه با کمک هم در شهر بار مشکلات را به‌دوش می‌کشند و در میدان حاضر می‌شوند، گفت: در واقع گره‌گشای تدابیر تهران بخش اندیشه‌ای شهر است و از آنجایی که بیشترین تعداد اندیشمند اعم از دانشجو و اساتید و … در این شهر قرار دارد - در گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته است - می‌توان از این ظرفیت بیشترین بهره را در جهت خدمات‌دهی بهتر به شهروندان برد.

وی تصریح کرد: ما ۴ تحول را در نظر گرفته‌ایم. در بخش اول تحولات مدیریت شهری برای حل معضلات شهری و برون‌رفت از مشکلات از اندیشمندان کمک می‌گیرد.

زاکانی با اشاره به فرسودگی کالبد شهری، اظهار داشت: بخش بعدی کالبد شهر است که فرسوده شده است و مسائل متعددی دارد. توجه به علم و دانش و سرریز کردن آن در فضای شهر امکان عبور از این فرسودگی و گلوگاه را به ما می‌دهد. بخش سوم، حوزه زیست شهری است زیرا شهر یک زیست بومی با روح و کالبد درهم تنیده دارد که توجه به این موضوع ایجاب می‌کند تا سبک زندگی برای آن ایجاد شود.

شهردار تهران اذعان داشت: همه این تحولات نیازمند یک تحول چهارمی است که طی آن با تکیه بر اهالی علم و فناوری به میانبرهایی که برای حل مسائل لازم است، می‌توانیم برسیم. لذا برای تهران باید یک هویت فناورانه خلق کنیم، هم به عنوان متقاضی و هم به عنوان حامی.

وی ادامه داد: از همان ابتدا تلاشمان این بود که بتوانیم پارک ولایت را به عنوان پارک علم و فناوری شهر تهران قرار بدهیم و با اختصاص ۲۰۰ هکتار فضای شهرکی، زمینه را برای حضور همه افرادی که در حوزه فناوری و نوآوری فعالیت دارند، اعم از فعالین دانشگاهی و حتی غیر دانشگاهی مهیا کنیم. کارخانه سیمان ری یا فضای ۵ هکتاری جنب خیابان پیروزی نیز برای این موضوع در نظر گرفته شده است.

شهردار تهران افزود: گام بعدی ما این بود که سه ناحیه در تهران مورد دقت قرار بگیرد که این سه ناحیه در شرق، مرکز و غرب تهران است و محدوده دانشگاه‌های شریف، تربیت مدرس، تهران، امیرکبیر و علم و صنعت را شامل می‌شود و تفاهماتی در این زمینه صورت گرفته است. این سه ناحیه، پیشران در هوشمندسازی در کشور هستند و حمایت از این مساله و البته خدمت به اهل علم را بر خود واجب می‌دانیم.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران نیز در آیین انعقاد تفاهم‌نامه چهارجانبه راه‌اندازی ناحیه نوآوری دانشگاه تهران که در محل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: امروز اتفاق بزرگی در الگوسازی شراکتی بین نهادها برای شکل‌گیری یک ناحیه نوآوری است که مطمئن هستم بعدها از این تفاهم‌نامه به عنوان نقطه عطف یاد خواهد شد.

وی در تشریح نقش‌های هر یک از طرف‌های این تفاهم‌نامه، اظهار داشت: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دنبال این است که جامعه هدف خود برای توسعه فناوری‌ها را درست انتخاب کند و منابع را به گونه‌ای تخصیص دهد که بهترین بهره‌برداری‌ها را انجام دهد و در این تعامل به صورت هم‌افزا شاهد ارزش‌افزوده بالایی باشد.

**مسائل بدون تدابیر علمی و نهادسازی درست حل نمی‌شوند

دکتر مقیمی افزود: وزارت علوم باید علم نافع را تولید کند و به طور مشخص جهت‌گیری علم باید در خدمت جامعه باشد. دانشگاه‌ها باید برای حل مسئله ورود کنند، چون مسائل بدون تدابیر علمی و نهادسازی درست حل نمی‌شوند؛ و چه نهادهایی بهتر از شرکت‌های دانش‌بنیان و واحدهای فناور برای حل مسائل و ارائه خدمت به مردم.

وی با بیان اینکه دوره جاری مدیریت شهری در شهرداری تهران نیز توسعه شهری و توسعه محلی از طریق ظرفیت‌های دانش‌بنیان را هدفگذاری نموده است، خاطرنشان کرد: اگر می‌خواهیم توسعه محلی واقعی محقق شود، این مهم از رهگذر دانش و دانش‌بنیان‌ها حاصل می‌شود.

رئیس دانشگاه تهران همچنین در تبیین نقش دانشگاه تهران در این تفاهم‌نامه چهارجانبه، با تاکید بر اینکه دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه کارآفرین و مسئولیت‌پذیر اجتماعی باید به گسترش اثرگذاری اجتماعی خود توجه داشته باشد، بیان داشت: باید تلاش کنیم که مردم طعم شیرین علم را بچشند.

دکتر مقیمی افزود: ناحیه نوآوری دانشگاه تهران یکی از مهمترین بسترها برای اتصال چهار مرجع معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم، شهرداری تهران و دانشگاه تهران است و ناحیه نوآوری تهران کانون مناسبی برای عملیاتی نمودن اثربخش اهداف این نهادهاست. دانشگاه تهران در این ناحیه، نقش تسهیل‌گر، لنگرگاه و آهنربا را ایفا خواهد نمود؛ به گونه‌ای که تمام بازیگران و ذینفعان ناحیه را اعم از کارآفرینان، استعدادها، سرمایه‌گذاران، بخش خصوصی، نهادهای دولتی، دانشگاهیان و مردم محلی جذب می‌کند و تلاش می‌کند ضمن توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان، در توسعه محلی و رفاه مردم مشارکت جدی داشته باشد.

**قرارگیری بخش بزرگی از ناحیه نوآوری دانشگاه تهران در منطقه ۶ تهران

رئیس دانشگاه تهران با اشاره به اینکه بخش بزرگی از ناحیه نوآوری دانشگاه تهران در منطقه ۶ تهران واقع شده است، تصریح کرد: این منطقه ظرفیت‌های کارآفرینانه خوبی دارد و البته درخواست داریم که در گام بعدی، ناحیه نوآوری دانشگاه تهران تا میدان بهمن ادامه پیدا کند.

وی افزود: ناحیه نوآوری، فضایی را فراهم می‌کند که دانشگاه و فعالیت‌های دانش‌بنیان را به دل زندگی مردم می‌برد و به عنوان مناطقی برای برقراری تعامل بین ایده و فضا که بتوانند بیشترین ظرفیت کارآفرینی را ایجاد کنند، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند. علاوه بر آن، همجواری و بودن در کنار‌ هم در ناحیه نوآوری، خود یک اهرم است که کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و واحدهای فناور می‌توانند با تشکیل ائتلافی استراتژیک از صنف تخصصی خود، ضمن صرفه‌جویی در هزینه‌ها و تعامل ایده‌ها، صدای خود را بهتر به مخاطبان‌شان برسانند.

دکتر مقیمی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه با راه‌اندازی ناحیه نوآوری، مردم با دانشگاه بیشتر محشور می‌شوند؛ خاطرنشان کرد: مردم نباید از حضور دانش‌بنیان‌ها در اطراف محل زندگی خود احساس مزاحمت کنند بلکه باید حس کنند که حضور آنها آسایش، اشتغال، رفاه و توسعه محلی را به ارمغان آورده است.

**تبدیل نوآوری بسته به نوآوری باز؛ هدف نواحی نوآوری

رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر حمایت از فعالیت‌های دانش‌بنیان‌ها با رویکرد نوآوری باز، تاکید کرد: یکی از اهداف نواحی نوآوری، تبدیل نوآوری بسته به نوآوری باز است. در نوآوری باز، کارآفرینان و کسب‌وکار‌های دانش‌بنیان، ایده‌ها را به اشتراک می‌گذارند. ناحیه نوآوری و رویکرد نوآوری باز به ما کمک می‌کند اندیشه‌ها به هم زده شوند و حقایق جدیدی متولد شود.

**برنامه دانشگاه تهران برای احداث برج‌های فناوری تخصصی

دکتر مقیمی در بخش دیگر سخنانش با اشاره به برنامه دانشگاه تهران برای احداث برج‌های فناوری تخصصی، گفت: در برج‌های فناوری باید به صورت تخصصی شرکت‌ها و موضوعات دانش‌بنیان را گرد هم آوریم و بورس‌هایی از موضوعات تخصصی ایجاد کنیم.

**احداث برج فناوری در حوزه فناوری‌های نرم

وی افزود: از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درخواست داریم که دستور لازم به منظور مساعدت جهت تکمیل برج‌های در حال ساخت دانشگاه تهران و راه‌اندازی چهار برج فناوری جدید را صادر کند که این برج‌ها نه تنها به فناوری‌های پیشرفته در حوزه فنی و علوم پایه بپردازند، بلکه در حوزه فناوری‌های نرم (علوم اجتماعی و انسانی) نیز برج فناوری داشته باشیم.

**ایجاد آزمایشگاه مرکزی در ناحیه نوآوری دانشگاه تهران

رئیس دانشگاه تهران همچنین با ارائه برنامه راه‌اندازی یک آزمایشگاه مرکزی در ناحیه نوآوری دانشگاه تهران، گفت: بانک شهر کارگزار دریافت وام ۱۵۰ میلیون یورویی از یک بانک خارجی برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه تهران است و در آخرین گام، موضوع در دستور کار شورای اقتصاد قرار دارد. همچنین اعتبار خیلی خوبی با زحمات و پیگیری‌های وزیر محترم علوم از محل صندوق توسعه ملی برای تجهیزات آزمایشگاهی اختصاص پیدا کرده است. انتظار داریم بخش عمده‌ای از این منابع به ایجاد آزمایشگاه مرکزی در ناحیه نوآوری دانشگاه تهران اختصاص پیدا کند تا از این آزمایشگاه علاوه بر دانشگاه تهران، سایر دانشگاه‌ها در سراسر کشور و حتی دانشگاه آزاد اسلامی و شرکت‌های بزرگ صنعتی و تولیدی و خدماتی استفاده نمایند.

وی با بیان اینکه ساختمانی ۱۱ طبقه برای راه‌اندازی آزمایشگاه نوآوری در ناحیه نوآوری تهران مدنظر قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: این آزمایشگاه به پیشرفته‌ترین تجهیزات مجهز خواهد شد تا دیگر نیازی نباشد برای برخی آزمایشات تخصصی دانشگاهیان و صنعتگران، نمونه‌های آزمایشگاهی به خارج از کشور فرستاده شود که متضمن هزینه بالا و زمان زیاد خواهد بود.

**تفاهم‌نامه راه‌اندازی ناحیه نوآوری دانشگاه تهران؛ الگوی شراکت استراتژیک بین سازمانی

دکتر مقیمی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه تفاهم‌نامه چهار جانبه راه‌اندازی ناحیه نوآوری دانشگاه تهران، الگوی مناسبی از شراکت‌های استراتژیک بین سازمانی را در کشور به منصه ظهور بگذارد، گفت: امیدوارم این تفاهم‌نامه مسیر را برای کل کشور و همه شهرداری‌ها باز کند تا بتوانند از این الگوی تعاملی برای توسعه محلی، منطقه‌ای و ملی استفاده کنند و واحدهای فناور و دانش‌بنیان از ظرفیت‌های مکانی و خدماتی شهرداری‌ها استفاده نمایند.

**درخواست رئیس دانشگاه تهران از شهردار تهران

رئیس دانشگاه تهران در پایان به دکتر زاکانی شهردار تهران پیشنهاد داد تا مدیریت شهری، فضاهای فیزیکی در سطح شهر که بعضاً بلا استفاده رها شده‌اند و یا استفاده حداقلی از آنها می‌شود را در اختیار فناوران و کارآفرینان حوزه دانش‌بنیان قرار دهد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر علی اسدی رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران عصر چهارشنبه ۱۰ خرداد ماه ۱۴۰۲ در آئین انعقاد تفاهم‌نامه چهارجانبه راه‌اندازی ناحیه نوآوری دانشگاه تهران که در پارک علم و فناوری برگزار شد، با اشاره به جهتگیری پارک علم و فناوری به سمت ناحیه نوآوری، یادآور شد: با افتتاح ناحیه نوآوری، به اجتماع ورود پیدا می‌کنیم یعنی شرکت‌های دانش‌بنیان، دانشجویان و اساتید با جامعه ممزوج می‌شوند و از امکانات یکدیگر به صورت متقابل می‌توانند بهره‌مند شوند. بازیگران اصلی ناحیه نوآوری شامل استارتاپ‌ها، شرکت‌ها، شتاب‌دهنده‌ها، علاقه‌مندان، متخصصان، سرمایه‌گذاران، مردم، دولت، دانشجویان و … هستند.

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران از «زندگی پایدار، سبز و هوشمند» به عنوان شعار ناحیه نوآوری دانشگاه تهران نام برد و گفت: دلیل گذر از پارک‌های علم و فناوری به ناحیه نوآوری این است که ما از مؤلفه‌های تک‌بعدی و توسعه اقتصادی به مؤلفه توسعه چندبعدی اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی حرکت کنیم. همچنین از الزامات سخت‌گیرانه به الزامات ساده‌تر برای جلب بازیگران اصلی این ناحیه برسیم.

وی افزود: مبادله تفاهم‌نامه بین معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، وزیر علوم، شهردار تهران و رئیس دانشگاه تهران به منظور ایجاد اکوسیستم جامع فناوری، نوآوری و کارآفرینی و در جهت توسعه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری ناحیه نوآوری دانشگاه تهران انجام شد.

**محدوده جغرافیایی ناحیه نوآوری دانشگاه تهران

دکتر اسدی اعلام کرد: ناحیه نوآوری تهران در محدوده جغرافیایی حدفاصل بزرگراه شهید حکیم در شمال، بزرگراه شهید چمران در غرب، بزرگراه جلال آل احمد، شهید گمنام، خیابان فتحی شقاقی و خیابان مطهری در جنوب و بزرگراه شهید مدرس در شرق است. ناحیه نوآوری شهر دانش نیز در محدوده جغرافیایی مشخص شده حدفاصل بلوار کشاورز در شمال، خیابان کارگر در غرب، خیابان انقلاب در جنوب و خیابان وصال شیرازی در شرق است.

**هدف از راه‌اندازی ناحیه نوآوری

رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، هدف از راه‌اندازی ناحیه نوآوری را استقرار، فعالیت و رشد شرکت‌های دانش‌بنیان، استارتاپ‌ها، واحدهای فناوری و نوآور، پارک علم و فناوری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر، کلینیک‌های صنعتی، مراکز نوآوری، شتابدهنده‌ها و مراکز کارآفرینی و اشتغالزایی دانست.

**مأموریت چهار طرف تفاهم‌نامه تأسیس ناحیه نوآوری دانشگاه تهران

دکتر اسدی در تشریح مأموریت‌های دانشگاه و وزارت علوم در ناحیه نوآوری، بیان داشت: وظیفه دانشگاه در این ناحیه، ایجاد مکان‌های با پتانسیل‌های کارآفرینانه و نوآورانه و افزایش و ارتقای کمیت و کیفیت تحقیق و نوآوری است یعنی خروجی‌های دانشگاه بازیگران اصلی این ناحیه محسوب می‌شوند. وزارت علوم نیز مأموریت ایجاد هم‌افزایی شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه اقتصاد شهری را دنبال می‌کند.

وی افزود: معاونت علمی و فناوری وزارت علوم نیز ایجاد بستر لازم برای رشد تیم‌ها و شرکت‌ها با کمترین حمایت دولتی و ایجاد زیرساخت غنی و محیط مناسب برای این تعاملات را تضمین نموده و انتظار از مدیریت شهری هم این است که در زمینه ظرفیت‌های فیزیکی و نرم‌افزاری برای توسعه شهری و همچنین سایر خدمات زیرساختی کمک کند.

دکتر اسدی با اعلام اینکه ناحیه نوآوری تهران حدود ۷۵۰ هکتار است که به فعالیت‌های پارک علم وفناوری، گسترش فضای کسب‌وکار، ایجاد اکوسیستم فناوری و نوآروری، امکان استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان و شتابدهنده‌ها و وجود ظرفیت بالفعل که در حال حاضر در این ناحیه وجود دارد اختصاص پیدا می‌کند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، مساعدت در تصویب قوانین، مقررات، آئین‌نامه‌ها و ساز و کارهای قانونی جدید مورد نیاز ناحیه در نهادهای بالادستی؛ ترغیب و تشویق سرمایه‌گذاران خطرپذیر، خیرین و واقفین فناوری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، شتابدهنده‌ها، مراکز نوآوری، ساختارهای وابسته به دستگاه‌های اجرایی و نهادهای عمومی غیردولتی و سایر فعالان زیست بوم نوآوری و فناوری به حضور و سرمایه‌گذاری و استقرار در ناحیه نوآوری و حمایت از استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان، شتابدهنده، مراکز نوآوری و سایر نهادهای حوزه فناوری و نوآوری مستقر در ناحیه از جمله تعهدات معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهوری در این تفاهم‌نامه است.

حمایت مادی و معنوی در چارچوب مقررات و مقدورات وزارت علوم در توسعه ناحیه نوآوری دانشگاه تهران با محوریت فناوری‌های اولویت‌دار و اشتغال‌زا و همکاری در زمینه توسعه زیرساخت‌های لازم برای استقرار متقاضیان واجد شرایط در ناحیه نوآوری دانشگاه تهران از جمله تعهدات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در تفاهم‌نامه چهار جانبه است.

شهرداری تهران نیز با مأموریت تسهیل، تشویق، هدایت و حمایت از استقرار و فعالیت واحدهای فناور و دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها در سطح ناحیه نوآوری تهران مطابق با ضوابط و مقررات قانونی در این تفاهم‌نامه حضور دارد. مساعدت در جهت بهره‌برداری از مجتمع‌ها و برج‌های فناوری در ناحیه با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی مطابق با دستورالعمل‌های سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی و حمایت از طراحی و پیاده‌سازی طرح جامع شهری منطقه با نگاه ویژه به ناحیه نوآوری دانشگاه تهران مطابق با مصوبه‌های شورای اسلامی شهر تهران از دیگر تعهدات شهرداری تهران در این تفاهم‌نامه محسوب می‌شود.

دانشگاه تهران نیز با طراحی سازوکارهای قانونی جدید به منظور اجرای زیرساخت‌های مورد نیاز برای واحدهای فناور و دانش‌بنیان و استارت آپ‌ها به نهادهای بالادستی جهت تصویب، تسهیل و کمک به ایجاد خدمات شهری نوآورانه و فناورانه به مردم و ساکنین ناحیه در راستای مأموریت‌های اجتماعی و حمایت از رفاه و آسایش مردم سطح ناحیه نوآوری تهران، تبیین برنامه‌های مشارکتی در راستای برنامه‌های ناحیه نوآوری و ایجاد زمینه استفاده از ظرفیت‌های فیزیکی دانشگاه در چارچوب مقررات و مقدورات از تعهدات دانشگاه تهران است.

همچنین دانشگاه تهران از راه‌اندازی دفتر فناوری‌های نوین شهری در شهرداری تهران و توسعه تفاهمات مشترک در مسیر راه‌اندازی مرکز نوآوری تخصصی و پردیس علم و فناوری متناسب با نیازهای شهرداری تهران در دانشگاه تهران حمایت خواهد کرد.


لینک دانلود فایل

کلیدواژه‌ها: ناحیه نوآوری دانشگاه تهران


( ۳ )

نظر شما :