برگزاری هفتمین نشست انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران در دانشگاه تهران
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده دامپزشکی، همزمان با ۱۳ تیر، روز ملی مبارزه با بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان، انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران و دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران هفتمین نشست فصلی تخصصی با عنوان «چالشهای پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال بین حیوانات و انسان» را در روز چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۸ با حضور استادان برجسته، پژوهشگران و محققان و مدیران سازمانهای ذیربط کشور در دانشگاه تهران برگزار شد.
در این نشست دکتر محمدمهدی گویا، رئیس مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: «هماهنگیهایی تحت عنوان "One Health" بین سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی وجود دارد، اما ما از هدف "One Health" فاصله زیادی داریم».
وی در ادامه بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان را از پرچالشترین بیماریهای واگیر در کشور معرفی و اظهار کرد: «هیچ بیماری دیگری به سختی این بیماریها کنترل نمیشود، لذا حتی برداشتن یک قدم در این راستا ارزش زیادی دارد».
دکتر گویا ضمن اشاره به عوامل مختلفی که کنار هم قرار میگیرند و باعث طغیان بیماریهای مشترک میشوند، تصریح کرد: «اگر میخواهیم با موفقیت در مسیر کنترل این بیماریها قدم برداریم، چارهای نداریم جز اینکه هماهنگ حرکت کنیم».
وی همچنین به بیماری تب مالت اشاره کرد و گفت: «با نگاهی به وضعیت لبنیات در کشور میتوان نتیجه گرفت که کمترین حمایت از لبنیات پاستوریزه میشود. در صورتی که در همه جای دنیا، وقتی جامعه به سمت مدرنیته حرکت میکند، بیشترین حمایت از لبنیات پاستوریزه صورت میگیرد. چطور میتوان انتظار داشت که بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان به سادگی کنترل شود؟»
در این نشست، دکتر ابوالحسن ندیم، رئیس انجمن علمی اپیدمیولوژیستهای ایران نیز ضمن یادآوری اینکه تا چند سال پیش چیزی راجع به بیماریهای سارس و مرس نمیدانستیم، گفت: «به گفته رئیس سابق سازمان جهانی بهداشت، در سال به طور متوسط بیش از ۲۰ مورد بیماریهای نوپدید داریم که قبلاً با آنها برخورد نکرده بودیم، این در حالی است که ۹۰ درصد این بیماریها زئونوز هستند. بنابراین باید از لحاظ بهداشت انسانی، توجه بیشتری به بیماریهای زئونوز شود».
در ادامه معاون اداری مالی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ضمن یادآوری اینکه درس زئونوزها قبلاً یک واحد بوده و در حال حاضر به ۲ واحد تحت عنوان «دامپزشکی و بهداشت عمومی» تبدیل شده است، گفت: «دوره تخصصی اپیدمیولوژی را از سال ۸۳ تعریف کردیم و تا امروز برگزار شده است. این دانشجویان پل ارتباطی دانشکده دامپزشکی با وزارت بهداشت هستند».
دکتر علیرضا باهنر با یادآوری اینکه طی ۳۰ سال گذشته چند فعالیت کشوری خوب در زمینه بیماریهای مشترک شکل گرفته است، توضیح داد: «حدود سال ۷۰ کنگره زئونوزها پا گرفت و تا چند دوره به شکل کشوری برگزار شد و در سطحی بود که در مراسم افتتاحیه آن وزیر بهداشت و وزیر جهاد شرکت میکردند. اما هماکنون دیگر خبری از آن نیست».
نظر شما :