رییس دانشگاه تهران: از نظرات دانشجویان برای اداره بهتر دانشگاه استفاده میکنیم
عصر روز چهارشنبه، دوم دیماه، دانشگاه تهران روزی متفاوت را تجربه کرد. روزی از جنس اعتدال، تعقل و تعامل. شورای صنفی دانشجویان دانشگاه تهران، دوم دیماه با حضور رییس دانشگاه تهران، معاون فرهنگی، معاون دانشجویی و مدیرکل امور خوابگاههای دانشگاه تهران تشکیل جلسه داد تا مسایل و مشکلات صنفی دانشجویان را در حضور دانشجویان با مسئولان دانشگاه در میان بگذارد. همانند همه نشستهای دانشجویی، این نشست نیز مملو از شور و هیجان بود، اما نه هیجانی از جنس افراط و تفریط، بلکه سخنانی از منظر نقد و انتقاد و در راستای بهبود اوضاع. گاه البته نقدهایی با چاشنی انتقاد تند و گزنده از برخی مسئولان و کاستیها، اما هرچه بود، همه رنگ و بوی دانشجویی داشت.
تالار علامه امینی دانشگاه تهران، عصر روز چهارشنبه مملو از جمعیت دانشجو بود؛ دختر و پسر، متأهل و مجرد، تهرانی و شهرستانی آمده بودند تا بهدور از هرگونه هیاهو و جنجال سیاسی، مشکلاتشان را با رییس و مسئولان دانشگاه در میان بگذارند. مدیریت جلسه نیز با دانشجویان بود، از انتظامات داخل سالن تا ورود و خروج دانشجویان.
در هیاهو و آلودگی شدید هوای تهران، خواستههای دانشجویان به هیچ ناخالصیای آلوده نبود؛ همه از جنس دانشجویی بود و آنچه مشخصه دوران دانشجویی است.
در سوی دیگر سالن، روی سن تالار علامه امینی، رییس دانشگاه تهران و سه مدیر وی، بههمراه نماینده شورای صنفی دانشجویان، با صبر و حوصله شنونده انتقادها، اعتراضها و گاه درددلهای دانشجویان بودند.
در آغاز این نشست دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رییس دانشگاه، با خوشآمدگویی به دانشجویان و مسئولانی که در این نشست شرکت کرده بودند، دانشجویان را فرزندان و دوستان خود خواند و گفت: «امیدوارم یک گفتوگوی صمیمانه و نتیجهبخش داشته باشیم، من همواره اعلام کردهام که مسئولان دانشگاه، علاقهمند به شنیدن نظرات و دیدگاههای دانشجویان هستند».
پس از سخنان دکتر نیلی احمدآبادی، چندتن از نمایندگان دانشجویان، در بخشهای مختلف به بیان مسایل و مشکلات صنفی دانشجویان پرداختند.
مشکلات دانشجویان بیشتر صنفی و رفاهی بود و گاه دغدغههای اجتماعی چون بومیگزینی، دانشجوی پولی و مانند آن، که شاه بیت همه آنها، تحولخواهی، بهبود اوضاع و شرایط، عدالتخواهی و دعوت به بهترشدن و بهتربودن اوضاع بود.
امکانات نامناسب خوابگاه، کمبود فضای خوابگاهی، کمبود فضای فرهنگی، مشکلات آییننامههای انضباطی، مقررات سخت در خوابگاهها و تشکیل شورای صنفی مرکزی دانشگاه از جمله مهمترین مواردی بود که نمایندگان دانشجویان در این نشست مطرح کردند. البته گاهی انتقادهای بسیار تند نیز نسبت به برخی از مدیریتها و تخلفات مدیران سابق صورت میگرفت که بازهم شنیدنی بود.
پس از بیان انتقادات و مشکلات از سوی نمایندگان دانشجویان که با تشویقهای مکرر دانشجویان در سالن همراه بود، آزاد محمدی، دبیر شورای صنفی کوی دانشگاه، با بیان اینکه در انتقاد و اعتراض باید منصف بود، رابطه مسئولان دانشگاه با دانشجویان را چندان مطلوب ندانست و گفت: «هرچند باید منصف باشیم که مدیریت جدید دانشگاه، تلاشهای زیادی در صدد رفع مشکلات صنفی دانشجویان انجام داده و فضا بسیار مثبت شده است و فضای آزاد و باز بهتری در مدیریت جدید برای دانشجویان مهیا شده است، اما دانشجویان همچنان در تصمیمات مهم مربوط به مسایل صنفیشان حضور ندارند و تصمیمات بدون حضور نمایندگان آنها گرفته میشود. ما امیدواریم این ارتباط شبهتعاملی بین مسئولان با دانشجویان به یک رابطه تعاملی تبدیل شود و دانشجویان بر مسایل صنفی خود نظارت کامل داشته باشند».
پس از سخنان دبیر شورای صنفی دانشجویان، دکتر نیلی احمدآبادی، بار دیگر به مسایل بیان شده از سوی دانشجویان پاسخ داد.
رییس دانشگاه که در طول جلسه با دقت و صبر و حوصله درخواستهای دانشجویان را یادداشت میکرد، گفت: «ما هیچ نگاه امنیتی به دانشجو نداریم. دانشجو را به هیچ عنوان تهدید نمیدانیم بلکه دوست و فرزند خودمان میدانیم و نهایت سعی ما این است که دانشجویان در فضای دانشگاه کاملاً احساس امنیت کنند و موفق باشند. بههرحال دانشجویان دانشگاه تهران، به عنوان دانشجوی نخبه و افرادی که در آینده کشور نقش اساسی دارند، باید کار اجتماعی و انجام کار گروهی را در دانشگاه تمرین کنند و بیاموزند».
رییس دانشگاه افزود: «دانشگاه تهران بیشترین جمعیت دانشجویی فعال در حوزه کانونهای دانشجویی، نشریات و تشکلهای دانشجویی را دارد و این فرصتی بسیار بزرگ، هم برای دانشگاه و هم برای دانشجویان است».
دکتر نیلی احمدآبادی با تاکید بر تامین رفاه کامل برای دانشجویان گفت: «رفاه برای دانشجویان یک اصل است و اگر شرایط رفاهی مثل تغذیه، اسکان و سایر امکانات رفاهی مناسب نباشد، نمیشود انتظار داشت دانشجو بتواند بهدرستی از عهده وظایف دانشجویی خود برآید. بخش بسیار بزرگی از این مشکلات مربوط به بودجه است و شرایط اقتصادی عمومی کشور بر شرایط اقتصادی دانشگاهها نیز تاثیر دارد و نباید شرایط اقتصادی دانشگاه را مجزا از جامعه دید».
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به کسری بودجه دانشگاه تهران اشاره کرد و گفت: «دانشگاه تهران ۴۰ میلیارد تومان کسری بودجه دارد و این کسری بودجه را باید تامین کند؛ اما ما اصلاً معتقد به مدرک فروشی نیستم. همانطور که میدانید در برخی بخشها، دیگر دانشجو نپذیرفتیم تا مبنای پذیرش صرفاً پولی را محدود کنیم. بنابراین، اطمینان داشته باشید که این را نه به عنوان یک شعار، بلکه به عنوان موضوعی که آن را باور و به آن ایمان داریم، دنبال میکنیم و هر آنچه از دست ما برمی آید، انجام میدهیم».
رییس دانشگاه در خصوص انتقادهای دانشجویان در احضار به کمیته انضباطی نیز گفت: «در این خصوص با تسامح و تساهل کمک میکنیم، اما باید این را نیز عنوان کنیم که ما نمیتوانیم مانع بررسی درخواست افراد شاکی در این کمیته باشیم. این قول را به شما میدهم و با قاطعیت اعلام میکنم که دانشگاه تهران، به هیچوجه نمیخواهد از ابزار کمیته انضباطی برای مدیریت دانشگاه استفاده کند».
رییس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود از کمیته انضباطی به عنوان یک ظرفیت بسیار بزرگ برای دانشگاه یاد کرد که مانع دخالت دستگاههای بیرونی در دانشگاه شده است و افزود: «این بدین معناست که اگر ما کمیته انضباطی را برداریم، هرکس شکایتی از دانشجویی داشت برود بیرون و به مراجع قضایی و انتظامی شکایت کند. اما با وجود کمیته انضباطی، همه اختیارات به دانشگاه داده شده و باید از این ظرفیت استفاده کنیم».
پس از سخنان دکتر نیلی احمدآبادی، که با تشویقهای متعدد دانشجویان همراه بود، دکتر سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه، به انتقادات و اعتراضها و درخواستهای دانشجویان پاسخ داد.
وی سیاست معاونت فرهنگی دانشگاه را حمایت از تمام فعالیتهای هنری، فرهنگی و گسترش فضاهای فرهنگی عنوان کرد.
دکتر سرسنگی با بیان اینکه در فعالیتهای فرهنگی، دانشگاه تهران از بسیاری از دانشگاهها جلوتر و پیشگام است، این فضاها را متناسب با جایگاه دانشگاه تهران ندانست و افزود: «زیرساختهای فرهنگی و ارزشی دانشگاه، متناسب با جمعیت دانشجویی این دانشگاه نیست و تلاش ما بر این است که این فضاها را متناسب با جمعیت دانشجویی افزایش دهیم».
وی همچنین گزارشی از اقدامات انجامشده و در حال انجام این معاونت در جهت گسترش فضاهای فرهنگی دانشگاه ارایه داد و گفت: «ما از فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه و کوی استقبال میکنیم و هیچ منعی برای صدور مجوز برای فعالیتهای هنری متعارف از جمله موسیقی نداریم».
وی در پاسخ به انتقاد تند یکی از دانشجویان در خصوص آییننامه انضباطی گفت: «آییننامه انضباطی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و همه دانشگاهها موظف به اجرای آن هستند. هیچ دانشجویی به خاطر فعالیت صنفی به کمیته انضباطی احضار نشده و نخواهد شد و چنین چیزی در آییننامه انضباطی نیست و کسی به خاطر برگزاری یک برنامه و فعالیت به کمیته انضباطی احضار نخواهد شد. نکتهای که در آییننامه انضباطی دانشگاه وجود دارد، این است که اگر قرار است برنامهای برگزار شود، این برنامه باید مجوز داشته باشد و سازمانها و ادارات مربوطه، باید بدانند که چنین برنامهای در حال برگزاری است و مساعدت کنند تا این برنامه برگزار شود».
معاون فرهنگی دانشگاه در پایان تاکید کرد: «پایبندی به قانون، ما را از بسیاری از آسیبها حفاظت میکند و با رعایت مقررات و قوانین، هیچ منعی برای صدور مجوز فعالیت دانشجویی وجود ندارد».
پس از سخنان معاون فرهنگی دانشگاه، دکتر محمد اسماعیلی، مدیرکل امور خوابگاههای دانشگاه تهران که بسیاری از انتقادات و اعتراضات دانشجویان مربوط به حوزه فعالیت کاری وی بود، در سخنانی به پرسش و انتقادهای دانشجویان پاسخ گفت.
سپس رییس دانشگاه از دکتر هاشمی، رییس مرکز فناوری اطلاعات و فضای مجازی دانشگاه خواست تا توضیحات لازم را به اعتراضات دانشجویان در خصوص مشکلات اینترنت دانشگاه بهویژه در خوابگاهها ارایه نماید.
دکتر هاشمی نیز با ارایه گزارشی کوتاه و فنی، به مشکلات پیش آمده در خصوص اینترنت اشاره کرد و گزارش اقدامات دانشگاه را از جمله افزایش عرض باند اینترنت دانشگاه به اطلاع دانشجویان رساند.
پس از سخنان دکتر هاشمی، رییس دانشگاه در سخنانی به جمعبندی این نشست پرداخت و خطاب به دانشجویان گفت: «اینکه ما اینجا هستیم؛ یعنی میخواهیم با هم فکرکنیم و باهم کارکنیم. ما از نظرات دوستان دانشجو در مسایلی که در این جلسه عنوان شد استقبال میکنیم».
رییس دانشگاه با بیان گزارشی از وضعیت فضای سبز کوی گفت: «این نگرانی ما البته به نحوه مدیریت فعلی کوی برنمیگردد؛ دکتر بهنژاد، معاون دانشجویی، تلاش بسیاری برای بهبود فضای سبز کوی انجام دادند».
دکتر نیلی احمدآبادی همچنین با اعلام نظر مثبت در خصوص تشکیل شورای صنفی کوی گفت: «به این دلیل در این جلسه قول قطعی نمیدهم، چرا که میخواهم بدانم آیا مشکل و محدودیت قانونی در این خصوص وجود دارد یا خیر. ما پذیرفتیم بر اساس قانون عمل کنیم و من خودم را متعهد میدانم در چارچوب قوانین کار کنم. برخی قوانین را در دانشگاه خود تصویب میکنیم و برخی قوانین از سوی وزارت علوم ابلاغ میشود. اگر به قانون ایراد داریم، سعی میکنیم که کمک کنیم آن قانون اصلاح شود».
وی همچنین در خصوص انتقاد دانشجویان در خصوص افزایش نوبت دوم و بومیگزینی گفت: «ما نوبت دوم را به هیچ وجه افزایش ندادیم و با بومیگزینی مخالفیم و مخالفت خود را هم طی نامهای به مسئولان ارجاع دادهایم».
رییس دانشگاه با اظهار خرسندی از برگزاری این جلسه گفت: «صادقانه بگویم جلسه بسیار خوبی بود و اینکه این جمع بزرگ، نوعی گفتوگو را تجربه کرد، نشانه موفقیت ماست. من به عنوان رییس دانشگاه تاکید میکنم تمام مواردی را که گفتید با دقت بررسی خواهیم کرد».
جلسه دیدار دانشجویان با رییس و اعضای هیأترییسه دانشگاه با قول مساعد دکتر نیلی احمدآبادی برای بررسی دقیق مسایل مطرح شده، که با تشویقهای مکرر دانشجویان همراه بود، حدود ساعت ۱۸ به پایان رسید.
گفتنی است در این جلسه، مشاور رییس دانشگاه و مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی، معاونان پژوهشی، آموزشی و اداری و مالی و مدیرانکل امور خوابگاهها و فناوری اطلاعات و فضای مجازی دانشگاه و برخی مدیران دیگر دانشگاه نیز حضور داشتند.
نظر شما :