با حضور معاون فناوری رئیس جمهوری، شهردار تهران و رئیس دانشگاه؛
مرکز نوآوری رسانه همشهری در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران راهاندازی شد
بنا بر گزارش پارک علم و فناوری دانشگاه، این مراسم با حضور دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر پیروز حناچی، شهردار تهران، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، دکتر عباس زارعی هنزکی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، دکتر ابوالحسن ریاضی، مدیرعامل مؤسسه همشهری و دکتر آصف کریمی، معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران (۳۰ خرداد) برگزار شد.
قدرت کشور در شرکتهای حوزه تکنولوژی و دانشبنیان است
دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، روزنامه همشهری را پیشتاز حوزه نوآوری در آینده دانست و گفت: «در حال حاضر شاهد تغییرات حوزه آموزش به خصوص در دانشگاهها هستیم. آموزش از حالت مقطعی خارج شده و ما آموزش تا لحظه مرگ را تجربه میکنیم، بدین معنا که تا زمانیکه بشر زنده است آموزش را تجربه میکند. زندگی امروزه، افراد را مجبور و تحت آموزش پیوسته قرار میدهد و شهرها بستر این آموزش هستند. جهتگیری شهرها بهعنوان بستر آموزش، نوآوری و شغل دچار تغییرات بسیار جدی شده است».
وی افزود: «در گذشته صنایع در خارج از شهرها مستقر بودند، زیرا صنعت منجر به آلودگی میشد، در حالیکه امروزه در صنایع و شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری مشخصههای صنایع سنتی دودکشهای بلند و کوره ذوب فلز و … را نمیبینیم و در عین حال با ارزش افزوده بالا و اشتغال روبهرو هستیم».
دکتر ستای در ادامه سخنان خود تصریح کرد: «روزنامهها بهعنوان یک سیستم سنتی در حوزه اطلاعرسانی محسوب میشوند. در سالهای اخیر صنعت تبلیغات توسعه بسیار یافته است و شرکتهای فعال در حوزه تبلیغات رشد بالایی داشتهاند. این شرکتها که برخی از آنها از یک سایت ساده بزرگتر هستند، رقیبی برای روزنامه هشمهری محسوب میشوند. به همین منظور رسانههای مکتوب باید به دنبال نوآوری باشند تا بتوانند در این بازار باقی بمانند. حتماً باید یک نوآوری تزریق شود، راه جوانان و صاحبان ایده باز شود و دیوارها برداشته شود».
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، قدرت کشور را در شرکتهای حوزه تکنولوژی و دانشبنیان توصیف کرد و گفت: «باید این قابلیت را به جوانان بدهیم که بتوانند وارد فضای سازمان شوند و نوآوریهای خود را توزیع کنند. مراکز نوآوری مقدمه این امر محسوب میشوند».
دانشگاهها مهمترین نقش را در توسعه ایفا میکنند
در ادامه این مراسم دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، به تأسیس نهادهای مختلف برای اداره کردن کشور اشاره کرد و افزود: «فرض براین است که با همکاری این نهادها، نیازهای کشور تأمین، سیاستهای کشور اجرا و خواستههای مردم محقق میشود. اما گاهی این نهادها به موضوع اهمیت سازمانی دچار میشوند و علت تشکیل خود را فراموش میکنند. ما در کشور با چنین آفتی روبهرو بودهایم، یعنی نهادها درگیر مسائل داخلی خود میشوند و در نهایت کشور از همافزایی این نهادها کمتر بهره میبرد».
وی در ادامه اظهار کرد:» دانشگاه بهعنوان نهادی که نقش ملی دارد و مهمترین نقش را در توسعه ایفا میکند، طبیعتاً باید سیاستهایی را اتخاذ کند که بتواند بخشهای مختلف کشور را در کنار هم قرار دهد و دانش و فعالیتهای خود را در راستای نیازهای کشور ساماندهی کند. دانشگاه تهران به دلیل مسئولیت اجتماعی خود، سعی کرده تا در حوزههای مختلف این نقش را ایفا کند».
دکتر نیلی با تببین نقش تعیین کننده شهرداری در کشور گفت: «ما در هرگوشه شهر که حرکت میکنیم بهگونهای با شهرداری ارتباط داریم. نوآوری یکی از موضوعهای مهم در کشور است. با تأسیس دانشگاه تهران، کسب و کارهایی منتج از دانشگاه نیز در اطراف آن شکل گرفت. فعالیتهای مطبوعاتی و کتابفروشیها از نمونههای این امر است. دنیا و تکنولوژیها تغییر کرده است، طبیعتاً متناسب با این موضوع، باید تغییرات دیگری نیز اتفاق بیفتد».
رئیس دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود بیان کرد: «دانشگاه تهران از طریق مفهوم رسانه و کتاب با مجموعه شهرداری و مؤسسه همشهری و با پشتیبانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گام جدیدی را بین چند دستگاه فراهم کرده است که منجر به خلق ارزش جدیدی در حوزههای رسانه و ارتباطات، علوم انسانی و اجتماعی، فنی و مهندسی خواهد شد. اینکه ما توانستیم در کنار هم و بدون توجه به اهمیت سازمانی یک فعالیت جدیدی را خلق کنیم، کار بزرگی است».
وی با پرداختن به مفهوم ناحیه نوآوری تأکید کرد: « توضیح ناحیه نوآوری و دیگر برنامهها به جهت این است که منطق و فلسفه اهداف فعالیتهای دانشگاه تهران نشان داده شود. زیرا وظیفه ما صرفاً امور اجرایی نیست، دانشگاه تهران، شهرداری و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری road map (نقشه راه) آینده کشور را ترسیم میکنند. اگر ما با جامعه ارتباط برقرار نکنیم، هدف خود را از فعالیتهایمان بیان نکنیم و فضای عمومی کشور را با ایدههای خود همراه نکنیم، این ایدهها به دره مرگ سقوط میکنند و به خروجی دست پیدا نخواهیم کرد».
سیاستهای توسعه پایدار باید در کشور تعریف و تبیین شود
در ابتدای این مراسم دکتر آصف کریمی، معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، نیز از برنامه شبکه فناوری دانشگاه تهران یاد کرد و گفت: «این برنامه پلتفرم جامع و گسترده و رو به توسعهایی در حوزه فناوری در بستر دانشگاه و جامعه است».
وی با بیان اهداف سازمان ملل برای تحقق توسعه پایدار و رقابتپذیری اظهار کرد: «برابری جنسیتی، آموزش با کیفیت، سلامتی و زیست سالم، کار معقول و رشد اقتصادی، نوآوری در صنعت و زیرساخت و همکاری از جمله این اهداف هستند. کشورهای مختلف برای تحقق این اهداف سیاستهای مختلفی را تعریف کردهاند. آمریکا با سیاست manufacturing، چین با سیاست made in china، ژاپن با سیاست society 5، اتحادیه اروپا با سیاست industry4 تحقق این اهداف را پیگیری میکنند. اساس و بنیه همه سیاستها به دستیابی توسعه پایدار و تکنولوژیهای نوآور مانند اینترنت اشیا، کلان داده، هوش مصنوعی، رباتیک، … بازمیگردد».
دکتر کریمی در ادامه با اشاره به مغفول ماندن چنین سیاستی در ایران افزود: «ضروری است ایران هم سیاست توسعه پایدار خود را تعریف و تبیین کند. باتوجه به اینکه دانشگاه تهران، یک دانشگاه مادر و جامع در سطح کشور است و میتواند در بحثهای سیاستگذاری نیز صاحب اثر باشد، در بستر پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، سیاست توسعهای ecosystem building در گام اول برای دانشگاه تهران و در گام بعدی در سطح جامعه تعریف شده است».
معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری تصریح کرد: «پارک علم و فناوری دانشگاه تهران معتقد است که سیاست ecosystem building با مبحث شهر دانش آغاز شود. پروژه شهر دانش دانشگاه تهران نیز در دست اقدام است و در تلاش است تا زندگی همراه با کار را ترویج کند. پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، در جهت تحقق سیاست ecosystem building، اقدام به تعریف پروژههای پیشران در بستر دانشگاه تهران کرده است. از جمله این پروژهها میتوان به شهر دانش دانشگاه تهران، ناحیه نوآوری، دهکده نوآوری هوشمند، هاب کشاورزی دقیق، ناحیه اینترنت اشیا و شبکه فناوری دانشگاه تهران اشاره کرد».
وی همچنین از شبکه فناوری دانشگاه تهران با عنوان network of network یاد کرد و گفت: «در بستر دانشگاه تهران، انبوهی از شبکهها وجود دارد. شبکه فناوری دانشگاه تهران، شبکهای هوشمند و پویا از شبکههای بازیگران اصلی اکوسیستم فناوری و نوآوری دانشگاه تهران در پردیسها، دانشکدهها و مؤسسات و مراکز مرتبط با دانشگاه تهران است. این شبکه منطبق بر اصول و قوانین حاکم بر پارکهای نسل سوم و چهارم بنا نهاده شده است تا بستری تعاملی و بین رشتهای در کشور برای ایجاد و توسعه نوآوری، فناوری، بهبود سبک زندگی و اثرگذاری پایدار بر اقتصاد کشور فراهم آورد».
دکتر کریمی در پایان سخنان خود عنوان کرد: «گسترش مراکز، توسعه جذب واحدها و هستههای فناور، توسعه زیرساختهای فیزیکی، تدوین قوانین و دستورالعملها و زیرساختهای غیرفیزیکی، شبکهسازی و برندینگ از برنامههای شبکه فناوری دانشگاه تهران است. برنامه راهاندازی مرکز نوآوری رسانه همشهری کاملاً بر مبنای برنامه گسترش مراکز است. شبکه فناوری دانشگاه تهران بهعنوان یک پلتفرم درصدد است تا به حمایت و توسعه مراکز نوآوری، استارتآپ استودیوها، شتابدهندهها و کوورکها بپردازد».
نظر شما :