در سالروز تولد نقاش بهشت؛

گالری آثار وقفی استاد حسین محجوبی، در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران راه‌اندازی شد

۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ | ۰۸:۱۸ کد : ۱۶۵۳۳ اخبار اخبار فرهنگی-دینی
تعداد بازدید:۸۸۰
روابط عمومی دانشگاه تهران: گالری آثار اهدایی استاد حسین محجوبی، مشهور به نقاش بهشت با حضور رئیس دانشگاه تهران، اهالی فرهنگ و هنر و خانواده این استاد فرهیخته در باغ موزه نگارستان دانشگاه تهران راه‌اندازی شد.

دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران در این آئین که (۲۵ اردیبهشت‌‌) همزمان با روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و همچنین سالروز تولد استاد حسین محجوبی برگزار شد، با یادی از دکتر روح‌الامینی و دکتر حبیبی به‌عنوان حافظان باغ موزه نگارستان گفت: «وقتی به باغ نگارستان می‌آیم، دوست دارم تا مراتب ادب، احترام و قدردانی خود را به این دو بزرگواری که در حفظ این مجموعه ارزشمند تلاش کرده‌اند، تقدیم کنم. این مجموعه نشان می‌دهد که تفکر انسان‌ها و دیدگاه‌ها چه میزان می‌تواند اثرگذار باشد. امیدوارم خداوند به همه کسانی که این‌گونه می‌نگرند کمک کند، چون پایداری و توسعه کشور ما منوط به بودن چنین تفکراتی و دیدگاه‌های ارزشمندی است».
رئیس دانشگاه تهران ضمن تبریک سالروز تولد استاد محجوبی و با تبیین آثار ارزشمند این استاد تصریح کرد: «باید گفت این استاد بزرگوار کارهای بسیاری می‌توانستند با تابلوهای ارزشمند خود انجام دهند و خیلی‌ها متقاضی این آثار بودند، ولی باغ نگارستان و دانشگاه تهران را انتخاب کردند که قطعاً این تصمیم در ادامه سلسله ارزش‌ها و توجهات ایشان به این دانشگاه بوده است. استاد محجوبی، فارغ‌التحصیل همین دانشگاه هستند و با اهدای این تابلوها یک‌بار دیگر ارزش‌هایی که دانشگاه تهران در این کشور به وجود آورده را تأیید کردند و نشان دادند مکانی که در آن درس خواندند و آموختند چه اندازه می‌تواند ارزشمند باشد و البته این همان نکته‌ای است که ما به آن افتخار می‌کنیم».
به گفته وی دانشگاه تهران محصول و چکیده توانمندی‌ها، کوشش‌ها و زحماتی است که نزدیک به یک قرن در ایران در حوزه آموزش، فرهنگ و هنر شکل گرفته، لذا وقتی اشخاصی که به گونه‌های متفاوت با این دانشگاه در ارتباط بوده‌اند باز می‌گردند و این دانشگاه را دوباره به شکل‌های مختلف مورد توجه قرار می‌دهند، یک ارزش مضاعفی را ایجاد می‌کنند.
دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به آثار ارزشمند اهدایی و وقفی باغ موزه نگارستان خاطرنشان کرد: «خوشبختانه در این باغ موزه شاهد وقف‌ها و اهدای آثار ارزشمند بسیاری هستیم که منجر شده تا یک مجموعه نفیس در دانشگاه تهران فراهم آید. خشنودیم که جامعه فرهنگی و علمی ما همچنان به دانشگاه تهران توجه دارند و اینجا را به‌عنوان یکی از مراکز برای تقدیم آثار خود می‌دانند».
رئیس دانشگاه تهران در ادامه اظهار کرد: «همانگونه که بارها اعلام کرده‌ایم دانشگاه هم وظیفه خود می‌داند که به آنچه که تعهد کرده همواره پایند باشد و خداوند را شاکریم که نتیجه عملکرد گذشته این تعهد را نشان می‌دهد و امیدواریم که بیش از گذشته بتوانیم این وظیفه را انجام دهیم. تداوم این تعهدات باید با پشتیبانی مسئولان کشور، شهرداری و شورای شهر همراه باشد. این آثار و مفاخر صرفاً برای دانشگاه تهران نیست، بلکه برای همه مردم ایران است. آثار فرهنگی و علمی به قومیت و یا منطقه جغرافیایی محدود نمی‌شود و تأثیر آن در همه جای دنیا است و جزو ارزش‌های بشریت محسوب می‌شود».
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: «باغ نگارستان یکی از موزه‌های دانشگاه تهران است و موزه‌های دیگری نیز در این دانشگاه در زمینه علمی و تخصصی فعالیت دارند که ما باید بیش از گذشته آنها را در خدمت مردم قرار دهیم. باید گفت ما هنوز نتوانستیم بقیه موزه‌های دانشگاه را به سطح دسترسی موزه نگارستان برسانیم هر کدام از این موزه‌ها ارزش‌های خود را دارند. به لطف مرحوم ترکمان، یکی از خیرین دانشگاه تهران قرار است تا موزه علمی در تپه‌های «اری» واقع در شمال غرب تهران ایجاد شود که این موضوع از سوی فرزند ایشان در حال پیگیری است. این طرح تصویب شده و ما منتظر مصوبه کمیسیون ماده پنج هستیم تا بتوان این موزه را فعال کرد».
دکتر نیلی احمدآبادی با بیان اینکه موزه علم در نوع خود در ایران بی‌نظیر خواهد بود، گفت: «با تمامی پیشرفت‌های علمی انجام گرفته، تاکنون یک موزه علم در کشور که امکان تعامل فرد با علم را فراهم آورد نداشته‌ایم. موزه‌هایی هستند که اشیا قدیمی علمی تخصصی در آنها به نمایش گذاشته شده، اما اینکه فرد بتواند تجربه علمی در آن کسب کند وجود نداشته است. این پروژه بسیار بزرگی است که امیدواریم با کمک خیرین و شهرداری به سرانجام برسد، ما حدود پنج سال است که درگیر مسائل اداری این طرح هستیم. به هر حال امیدوارم که انجام شود و با ارزش‌هایی که در این موزه ایجاد می‌شود وبا تجمیع سایر موزه‌های دانشگاه و اتصال به شبکه موزه‌های کشور و جهان بتوانیم آن ارزش‌های علمی، هنری و فرهنگی که مردم ایران به آن افتخار می‌کنند را بیشتر در معرض دید همگان قرار دهیم».
رئیس دانشگاه تهران در پایان خاطرنشان کرد: «از استاد محجوبی که افتخار دادند و این امکان را فراهم آوردند تا دانشگاه تهران میزبان آثار ارزشمند ایشان باشد قدردانی می‌کنم، امیدوارم بتوانیم میزبان خوبی برای این آثار باشیم. البته فکر می‌کنم بیشترین جایی که امکان رؤیت این آثار را خواهد داشت همین باغ موزه نگارستان است. همچنین از همکاران دانشگاه تهران به‌ویژه دکتر سرسنگی که زحمات زیادی برای تحقق و توسعه مرکز کشیده‌اند، تشکر و قدردانی می‌کنم».
دکتر مجید سرسنگی، مشاور فرهنگی و اجتماعی رئیس دانشگاه تهران، نیز در ابتدای این مراسم ضمن خوش‌آمدگویی گفت: «با توجه به رویکرد و تأکیدات رئیس محترم دانشگاه تهران، همواره هدف و ایده ما در موزه‌های باغ نگارستان و مقدم ایجاد ارتباط سازنده با جامعه بوده است. یقیناً یکی از مکان‌هایی که می‌تواند دانشگاه را با جامعه مرتبط کند فضاهای فرهنگی هستند، البته برای تحقق این امر مهم و تقویت این رابطه تلاش‌های بسیاری صورت گرفته است».
وی افزود: «از همه مهم‌تر در همین فضای بسیار کمی که در نگارستان وجود دارد، توانسته‌ایم میزبان آثار هنرمندان شاخص و برجسته شویم، نه به این مفهوم که بخواهیم گالری‌داری بکنیم یا به‌صورت حرفه‌ای موزه‌های موضوعی تشکیل دهیم، بلکه با این هدف که نشان دهیم هنرمندان پاره‌هایی از تاریخ این کشور هستند، یعنی وقتی به آثار این بزرگواران نظاره می‌کنیم بتوانیم تاریخ و تمدن کهن کشور را در آنها ببینیم. طبیعی است که دانشگاه تهران به‌عنوان بزرگترین و کهن‌ترین نهاد آموزشی و فرهنگی کشور این وظیفه را برای خود می‌دانست که در چنین مکان ارزشمندی که ماحصل زحمات مدیران بسیاری است میزبان کسانی باشد که بخش‌های مهمی از تاریخ کشور را تشکیل داده‌اند».
دکتر سرسنگی با اشاره به آثار باغ موزه نگارستان تصریح کرد: «چندی پیش موزه مرحوم منیر فرمانفرماییان افتتاح شد، ایشان ۵۲ اثر خود را به دانشگاه تهران وقف کردند. مهندس ملول نیز آثار بسیار ارزشمندی در حوزه نقره و فرش به باغ موزه اهدا کرده‌اند. هم چنین در یکسال گذشته موفق شدیم تا مجموعه آثار هنری برجسته بانک پاسارگاد را در این باغ موزه به نمایش درآوریم که حدود ۵۰۰ اثر برجسته از هنر معاصر ایران در حال حاضر در این موزه وجود دارد».
مشاور فرهنگی و اجتماعی رئیس دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود اظهار کرد: «ما تلاش کردیم فضایی را مهیا کنیم تا دو طیف بیننده و هنرمند به یکدیگر برسند، وقتی چنین اتفاقی در یک بستر مناسب می‌‌افتد باید شاهد رخدادهای مبارک دیگری نیز باشیم. به سهم خود به هنرمندان کشور احترام گذاشتیم تا نشان دهیم دانشگاه تهران در مسیر مسئولیت‌پذیری اجتماعی خود کار هنرمندان را اجر می‌نهد، البته با توجه به فضای محدودی که در اختیار داریم گزینش‌شده این کار را انجام می‌دهیم، ولی در تلاش هستیم تا برای ارائه آثار هنرمندان نمایشگاه‌های دوره‌ای بگذاریم».
وی اظهار کرد: «از استاد محجوبی سپاسگزارم ایشان دانش‌آموخته دانشگاه تهران هستند، آثار ایشان به روح انسان‌ها آرامش می‌دهد و آنها را از این دنیای خالی فراتر می‌برد. خیلی مفتخرم که امروز هم جشن تولد ایشان را و هم مراسم رونمایی آثار ارزشمند این استاد بزرگوار را که به دانشگاه تهران وقف شده است را داریم. نام و آثار ایشان تا زمانی‌که دانشگاه تهران باشد خواهد درخشید و نسل‌های آینده از آنها بهره خواهند برد».
دکتر سرسنگی در پایان گفت: «به همت رئیس دانشگاه تهران مدتی است که اداره موزه‌ها و اماکن فرهنگی تأسیس شده است و شورای سیاستگذاری موزه‌ها در دانشگاه تهران فعالیت دارد، این امر نشان می‌دهد که دانشگاه تهران تا چه میزان اهمیت این موضوع را درک کرده است و می‌خواهد دراین زمینه پیشتاز باشد. امسال نخستین جشنواره موزه‌های دانشگاهی کشور نیز برگزار خواهد شد».

در این مراسم همچنین احمد مسجد جامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، احسان آقایی، رئیس موزه هنرهای معاصر و حجت‌الاسلام والمسلمین دعایی، مدیر مسئول روزنامه اطلاعات به توصیف جنبه‌های مختلف آثار استاد محجوبی پرداختند.
لازم به ذکر است، دوازده اثر از استاد حسین محجوبی که در میان اهالی هنر به نقاش بهشت شهرت دارد، وقف دانشگاه تهران شده است. این آثار دیده نشده از سبک‌های متفاوت از دوره‌های مختلف زندگی این هنرمند پیشکسوت در باغ موزه نگارستان و در سالن اختصاصی به نام استاد محجوبی، به‌صورت دائمی به نمایش درخواهد آمد.
استاد حسین محجوبی، متولد سال ۱۳۰۹ در لاهیجان است و در سال ۱۳۳۸ در رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شده و همزمان، دروس معماری را نیز گذرانده است.
محجوبی و آثار نقاشی او در ایران و جهان شناخته شده هستند و گزیده‌ای از آثارش در موزه‌ها و گنجینه‌های معتبر نگهداری می‌شود و همواره در بازار هنر با اقبال روبه‌رو بوده است. در کنار نقاشی، استاد حسین محجوبی، معماری و طراحی و ساخت پارک ساعی تهران در سال ۱۳۴۲ را نیز انجام داده و نظارت بر اجرای ساخت پارک‌های ملت، نیاوران، لاله، جمشیدیه، کوروش و خزانه و همچنین اولین پارک‌های کویری ایران را هم برعهده داشته است.
او در سال ۱۳۵۳ خانه موزه محجوبی را تأسیس کرد و با بیش از ۹۰ نمایش انفرادی و شرکت در صدها نمایشگاه گروهی در ایران و سایر کشورها، از پرکارترین هنرمندان برجسته و صاحب سبک محسوب می‌شود. در تاریخ پنج‌شنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۷ در مراسم پایانی ششمین جشنواره بین‌المللی هنر برای صلح، نشان عالی هنر برای صلح به استاد محجوبی و سه هنرمند دیگر تقدیم شد.

کد تحریریه : ۱۰۰/۱۰۱/۱۰۲

کلید واژه ها: باغ موزه نگارستان موزه علمی معاونت فرهنگی و اجتماعی وقف استاد محجوبی نقاش بهشت


( ۴ )

نظر شما :