در ویرایش ۲۰۲۳ رتبهبندی «یو. اس. نیوز»؛
دانشگاه تهران با فاصله ۲۶۹ پلهای از دومین دانشگاه برتر وزارت علوم، در جایگاه نخست ملی ایستاد | دانشگاه تهران در کدام زمینههای علمی در جمع برترینهای جهان قرار دارد؟ | در یکسال گذشته، سه زمینه علمی به جمع زمینههای برتری دانشگاه تهران اضافه شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، بر پایۀ ویرایش ۲۰۲۳ رتبهبندی بهترین دانشگاههای جهان «یو. اس. نیوز» که در سال ۲۰۲۲ میلادی منتشر شده است، دانشگاه تهران با امتیاز ۵۷.۱ در جایگاه نخست ملی و ۳۲۹ جهانی جای گرفته است.
*رشد ۲۴ پلهای در رتبه جهانی دانشگاه تهران طی یکسال گذشته
در ویرایش پیشین رتبهبندی بهترین دانشگاههای جهان «یو. اس. نیوز»، دانشگاه تهران در جایگاه نخست ملی و ۳۵۳ جهانی جای گرفته بود. دانشگاه تهران طی یکسال اخیر در حالی موفق به حفظ جایگاه نخست ملی و رشد ۲۴ پلهای در رتبه جهانی شده است که با فاصله چشمگیر ۲۶۹ پلهای از دومین دانشگاه دولتی برتر زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سکوی اولی نشسته است.
نظام رتبهبندی «یو. اس. نیوز» (رتبهبندی بهترین دانشگاههای جهان) برای فهم بهتر مقایسه مؤسسهها در جهان پدید آمده است. با افزایش دانشجویانی که در پی ادامۀ تحصیل در کشورهای خارجی هستند، رتبهبندی بهترین دانشگاههای جهان که آوازه و پژوهشهای علمی مؤسسهها را در بر دارد، میتواند به آنها در گزینش مؤسسهها یاری رساند.
این نظام به رتبهبندی پیرامون ۲۰۰۰ مؤسسة برتر بیش از ۹۰ کشور پرداخته است. مؤسسۀ «یو. اس. نیوز» از ۱۳ سنجۀ کلیدی (آوازه جهانی پژوهشی، آوازه منطقهای پژوهشی، شمار انتشارات، کتابها، همایشها، تأثیر استنادی تعدیلشده، شمار همه استنادها، شمار انتشارات در میان ۱۰ درصد انتشارات باکیفیت، نسبت انتشارات در میان ۱۰ درصد انتشارات باکیفیت، شمار همکاری جهانی [نسب به کشور]، شمار همکاری جهانی، شمار مقالههای پراستناد در میان یک درصد انتشارات باکیفیت، و نسبت مقالههای پراستناد در میان یک درصد انتشارات باکیفیت) برای ارزیابی مؤسسهها بهره میگیرد.
* دانشگاه تهران در جایگاه یکصد و سی و دومین دانشگاه جهان از نظر آوازه جهانی پژوهشی
دادههای ارزیابی این سنجهها با همکاری شرکت «کلاریویت آنالیتیکس» (ناشر پایگاههای «وب آو ساینس» و «اینسایتس») گردآوری میشوند. بررسی رتبه جهانی دانشگاه تهران در سنجههای گوناگون نظام رتبهبندی «یو. اس. نیوز» ویرایش ۲۰۲۳ میلادی حاکیست که دانشگاه تهران از نظر آوازه جهانی پژوهشی در جایگاه ۱۳۲ دنیا قرار گرفته و در بیشتر سنجههای این نظام رتبهبندی نسبت به یکسال اخیر به حفظ رتبه در کانال ویرایش پیشین پرداخته یا روند بهبود را در جایگاه جهانی خود تجربه کرده است.
* دانشگاه تهران در بیش از نیمی از زمینههای علمی در میان برترهای جهان قرار گرفت
افزون بر رتبهبندی فراگیر، «یو. اس. نیوز» به رتبهبندی موضوعی مؤسسهها نیز میپردازد. این نظام رتبهبندی مؤسسههای جهان را در ۴۷ زمینة علمی ارزیابی میکند. سنجههایی که برای ارزیابی مؤسسهها در زمینههای علمی به کار گرفته میشوند همانهایی هستند که در رتبهبندی فراگیر کاربرد دارند، با این تفاوت که سنجة «کتابها» و «همایشها» برای برخی از زمینهها بدون وزن هستند.
دانشگاه تهران در ۲۶ زمینه علمی در میان مؤسسههای برتر جهان جای گرفته است، این در حالی است که در ویرایش پیشین این رتبهبندی، دانشگاه تهران در ۲۳ زمینه علمی در جمع موسسههای برتر جهان قرار گرفته بود بنابراین نماد آموزش عالی ایران در یکسال اخیر توانسته است قرارگیری در جمع برترینهای سه حوزه علم را به موفقیتهای گذشته خود بیفزاید.
* سیزدهمی جهان؛ بهترین رتبه دانشگاه تهران
بهترین رتبه دانشگاه تهران در «علوم پلیمر» به دست آمده که در این حوزه علم در جایگاه سیزدهم جهان ایستاده است. رتبه جهانی دانشگاه تهران در نظام رتبهبندی موضوعی «یو. اس. نیوز» ویرایش ۲۰۲۳ میلادی حاکی از آن است که این دانشگاه در علوم پلیمر، علوم مهندسی، مهندسی مکانیک، منابع آبی، انرژی و سوخت، مهندسی عمران، علوم کشاورزی، علوم و صنایع غذایی، هوش مصنوعی، علوم رایانه و مهندسی شیمی جزو ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا قرار دارد.
همچنین دانشگاه تهران در علوم گیاهی و جانوری، مهندسی برق و الکترونیک، زیستفناوری و میکروبشناسی کاربردی، علوم مواد، شیمی و داروشناسی و سمشناسی جزو ۲۰۰ دانشگاه برتر دنیا و در شیمی فیزیک، علوم و فناوری نانو، محیط زیست / بومشناسی، فیزیک ماده چگال، علوم زمین و زیستشناسی و بیوشیمی در بین ۳۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گرفته است. فیزیک، علوم اجتماعی و بهداشت عمومی و پزشکی کلینیکی زمینههای دیگری هستند که دانشگاه تهران در آنها در میان مؤسسههای برتر جهان جای گرفته است.
نظر شما :