بر اساس گزارش یک تحقیق؛

دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران صدرنشین دانشکده‌های علوم ورزشی کشور

تعداد بازدید:۳۰۳۴۷
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران، بر اساس گزارش یک تحقیق در تولیدات علمی صدرنشین دانشکده‌های علوم ورزشی کشور است.
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران صدرنشین دانشکده‌های علوم ورزشی کشور

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، طی تحقیقی با عنوان «بررسی جایگاه تولید علم در دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران و مقایسه آن در سطح ملی» که در مهرماه ۱۳۹۸ به اتمام رسید دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران در بین سایر دانشکده‌های علوم ورزشی کشور از نظر تولیدات علمی در پایگاه اطلاعاتی وب آف ساینس جایگاه اول را کسب کرد. این امر نشان می‌دهد که این دانشکده در این رشته و از منظر تولیدات علمی در مجلات و پایگاه‌های علمی معتبر جهانی یک یک دانشکده پیشرو محسوب می‌شود.
دانشگاه تهران، یکی از بزرگترین و مهمترین دانشگاه‌ها در سطح منطقه و کشور است و با توجه به سیاست‌های اخیر این دانشگاه درجهت بین‌المللی‌تر شدن، اهمیت نشر تولیدات علمی در مجلات معتبر جهانی و نیز با توجه به اهمیت رتبه‌بندی‌های جهانی و هم‌چنین نرخ همکاری‌های علمی، این مطالعه بر آن بود تا بتواند به‌منظور ارزیابی از سیاست‌گذاری‌های علمی در دانشگاه، روند تولیدات علمی در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی و جایگاه علمی این دانشگاه در این رشته را در سطح کشور بررسی کند. در این تحقیق از نرم‌افزارهای علم‌سنجی نظیر هیست سایت، ووس ویوور، و نود ایکس ال به‌منظور گردآوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شده است که در این گزارش مختصری از نتیجه تحقیق ارائه می‌شود:

رتبه‌بندی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران در تولیدات علمی نسبت به سایر دانشگاه‌ها ۲۰۱۹
نمودار زیر نشان می‌دهد که از بین کلیه دانشکده‌های تربیت بدنی کشور بیشترین تولیدات علمی با ۲۰۳ مقاله مربوط به دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران بوده است.


روند زمانی تولیدات علمی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران
نتایج نشان می‌دهد در سال‌های ۲۰۰۹ روند افزایش تولیدات علمی در WOS شروع شده، اما در سال ۲۰۱۴ کاهش داشته است و مجدداً بعد از آن افزایش یافته و بر این اساس می‌توان گفت تولید علم در دانشکده تربیت بدنی از سال ۲۰۱۶ به‌طور میانگین افزایش قابل توجه‌ای داشته است که در تحلیل این نتیجه می‌توان به تصمیمات سیاست‌گذاری‌های چند سال اخیر دانشگاه در زمینه شرایط ترفیع و ارتقا اعضا اشاره کرد.

 

نرخ رشد تولیدات علمی پژوهشگران دانشگاه تهران
نمودار زیر میزان نرخ رشد و تعداد تولیدات علمی منتشر شده از سوی پژوهشگران دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران را نشان می‌دهد. همان طور که از نمودار مشخص است در سال ۲۰۱۶ بیشترین میزان نرخ رشد را داشته که می‌تواند به‌نوعی تأیید کننده نتایج نمودار قبلی و نیز دلایل طرح شده درباره آن باشد.


مشارکت دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران در تولید علم با سایر کشورها
دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران، بیشترین همکاری خود را با پژوهشگرانی از کشور آمریکا، نیوزلند، مالزی و انگلستان داشته است. در رتبه‌های بعدی همکاری به کشورهای کانادا، آلمان، پاکستان و قطر در این زمینه اختصاص یافته است. آنچه از نتایج این طرح مشخص شد این است که اکثر اعضای هیأت علمی دانشکده تربیت بدنی به‌ویژه در برخی از گروه‌های آموزشی بیشتر با متخصصان و پژوهشگران داخلی همکاری علمی داشته‌اند که لازم است این روند اصلاح شود. در مجموع به آثار پژوهشگران دانشکده تربیت بدنی ۸۳۸ بار در پایگاه WOS استناد شده است.
لازم به اشاره است که در رتبه‌بندی علمی دانشگاه‌های برتر جهان در حوزه علوم ورزشی مؤسسه شانگ‌های در سال ۲۰۱۷ نیز دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران برای اولین بار بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ دانشکده تربیت بدنی برتر جهان قرار گرفت که جزئیات آن در زیر ارائه شده است:


قدمت رشته دانشگاهی تربیت بدنی در ایران به نیم قرن پیش بازمی‌گردد که با تأسیس مدرسه عالی ورزش در دانشگاه تربیت معلم (خوارزمی) در سال ۱۳۵۱ و تشکیل گروه تربیت بدنی دانشگاه تهران در دانشکده علوم تربیتی در سال ۱۳۴۵ آغاز و سپس به مرور و بنا بر نیاز و اهمیت آن، سایر دانشگاه‌ها نیز اقدام به تأسیس و راه‌اندازی گروه‌ها و یا دانشکده‌های تربیت بدنی و علوم ورزشی به‌صورت مستقل (استقلال از گروه‌های تربیت بدنی) کردند. رشته علوم ورزشی به‌عنوان یک رشته بین رشته‌ای در بسیاری از دانشگاه‌های مطرح جهان با توجه به کارکردهای مهم اجتماعی و بهداشتی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.
این گزارش بر اساس یک کار تحقیقی مشترک و با همکاری دکتر رضا رجبی و دکتر محمد کریمی‌زاده از دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه تهران و دکتر سپیده فهیمی‌فر از دانشکده مدیریت دانشگاه تهران صورت گرفته است.

 


( ۲۳۹ )

نظر شما :