مراسم بزرگداشت استاد حسن انوری در موسسه دهخدا دانشگاه تهران برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از موسسه لغت نامه دهخدا و مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی، در این مراسم که با حضور جمعی از استادان، دانشگاهیان و مشاهیر و علاقهمندان زبان و ادب فارسی از جمله استاد شفیعی کدکنی، سید محمود دعایی، ژاله آموزگار، جمال میرصادقی، شهرام ناظری، غلامرضا ستوده، غلامحسین صدری افشار، مهدخت معین، رسول شایسته، سعید نجفی اسداللهی، توفیق سبحانی، علی رواقی و... برگزار شد، دکتر محمود عابدی، عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی در سخنانی گفت: «من از ۳۳ سال پیش که در خدمت استاد انوری بودم در کنار هزار نکته، درس اخلاق را از وی آموختم. امروز نمیخواهم از کارهای علمی استاد سخن بگویم بلکه میخواهم دربارۀ معلمی سخن بگویم که به بهترین شکل نظم، وقتشناسی، دقت و پشتکار را به دانشجویانش یاد داد».
دکتر حمید حسنی از همکاران دکتر انوری در تألیف فرهنگ سخن نیز طی سخنانی گفت: «سخن گفتن از دکتر انوری بسیار دشوار اما سخن گفتن با ایشان بسیار آسان است».
وی با اشاره به طاقتفرسا بودن کار فرهنگنویسی افزود: «در کشور ما علیرغم داشتن سابقۀ درخشان در امر فرهنگنویسی این مسئله امروز غریب افتاده و هیچ نهاد یا سازمانی از فرهنگنویسی و فرهنگنویسان حمایت نمیکند».
حمیدرضا اسلامی مدیرعامل بنیاد حامیان دهخدا به عنوان سومین سخنران با تجلیل از شخصیت دکتر حسن انوری و با اشاره به فعالیتهای مؤسسۀ لغتنامۀ دهخدا در امر گسترش زبان فارسی اظهار داشت: «خدماتی که مرحوم علامه علی اکبر دهخدا و دکتر محمود افشار و صدها عالم و محقق دیگر به کشور کردند، پیام روشنی است برای همه ما که در هر شرایطی، میدان برای تبدیل ناداشتهها به ثروت بیکران مهیاست».
وی در ادامه افزود: «در جهانی که جنگ و کینه سراسر آن را فرا گرفته است تعامل با جوامع دیگر از طریق گسترش زبانفارسی به تحکیم صلح و ثبات در دنیا کمک خواهد کرد. بنیاد حامیان دهخدا برای نیل به این هدف تأسیس شده است و از همۀ ایرانیان علاقهمند به فرهنگ و ادب فارسی میخواهد که به این حرکت ملی بپیوندند».
سخنران بعدی این آیین دکتر مسجدجامعی، وزیر اسبق ارشاد و عضو شورای اسلامی شهر تهران بود که تأثیر مؤسسه لغتنامه دهخدا را به رغم داشتن کمترین امکانات در توسعه فرهنگ ایرانی ستایش کرد و آن را حاصل زحمات طاقتفرسای مردان و زنان بزرگ شاغل در این مؤسسه دانست. وی یکی از این مردان بزرگ را دکتر حسن انوری خواند و گفت: «این استاد برجسته با کمک این افراد که هیچکدام غم نان و نام نداشته و ندارند کار بزرگی را در این موسسه انجام دادند».
دکتر مسجدجامعی با اظهار تأسف از اینکه به رغم وجود همه امکانات در نزد برخی محافل فرهنگی محصول جدی از آنها مشاهده نمیشود یادآور شد: «آنچه باعث شد در میان فرهنگهای دنیا ما سروری کنیم وجود بزرگانی مانند علامه دهخدا و دکتر انوری و روحیه بزرگ آنها بود».
وی با ستایش از خانوادههای بزرگ نیکوکار که در کنار تجارت به فرهنگپروری نیز اهتمام دارند، گفت: «در همین تهران قبل از کتابخانه ملی کتابخانه ملک داشتیم که توسط سرمایهگذاری کلان یک تاجر خیر تهرانی ساخته شده بود».
آخرین سخنران این آیین دکتر حسن انوری بود که سخن خود را با بیان این مطلب که ۶۰ سال در تمام مقاطع ابتدایی، دبیرستان، لیسانس، فوقلیسانس و دکتری به تدریس اشتغال داشته است، گفت: «من از شادروان عیسی صدیق یاد گرفتم که بدون آماده کردن طرح درس به سرکلاس نروم. من همیشه سرکلاس میدانستم که درس را از کجا شروع و به کجا ختم کنم و چه سئوالاتی را بپرسم».
دکتر انوری با اشاره به اینکه معلم علاقهمند به کار تدریس نمیتواند نسبت به کتابهای درسی بیاعتنا باشد، تصریح کرد: «در اوایل دهه ۴۰ در زمان دکتر خانلری به سازمان کتابهای درسی ایران جهت تألیف کتابهای نظام آموزشی جدید دعوت شدم و کتابهای فارسی دوم و سوم را با همکاری خانم آهی و چهارم و پنجم را خودم به تنهایی نوشتم».
دکتر انوری تأکید کرد: «ما در آن زمان ایراندوستی، انسان دوستی و علاقه به فرهنگ ایران را در کتب درسی اعمال میکردیم و دانشآموزان ما ایراندوست، انساندوست و دوستدار فرهنگ ایرانی بار میآمدند».
وی با اشاره به اینکه افزون بر ۳۰ کتاب به تنهایی یا با شراکت دیگران تألیف کرده است یادآور شد: «علت اینکه زبان فارسی برای ما ایرانیها مهم است، این است که این زبان نقش تفهیم و تفاهم را در میان قومیتهای مختلف ایفا میکند».
مولف فرهنگ سخن گفت: «زبان فارسی بین شش هزار زبان دنیا یکی از زبانهای مهم عالم است و در کنار جنبههای مختلف، جنبه موسیقیایی آن زبانزد همه است. من خود را خدمتگزار کوچک زبان فارسی و فرهنگ ایران میدانم».
براساس این گزارش در این آیین دکتر اکرم گلشنی از همکاران دکتر انوری شعری در وصف شخصیت این استاد قرائت کرد و دو نفر فارسیآموز تبعه انگلستان و ژاپن نیز به زبان فارسی شعر و مقاله خواندند.
در پایان این آیین مستند پرتره «شناسای سخن» درباره دکتر حسن انوری ساخته منوچهر مشیری رونمایی و از خدمات این استاد برجسته زبان فارسی با اهدای لوح تقدیر شد.
دکتر حسن انوری در سال ۱۳۱۲ شمسی در شهر تکاب آذربایجان غربی چشم به جهان گشود و تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در این شهر گذراند و لیسانس و فوقلیسانس خود را نیز به ترتیب از دانشگاه تبریز و دانشگاه تهران گرفت و در سال ۱۳۵۱ از پایاننامه دکتری خود با عنوان اصلاحات دیوانی در دوره غزنوی و سلجوقی دفاع کرد.
نظر شما :