گزارش نشست هم‌اندیشی «حکمرانی در ورزش» - ۳

هم‌‎اندیشی اساتید و کارگزاران ورزش کشور درباره تدوین برنامه مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته «حکمرانی در ورزش»

۲۴ خرداد ۱۴۰۲ | ۲۳:۱۵ کد : ۳۵۱۰۸ اخبار اخبار ورزشی خبر
تعداد بازدید:۵۱۹
فرآیند تدوین برنامه درسی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته «حکمرانی در ورزش»، در پی یک نشست هم‌اندیشی چهار ساعته که با حضور مسئولان ارشد حال و گذشته ورزش کشور و همچنین چهره‌های علمی رشته‌های مدیریت، کارآفرینی و علوم ورزشی برگزار شد، وارد مرحله تازه‌ای شد.
هم‌‎اندیشی اساتید و کارگزاران ورزش کشور درباره تدوین برنامه مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته «حکمرانی در ورزش»

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، نخستین نشست هم‌اندیشی «حکمرانی در ورزش» عصر روز چهارشنبه ۲۴ خرداد ماه ۱۴۰۲ با حضور دکتر سید حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان، دکتر سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران، محمود خسروی وفا رئیس کمیته ملی المپیک، غفور کارگری رئیس کمیته ملی پارالمپیک، سیدمحمد پولادگر معاون قهرمانی و دکتر مریم کاظمی‌پور معاون توسعه ورزش بانوان وزارت ورزش و جوانان، دکتر مهدی شهبازی عضو هیات رئیسه دانشگاه تهران و استاد دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، عباسعلی گایینی رئیس دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران، دکتر فرزاد زیویار مشاور رئیس دانشگاه تهران و دکتر صادق ستاری‌فرد معاون وزارت آموزش و پرورش و جمعی از مسئولان سابق ورزش کشور برگزار شد.

مصطفی هاشمی‌طبا، سید رضا صالحی امیری رئیس سابق کمیته ملی المپیک، کیومرث هاشمی رئیس اسبق کمیته ملی المپیک، سید نصراله سجادی، علی کفاشیان رئیس اسبق فدراسیون فوتبال، دکتر علیرضا اسدی دبیرکل سابق فدراسیون فوتبال، دکتر حسین راغفر، سید امیر حسینی دبیرکل اسبق کمیته ملی المپیک، دکتر مهین فرهادی‌زاد معاون سابق توسعه ورزش بانوان وزارت ورزش و جوانان، علی رغبتی سرپرست سابق باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس و دیگر چهره‌ها از جمله مسئولان سابق ورزش کشور بودند که در این نشست حضور یافتند.

دکتر حسین خنیفر، دکتر محمدسعید تسلیمی و دکتر طاهر روشندل اربطانی از اساتید مدیریت؛ دکتر علی‌اصغر پورعزت استاد مدیریت و رئیس دانشکده حکمرانی؛ دکتر فضل‌اله باقرزاده، دکتر مهرزاد حمیدی، دکتر شهزاد طهماسبی بروجنی و دکتر الهام شیرزاد عراقی از اساتید دانشکده علوم ورزشی و تندرستی و دکتر جهانگیری یداللهی فارسی و دکتر رضا محمدکاظمی از اساتید دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران از جمله چهره‌های علمی حاضر در این نشست بودند.

دکتر عباسعلی گائینی رئیس دانشکده علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران در نخستین نشست هم‌اندیشی «حکمرانی در ورزش» که در محل این دانشکده برگزار شد، با اشاره به اینکه بزرگان علم و بزرگان مدیریتی ورزش کشور در گذشته و حال در این نشست حضور پیدا کرده‌اند، گفت: ریشه شکل‌گیری این نشست به ۱۸ اسفند ماه ۱۴۰۰ برمی‌گردد. دکتر صالحی امیری رئیس وقت کمیته ملی المپیک از اعضای شورای دانشگاه تهران که متشکل از اعضای هیات رئیسه دانشگاه، روسای دانشکده‌ها، دانشکدگان، پردیس‌ها و مراکز و موسسات وابسته به دانشگاه تهران است در آکادمی ملی المپیک دعوت کرد و موضوع حکمرانی و اهمیت آن در کل کشور و از جمله در حوزه ورزش به بحث گذاشته شد.

دکتر مهرزاد حمیدی، مدیر گروه مدیریت ورزشی دانشگاه علوم ورزشی و تندرستی دانشگاه تهران نیز با اشاره به سابقه شکل‌گیری کارگروه مطالعاتی حکمرانی در ورزش از تابستان ۱۴۰۱، گفت: کارگروه تدوین سرفصل‌ها و برنامه درسی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته حکمرانی در ورزش شکل گرفته است و در یک کار مشترک با دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران و با همکاری نخبگان و اساتید و استفاده از شورای برنامه‌ریزی وزارت علوم، دو برنامه تدوین شد.

وی افزود: دکتر مهدی شهبازی استاد دانشکده علوم ورزشی و تندرستی و جمع دیگر از اساتید و صاحب‌نظران تاکید کردند که برای راه‌اندازی رشته حکمرانی در ورزش نیازمند استفاده از نظرات و دیدگاه‌های مدیران ارشد ورزش کشور هستیم؛ به همین منظور این نشست هم‌اندیشی با حضور مدیران ارشد حال و گذشته بخش‌های مختلف ورزشی کشور تشکیل شد تا جمع‌بندی دیدگاه‌ها بتواند به تدوین‌کنندگان برنامه رشته حکمرانی در ورزش در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری کمک کند.

دکتر حمیدی با یادآوری اهمیت سیستم همسو و یکپارچه در ورزش کشور، تاکید کرد: حکمرانی مطلوب و عالمانه در ارتباط و تعامل بامعنی بین بخش‌های مختلف ورزش کشور و دانشگاه دست‌یافتنی می‌شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر سید رضا صالحی امیری، رئیس سابق کمیته ملی المپیک نیز در این نشست به تبیین نظریه انسجام و وحدت رویه حکمرانی در ورزش پرداخت و با بیان اینکه «فکر می‌کنم حلقه مفقوده حکمرانی در ایران، انسجام است»، به نقد «انسجام دستوری» پرداخت و گفت: انسجام در تنوع شکل می‌گیرد و معنا پیدا می‌کند، نه در یک نظام اجباری و مکانیکی. این یک موضوعی است که در نظام مدیریتی ما کمتر فهم شده است. انسجامی که ما در ایران اسلامی صحبت می‌کنیم مبتنی بر اندیشه دینی و سیاسی و نظام باورهای ما است که افراد باورمند در کنار هم باور ملی را شکل می‌دهند.

دکتر صالحی امیری با تاکید بر اینکه حکمرانی در ایران نیازمند ظرفی با نام انسجام است، تاکید کرد: حکمرانی بدون انسجام شکل نمی‌گیرد. عدالت هم جوهره انسجام و ماهیت حکمرانی مطلوب و موتور محرکه انسجام ملی است. امروز بیش از هر زمان دیگری به انسجام نیاز داریم چون انسجام ریل حکمرانی است و بدون انسجام نمی‌توانیم به سمت حکمرانی خوب حرکت کنیم.

رئیس سابق کمیته ملی المپیک از مشارکت به عنوان یکی از مولفه‌های اصلی انسجام و همچنین از مولفه‌های اصلی حکمرانی نام برد و اظهار کرد: ورزش بیش از هر زمان دیگری به سرمایه اجتماعی و مشارکت نیاز دارد و با توزیع عادلانه منزلت، ثروت و قدرت می‌توانیم در تحکیم انسجام ملی تاثیر داشته باشیم. ما برای رسیدن به هدف باید الزاماً استراتژی گفتگو، مدارا، همزیستی، همنوایی و همگرایی را در پیش بگیریم که این مولفه‌ها عامل اصلی انسجام در ورزش خواهد بود.

خسروی وفا، رئیس کمیته ملی المپیک نیز به مشکلات مدیریتی در حوزه ورزش اشاره کرد و گفت: کسانی باید در راس ورزش باشند و حکمرانی ورزش را برعهده داشته باشند که در ورزش دارای سابقه هستند. وی با تاکید بر موضوع ضرورت اهمیت قائل شدن برای بحث‌های هویت، حرمت و اخلاق در ورزش کشور، اظهار کرد: ما از نظر زیرساختی و قهرمانی در ورزش رشد زیادی داشته‌ایم اما به لحاظ فرهنگی و کسوت وضعیت خوبی طی نکرده‌ایم.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر حسین خنیفر، استاد مدیریت دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران نیز در این نشست با بیان اینکه «حکمرانی جزو امور آفاقی است»، اظهار کرد: حکمرانی روح سیال و مشرف بر روح جامعه است و دولت‌ها و ساختارهایش دارای قدرت جهت اجرای حکمرانی هستند. در ویژگی‌های حکمرانی بر قابلیت اعتماد و غیرایستایی اشاره شده و گفته می‌شود که حکمرانی باید خنثی و بدون گرایش سیاسی خاص باشد چون مسائل عمومی را در نظر می‌گیرد.

دکتر خنیفر از کارآمدی مدیریت، چارچوب دموکراتیک، توسعه محوری، تعهد به بهبود کیفیت زندگی آحاد مردم، گسترش‌دهندگی مشارکت مردم در تصمیم‌گیری، تربیت شهروند مناسب، سیستم دولتی غیرمتمرکز، پاسخگو بودن، بروکراسی کارآمد و جامعه مدنی قوی به عنوان برخی ویژگی‌های حکمرانی خوب نام برد و تاکید کرد: مسیر آسان‌تری در حوزه ورزش داریم که بیاییم و ویژگی‌های حکمرانی خوب را در آن ایجاد کنیم و به حوزه‌های اجتماعی و اقتصادی دیگر تسری دهیم.

در ادامه این نشست، دکتر جهانگیر یداللهی فارسی، رئیس دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران نیز اظهار کرد: باید نتیجه حکمرانی در ورزش، بهینه‌سازی منافع این بخش برای جامعه باشد. در مطالعات گفته می‌شود که ورزش، آموزش و اشتغال منجر به کاهش ناهنجاری‌های اجتماعی می‌شود و حتی وضعیت امنیت یک جامعه رابطه مستقیم و متقابل با ورزش دارد.

وی افزود: برای حکمرانی خوب در ورزش، دولت به وظایف حاکمیتی خود بپردازد و تصدی‌گری را به بخش خصوصی واگذار کند. لازمه گذار از وضع موجود به وضع مطلوب، توسعه اکوسیستم ورزش است. بنابراین شایسته است که به عنوان یک اکوسیستم به ورزش نگاه کنیم؛ به گونه‌ای که رقابتی کردن و توسعه منابع انسانی در آن دیده شود و شایستگی‌های انسانی خوبی تربیت کرده و به ابعاد نوآوری، کارآفرینی، مدیریت سیستمی و اخلاق و مسئولیت اجتماعی توجه داشته باشیم.

چهره دیگری که به اظهارنظر درباره موضوع نشست پرداخت، سید مصطفی هاشمی طبا بود. هاشمی طبا به نوعی یک مناقشه مفهومی درباره واژه «حکمرانی» مطرح کرد که در پی آن، دکتر صالحی امیری از مسئولان دانشگاه تهران خواست تا یک نشست مستقل به ابتکار دانشگاه تهران و به منظور دستیابی به یک مفهوم توافقی برای حکمرانی متناسب با شاخص‌های بومی و فرهنگ ایرانی در نظر گرفته شود.

دکتر محمدسعید تسلیمی، استاد دانشکده مدیریت دانشگاه تهران نیز در ادامه این نشست هم‌اندیشی، در سخنانی اظهار کرد: حکمران اصلی خدا است. حکمرانی مال خداست و طولی است نه عرضی؛ از خداوند عالم شروع می‌شود و باید از خداوند عالم خواست. مانند عزت می‌ماند، عزت مال من نیست که هر طور خواستم هزینه‌اش کنم. عزت طولی است و از خداوند می‌آید. این امر طولی است و راهی جز راه علی ابن ابی طالب علیه‌السلام وجود نداشته و ندارد.

دکتر تسلیمی در بخش دیگر سخنانش اظهار کرد: با کلمه حکمرانی هم مشکل حل نخواهد شد. یک مدتی گفته می‌شد برنامه نداریم، رفتیم و برنامه تهیه کنیم. بعد گفتیم استراتژی نداریم، رفتیم استراتژی تعریف کردیم. با این رویکردی که ما داریم، یک چند صباحی هم با کلمه حکمرانی سپری می‌شود و بعد هم دنبال یک عبارت دیگری می‌گردیم.

یادآوری نقش کلیدی ورزش در اقتصاد و امنیت ملی از سوی دکتر مریم کاظمی‌پور معاون توسعه ورزش بانوان وزارت ورزش و جوانان؛ تاکید دکتر مهین فرهادی‌زاد، معاون سابق توسعه ورزش بانوان وزارت ورزش و جوانان بر انسجام بخش‌های مختلف ورزش کشور؛ تاکید بر ضرورت فراهم آوردن فضای لازم برای حضور فعال‌تر بانوان در عرصه ورزش کشور از سوی دکتر شیرزاد عضو هیات علمی دانشکده علوم ورزشی و تندرستی؛ تصریح علیرضا اسدی دبیرکل سابق فدراسیون فوتبال بر بینش حکمرانی؛ پیشنهاد دکتر حسین راغفر برای تدوین سرفصل دروس کارشناسی ارشد و دکتری حکمرانی در ورزش به گونه‌ای که قابلیت پاسخگویی به نیازهای در حال تحول آینده را داشته باشند؛ و همچنین اشاره علی رغبتی سرپرست سابق باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس به ویژگی‌های خاص حوزه ورزش اعم از اینکه «مشارکت در تصمیم‌گیری‌ها در ورزش خیلی زیاد شده است ولی مشارکت در لغو تصمیمات وجود ندارد» و یا «تاثیر بسیار زیاد محیط بیرونی بر ورزش و تاثیرپذیری زیاد حوزه ورزش» از دیگر محورهای مطرح‌شده در این نشست بود.

کیومرث هاشمی، رئیس اسبق کمیته ملی المپیک نیز در سخنانی بیان داشت: «سرفصل‌هایی که نیاز است در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری حکمرانی در ورزش تدریس شود و به حکمرانی خوب در ورزش کمک کند را با توجه به تجربیاتی که در میدان داشته و داریم، ارائه خواهم کرد.» وی در بخش دیگر سخنانش عنوان کرد: در سال ۱۹۴۷ پذیرفتیم که عضو مجموعه IOC باشیم و اساسنامه کمیته ملی المپیک را به تصویب رساندند؛ بنابراین نمی‌توانیم نگاه IOC را نادیده بگیریم. حکمرانی در ورزش تابعی از حکمرانی ورزش دنیا است و ما نمی‌توانیم خود را از آن جدا بدانیم. 

دکتر صادق ستاری‌فرد، معاون وزارت آموزش و پرورش نیز با طرح این سوال که «آیا ایده و الگویی درباره حکمرانی از طریق ورزش داریم؟»، تاکید کرد: «ورزش در سه سطح باید مدیریت شود. ورزش در یک بعد حتما مدیریتی است و در یک سطح حتما باید مردمی و تعاونی باشد و در سطح دیگر نیز حتما باید خصوصی باشد؛ و لازم است این سه سطح را تعادل‌بخشی کنیم. با این وجود، روندشناسی ما نشان می‌دهد که نتوانسته‌ایم بین حکمرانی ورزش از طریق دولت، بخش تعاونی و بخش خصوصی تعادل‌بخشی کنیم.» دکتر ستاری‌فرد با بیان اینکه ما در این سال‌ها بیشتر به قله توجه کرده‌ایم تا به ریشه، خاطرنشان کرد: اگر قرار است آینده ورزش کشور تضمین شود باید به حال امروز ورزش در مدارس بیشتر توجه کنیم.   

علی کفاشیان نیز در عین تاکید بر اینکه دولت‌محوری را در حکمرانی کنار بگذاریم، تصریح کرد: خط و جریان عمل در حوزه ورزش می‌تواند از طریق سیاستگذاری از سوی وزارت ورزش و جوانان انجام و در دولت تصویب شود.

سید امیر حسینی، دبیرکل اسبق کمیته ملی المپیک هم در سخنانی گفت: «سازمان‌های خوب، سازمان‌های مسئله‌محور هستند اما کشورمان انباشت مسائل حل نشده است؛ چون در تدوین سیاست‌ها معمولا به آرزوها و آرمان‌ها بیشتر توجه می‌کنیم تا به امکانات. سازمان‌های خوب باید واقع‌گرا و مشورت‌پذیر باشند. با این نگاه باید به حکمرانی خوب در ورزش نگاه کنیم که ورزش به عنوان یک صنعت بزرگ باید نقش مهمی در تولید ناخالص ملی داشته باشد.» این پیشکسوت ورزش کشور از وزیر ورزش و جوانان خواست تا ایجاد سازمان نظام پیشنهادات در شورای عالی ورزش تصویب شود و همچنین جایزه ملی سازمان برتر یا نظام تدبیر خوب در ورزش نهادینه گردد.

دکتر علی اصغر پورعزت، رئیس دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران نیز که در حوزه «حکمرانی در سلامت» صحبت کرد، به نقش ورزش در تاب‌آورسازی روانی و جسمی جامعه اشاره نمود و گفت: جامعه هدف خط مشی‌هایمان در حکمرانی سلامت باید روشن و دقیق باشد و لازم است جامعه هدف خود را از حیث سلامت، تاب‌آوری و نیازهایشان خوب بشناسیم.

وی افزود: نیاز است رصدگرهای دقیقی برای طراحی ساختار و تجهیز اطلاعات سیستم‌های پشتیبان خط مشی ایجاد کنیم. اگر بخواهیم به طور ویژه‌سازی‌شده از سلامت سخن بگوییم، نیاز است اطلاعات تندرستی تک تک افراد جامعه را داشته باشیم بنابراین باید پرونده الکترونیک ویژه‌سازی‌شده سلامت را برای تک تک افراد جامعه ایجاد کنیم.

کلیدواژه‌ها: حکمرانی در ورزش دانشگاه تهران


( ۱ )

نظر شما :