تکریم استاد روزنامه‌نگارِ دانشگاه تهران

۲۰ مهر ۱۳۹۸ | ۰۸:۲۲ کد : ۹۶۷۲ اخبار اخبار فرهنگی-دینی
تعداد بازدید:۷۳۴
مراسم بزرگداشت دکتر یونس شکرخواه، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و بنیانگذار روزنامه‌نگاری آنلاین در ایران، برگزار شد.
تکریم استاد روزنامه‌نگارِ دانشگاه تهران

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، مراسم بزرگداشت دکتر یونس شکرخواه، عضو هیأت علمی گروه مطالعات بریتانیا، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و بنیانگذار روزنامه‌نگاری آنلاین در ایران، سه‌شنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۸ در فرهنگسرای رسانه برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، دکتر سعیدرضا عاملی، استاد ارتباطات دانشگاه تهران و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، با اشاره به اهمیت ارتباطات گفت: «همه ما می‌دانیم اگر فرهنگ در جوامع شکل گرفته، در پرتو ارتباطات بوده است و اساساً فرهنگ، بدون ارتباطات معنا و تحقق پیدا نمی‌کند. از طرفی دیگر نیز کیفیت فرهنگ یک جامعه به ارتباطات آن جامعه بستگی دارد».
وی ارتباطات سالم را مبتنی بر اخلاق الهی و انسانی توصیف کرد و افزود: «توجه به کرامت انسانی و دیدن انسان‌ها بدون قضاوت‌های مبتنی بر انگاره‌ها ذهنی و موقعیت‌های شغلی و قومی و اندیشه‌های سیاسی ویژگی ارتباطات سالم است».
استاد ارتباطات دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «ما در حوزه ارتباطات انسانی نیازمند تعلیم هستیم تا بدانیم چه مسیری را باید طی کنیم تا آسایش بیشتری داشته باشیم و وقتی در محیطی قرار می‌گیریم احساس نگرانی و خطر نکنیم».
دکتر عاملی ضمن برشمردن سه مرحله اصلی روزنامه‌نگاری اظهار داشت: «روزنامه‌نگاری مراحلی را طی کرده است که شامل روزنامه‌نگاری سنتی، روزنامه‌نگاری برخط و در نهایت حرکت به سوی روزنامه‌نگاری هوشمند است. دکتر شکرخواه کارش را با روزنامه‌نگاری سنتی آغاز کرد اما روزنامه‌نگاری برخط را در ایران پایه‌گذاری کرد که ادامه‌اش به روزنامه‌نگاری هوشمند می‌رسد. بدون شک این توان در دکتر شکرخواه برای بنیانگذاری این نوع روزنامه‌نگاری وجود دارد».
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: «هوش مصنوعی دنبال این است که حرف و رفتار انسان را تکرار کند. در واقع هوش مصنوعی هوشی است که در مسیر فکر و عمل منطقی حرکت می‌کند. در این میان ما در حوزه روزنامه‌نگاری با حضور افرادی همچون آقای شکرخواه به صورت تدریجی به سمت روزنامه‌نگاری هوشمند حرکت کرده‌ایم».
در ادامه، پیام سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، توسط سید محمد طباطبایی، دبیر شورای ارزش‌یابی هنرمندان، قرائت شد.
سید فرید قاسمی، روزنامه‌نگار و پژوهشگر تاریخ مطبوعات ایران، نیز روزنامه‌نگاری ایران را مظلوم اما تأثیرگذار خواند و گفت: «حتی روزی که فرهنگستان و دانشگاه در این کشور نبود، بار فرهنگی را روزنامه‌نگاری به دوش می‌کشید. زمانی که اصلاً در ایران شیوه نگارش فارسی نبود، این روزنامه‌نگاران بودند که اولین شیوه‌نامه را نوشتند».
پژوهشگر تاریخ مطبوعات ایران خاطرنشان کرد: «امروز هم می‌بینیم که درباره روزنامه‌نگاری حرف‌های ناصواب بسیاری زده می‌شود. بسیاری از عزیزانی که در این حوزه بودند و رفتند یا به حوزه‌های دیگر پرتاب شدند، هیچ علاقه‌ای نداشتند که از روزنامه‌نگاری جدا شوند اما زمینه و زمانه‌ای برای ادامه نمی‌دیدند و برای همین هم حرفه خودشان را تغییر دادند».
در ادامه سیدمحمود دعایی، مدیر مسئول روزنامه اطلاعات، گفت: «زمانی که برای اولین بار به روزنامه اطلاعات رفتم، افراد فرهیخته زیادی بودند که دستم را گرفتند و آقای شکرخواه یکی از آن افراد بود که برایم قوت قلب بود. او آگاهی زیادی به ما داد و مهم‌تر اینکه با مشی خود برای ما سرمشق بود. انصاف، دانایی و ادب را از مهم‌ترین ویژگی‌های شکرخواه است».
سخنران دیگر این مراسم دکتر محسن اسماعیلی، استاد حقوق دانشگاه تهران، بود که با اشاره به دوستی ۲۵ ساله خود با دکتر شکرخواه اظهار داشت: «دکتر شکرخواه دانشمندی بی‌ادعا و فروتن است که هرگز تشنگی او برای فراگیری دانش بیشتر برطرف نمی‌شود و در فراز و نشیب‌های زندگی گره به پیشانی نیاورد و همواره صادق بود و هست».
دکتر اسماعیلی افزود: «آقای شکرخواه بی نیش هست و همه نوش. در همه این سال‌ها ندیدم که کسی از او رنجیده شود. به هر حال قلم دست گرفتن و زبان در کام چرخاندن گاهی حتی ناخودآگاه می‌تواند کسانی را آزرده خاطر کند، اما ندیدم که کسی از او آزرده خاطر شود.در این میان آنچه یونس شکرخواه را برای من بزرگ کرده است، این دانش و منش نیست؛ بلکه جمع بین این دو است. من به احترام دانش و منش و پیوند علم و اخلاق اینجا آمده‌ام».
در ادامه دکتر هادی خانیکی، استاد ارتباطات و روزنامه‌نگار پیشکسوت، به تشریح تاریخچه ۴۰ ساله دوستی خود با دکتر شکرخواه پرداخت و گفت: «هیچ‌گاه یادم نمی‌آید آقای شکرخواه برای کسی بد خواسته باشد. این خصوصیت مهمی است و به نظر من جامعه و به‌طور خاص جامعه روزنامه‌نگاری نیازمند این‌چنین کسانی است که اعتقاد به تقویت همگرایی داشته باشند و به جای اینکه روی گسست‌ها حرکت کنند، سعی کنند روی پیوست‌ها پیش بروند».

در ادامه دکتر حسن نمکدوست تهرانی، روزنامه‌نگار پیشکسوت و از دوستان و همکاران قدیمی شکرخواه گفت: «توهمی در جامعه است مبنی بر اینکه روزنامه‌نگاران وقتی می‌خواهند واقعیتی را روایت کنند، آن را تنزل می‌دهند. در حالی که اصلاً چنین نیست. به طور کلی ما جهان را از دو طریق مستقیم و باواسطه فهم می‌کنیم. در این میان ما روزنامه‌نگاران، کنشگران فهم جهانِ روزمره هستیم. بدون ما جهان روزمره فهم نمی‌شود. قطار جهان نمی‌ایستد که سال‌ها بعد از رویدادها جامعه‌شناس‌ها، فلاسفه و محققان مطالعه کنند».
وی با اشاره به اهمیت علمی کار روزنامه‌نگارن افزود: «ما دانشمندان زندگی روزمره هستیم و به همین اعتبار است که از جمله مهم‌ترین منابع اطلاعاتی در هر رشته‌ای رسانه‌هاست. چرا محققان این‌قدر به کاغذهای شکسته و زرد شده روزنامه‌ها در کتابخانه ملی و کتابخانه دانشگاه تهران مراجعه می‌کنند؟ اگر ما واقعیت را تنزل می‌دهیم، چرا همچنان مهم‌ترین منابع برای پژوهش هستیم؟ مهم‌تر از همه اینکه ما شناخت روزمره را دموکراتیک می‌کنیم و می‌گوئیم هر کسی می‌خواهد می‌تواند از تلاش ما بهره ببرد و مانعی برای هیچ کسی قائل نمی‌شویم».

این استاد روزنامه‌نگاری یادآور شد: «مهم‌ترین سازه‌ای که ما روزنامه‌نگاران تولید می‌کنیم خبر است و مقاله و گزارش فرزند خبر هستند. به این موضوعات اشاره کردم که بگویم وجه دانشمند بودن آقای شکرخواه نباید مغفول بماند. او دانشمندی است که با خبر سر و کار دارد. پیشتر هم گفته بودم که در حوزه خبر آقای شکرخواه دماوند هستند و دیگرانی همانند من، تپه‌های عباس آباد. در این میان ما احتیاج داریم که این دانش و روایت‌های روزنامه‌نگارانه در سطح جامعه جاری شود. امروز یکی از معضلات ما این است که خبر در فرایندهای طبیعی خود در سطح جامعه جریان پیدا نمی‌کند».
همچنین در این مراسم محمد خدادی، معاون امور مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اظهار داشت: «وظیفه ما شاگردی شما اساتید است و اینکه از دل شما، خواسته‌ها و نیازها را پیاده و برای شما برآورده کنیم. این مراسم نیز به نمایندگی جامعه رسانه‌ای کشور برای آقای شکرخواه برگزار شده است. ما یکی هستیم. باور کنید ایران امروز محصول اقتدار همبستگی است. ما امروز در روزهای حساسی به سر می‌بریم و همین روزها آینده کشور را ترسیم می‌کند و قدرت کشور ما در افکار عمومی است که منجر به اقتدار و همبستگی می‌شود».
وی با تاکید بر اینکه نیاز اول امروز رسانه‌ها اخلاق است، بیان کرد: «ماموریت اول رسانه‌ها تکثیر خوبی‌ها در جامعه است. مهارت نیز در حوزه روزنامه‌نگاری بسیار حائز اهمیت است. امروز در میان هزاران فارغ‌التحصیل کمتر کسانی از مهارت کافی برخوردار هستند. لذا من دست نیاز به سوی شما استادان دراز می‌کنم تا بتوانیم بعد مهارت را در میان جامعه رسانه‌ای کشور گسترش دهیم».
در پایان این مراسم دکتر یونس شکرخواه ضمن روایت ورود خود به روزنامه‌نگاری گفت: «از نظر مهر و محبت که دوستان اشاره کردند، حاصل جمع همین کسانی هستم که صحبت کردند».
وی ادامه داد: «نسل ما نسل حاصل جمع است و قدر هم را می‌دانیم. ما معلم‌هایی هستیم که همکلاسی داریم و نه شاگرد و هر لحظه می‌توانیم از هم بیاموزیم. برای ما انتقال قدرتی در کار نیست. این را بدانید که ما بازنشسته نمی‌شویم. سازمان‌ها اگر نمی‌خواهند، ما خودمان می‌توانیم تجربیاتمان را مدون کنیم و سر کلاس‌هایمان حرف بزنیم».

برای مشاهده متن کامل خبر، اینجا کلیک کنید.


نظر شما :