برگزاری نشست علمی «سرگذشت زبان و ادبیات فارسی» در دانشکده ادبیات و علوم انسانی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده ادبیات و علوم انسانی، نشست علمی «سرگذشت زبان و ادبیات فارسی» از مجموعه نشستهای گفتوگوی ماه این دانشکده با سخنرانی دکتر علی اشرف صادقی، استاد برجسته زبانشناسی، ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ برگزار شد.
در ابتدا دکتر جعفری دهقی گفت: «زبانهای ایرانی شاخهای از زبانهای هند و ایرانی هستند و زبانهای هند و ایرانی نیز شاخه بزرگتری از زبانهای هند و اروپایی به شمار میروند».
وی افزود: «زبانشناسان زبانهای ایرانی را به سه دوره ایرانی باستان، ایرانی میانه و ایرانی نو تقسیم کردهاند، این امر در حالی است که این تقسیمبندی چندان دقیق به نظر نمیرسد و صرفاً به منظور سهولت در یادگیری انجام شده است».
دکتر جعفری دهقی در توضیح این زبانها گفت: «زبانهای ایرانی باستان شامل زبانهای فارسی باستان، اوستایی، مادی و سکایی است. از زبانهای فارسی باستان کتیبههای هخامنشی در دست است. از زبان اوستایی بخشی از کتاب دینی ایرانیان باستان، یعنی اوستا باقی مانده و از زبانهای مادی و سکایی تنها لغاتی در دیگر کتیبهها و آثار مورخین یونانی به چشم میخورد. زبانهای ایرانی میانه شامل دو گروه ایرانی میانه غربی و ایرانی میانه شرقی است. ایرانی میانه غربی شامل دو زبان پهلوی اشکانی و پهلوی ساسانی است از این دو زبان کتیبهها و متون متعددی موجود است. ایرانی میانه شرقی نیز شامل چهار زبان سغدی، بلخی، ختنی و خوارزمی است که از هرکدام آثار قابل توجهی در دست داریم».
سپس دکتر علی اشرف صادقی، عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، به عنوان سخنران اصلی این نشست ضمن تاکید بر اهمیت آثار مکتوب که جزء اسناد زبانی به شمار میروند، گفت: «ما تا دوره ساسانی اسناد مکتوب نداریم، زبان پارسی ساسانی، پارسیک است و زبان پارسی پهلوی، پهلویک اما امروز وقتی میگویند پهلوی، منظور پهلوی ساسانی است و پهلوی را در معنی کهنه و قدیمی استفاده میکنند، زبان امروزی را فارسی دری میگویند».
در پایان این نشست، دکتر صادقی به پرسشهای حاضران در نشست پاسخ گفت.
برای مشاهده متن کامل خبر، اینجا کلیک کنید.
نظر شما :