نشست بین‌المللی «سلامت و سبک زندگی: فرهنگ و فضای مجازی» در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد

۰۴ بهمن ۱۳۹۴ | ۱۳:۴۸ کد : ۲۸۸۰ اخبار برگزیده
تعداد بازدید:۲۷۴۴

نخستین نشست بین‌المللی «سلامت و سبک زندگی: فرهنگ و فضای مجازی»، ۳۰ دی‌ماه در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، در آغاز این نشست که با حضور دبیر شورای عالی فضای مجازی و اندیشمندان مطرح داخلی و بین‌المللی و با هدف بررسی عوامل مختلف مرتبط با حوزه فرهنگ و فضای مجازی به ویژه فرصت‌ها و چالش‌های پیش روی کشورهای اسلامی برگزار شد، دکتر علی‌اکبر موسوی ‌موحدی، رییس دبیرخانه پیشبرد علم و فناوری در جهان اسلام، ضمن خوش‌آمدگویی به شرکت‌کنندگان، بر بهره‌گیری از الگوی طبیعت در سبک زندگی تاکید کرد.

دکتر موسوی موحدی گفت: «بشر با استفاده ناصحیح از صنعت و فناوری خسارت زیادی دیده است و برای رهایی از این موضوع، باید سبک زندگی انسان‌ها تغییر کند که نخستین گام برای کاهش این خسارت، مصرف کم انرژی است؛ خداوند در طبیعت همه چیز را با انرژی پایین ساخته است».

دانشمند برتر جهان اسلام، یکی دیگر از راه‌های کاهش مصرف انرژی را، استفاده از فضای مجازی عنوان کرد و افزود: «نداشتن مرز، دایمی و همیشگی بودن و قدرت و نفوذ بالایی که در این فضا وجود دارد، سه ویژگی این فضاست. باید زیرساخت‌های فضای مجازی ایران تقویت شود؛ چراکه فرهنگ و تمدن ایرانی دارای محتوای حکمت و علم و معرفت است و باید این محتوا به زبان روز نوشته شده و از طریق فضای مجازی به دنیا انتقال دهد».

در ادامه این نشست، دکتر سعیدرضا عاملی، ‌دبیر علمی این همایش، در سخنرانی‌ای با عنوان «دو فضایی‌شدن یا فیزیک مجازی‌شدن ظرفیت‌ها و مسیر زندگی و ظهور مسایل فرهنگی جدید: مسایل حوزه فرهنگ و فضای مجازی» به بررسی چالش‌های این حوزه پرداخت.

دکتر عاملی با اشاره به اینکه اگر ارتباط درونی شکل نگیرد، ارتباط بیرونی دچار اختلال می‌شود، گفت: «اگر ارتباط درون‌فردی به وجود نیاید، نمی‌توان ارتباط بیرونی را معنا بخشید، لذا ناگزیر هستیم به موضوع فرهنگ و فضای مجازی از حیث سیاست‌گذاری بپردازیم».

وی هم‌چنین اظهار داشت: «شاید بعضی‌ بگویند فرهنگ اساساً یک امر ساختنی نیست و از واژه فرهنگ‌سازی خوش‌شان نیاید و به تعبیری که ما استفاده کردیم به فرهنگ‌سازی یک بعد منفی بدهند، ولی به هر حال اگر کسانی مشغول فعالیت بشوند، خلاقیت، خود زمینه‌ساز قاعده‌های بزرگ است. اگر خلاقیتی در هنر و ادبیات به وجود بیاید، خلاقیت در حوزه‌ فضای مجازی هم به وجود می‌آید».

عضو شورای عالی فضای مجازی در پایان با تاکید بر لزوم افزایش سواد و دانش در بین مردم تصریح کرد: «افزایش سواد و دانش و تقویت عقلانیت راه بسیار کارآمدی است که توصیه دینی ما نیز بر آن است. قرآن و خداوند با انواع واژگان متفاوت، ما را دعوت به عقل و علم و دعوت به دوری از جهالت می‌کنند».

پس از سخنرانی دکتر عاملی، دکتر ابوالحسن فیروزآبادی، رییس مرکز ملی فضای مجازی، نیز در سخنرانی‌ای با اشاره به ویژگی فضاهای مجازی به اهمیت سیاست‌گذاری صحیح در فضای مجازی تاکید کرد.

در ادامه این نشست، پروفسور اندرو فینبرگ، استاد دانشگاه ونکوور، در سخنرانی‌ای با عنوان «اینترنت و دموکراسی»، به بررسی نقش اینترنت در دموکراسی پرداخت. وی ضمن اشاره به تاریخچه اینترنت و با اشاره به اینکه اینترنت هنوز تکمیل نشده است، سه الگوی اطلاعاتی، مصرفی و جامعه‌ای را برای آینده اینترنت پیش‌بینی کرد.

دکتر محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیز در مراسم پایانی این نشست با بیان اینکه جای بحث فرهنگی در فضای مجازی امروزه بسیار خالی است عنوان کرد: «ارتباطات و فناوری اطلاعات پدیده‌ای است که خیلی ‌زود رشد کرد و این رشد باعث شد تا افراد کمتر این پدیده را انتخاب کنند و پیش از این، ارتباطات بود که افراد را مورد انتخاب برای همراهی قرار داد».

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان کرد: «در کشور ما هر پدیده جدیدی که به وجود می‌آید، ابتداً حالت دفاعی در مقابل آن می‌گیریم و این موضوع باعث می‌شود تا فرصت‌هایی را که باید از آن‌ها در مقابل آن پدیده استفاده کنیم از دست بدهیم».

دکتر واعظی با اشاره به وجود افکار متفاوت در ارتباط با فضای مجازی بیان کرد: «در این پدیده فرصت و تهدید بی‌شماری وجود دارد و باید با آموزش صحیح این امکان را برای افراد و سنین مختلف فراهم کنیم تا آن‌ها بتوانند این محیط را از هم تفکیک کنند و از فرصت‌ها به نحو احسن استفاده کنند».

وی افزود: «اعتقاد دولت و مسئولین این است که نمی‌توان از توسعه و پیش‌روی فضای مجازی جلوگیری کرد، زیرا جامعه فضای مجازی مانند یک جامعه حقیقی است که حق انتخاب توسط افراد جامعه انجام می‌گیرد».

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تأکید بر وجود دسترسی آزاد به اطلاعات توسط عموم افراد جامعه گفت: «افراد نیازی به مراقبت در استفاده از فضای مجازی ندارند و باید با استفاده از نخبگان و رسانه‌ها آگاهی لازم را برای بالابردن سطح دانش استفاده از فضای مجازی به جامعه داد».

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه تولید محتوا در حال حاضر از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: «تولید محتوا تنها به عهده یک دستگاه خاص در کشور نیست و تمام بخش‌ها و ارگان‌ها باید برای ایجاد تولید محتوای داخلی برای فضای مجازی تلاش کنند و مواردی را که می‌تواند در فضای مجازی مورد استفاده عموم قرار بگیرد به این فضا انتقال دهند».

وی با اشاره به تولید محتوای ارزشی خاطرنشان کرد: «در داخل کشور اطلاعات افتخار‌آمیز زیادی وجود دارد که می‌تواند به صورت تولید محتوا در دست مردم قرار بگیرد و در مواقعی با ترجمه آن باید این فرهنگ را به جامعه خارجی، از طریق فضای مجازی انتقال دهیم».

این همایش با برگزاری سه جلسه در نوبت صبح و عصر به کار خود ادامه داد.

در نوبت صبح، یک جلسه به ریاست دکتر یونس شکرخواه، استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، برگزار شد و در این جلسه دکتر جان اندرسون، از آمریکا، با عنوان «فرهنگ، سبک زندگی و انقلاب اطلاعات در خاورمیانه و جهان اسلام» و دکتر مهدی محسنیان‌راد، با عنوان «پیامدهای نابرابری جهان در دو فضایی شدن» سخنرانی کردند.

در نوبت عصر نیز دو جلسه برگزار شد، که ریاست جلسه اول بر عهده دکتر سحر خمیس، از آمریکا بود و در جلسه اول نوبت عصر، پنج سخنرانی ارایه شد.

سخنران اول این جلسه دکتر محمد النواوی بود که با عنوان «فضای مجازی اسلامی میان هویت‌های جمعی و واگرا: زمینه‌ای برای دیپلماسی ایمان» سخنرانی کرد.

پس از دکتر النواوی، دکتر امیر منصور یادگاری و دکتر محمد خوانساری با عنوان «زمینه‌سازی حاکمیتی برای تحقق سبک زندگی پاک و گوارا در کاربری‌های فضای مجازی»، دکتر مسعود کوثری با عنوان «فضای سوم، فرهنگ و سلامت اجتماعی» و دکتر سلمان سعید از انگلستان با عنوان «اسلام‌هراسی در فضای مجازی: رویکرد انتقادی به مطالعات مسلمانان» سخنرانی کردند.

در دومین جلسه نوبت عصر نیز چهار سخنرانی و نشست به ریاست دکتر محمد النواوی برگزار شد. در نشست دوم نیز دکتر سحر خمیس درباره «رویکردهای اسلامی در عصر دیجیتال: فرصت‌ها، چالش‌ها و چشم‌اندازهای آینده»، دکتر سعیده ‌بابایی و دکتر مصطفی تقوی درباره «تأملی در نسبت دین و فضای مجازی»، دکتر مزمل حسین درباره «زیرساخت‌های دیجیتال در فرهنگ‌های اسلامی: ارتباطات و جامعه مدنی در چهار نمونه مطلوب» و دکتر یونس شکرخواه درباره «فرهنگ و فضای سایبر: ملاحظات سایبر و جامعه اطلاعاتی» سخنرانی کردند.


نظر شما :