کتاب پژوهشی و فیلم مستند دیوارنگاره صف سلام فتحعلی شاهی منتشر شد

تعداد بازدید:۲۶۹۲
کتاب پژوهشی و فیلم مستند دیوارنگاره صف سلام فتحعلی شاهی با موضوع بررسی تاریخچه و موجودیت دیوارنگاره صف سلام فتحعلی شاهی از عمارت دیوانی قم تا باغ موزه نگارستان منتشر شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، این کتاب به پژوهش مینا رمضان جماعت و فیلم مستند به کارگردانی هادی آفریده و به سفارش معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران منتشر و ساخته شده که به بررسی تاریخچه و موجودیت این دیوارنگاره از عمارت دیوانی قم تا باغ موزه نگارستان می‌پردازد.
دیوارنگاره صف سلام فتحعلی شاهی جزو نادرترین و پربهاترین نقش‌مایه‌های دوران قاجار است که با همت عالی دانشگاه تهران و با همکاری مرمتگران و پژوهشگران، جانی تازه گرفته و در محل مجموعه فرهنگی و تاریخی باغ موزه نگارستان به نمایش درآمده و با شماره ۷۶۵ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.
نقاشی صف سلام فتحعلی شاهی موجود در باغ نگارستان که همان دیوارنگاره مجلس بندی شاهی عمارت دیوانی قم است، از بهترین و ارزنده‌ترین نمونه‌های نقاشی «صف» دوران قاجارمی‌باشد که به استناد بررسی‌های تاریخی و سبکی، احتمالاً به سال ۱۲۴۸ ه. ق به قلم میرزا محمدعلی نقاش و به فرمان کیکاووس میرزا (فرزند بیست و هشتم فتحعلی شاه و حاکم وقت قم) به تصویر کشیده شده است.
این نقاشی دیواری که با تکنیک رنگ و روغن روی بستر گچ ترسیم شده، ابعادی در حدود ۲۰ در ۲.۵ متر را شامل می‌شود.
اهمیت این اثر، جدا از تکنیک هنری و ابعاد باشکوهش وجه تاریخی و سیاسی آن است، چرا که تمامی اولاد و احفاد فتحعلی شاه را به آن زمان که هر یک از تیره‌ها و اقوام مختلف ایرانی و صاحب مناصبی سیاسی و حکومتی بودند را با شمایل همگون، خلعت مخصوص، ذکر نام و به ترتیب سن و جایگاه و نسب به معرض نمایش گذاشته است.


( ۲ )

نظر شما :