دستاورد محققان مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران:

تولید و تجاری‌سازی هورمون تکثیر انواع آبزیان

تعداد بازدید:۴۱۱
پژوهشگران دانشگاه تهران موفق شدند هورمون‌های لازم برای تکثیر گونه‌های مختلف آبزیان را تولید و تجاری‌سازی کنند.


به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، پژوهشگران دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر سید محسن اصغری، عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، هورمون‌های ضروری برای تکثیر گونه‌های آبزیان را تولید و تجاری‌سازی کردند.

دکتر اصغری درباره اهمیت صنعت شیلات در سطح کلان گفت: «امروزه با رشد جمعیت و تأثیر تغییرات اقلیمی، امنیت غذایی و بهره‌وری از منابع پایدار، اهمیتی روزافزون یافته است. آبزی‌پروری نیز به عنوان منبعی پایدار و تجدیدپذیر برای تولید پروتئین، می‌تواند به کاهش فشار بر منابع طبیعی و ایجاد تعادل در اکوسیستم‌ها کمک کند. از سوی دیگر، مصرف ماهی پیامدهای مثبتی از قبیل کاهش بیماری‌های قلبی عروقی، بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از بیماری‌های دژنراتیو را به همراه دارد. از این رو، هر محصولی از قبیل هورمون‌های تولیدمثل آبزیان که بتواند به تقویت صنعت آبزی‌پروری بیانجامد، هم از بعد امنیت غذایی و هم از بعد سلامت غذایی، حائز اهمیت است.»

وی یافته این پژوهش را این‌گونه معرفی کرد: «در این پژوهش، هورمون‌های تخصصی تکثیر آبزیان برای انواع مختلف ماهی‌ها، شامل ماهیان گرمابی، سردابی، خاویاری، دریایی و زینتی، برای نخستین بار در ایران و خاورمیانه، با تکیه بر دانش زیست‌فناوری بومی، تولید شده است.»

استاد دانشگاه تهران، نحوه عملکرد این هورمون‌ها را این‌گونه توضیح داد: «برخی از این محصولات، فرآیند تخم‌گذاری و تخم‌ریزی را بهبود می‌بخشد. برخی دیگر، با استفاده از فناوری آهسته‌رهش توسعه یافته است و به عنوان هورمون ایمپلنت محلول با فرمولاسیون نانو، تکثیر مصنوعی را ارتقا می‌دهد.»
دکتر اصغری همچنین افزود: «یکی دیگر از هورمون‌های تولیدی، مخصوص ماهیان سردابی شامل قزل‌آلای رنگین‌کمان است که برای نخستین بار در جهان تولید می‌شود.»

این استاد دانشگاه با اشاره به تولید انبوه این هورمون‌ها توسط یک شرکت دانش بنیان، افزود: «تولید انبوه این هورمون‌ها، نیاز صنعت شیلات ایران را تا حدودی رفع کرده و وابستگی کشور به واردات هورمون‌های خارجی را تا حدود زیادی کم کرده است.»
عضو هیأت علمی مرکز بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران در پایان اظهار داشت: «این هورمون‌ها که با استفاده از روش‌های نوین دانش زیست‌شناسی مولکولی و با در نظر گرفتن ملاحظات زیستی تولیدمثلی ماهیان مختلف تولید شده است، منجر به نتایج بهتری در مراکز پرورش ماهی می‌شود و هدف نهایی این پژوهش، یعنی بهبود فرایند آبزی‌پروری را محقق می‌کند.»

گفتنی است هورمون تکثیر گونه‌های مختلف آبزیان، یکی از دستاوردهای برگزیده پژوهشگران دانشگاه تهران است که در بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار که از ۲۳ تا ۲۶ آذرماه جاری در محل نمایشگاه بین‌المللی در حال برگزاری است، ارائه شده است.

کد تحریریه : ۰۲


لینک دانلود فایل

کلیدواژه‌ها: دانشگاه تهران دستاورد تجاری سازی هورمون تکثیر آبزیان


( ۳ )

نظر شما :