رئیس دانشگاه تهران در مراسم بزرگداشت مقام استاد؛

تفکر استادان دانشگاه تهران ملی و جهانی است

۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | ۱۲:۲۴ کد : ۸۱۸۱ اخبار اخبار برگزیده اخبار ستادی
تعداد بازدید:۳۷۱۸
رئیس دانشگاه تهران در مراسم بزرگداشت مقام استاد،۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ استادان دانشگاه تهران را دارای تفکر ملی و جهانی توصیف کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در این مراسم دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران با اشاره به سخنان اعضای هیأت علمی در بخش‌های مختلف خاطر نشان کرد: «عمده صحبت‌های همکاران در زمینه بحث‌های کشور و نقش ملی و بین‌المللی دانشگاه بود. با توجه به شرایط فعلی و مشکلات جامعه تقریباً هیچ‌یک از اعضای هیأت علمی در زمینه کمبودها و مشکلات خود سخنی به میان نیاوردند و باید گفت استادان دانشگاه تهران ملی و جهانی تفکر می‌کنند، البته جز این هم از همکاران برجسته این دانشگاه انتظار نمی‌رود».
وی در ادامه تصریح کرد: «اگر میزان دو برابر شدن دانش بشر را به‌عنوان معیار قرار دهیم، هر چه به تاریخ معاصر نزدیک می‌شویم، این زمان کوتاه‌تر می‌شود. البته عوامل زیادی در این روند تأثیرگذار بوده است، اما با توجه به ابزارهای متفاوتی که در اختیار بشر بوده، اگر این تاریخ را منطبق با تحولات دنیا قرار دهیم، از زمانیکه بشر توانست علم و دانش خود را به مشارکت بگذارد، رشد فزاینده‌ای در زمینه‌های مختلف ایجاد شده است».
به گفته رئیس دانشگاه تهران دانشی که بشر درک می‌کند، به‌وجود می‌آورد و انتشار می‌‌‌‌‌دهد به طور مداوم در حال افزونی است. به همین دلیل کشورهای موفق در توسعه فناوری، کشورهایی هستند که با همکاری در قالب شبکه اتفاقات بزرگی را رقم می‌زنند.
دکتر نیلی احمدآبادی با بیان اینکه شبکه‌‌سازی فراتر از علم می‌تواند به توسعه علمی کمک کند، افزود: «جوامع پیشرفته دنیا این راه‌کار را دریافته‌اند. اما سوال این است، ما در کجای این ارتباطات و شبکه‌ها قرار داریم و چه میزان توانسته‌ایم از این شبکه‌های علمی برای توسعه، دریافت و یا انتشار علم استفاده کنیم».
وی با تأکید بر گسترش همکاری و تعامل بین دانشگاهیان برای توسعه علم و حل مشکلات کشور گفت: «حل مسائل کشور به‌دنبال خود راه حل برای توسعه هم دارد. بخشی از پیشرفت‌هایی که در دنیا حاصل آمده اتفاقی است، اما تعداد بسیاری از آنها در پاسخ به سوالی به وجود آمده است».
رئیس دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنان خود به نحوه تشکیل قطب‌های علمی پرداخت و اظهار کرد: «تشکیل قطب‌های علمی از طرف وزارت علوم اقدام خوبی بوده است و دانشگاه تهران همواره بیشترین قطب علمی را دارد. اما تشکیل قطب‌های علمی در درون گروه‌های آموزشی از ایرادات آن است. ما نیازمند طراحی الگوهایی هستیم تا فراتر از گروه‌های آموزشی همکاری کنیم و این قطب‌ها باید بین گروه‌ها و دانشکده‌های مختلف طراحی شوند».
دکتر نیلی احمدآبادی با بیان اهمیت کار گروهی تصریح کرد: «عواملی که مانع همکاری گروهی می‌شوند، باید از میان برداشته شود. البته اقداماتی در این زمینه صورت گرفته که جای بررسی بیشتر دارد. آئین‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و مشوق‌های مالی که بیشتر فردگرایی را در دانشگاه مطرح می‌کنند، باید به رویکر جمع‌گرایی تغییر کنند. البته آئین‌نامه ارتقا سعی کرده این جهت‌گیری را ارائه دهد، اما تا دستیابی به وضعیت مطلوب فاصله است».
وی خاطر نشان کرد: «شورای انقلاب فرهنگی و وزارت علوم فارغ از اینکه هر دانشگاهی عملکرد متفاوتی دارد، سعی دارند تا یک الگوی واحد را به تمامی دانشگاه‌ها تحمیل کنند. با یکنواخت سازی اصل خلاقیت نابود می‌شود، ما در دانشگاه تهران منتقد جدی این شیوه‌های تمرکز هستیم و به نظر من تحول اساسی در آموزش عالی و حوزه علم زمانی صورت می‌گیرد که از نگاه تمرکزگرایی دوری کنیم».
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به تشکیل اجلاس رؤسای دانشگاه‌های سطح یک کشور افزود: «تشکیل این اجلاس ابتکار دانشگاه صنعتی اصفهان بود که دبیرخانه آن در دانشگاه تهران فعالیت دارد. نشست رؤسای دانشگاه‌های سطح یک دستاوردهای بسیاری را به همراه داشته است. اما در کنار فعالیت‌های صورت گرفته در این اجلاس کار مهم دیگر ایجاد همکاری و همفکری در بین اعضای هیأت علمی این دانشگاه‌‌ها بوده است که در همین جهت خوشه‌های فکری تشکیل شد که توانست اسناد بسیار خوبی را در زمینه‌های مختلف تدوین کند».
دکتر نیلی احمدآبادی در ادامه سخنان خود بر لزوم همکاری دانشگاه‌ها در موضوع سیل‌های اخیر کشور تاکید کرد و گفت‌: «مردم به دانشگاه‌ها به‌عنوان یک نهاد علمی و بی طرف اعتماد دارند. در بازدید اخیری که از مناطق سیل‌زده صورت گرفت، ملاحظه شد که مردم برداشت‌های متفاوتی از سیل دارند و خواسته‌های آنها بخشی‌نگر است».
وی در پایان افزود: «در این زمینه یک گروهی که به صورت علمی فکر می‌کنند، باید با مردم این مناطق صحبت کند. اگر فشار‌های اجتماعی باعث شود دولت اقدامات غیر اصولی در بازسازی مناطق داشته باشد، باید گفت که ما نتوانسته‌ایم از سیل‌های اخیر درس بگیریم و تکرار این رخ داد را در سال‌های نزدیک خواهیم داشت».

مشاور رئیس دانشگاه تهران؛ آموزش و پرورش همواره بزرگترین میراث بشر بوده است
در ابتدای این مراسم دکتر سید احمدرضا خضری، مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران ضمن خیر مقدم و گرامیداشت مقام استاد و هفته معلم، آموزش و پرورش را بزرگترین میراث بشر در طول تاریخ برشمرد.
مشاور رئیس دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: «آموزش و پرورش بزرگترین تلاش بشر در طول تاریخ بوده است. بی‌گمان هیچ تلاشی به اندازه فعالیت در این زمینه سنگین و گرانقدر نمی‌باشد. اگر این دو مفهوم را به معنای کوشش برای انتقال میراث بشری از نسل گذشته به آینده بدانیم، بی‌گمان بزرگترین مسئولیت بر دوش کسانی نهاده شده که در نظام آموزشی فعالیت دارند».
وی افزود: «به همین دلیل مردمان در طول تاریخ تمامی سعی و تلاش خود را برای اینکه راز دانش را به هر زبانی از گذشته به آینده منتقل کنند، به کار بسته‌اند. همچنان که در دنیای امروز بسیاری می‌کوشند، تا سرمایه‌گذاری خود را در این زمینه انجام دهند».
دکتر خضری در ادامه تصریح کرد: «در سال‌های گذشته شاهد حضور رئیس دانشگاه در واحدهای مختلف برای بزرگداشت هفته معلم و مقام استاد بوده‌ایم. اما امسال تصمیم بر این شد تا در جهت تبادل دیدگاه‌های مطرح شده بین اعضای هیأت علمی دانشکده‌ها و واحدهای مختلف، مراسم بزرگداشت مقام استاد به صورت متمرکز برگزار شود».
در ادامه مراسم بزرگداشت مقام استاد، نماینده‌های هر یک از کمیسیون‌های ۶ گانه دانشگاه تهران به ایراد سخنرانی پرداختند.

نماینده کمیسیون فنی دانشگاه تهران؛ پتانسیل و ظرفیت دانشگاه‌ها باید به جامعه انعکاس پیدا کند
دکتر کارن ابری‌نیا، نماینده کمیسیون فنی دانشگاه تهران، سخنرانی خود را با موضوعات ظرفیت‌های دانشکده‌های فنی، نقش دانشگاه، منابع و فعالیت‌های بین‌المللی و برنامه‌های آینده ارائه کرد.
وی با بیان پتانسیل‌های موجود در دانشگاه‌ها و کاربرد آنها در تحول کشور، بر انعکاس فعالیت‌ها و ظرفیت‌های دانشگاه‌ها تاکید کرد و گفت‌: «یکی از ضعف‌ها این است که ما نمی‌توانیم پتانسیل موجود در دانشگاه را به جامعه انتقال دهیم. بر این اساس، روند جامعه و دانشگاه یکسان و همگرا نیست».
دکتر ابری نیا افزود: «در این جهت باید یک شبکه سراسری مستمر، پایدار و پویا بین دانشکده، فارغ‌التحصیلان و مراکز مرتبط در جامعه ایجاد شود».
نماینده کمیسیون فنی دانشگاه تهران با اشاره به سیل‌های اخیر خاطر نشان کرد: «هرچند این بارندگی‌ها نعمت بود، اما خرابی‌ها و خسارت‌های بی‌شماری را به همراه داشت. البته ما باید به سیل‌های دیگری که در راه هستند و یا آمده‌اند و ما بی خبریم نیز توجه داشته باشیم».
وی در ادامه تصریح کرد: «این سیل‌ها خیلی نمایان نیستند و شاید در آینده‌ای نه چندان دور عوارض آن مشخص شود و آن بحران مهاجرت اعضای هیأت علمی و نخبگان ما به خارج از کشور است که آن را می‌توان سیل بسیار گسترده‌ای توصیف کرد که اثراتش در کشور غیر قابل جبران خواهد بود».

نماینده کمیسیون علوم انسانی؛ مسئولیت‌پذیری دانشگاهیان در شرایط کنونی جامعه باید بیشتر شود
دکتر امیرعباس علیزمانی، نماینده کمیسیون علوم انسانی با اشاره به رسالت استادانی چون شهید مطهری بر مسئولیت‌پذیری هر چه بیشتر دانشگاهیان در شرایط کنونی جامعه تأکید کرد.
وی حقیقت و تلاش برای دستیابی به آن در جهت کاستن رنج انسان‌ها را از مسئولیت‌های معلمی برشمرد و خاطر نشان کرد: «حقیقتی که فارغ از کم‌کردن رنج انسان‌ها باشد، سودی ندارد. جامعه و مردم کشور ما در شرایط سخت و دشواری قرار گرفته‌اند ولی انسان‌های بزرگ و هم‌چنین ملت‌ها زمانی توانسته‌اند کاری انجام دهند و به پیشرفت دست یابند که غلبه خردمندانه و عاقلانه بر شرایط دشوار داشته‌اند».
نماینده کمیسیون علوم انسانی با بیان اینکه در این برهه زمانی وظیفه سنگینی بر عهده دانشگاه‌ها قرار دارد، افزود: «همه ما باید در برون‌رفت از این شرایط کمک کنیم و نباید ساکت باشیم، خردمندانه و با زبان آرام و منطقی درباره این شرایط سخن بگوییم و راه‌کارهای علمی و اساسی برای توسعه کشور ارائه دهیم».

نماینده کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری؛ به حضور زنان در مسندهای مدیریتی و تصمیم‌گیری باید توجه شود
دکتر الهه حجازی، نماینده کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری با اشاره به ترکیب جدید جنسیتی در دانشگاه تهران که با حضور پررنگ دانشجویان دختر شکل گرفته است بر اهمیت توجه به حضور زنان بر مبنای شایستگی در مسندهای مدیریتی و تصمیم‌گیری تأکید کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: «هویت حرفه‌ای معلمی به تدریج ساخته می‌شود و برای رسیدن به نقطه اوج نیازمند دریافت آموزش مستمر است. ما معلم به دنیا نمی‌آییم، بلکه معلم می‌شویم».
نماینده کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری افزود: «از طریق معلمان فرهنگ و ارزش‌های یک جامعه شکوفا می‌شود و بر کسی پوشیده نیست نظام ارزشی، شخصیت و رفتار معلم تأثیر مستقیمی بر فراگیران و الگوهای فرهنگی و ارتباطی جامعه دارد».
دکتر حجازی خاطر نشان کرد: «لازم است معلم در مسئولیت خطیری که دارد در محیطی زندگی کند که نه تنها عاری از تنش، آسیب روحی و نگرانی باشد، بلکه حمایتی را دریافت کند که موجب رشد و تحول علمی او و هم‌چنین خانواده دانشگاهی شود».

نماینده کمیسیون هنرهای زیبا؛ جایگاه هنرهای زیبا در آموزش عالی نیازمند تحول است
دکتر آذین موحد، نماینده کمیسیون هنرهای زیبا دانشگاه تهران، بر ضرورت ایجاد تحولات جدی در جایگاه هنر و درک ماهیت آن در آموزش عالی تأکید کرد و گفت: «در شرایط کنونی جایگاه هنرهای زیبا در نظام دانشگاهی با ابهام مواجه می‌باشد و این مسئولیت دانشگاه تهران است که رابطه تنگاتنگ هنرها را با اندیشه و تفکر تدوین کند و بستر مناسب را برای اشاعه عمیق و معنادار در سطح جامعه ایران مهیا سازد».
وی در ادامه خاطر نشان کرد: «آنچه که معلمان و استادان باید خود را به آن پایبند بدارند، نه تعداد مقالات و پژوهش‌های بنیادین کاربردی است، بلکه تعهد استاد به فرآیند آموزش در کلاس است که بررسی کردن، قضاوت و استدلال را باید به همراه آورد».
دکتر موحد با عنوان اینکه هنرهای زیبا در طول تاریخ در تمایز با صنعت هنر بوده است، تصریح کرد: «هنرهای زیبا، هنر را برای اوقات فراغت و عامه نمی‌شناسد، بلکه بالاترین سطح خلاقیت انسان است که مبتنی بر بیان و ذهن هنرمند شکل گرفته است».

نماینده کمیسیون علوم پایه؛ قدرت علم ضرورت جهان امروز است
دکتر محمد علی آموزگار، نماینده کمیسیون علوم، قدرت علم را به‌عنوان یک ضرورت در جهان امروز توصیف کرد و گفت: «امروزه مجهز شدن جوامع جهانی به قدرت علم یک امتیاز نیست، بلکه ضرورت است. مدیریت جهانی در شرایط کنونی به فعالیت‌های علمی دانشمندان و محققان وابسته است».
وی خاطر نشان کرد: «اهمیت قدرت علمی در بیانات سیاستمداران و دولتمردان ما هم اشاره شده است، اما مسأله این است که چه میزان این مفهوم را باور داریم. در دنیای امروز هزینه تحقیق و توسعه در حدود ۱.۷ تریلیون دلار است که ۸۰ درصد آن در ده کشور برتر دنیا هزینه می‌شود».
نماینده کمیسیون علوم پایه در ادامه افزود: «همین کشورها در جهت توسعه پایدار تا سال ۲۰۳۰ بودجه بیشتری را در بخش‌های دولتی و خصوصی هزینه خواهند کرد و هم‌چنین تعداد استخدام پژوهشگران آنها فزونی خواهد یافت».
به گفته دکتر آموزگار در این شرایط اینکه ما در کجا قرار گرفته‌‌ایم بسیار مهم است. امروزه هر جامعه‌ای که بحث قدرت علمی را در نظر نگیرد، باید بداند در زمینه‌های مختلف دچار شکست و ضعف خواهد شد.

نماینده کمیسیون کشاورزی؛ باید درک عمیقی از شرایط فعلی جامعه داشته باشیم
دکتر سید محمد علی ابراهیم زاده، نماینده کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه ما باید درک عمیقی از شرایط فعلی جامعه داشته باشیم گفت: «به‌عنوان جامعه علمی تکلیفی بر عهده داریم که باید آن را به نحو مطلوب به انجام رسانیم».
وی در ادامه اثرگذاری و نقش‌آفرینی را از اهداف برنامه سوم توسعه دانشگاه تهران برشمرد و خاطر نشان کرد: «حل مشکلات کشور به‌عنوان پایه مفهوم تأثیرگذاری محسوب می‌شود، اما سقف آن تولید نیازهای علمی کشور و جهان است».
نماینده کمیسیون کشاورزی تصریح کرد: «تاثیرگذاری یعنی نفوذ علمی، همانگونه که باید علم را دریافت کنیم باید به تولید علم و نفوذ آن در کشورهای دیگر هم توجه داشته باشیم».
دکتر ابراهیم زاده منشأ تاثیر‌گذاری را نقادی توصیف کرد و افزود: «اگر دانشگاه به‌عنوان مرکز نقد شناخته نشود، قطعاً تأثیر‌گذاری هم نخواهد داشت. دانشگاه می‌تواند یک شبکه علمی برای نقد مسائل کشور در حوزه‌های مختلف راه‌اندازی کند و به‌عنوان یک مرجع نقد علمی کشور فعالیت داشته باشد».
در ادامه مراسم نیز تعدادی از اعضا‌ی هیأت علمی در زمینه‌های مسائل اخلاق و انضباطی، آموزشی، پژوهشی، مسئولیت‌پذیری دانشگاه و اهمیت ارتباط دانشگاه با جامعه سخنانی ارائه کردند.
اجرای موسیقی توسط استاد داریوش پیرنیاکان، بخش پایانی مراسم بزرگداشت مقام استاد در دانشگاه تهران بود.


( ۵ )

نظر شما :