رییس دانشگاه تهران در نشست خبری – ۳:

برنامه ایجاد مجهزترین آزمایشگاه منطقه‌ای در دانشگاه تهران | افزایش سه برابری گرنت اساتید و رشد ۱۰ برابری اعتبار حمایت از پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها | ایجاد گرنت ویژه برای انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه تهران

مسیر رسیدن به دانشگاه کارآفرین، استقلال اداری و مالی دانشگاه‌ها است
۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۲۰:۴۳ کد : ۴۱۳۹۷ اخبار اخبار ستادی خبر
تعداد بازدید:۱۹۷
رییس دانشگاه تهران به تشریح اقدامات و سیاست‌های دانشگاه برای نگهداشت نخبگان و پژوهشگران برتر و همچنین افزایش پذیرش دانشجویی غیرایرانی پرداخت.
برنامه ایجاد مجهزترین آزمایشگاه منطقه‌ای در دانشگاه تهران | افزایش سه برابری گرنت اساتید و رشد ۱۰ برابری اعتبار حمایت از پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها | ایجاد گرنت ویژه برای انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه تهران

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر سید محمد مقیمی رییس دانشگاه تهران امروز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه در نشست خبری بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران که با حضور نمایندگان رسانه های داخلی و خارجی در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری رکنا درباره برنامه دانشگاه تهران به منظور نگهداشت نخبگان و رتبه‌های برتر در کشور و افزایش میزان پذیرش دانشجوی غیرایرانی از کشورهای مختلف و تنوع‌بخشی به کشورهای دانشجوفرست به دانشگاه تهران، بیان داشت: مهاجرت‌هایی در بخش دانشگاهی صورت می‌گیرد که به نوعی آن را جابجایی نخبگان یا تحرک نخبگان نامگذاری می‌کنم. اگر این مهاجرت از یک حدی گذر کند، قاعدتا اثر منفی بر کشور مبدأ خواهد گذاشت.

وی افزود: این تحرک و جابجایی نخبگان و دانشگاهیان از یک جهت نشان می‌دهد که نهاد علم ما همچنان زنده و پویا است که تربیت‌شدگان آن مورد اقبال جهانیان است ولی از منظر دیگر وقتی صحبت از این می‌کنیم که تمدن نوین اسلامی نیاز به منابع انسانی کارآمد دارد، قاعدتا خودمان در اولویت بیشتری برای بهره‌مندی از ظرفیت پرورش‌یافتگان نهادهای علمی خود قرار داریم لذا بایستی توانایی این را داشته باشیم که هم این منابع انسانی را توانمندتر کنیم و هم آن را در خدمت به توسعه تمدنی خود قرار دهیم.
رییس دانشگاه تهران به تلاش برای گسترش امکانات دانشگاه تهران بخصوص در بحث تجهیزات آزمایشگاهی، بیان داشت: خیلی از نیروهای زبده کشورمان اگر یک آزمایشگاه که سطح پیشرفته بودن آن در حد نصف آزمایشگاه‌های پیشرفته دانشگاه‌های معتبر دنیا هم باشد، در دسترس داشته باشند، علاقمند هستند در وطن خود به تحقیقات بپردازند. بخشی از این تحرک و جابجایی نخبگان برای این است که دانشگاهیان می‌خواهند ایده‌های علمی خود را از طریق آزمایشگاه‌های تحقیقاتی مجهز و پیشرفته اجرایی کنند و به نتیجه برسانند و دستاوردی برای بشریت ایجاد کنند. به هر حال علما و دانشمندان وظیفه دارند در خدمت توسعه مادی و معنوی بشریت باشند. اگر این بسترهای آزمایشگاهی و تحقیقاتی فراهم شود - که پیشرفت‌های خیلی خوبی هم در این زمینه اتفاق افتاده است - ما شاهد مجهزترین آزمایشگاه منطقه‌ای در دانشگاه تهران خواهیم بود و امیدواریم که این به نتیجه برسد و تقریبا مراحل پایانی را طی می‌کند.
دکتر مقیمی با بیان اینکه در کنار ارتقای تجهیزات آزمایشگاه‌ها، بحث تامین معیشت اساتید و دانشگاهیان مهم نیز است، خاطرنشان کرد: در دولت مردمی تلاش‌های خوبی صورت گرفته است و ما شاهد جهش و ارتقایی در حقوق اعضای هیات علمی بودیم که به نسبت دو سال قبل، وضعیت خیلی بهتری را شاهد هستیم. مقایسه حقوق اعضای هیات علمی با میزان حقوق ایشان در سه سال قبل که مسئولیت دانشگاه را پذیرفتیم، نشان می‌دهد که حدود دو برابر افزایش حقوق و مزایای اعضای هیات علمی را داشته‌ایم.
وی به حمایت‌های ویژه از اساتید و دانشجویان در قالب اعتبارات ویژه تحقیقاتی و پژوهشی اشاره کرد و گفت: گرنت اساتید سه برابر شده است و افزایش بیش از ۱۰ برابری در زمینه حمایت از پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و رساله‌های دکتری را شاهد هستیم. بنابراین بخشی از آنها حمایت‌های مالی و مادی است که بایستی هم در حوزه تحقیقات صورت گیرد و هم حوزه تامین معیشت اساتید را پوشش دهد.
به گفته رییس دانشگاه تهران، در حوزه‌های دانشجویی نیز یک گرنت ویژه برای انجمن‌های علمی دانشجویی دانشگاه تهران تعریف شده است و حدود پنج میلیارد تومان برای یک دوره سه ماهه فقط برای انجمن‌های علمی دانشجویی اختصاص داده شده است.  
دکتر مقیمی با تاکید بر اهمیت مبحث تکریم اساتید، گفت: معتقدیم کار مدیریت دانشگاه باید یک مدیریت مشارکتی باشد و وقتی حضور گروه عظیمی از نخبگان را در دانشگاه تهران شاهد هستیم، بایستی جمع‌بندی‌کننده ایده‌های نخبگان باشیم و تصمیماتی اتخاذ کنیم که با منابع و شرایط اجرایی سازگار باشد و آن را اجرایی کنیم. در این بخش هم شاهد این مشارکت هستیم. در ابتدای دوره مدیریتی جاری دانشگاه تهران برای شکل‌گیری نظام مدیریتی دانشگاه تهران مبنای کار را مشارکت نخبگان و اساتید قرار دادم.
رییس دانشگاه تهران درباره بین‌المللی‌سازی دانشگاه تهران نیز گفت: تعداد دانشجویان خارجی دانشگاه تهران در زمانی که مدیریت دانشگاه را تحویل گرفتیم نزدیک به ۸۰۰ دانشجو بود ولی اکنون حدود یک هزار و ۴۰۰ دانشجوی خارجی در دانشگاه تهران تحصیل می‌کنند. در کنار این افزایش کمیت، تنوع کشورها را نیز شاهد هستیم و اینطور نیست که این دانشجویان فقط از دو سه کشور همسایه ما باشند. هر چند که توجه به افزایش پذیرش دانشجو از کشورهای همسایه هم خیلی مهم است؛ چون ما معتقد هستیم که دیپلماسی علمی بهترین مکانیسم برای پایداری روابط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است و قطعا اولویت اول ما در توسعه روابط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشورهای همسایه است.
وی افزود: بنابراین معتقدیم ضمن اینکه افزایش پذیرش دانشجو از کشورهای همسایه به عنوان بدنه دانشجویان بین‌الملل دانشگاه تهران ضروری است، یک طیف وسیعی از کشورهای دیگر را هم تحت پوشش قرار دادیم. علاوه بر آن چهار شعبه بین‌المللی دانشگاه تهران در عراق، گرجستان، دوبی و آفریقای جنوبی در سال ۱۴۰۳ افتتاح خواهد شد.
رییس دانشگاه تهران با بیان اینکه «سیمرغ تمدنی ما برخاسته و در حال اوج گرفتن است.»، ادامه داد: همان طور که رهبر عزیزمان نوید این را داده است که بایستی زبان فارسی یکی از زبان‌های مهم علم دنیا شود، داریم تلاش می‌کنیم که از طریق این مکانیسم‌ها زبان فارسی را زبان علم دنیا قرار دهیم و کسی که می‌خواهد به آخرین یافته‌ها در حوزه‌های علمی دست پیدا کند، لازم باشد زبان فارسی را یاد بگیرد تا بتواند از دستاوردها استفاده کند. عمیقا به این باور دارم که ما به آخرین دستاوردهای علمی به عنوان یک ایرانی اصیل اسلامی دست پیدا خواهیم کرد و این دور نخواهد بود مگر با تدبیرهایی که هم در حوزه سیاستگذاری و هم در اجرا صورت خواهد گرفت که بزرگداشت و نکوداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی نیز در راستای چنین هدف مهمی است.
رییس دانشگاه تهران درباره تامین منابع طرح‌های نوآورانه دانشگاه با وجود کمبود منابع مالی دولتی، نیز گفت: یکی از نکات مهم دانشگاه کارآفرین این است که آویزان بودجه عمومی دولت نباشد و اتکای خود را به بودجه عمومی دولت و بیت‌المال به حداقل برساند. بنابراین بحث استقلال اداری و مالی دانشگاه‌ها را به شدت پیگیر شدیم.
وی افزود: بر روی این تاکید دارم که مسیر رسیدن به دانشگاه کارآفرین، ایجاد استقلال اداری و مالی برای دانشگاه‌ها بویژه نماد آموزش عالی است. در برنامه هفتم توسعه که در شرف ابلاغ است بخشی از تلاش‌هایمان به نتیجه رسیده است. ولی یک سری ملاحظاتی وجود داشت که متاسفانه برخی خواسته‌های ما در برنامه هفتم دیده نشد. وقتی صحبت از استقلال دانشگاه می‌کنیم یعنی از طریق هیات امنایی و سیاست‌هایی که هیات امنا تعیین می‌کند، اداره شود. هیات امنا توسط وزیر علوم تعیین می‌شود و رییس هیات امنا نیز وزیر علوم است. بحثی که در استقلال اداری و مالی داریم این است که تصمیمات سازمان برنامه‌وبودجه و سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان‌های مشابه آن و حتی نهادهای نظارتی که دستگاه‌های اجرایی را به صورت عادی ارزیابی می‌کنند، شامل دانشگاه‌ها نشود.
دکتر مقیمی در بخش دیگر سخنانش اعلام کرد: دانشگاه تهران از محل مولدسازی و تبدیل به احسن دارایی‌های خود، منابع مورد نیاز برای تامین اعتبار ۵۳ پروژه عمرانی و ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش و فعالیت‌های دانشجویی و فرهنگی دانشگاه تامین نموده و ارزش‌افزوده برای دانشگاه ایجاد کرده است.

کلیدواژه‌ها: دانشگاه تهران بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران نود سالگی


( ۲ )

نظر شما :