«باستانشناسی ایران ساسانی» منتشر شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، کتاب «باستانشناسی ایران ساسانی» در ۴۶۰ صفحه و در ۸ فصل منتشر شده و علاوه بر طرحها و نقشههای داخل متن، از عکسها و تصاویر متنوع در پایان هر فصل برخوردار است.
این کتاب حاصل ۱۲ سال پژوهش و مطالعۀ میدانی و کتابخانهای نگارنده است که با مراجعه به بیش از ۷۰۰ مأخذ فارسی و غیرفارسی تألیف شده و نمایهای از اسامی اشخاص و اماکن در پایان کتاب، مراجعه به مطالب مورد نظر مخاطبان در متن کتاب را تسهیل کرده است.
دکتر لباف خانیکی در معرفی این کتاب گفت: دورۀ ساسانی به مثابه مرحلۀ گذار فرهنگ ایران از دوران باستان به عصر اسلامی از جایگاه ویژهای در مطالعات باستانشناسی و تاریخ فرهنگ ایران برخوردار است. در این دوره است که دستاوردهای هنری و فرهنگی ایرانیان به اوج خود میرسد و مقدمهای برای شکوفایی تمدن ایران در دورۀ اسلامی فراهم میشود. از این رو شناخت فرهنگ و آثار فرهنگی ایرانِ دورۀ ساسانی از یک سو اوج جریانهای فرهنگی دوران باستان را میشناساند و از سوی دیگر منجر به درک خاستگاه و فلسفۀ هنر، فرهنگ و اندیشۀ ایران در دوران اسلامی میشود.
وی افزود: گرچه در سالهای اخیر کاوشهای باستانشناسی متعددی به کشف آثار درخشانی از دورۀ ساسانی انجامیده است، ولی مجموعۀ این یافتهها در هیچ کتابی به صورت جامع منتشر نشده بود.
دانشیار گروه باستانشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران گفت: کتاب «باستانشناسی ایران ساسانی» کتاب جامعی از یافتههای باستانشناسی است که به تشریح و توصیف آثار فرهنگی ساسانی میپردازد. شرح آثار فرهنگی ساسانیان در این کتاب با تکیه بر تقدم و تأخر تاریخی آثار و در بستر رویدادهای تاریخی دورۀ ساسانی صورت پذیرفته است.
مطالب این کتاب مشتمل بر ۸ فصل، با مرور آفرینشهای هنری ساسانیان از زمان قدرتیابی خاندان ساسان در منطقۀ فارس شروع میشود و آثار فرهنگی ساسانیان را تا زمان حضور بازماندههای آن خاندان در مناطق غربی چین دنبال میکند. با مطالعۀ این کتاب، مخاطب درمییابد که ماهیت هنر و فرهنگ ساسانی در طول ۴۰۰ سال سیطرۀ ساسانیان بر پهنۀ ایران، ثابت و ایستا نبوده و به فراخور شرایط زمانی و مکانی دچار تغییر و تحول شده است.
از طرف دیگر، قدرت سیاسی و فرهنگی ساسانیان موجب بسط الگوهای فرهنگی ایشان به خارج از مرزهای قلمرو سیاسی ایشان شده بود و شواهدی از نفوذ اندیشه و فرهنگ ساسانیان را میتوان در اقصی نقاط جهان باستان در آیینۀ آثار فرهنگی جستجو کرد.
این کتاب به صورت مشترک و با همکاری انتشارات دانشگاه تهران و سمت منتشر شده است.
نظر شما :