سلسله گزارش دیدارهای رئیس دانشگاه تهران با اساتید پیشکسوت – ۵ | رئیس دانشگاه تهران با استاد حمید ابریشمی استاد پیشکسوت اقتصاد دیدار کرد
دکتر مقیمی: قدردانی از اساتید پیشکسوت باعث برکت در فعالیتهای دانشگاه میشود | احساس بینقصی در مدیریت و بینیازی از تجربیات پیشکسوتان، نقطه سقوط است | دکتر ابریشمی: اساتید جوان را عاشق دانشگاه و دانشجو و محیط کار کنید
گزارش کامل سخنان استاد ابریشمی در کنار همسرش دکتر مه سیما پورشهریاری استاد بازنشسته دانشگاه الزهرا (س)
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در این دیدار، جنبههای علمی، اخلاقی و منش استادی دکتر ابریشمی را زبانزد و باعث افتخار همه دانشگاهیان دانست و در بیان برداشت خود از مواضع استاد در جلسات مختلف از جمله هیات ممیزه دانشگاه تهران، بیان داشت: دکتر ابریشمی همواره علاوه بر اینکه جنبههای علمی را در زمینه ارتقای اعضای هیات علمی مدنظر قرار میدادند، بر مباحث اخلاقی، ویژگیهای معلمی، شأن استادی و تاثیرگذاری بر دانشجویان و جامعه نیز به عنوان معیارهای کلیدی در ارتقای اعضای هیات علمی تاکید ویژه داشتند. البته همه اساتید برای ارتقای اعضای هیات علمی بر جنبههای اخلاقی توجه دارند ولی اینکه دکتر ابریشمی مرتب بر این موضوع تاکید داشتند، برای من خیلی درسآموز بود.
دکتر مقیمی با بیان اینکه احترام به علم و عالم و قدردانی از اساتید پیشکسوت باعث ایجاد برکت در دانشگاه میشود، تاکید کرد: کلام اساتید میتواند خیلی راهگشا باشد. درخواست همیشگی ما از اساتید پیشکسوت این است که به اساتید جوان و دانشجویان رهنمود دهند که چگونه میتوان مسیر را با موفقیت بیشتری پشت سر گذاشت.
خروجی دانشگاه موفق، رفاه و آسایش جامعه است
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به فعالیت مدیریت جاری دانشگاه بر محور شعار «جهاد علمی برای تحقق دانشگاه کارآفرین با رویکرد مسئولیتپذیری اجتماعی» طی نزدیک به دو سال گذشته، این شعار را در راستای مسئولیت دانشگاه برای تاثیرگذاری و حساسیت نسبت به مسائل جامعه دانست و گفت: اعتقاد داریم اگر دانشگاهی میخواهد در دوران معاصر موفق باشد، باید ویژگیهای یک دانشگاه کارآفرین را داشته باشد و فرآیندهای خود را طوری تنظیم کند که خروجی آن بر اساس علم نافع باشد یعنی علمی که در خدمت رفاه و آسایش و ارتقای جامعه قرار گیرد.
ایجاد یک رسانه مستقل، از اولین ایدههای دوره جاری مدیریتی دانشگاه بود
دکتر مقیمی از راهاندازی دانشکدههای حکمرانی، گردشگری، تجارت و مالیه و بیوتکنولوژی با تاکید بر ایجاد رشتههای بینرشتهای در این دانشکدهها، به عنوان گامی برای تولید علم نافع و حرکت به سمت دانشگاه کارآفرین نام برد و افزود: مهمترین مسئله هر نهادی از جمله دانشگاه برای کارآفرین شدن این است که موانعی را پشت سر بگذارد. این موانع به ما پیام دارد و میتوانیم از آنها درس بگیریم. ایدههای متنوعی را در طول نزدیک به دو سال گذشته در دانشگاه تهران پیگیری کردهایم که یکی از اولین ایدهها ایجاد یک رسانه مستقل برای دانشگاه تهران بود. همکاران گاهی در زمینه راهاندازی این رسانه که «شبکه دانشگاه» نام گرفت، به این جمعبندی میرسیدند که دیگر نمیشود جلو رفت، اما خداوند کمک میکرد و راه باز میشد.
سعی کردیم التهابات پاییز ۱۴۰۱ را با مشی پدرانه مدیریت کنیم
رئیس دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود، از دوره التهابات پاییز ۱۴۰۱ به عنوان یک برهه زمانی از دوره مدیریت جاری دانشگاه تهران نام برد که با تجربههای فراوانی همراه بوده است. دکتر مقیمی در این باره اظهار داشت: در بیش از ۵۰ روز التهاب در دانشگاه تهران، با همکاران عهد بستیم که شرایط را به نحوی مدیریت کنیم که هم شأن دانشگاه و دانشجو رعایت شود و هم احساساتی که به برخی دانشجویان غالب شده بود را با یک مشی پدرانه و عقلمدار مدیریت کنیم. سعی کردیم منطقی و معقول عمل کنیم و حداقل نزد وجدان خود راضی باشیم. البته هرگاه حس کنیم بهترین مدیریت را داریم، آنجا نقطه سقوط است؛ بلکه کار مدیریتی ما باید به گونهای باشد که هر روز آن را اصلاح کنیم و بهبود ببخشیم. برای بهبود مستمر نظام مدیریت دانشگاهی، استفاده از تجربیات و رهنمودهای اساتید پیشکسوت بسیار راهگشاست.
گفتگوی صادقانه؛ جوهره سیاست ارتباطی دانشگاه تهران با ذینفعان
وی افزود: خاطرات روزهای التهاب را در کتابی مشتمل بر ۲۳۰ صفحه به صورت روزنگار تدوین کردم و اتفاقاتی که در هر روز رخ میداد و تصمیمات مدیریتی که اخذ و اجرا میشد را بدون پنهانکاری در این کتاب بیان نمودهام؛ چون اعتقاد داریم صادقانه باید با ذینفعان و مخاطبین دانشگاه گفتگو کرد. برخی که گمان میکنند پنهان کردن حوادث به نفع مدیریت دانشگاه است، موافق انتشار این کتاب نبودند. اما برعکس، ما در ایام التهابات سعی کردیم روایت اول را درباره اتفاقات ارائه کنیم و بیان واقعی و صادقانه داشته باشیم. در این میان وقتی روایتهایمان را صادقانه عرضه کنیم، حتی اگر خطا هم داشته باشیم، مخاطبان برخی اشتباهات ما را صبورانه تحمل میکنند و به اصلاح امور امیدوار میشوند.
اقناع یعنی تلاش برای اجرای ایدههای خود، نه نفی دیگران
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در ادامه این دیدار صمیمانه، دکتر حمید ابریشمی استاد پیشکسوت دانشگاه تهران خطاب به رئیس دانشگاه تهران، گفت: «خلاصه بگویم، شما موفق بودید. در دانشگاه کار کردن بویژه با تیپ جوان، کار سادهای نیست. در دانشگاه باید از منطق اقناعی استفاده کرد. شما در این رابطه مهمترین قدمی که برداشتید این است که نگاهی به نارساییهای مدیریتی دوران قبل نداشتید و همت و کوشش خودتان را صرف اجرای ایدههای خودتان کردید و نه نفی دیگران. این یک استراتژی بسیار سازندهای بوده است.»
دکتر مقیمی: اینکه ضعفها را به گذشته نسبت دهیم درست نیست
رئیس دانشگاه تهران نیز گفت: اینکه ضعفها را به گذشته نسبت دهیم درست نیست؛ بلکه باید با نگاه مثبت ببینیم چه تلاشهایی در گذشته صورت گرفته، گذشتگان چه میراثی برای ما به جا گذاشتهاند و ما چگونه میتوانیم از این میراث استفاده کنیم.
تاکید بر سبک مدیریتی اخلاقمدارانه و متواضعانه
دکتر حمید ابریشمی در ادامه سخنان خود، سبک مدیریتی رئیس دانشگاه تهران را مدیریت اخلاقمدارانه و متواضعانه برشمرد و تاکید کرد: سبک «مدیریت تواضعی» خیلی کارگشا است. به عنوان مثال، همین که اول صبح، یک مدیر به زیرمجموعه سر بزند و با این حرکت خود نشان دهد که «کار مدار» است و میخواهد به جلب یاری همکاران خود بپردازد، یک نشانه از مدیریت تواضعی است. همین که به دیدار اساتید بازنشسته و پیشکسوت میروید، نشان میدهد که دارید مدیریت تواضعی را تسری میدهید.
خاص گفتن و متفاوت گفتن، از اقتضائات شأن و جایگاه دانشگاه تهران است
دکتر ابریشمی با اشاره به سابقه بیش از یک دهه آشنایی با دکتر سید محمد مقیمی، به بیان خاطراتی از هیات ممیزه دانشگاه تهران به عنوان عالیترین رکن علمی دانشگاه پرداخت و بیان داشت: «هر دفعه در جلسات هیات ممیزه دانشگاه مشاهده میکردم که دکتر مقیمی میکروفن را روشن کردهاند، با دقت بیشتری توجه میکردم چون میدانستم که ایشان میخواهد یک چیز متفاوت نسبت به جریان عادی جلسه مطرح کند. این خاص گفتن و متفاوت گفتن، به نوعی از اقتضائات شأن و جایگاه دانشگاه تهران است.»
استاد ابریشمی: به خانمم خیلی وامدار و بدهکار هستم
این استاد پیشکسوت در ادامه سخنانش به توصیف عشق خود نسبت به خانواده و دانشگاه پرداخت و اظهار کرد: «من عاشق دانشگاه بودم و خیلی در دانشگاه وقت گذاشتم. به خانمم خیلی وامدار و بدهکار هستم. ۴ فرزند به نحوی تربیت کرد که سرمان پایین نیست. اگر غیر از عشق به خانواده نگاه کنید، من واقعا عاشق دانشگاه بودم. از تعامل کردن با دانشجو لذت میبردم. ولی این فرصت از من گرفته شد، با این حال من از آنهایی نیستم که از میدان به در روم. در حال حاضر هفتهای ۲ روز که به دانشگاه میروم، روحم تازه شود.»
مشی استاد در تعامل با دانشجو: تمام قد برای دانشجویانم بلند میشدم
دکتر ابریشمی از احترام خاصی که برای شأن و جایگاه دانشجویی قائل است نیز سخن گفت و بیان داشت: «من برای دانشجو خیلی احترام قائل هستم. هر وقت دانشجو وارد اتاقم میشد تمام قد برایش بلند میشدم و تا نمینشست، من هم نمینشستم. دانشجو خیلی قابل احترام است. آنچه که دانشجو میخواهد در آینده تحویل دهد ماحصل رفتاری است که ما با دانشجو انجام میدهیم. رفتار اقناعی با دانشجو هم خیلی مهم است. رابطهام با دانشجویان خیلی نزدیک بود و سعی میکردم با دانشجو زیاد کار کنم، آن قدر از دانشجو کار میکشیدم که وقتی میخواستم نمره ۲۰ به او بدهم، ۲۰ واقعی داده باشم.»
دکتر ابریشمی: دانشگاه تهران را با هیچ پول و جایگاهی معاوضه نکردم
وی افزود: «با تمام وجود میتوانم بگویم که هر آنچه انرژی داشتم را گذاشتم و حالا محصول آن را دیگران باید قضاوت کنند. با تمام توان به عرصه کار آمدم. حتی در زمانی که میتوانستم با مهاجرت از ایران، ماهانه ۱۰ هزار دلار درآمد پیدا کنم، دانشگاه تهران را - آن موقع حقوقم ۱۵ هزار تومان بود – به هیچ قیمتی با هیچ جایگاهی معاوضه نکردم و با عشق و علاقه به دانشگاه تهران نگاه میکردم. برکت یک صدم آن ۱۵ هزار تومان برایم خیلی بیشتر از حقوق دلاری بود.»
استاد پیشکسوت دانشگاه تهران در پایان این دیدار که با حضور دکتر مه سیما پورشهریاری استاد بازنشسته رشته مشاوره خانواده دانشگاه الزهرا(س) و همسر استاد ابریشمی، دکتر مهدی شهبازی مشاور رئیس دانشگاه و رئیس مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی و دکتر علی سوری رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد، از دکتر مقیمی خواست: «اساتید جوان را عاشق دانشگاه و عاشق دانشجو و محیط کار کنید. این عشق که وجود داشته باشد دیگر کار در دانشگاه خستگی ندارد.»
نظر شما :