مراسم نکوداشت استاد فتح‌الله مجتبائی در دانشگاه تهران برگزار شد

۱۵ اسفند ۱۳۹۷ | ۱۶:۴۳ کد : ۷۷۳۷ اخبار اخبار برگزیده اخبار ستادی
تعداد بازدید:۲۶۹۱
مراسم نکوداشت و تجلیل از چند دهه خدمات علمی و فرهنگی استاد فتح‌الله مجتبائی، ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در ابتدای این مراسم دکتر باقری، رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی، ضمن خیر مقدم و با بیان اینکه از سال ۶۲ در خدمت استاد مجتبائی شاگردی کرده‌ایم، گفت: «بیشتر استادان این دانشکده نزد این استاد بزرگوار شاگردی کرده‌اند. ما درس اخلاق، آگاهی و مهربانی را از استاد آموختیم و امیدواریم بتوانیم رفتار و منش ایشان را در تدریس، رفتار با دانشجویان و تعلیم و تربیت سرمشق قرار دهیم».
وی با اشاره به اینکه استاد مجتبائی بنیانگذار رشته ادیان و عرفان در دانشکده بوده‌اند، عنوان کرد: «استاد حدود ۵۰ سال پرتلاش، خستگی‌ناپذیر، صادقانه و فداکارانه عمر پر برکت خود را در این دانشکده و برای طالبان دین و معرفت گذاشتند و من در حد بضاعت خود قدردان زحمات بی‌دریغ ایشان هستم».
سپس دکتر سید احمدرضا خضری، مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی، ضمن تشکر از برگزارکنندگان، از سوی خود و هیأت رئیسه دانشگاه به تجلیل از پنج دهه خدمات علمی و فرهنگی استاد مجتبائی پرداخت.
دکتر خضری با اشاره به جایگاه علمی، اخلاقی و اثر بخشی دکتر مجتبائی گفت: «امروزه در کشور کسی نیست که در حوزه دین شناسی سخنی به‌جا بگوید و دانش‌آموخته مکتب استاد نباشد».
مشاور رئیس دانشگاه با اشاره به جایگاه علمی ممتاز دکتر مجتبائی تصریح کرد: «استاد بعد از اینکه کارشناسی زبان انگلیسی را در ایران گرفت برای ادامه تحصیل در دوره ارشد و دکترا به دانشگاه هاروارد یکی از معتبرترین دانشگاه‌های جهان رفت و در دوران اشتغال نیز کارنامه درخشانی از خود بر جای گذاشته‌اند».
به گفته وی استاد مجتبائی مرتبه استادیاری دانشگاه تهران را در سال ۱۳۴۹ آغاز کرد و در سال ۱۳۶۳ به مرتبه استادی ارتقا یافت و چند دوره نیز مدیر گروه ادیان و عرفان بود.
دکتر خضری با اشاره به فعالیت آموزشی ۴۷ ساله دکتر مجتبائی افزود: «استاد بعد از سال‌ها سابقه درخشان تدریس، در سال ۱۳۷۹ بنا به درخواست و اصرار خود به افتخار بازنشستگی نائل شد».
مشاور رئیس دانشگاه در ادامه سخنان خود گفت: «دکتر مجتبائی از یکسری ویژگی‌هایی برخوردار است که کمتر کسی آنها را دارد و اگر بخواهیم شمه‌ای از این ویژگی‌ها را برای نسل جوان برشماریم، باید گفت ایشان تسلط ماهرانه به هفت زبان پیدا کرد. زبان‌هایی که امروز، برخی از آن‌ها فراموش شده‌اند. زبان ابزار عظیم علم‌آموزی است و به‌ویژه برای رشته‌ای مانند ادیان که در واقع از مقدمات واجب برای پژوهش در این رشته است».
وی هم‌چنین چهره ماندگار شدن و دریافت نشان درجه یک افتخار، استادی دانشگاه تهران، عضویت پیوسته فرهنگستان، عضویت دایره‌المعارف و عنوان پژوهشگر برجسته را از جمله افتخارات استاد مجتبائی برشمرد.
دکتر خضری با بیان اینکه پژوهش‌های استاد مجتبائی در نوع خود پژوهش معیار هستند، خاطر نشان کرد: «کارهایی که استاد در حوزه دین‌شناسی، ادبیات، فرهنگ، عرفان و تاریخ انجام داده‌اند، می‌تواند به‌عنوان معیاری برای سنجش کارهای دیگران قرار گیرد. همچنانکه می‌تواند الگویی برای پژوهشگران و استادان جوان باشد».
وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: «دلیل اینکه دکتر مجتبائی به این جایگاه والا دست یافته است و مایه افتخار کشور، دانشگاه تهران و دانشکده شده‌اند این است که وی دانش سرشار، بینش پایدار و روش ماندگار داشته است. ایشان در تمام این مدت استادی را با اخلاق، رفتار، منش و حفظ حدود و خطوط علمی و اخلاقی رعایت کرده، کم فروشی و بد فروشی نکرده و هیچگاه دانش را با هیچ چیز دیگری عوض نکرده و همواره معیارهای خود را نگاه داشته است. دکتر مجتبائی در یک کلام نا استادی نکرد، بلکه استادی کرد».
در بخش دیگری از این مراسم استاد مجتبائی با اظهار اینکه بعضی زمان‌ها انسان در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرد که زبان قادر به توصیف آن نیست، گفت: «از سخنان بسیار مهرآمیز دوستان تشکر می‌کنم. احساس شرم می‌کنم از ناتوانی‌های خود و این همه مهر و محبتی که نثار من شد».
وی در کمال فروتنی بیان کرد من استاد نیستم، اگر خیلی همت کنم هنوز دانشجوی علم هستم، افزود: «در تمام عمر خود تا کنون که ۹۰ سال سن دارم همواره شاگرد بوده‌ام. دامنه علم به اندازه‌ای وسیع است که هر چقدر در آن پیشرفت کنیم، نادانسته‌های خود را بیشتر در می‌یابیم و اینکه انسان شرم می‌کند از اینکه بگوید استاد است».
استاد مجتبائی با اشاره به دوران تحصیل خود در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، تصریح کرد: «در آن زمان از من درخواست شد تا به دانشکده الهیات که به دانشکده معقول و منقول شهرت داشت بیایم و از من خواسته شد تا گروه تاریخ ادیان و عرفان تطبیقی را تأسیس کنم. وقتی این پیشنهاد به من داده شد تمامی پیشنهادهای دیگر را رها کردم».
استاد برجسته دانشکده الهیات و معارف اسلامی با تصریح اینکه میراث فرهنگی در این دانشکده است، خاطر نشان کرد: «میراث فرهنگی ما در رشته‌های دیگر محدود است. اما در دانشکده الهیات هویت فرهنگی و تاریخی ما می‌تواند رشد و گسترش پیدا کند، زیرا در این دانشکده جامع علوم فرهنگی و معنوی ما وجود دارد».
وی با اشاره به تأسیس گروه تاریخ ادیان در دانشکده گفت‌: «تاریخ ادیان می‌تواند تاریخ کشور ما را تا سه هزار سال به عقب‌تر ببرد و تاریخ فکری و فرهنگی ایران را بازگو کند. در سال ۱۳۵۰ گروه ادیان در این دانشکده تأسیس شد و من تا سال ۱۳۸۰ در این زمینه در دانشکده الهیات تدریس و فعالیت داشتم».
هم‌چنین در این مراسم دکتر ناصر گذشته، استاد گروه ادیان و عرفان دانشکده الهیات و معارف اسلامی و دکتر دادبه، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و دکتر قربانعلی علمی، مدیر گروه ادیان و عرفان دانشکده الهیات و معارف اسلامی درباره فضائل و فعالیت‌های چشمگیر استاد مجتبائی سخنانی را ایراد کردند.
در پایان این مراسم از چند دهه خدمات استاد دکتر مجتبائی تقدیر به‌عمل آمد و لوح سپاس و نشان نقره‌ای دانشگاه به‌عنوان بالاترین نشان دانشگاه تهران از سوی رئیس دانشگاه به وی اهدا شد و مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران و رئیس دانشکده الهیات و معارف نیز به استاد مجتبائی هدایایی تقدیم کردند.
مراسم نکوداشت استاد فتح الله مجتبائی با حضور دکتر سید احمد رضا خضری، مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه، رئیس، اعضای هیأت علمی و دانشجویان دانشکده الهیات و معارف اسلامی و استادان پیشکسوت دانشکده در تالار شهید مفتح برگزار شد.


نظر شما :