به‌مناسبت هشتمین سال هفته جهانی سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی؛

سمینار سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ در دانشگاه تهران برگزار شد

۰۶ آبان ۱۳۹۸ | ۱۰:۳۹ کد : ۹۸۳۰ اخبار اخبار رویدادها
تعداد بازدید:۸۷۴
سمینار سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، به‌مناسبت هشتمین سال هفته جهانی سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
سمینار سواد رسانه‌ای و اطلاعاتی کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ در دانشگاه تهران برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده مطالعات جهان، این سمینار به‌همت کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، ۳۰ مهر ۱۳۹۸ در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر سعیدرضا عاملی، رئیس دانشکده مطالعات جهان، رئیس مرکز پژوهشی سیاست‌های فضای مجازی، رئیس کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، و دبیر شورای انقلاب فرهنگی، دکتر یونس شکرخواه، مدیرگروه مطالعات اروپای دانشکده مطالعات جهان و مشاور عالی و مدیرگروه ارتباطات و رسانه کمیسیون ملی یونسکو، دکتر احسان شاه‌قاسمی، استادیار گروه ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و عضو کمیته اجرایی کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، علیرضا صالحی‌نژاد، پژوهشگر مرکز پژوهشی سیاست‌های فضای مجازی و عضو کمیته اجرایی کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، و مقاله مشترک دکتر پریسا امیری‌فرد، استادیار فلسفه تکنولوژی دانشگاه پیام نور استان مرکزی، و دکتر عبدالله کریم‌زاده، استاد مدعو گروه زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه تهران و مطالعات فرهنگی دانشگاه علامه طباطبایی از سخنرانان این سمینار بودند.
دکتر سعیدرضا عاملی، رئیس دانشکده مطالعات جهان، به‌عنوان سخنران نخست سمینار به موضوع «سواد انسانی و سواد مجازی هوشمند: داده‌های عملکردی و تعاملی بزرگ به‌منزله عرصه سوادهای جایگزین» پرداخت.
دکتر عاملی، ضمن تبیین تاریخچه بحث سواد رسانه‌ای از دهه ۱۹۶۰ زمانیکه ۴۰ سال از عمر رادیو گذشته بود و تلویزیون سیاه‌وسفید در جامعه رواج داشت، گفت: «در این ایام سواد رسانه‌ای بیشتر توانایی استفاده بهینه از رسانه در فضای اجتماعی تعریف می‌شد. با افزایش رسانه‌های واسط و ظهور اینترنت داده‌های گسترده‌ای از اطلاعات عرضه شد. اینترنت تکرار جهان اول در جهان دوم بود. با این تحول انواع تعریف از سواد رسانه‌ای مطرح شد».
وی با بیان این مقدمه درباره پیشینه سواد رسانه‌ای، مفهوم «سواد جایگزین» را مطرح کرد و به تشریح آن پرداخت. به بیان او، سواد همواره مقوله‌ای انسانی، نسبی، تعاملی، به لحاظ فلسفی مشکک و دارای تدرج، و مرتبط با توانایی و دانش خواندن و نوشتن بوده است. عملکردهای عمومی، تخصصی و مهارتی سواد نیز به‌دنبال آن مطرح شده است.
رئیس کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ، مقوله سواد را در دامن توسعه دانش شبیه‌سازی مطرح کرد و شبیه‌سازی هستی (biomimetic) را پس از شکل‌گیری دانش یکپارچه در دهه ۸۰ و با ابطال‌پذیری دانش بشری عنوان کرد که حرکت به‌سمت دانشی محکم در میان دانشمندان جهان شکل گرفت.
دکتر عاملی، افزود: «تمامی ظرفیت‌های فناوری مرتبط با نوعی شبیه‌سازی توانایی‌های انسان است. با این تعبیر، اینترنت نیز ادامه ذهن است: فرازمان، فرامکان و پرواز در دامنه‌های گسترده، غیر مرکزی بودن ذهن، امکان فایل‌های موازی، و استقلال همراه با تنوع و تکثر».
دکتر یونس شکرخواه، مدیرگروه مطالعات اروپای دانشکده مطالعات جهان، نیز با عنوان «سواد رسانه‌ای نوین» و بر اساس تجربیات شخصی خود در حرفه روزنامه‌نگاری، دیگر سخنران این سمینار بود. وی نخست به تعریف این پدیده از دیدگاه جهانی و دیدگاه خود پرداخت و آن را پدیده‌ای افقی خواند و نه از بالا به پایین.
به گفته دکتر شکرخواه ، به‌عنوان روزنامه‌نگاری کهنه‌کار و از دنیایی حرفه‌ای، صحنه رسانه‌ای به‌طور بنیادی تغییر کرده است، از همین رو اصطلاح «رسانه‌های جدید» (new media) را به‌کار برد و افزود: «در فضای رسانه‌های جدید، ICT و فناوری‌های دیجیتال در درون رسانه‌های جدید قرار دارد و صرفاً زیرساخت محسوب می‌شود».
وی در ادامه سخنان خود از تغییر در دو حوزه توزیع و کاربری سخن گفت و بر پایه نظرات محققان معاصر رسانه‌های جدید را بر چند دیجیتال‌بودن، ابر‌متن، همه‌جا حاضری، مجازی‌بودن، مدولاربودن (هسته‌ای شدن رفتارها)، ترکیبی‌بودن، متغیر بودن، چندحالته‌بودن، تنظیم خودکار، و تعاملی تعریف کرد.


برای مشاهده متن کامل خبر اینجا کلیک کنید.


( ۳ )

نظر شما :