رونمایی از چهار دستاورد دانشگاه تهران در نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار

تعداد بازدید:۲۴۱۵
از چهار دستاورد دانشگاه تهران در افتتاحیه نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار و ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاه رونمایی شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در اولین روز برگزاری نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار و ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ۳ دی ۱۳۹۷ که با شرکت فعال دانشگاه تهران و پارک علم و فناوری همراه بود، از چهار دستاورد دانشگاه تهران رونمایی شد.
دکتر محمود نیلی احمدآبادی، که با اتفاق اعضای هیأت رئیسه دانشگاه تهران در این نمایشگاه حضور یافته بود، ضمن بازدید از غرفه‌های نوزدهمین نمایشگاه گفت: «در این جشنواره یک فضای جدید برای همکاری بین بازار سرمایه و فعالیت‌ها و دستاوردهای پژوهشی دانشگاه ایجاد شده است».
وی با بیان اینکه در دهه اخیر دنیا با تغییرات سریعی همراه بوده است، خاطر نشان کرد: «شاید تاریخ بشر این سرعت تغییر را به لحاظ شکل و محتوا تجربه نکرده است، سوال این است چه اتفاقی افتاده که دنیا با این سرعت در حال تغییر است. قطعاً در پاسخ به این سوال ذهن همه ما به سمت تکنولوژی می‌رود. اما ورای این تکنولوژی علم و دانش است. اتفاقی که افتاد این بود که علم و سرمایه با یکدیگر متصل شدند و توانستند تحول عظیمی را در دنیا به وجود آوردند».
به گفته رئیس دانشگاه تهران امروزه توسعه تکنولوژی در صورتی می‌تواند حرف اول را بزند که به نهاد علم و دانشگاه متصل شود. در هیچ جای دنیا ملاحظه نمی‌شود که توسعه تکنولوژی داشته باشند، اما در مقابل مراکز علمی آنها ضعیف عمل کند.
دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به جمله «پژوهش عبارت است از تبدیل ثروت به دانش و علم و نوآوری یعنی تبدیل دانش به ثروت» تصریح کرد: «چرخه علم، ثروت، نوآوری و دانش باعث تحولات بزرگی در دنیا شده است. در ایران سرمایه‌گذاری بسیاری در توسعه علمی صورت گرفته است و ما در حوزه مقالات پیشرفت داشته‌ایم و در رده ۱۶ دنیا و هم‌چنین در نانو تکنولوژی در رده هفتم قرار گرفته‌ایم».
وی افزود: «اما خلق ثروت و ارزش‌افزوده ناشی از این دستاوردهای علمی بسیار محدود است. چون آن چرخه لازم و نوآوری شکل نمی‌گیرد. در تولید دانش و دستاورهای علمی خوب عمل کرده‌ایم، اما این تبدیل کجا باید صورت گیرد. البته باید گفت یکی از وظایف نهادی‌های پارک علم و فناوری در این جهت تعریف شده است».
رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر اهمیت و محور بودن آموزش و اینکه آموزش صحیح باید از دوره کودکستان شروع شود، تصریح کرد: «ما هم به‌عنوان دانشگاه باید وظیفه خود را انجام دهیم. هدف اصلی دانشگاه این است که جامعه علمی کشور، سرمایه‌گذاران، صنعتگران و مدیران را با این مفاهیم بیشتر آشنا کند، تا این فرایند به خوبی در کشور شکل بگیرد».
دکتر نیلی احمدآبادی در ادامه اظهار کرد: «برای شکل‌گیری این فرایند ما هم باید از آموزش و پژوهش شروع کنیم. دانشجویانی که در امروز دانشگاه تربیت و فارغ‌التحصیل می‌شوند، نه‌تنها از منظر دانش بلکه ازنظر شیوه تفکر هم باید متفاوت از دانش‌آموختگان گذشته باشند. اگر این اتفاق نیفتد فاصله ما با دنیا بسیار بیشتر خواهد شد. سرعت تغییرات در دنیا بسیار است به همین دلیل ما هم باید بتوانیم تا تغییرات بیشتری را در کشور به‌وجود آوریم. ما می‌پذیریم که مسئولیت سنگینی را داریم، اما به‌تنهایی نمی‌توانیم در این راه گام برداریم و همه کشور باید در این جهت یاری رسانند».
وی بیان اینکه پارک‌ها به‌عنوان یک وجود فیزیکی شناخته می‌شوند، افزود: «هدف دانشگاه تهران این است که بتواند این ذهنیت را تغییر دهد. به نظر ما هر جا که علم و تولید دانش است در کنار آن باید نوآوری و فرایند هم قرار گیرد که برای تحقق این هدف آئین‌نامه شبکه فناوری در کل دانشگاه مصوب شده است».
دکتر عباس زارعی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه نیز در گفت‌وگو با روابط عمومی خاطر نشان کرد: «دانشگاه تهران به‌عنوان نماد علمی کشور و پارک علم و فناوری این دانشگاه نیز به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین پارک‌ها که نقش مهمی در ایجاد استانداردها و شرایط اجرا در پارک‌های دیگر داشته است در این نمایشگاه همچون سال‌های گذشته حاصل زحمات دانشگاهیان و هم‌چنین تعدادی از شرکت‌های مستقر در پارک علم و فناوری را ارائه کرده است».
وی افزود: «حدود ۳۰ غرفه از سوی دانشگاه تهران در نمایشگاه امسال تشکیل شده است که البته دستاوردهای منتخب هستند و طرح‌های پژوهشی در دانشگاه بسیار بیشتر از این تعداد است. هم‌چنین از پارک علم و فناوری هم تعداد ۱۰ شرکت انتخاب و در نمایشگاه امسال حضور فعال دارند».
دکتر زارعی نوزدهمین نمایشگاه را یک رویداد – فرصت توصیف کرد و گفت: «این نمایشگاه و حضور فعال دانشگاه تهران و پارک علم و فناوری یک فرصت را برای سرمایه‌گذاران ایجاد کرده است تا بتوانند به دانشگاه تهران وارد شوند. مهم‌ترین اتفاق این رویداد- فرصت UTINVEST 97 است که برای اولین بار اتفاق می‌افتد. امیدواریم در پایان این دوره‌ها تعدادی سرمایه‌گذار و سرمایه‌پذیر را کنار یکدیگر داشته باشیم».
رئیس پارک علم و فناوری با اظهار اینکه این نمایشگاه هم برای دستاوردهاست و هم آسیب‌شناسی که با حضور گسترده مردم و متخصصین امکان‌پذیر است، از برگزاری کارگاه‌هایی در ارتباط با موضوع فناوری خبر داد.
مهندس بهروز قدیمی، مدیر اجرایی نوزدهمین نمایشگاه نیز با اشاره به حضور مؤثر دانشگاه تهران با ۸۶ دستاورد گفت: «مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک ۵ دستاورد، پردیس ابوریحان ۱۱ دستاورد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی ۱۷ دستاورد، پردیس علوم ۱۲ دستاورد، دانشکده محیط زیست ۴ دستاورد، دانشکده علوم و فنون ۹ دستاورد و پردیس دانشکده‌های فنی ۲۸ دستاورد را در این نمایشگاه ارائه کرده‌اند».
مهندس قدیمی خاطر نشان کرد: «هر سال با توجه به ماهیت و جایگاه دانشگاه تهران شرایطی برای اعلام حضور دستاوردها به واحدهای دانشگاه اعلام می‌شود، که یکی از این شرایط نو بودن محصول است البته اگر محصولی هم ارتقا یافته باشد اجازه شرکت دراین نمایشگاه را دارد. هم‌چنین دستاوردها باید فناوری به همراه داشته باشند و بتوانند در جهت رفع مشکلات جامعه گام بردارند».
مدیر اجرایی نوزدهمین نمایشگاه با بیان اینکه وزارت علوم هر سال غرفه‌ای را تحت عنوان رونمایی در نظر می‌گیرد، از رونمایی چهار دستاورد جدید دانشگاه تهران دراین غرفه خبر داد و افزود: «دستاوردهای طراحی و ساخت لیزر قابل تنظیم، دکتر سررشته‌داری و دکتر صابونی از دانشکده فیزیک پردیس علوم؛ دستگاه تنش برشی بین یخ و سطح، دکتر فرشید چینی از دانشکده مکانیک پردیس دانشکده‌های فنی؛ ساخت نانو لیپوزوم حساس به سرما، دکتر آرمین توحیدی از پردیس کشاورزی و منابع طبیعی و دستگاه‌ریز ترازوی کریستال کوارتز قابل حمل سه کاناله، دکتر آقاخانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی با حضور مسئولان رونمایی شد».
دکتر آرمین توحیدی، عضو هیأت علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی درباره معرفی دستاورد خود تحت عنوان ساخت نانو لیپوزوم حساس به سرما گفت: «لیپوزوم‌ها غشاهای فسفو لیپیدی و مشابه سلول هستند که در داروسازی نوین برای رسانش هدفمند داروها و با توجه به شرایط فیزیولوژیک بافت مورد نظر استفاده می‌شوند».
وی افزود: «تا کنون محققان موفق به طراحی و ساخت لیپوزوم‌های حساس به گرما شده‌اند. این لیپوزوم‌ها قادرند محتوای دارویی خود را با افزایش گرما در بافت هدف آزاد کنند. متأسفانه سلول‌های سرطانی در برابر داروهایی که از طریق نانو لیپوزوم‌های حساس به گرما دریافت می‌کنند، در حال مقاوم شدن هستند».
دکتر توحیدی در ادامه خاطر نشان کرد: «لذا محققان در صدد بر آمدند تا لیپوزوم‌های حساس به سرما را تولید کنند. تحقیقات در رابطه با ساخت نانولیپوزوم‌های با قابلیت رهایش دارو در درجه حرارت‌های پایین در ابتدای مسیر است. پژوهشگران حاضر موفق به ساخت نانو لیپوزوم‌های حساس به سرما شده‌اند. این لیپوزوم‌ها قابلیت رهایش دارو را با کاهش درجه حرارت دارند و از آنها می‌توان در ساخت نگهدارنده‌های انجماد سلول‌های زنده هم‌چون اسپرم و داروسازی استفاده کرد».
عضو هیأت علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی حوزه کاربرد و بازار هدف این دستاورد را صنایع داروسازی، صنعت دامپروری و دامپزشکی و مراکز آزمایشگاهی و تحقیقاتی برشمرد.
این پژوهشگر دانشگاه تهران تصریح کرد: «گام بعدی و چشم‌انداز بهره‌برداری از این دستاورد ساخت رقیق کننده‌های انجماد اسپرم برای مصارف حیوانی و انسانی، داروسازی مبتنی بر سرمایش برای بیماری‌های صعب‌العلاجی همچون سرطان و هم‌چنین تولید و صادرات این محصول است».
دکتر فرخ سررشته‌داری، عضو هیأت علمی پردیس علوم دانشگاه تهران نیز در تشریح دستاورد طراحی و ساخت لیزر قابل تنظیم ECDL با پایداری بالا گفت: «لیزر ECDL در ساختار اپتیکی Littrow بوده و شامل اجزای مختلف مکانیکی، اپتیکی و الکترونیکی می‌شود. بخش‌های مکانیکی مانند بدنه لیزر و بخش‌های قابل تحریک اجزای اپتیکی مانند دیود لیزر، توری پراش، موازی کننده و هم‌چنین مدارهای الکترونیکی جهت کنترل پارامترهای مختلف سیستم از جمله جریان دیود لیزر، دمای لیزر موقعیت پیزو الکترونیک سیستم و.... است».
وی افزود: «این لیزر قابل تنظیم است بدین معنا که طول موج آن را می‌توان با دقت بسیار بالا تنظیم کرد. ضمن اینکه پایداری بالایی دارد و زمانی که در خط جذب اتمی تنظیم می‌شود این امکان را دارد تا ساعت‌ها بر روی همان خط جذب بماند».
عضو هیأت علمی پردیس علوم تصریح کرد: «این لیزر با پهنای باند خیلی باریک و پایداری بالا و دقت کنترل، کاربردهای زیادی دارد که حوزه تحقیقات فیزیک، مخابرات نوری و ساخت انواع سنسورهای بسیار حساس، ساخت منابع تراهرتز وهم‌چنین آزمایشگاه‌های آموزشی لیزر و اپتیک از جمله کاربردهای آن است».
نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار و ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ۳ تا ۶ دی ۱۳۹۷ در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران دایر است. غرفه دانشگاه تهران و پارک علم و فناوری دانشگاه در سالن ۵ نمایشگاه مزبور آماده پذیرایی از بازدیدکنندگان است.


( ۷ )

نظر شما :