برگزاری همایش مبارزه با فساد در ایران در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران
به گزارش روابطعمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده مدیریت، همایش «مبارزه با فساد در ایران، نظاممند یا موردی» بهمناسبت روز جهانی مبارزه با فساد و در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی دانشگاه توسط هسته پژوهشی مطالعات سلامت اداری و مبارزه با فساد این دانشکده، ۱۷ آذر ۱۳۹۷ در غالب سه پنل برگزار و سخنرانان مدعو به بحث و ارائه نظرات خود درباره مسئله فساد و مبارزه با آن پرداختند.
در این همایش دکتر بابک سهرابی، رئیس دانشکده مدیریت با اشاره به نقش این دانشکده در مبارزه با امر فساد، شفافیت را لازمه امر پاسخگویی دانست و به پدیدههایی از قبیل (open data)، بر نقش «دولت الکترونیک» در مبارزه با فساد تاکید کرد.
در پنل اول، دکتر محمدسعید تسلیمی، استاد دانشگاه تهران بر لزوم روششناسی مبارزه با فساد تأکید کرد و گفت: «مبارزه با فساد دارای دو بعد نظری و عملی است. لزوم روششناسی مبارزه با فساد را ضروری است».
دکتر تسلیمی بر طراحی نظام رتبهبندی داخلی از موافقان و کاهلان در مبارزه با فساد و معرفی آنان تاکید کرد و افزود: «موضوع مبارزه با فساد در دانشگاهها و مؤسسههای پژوهشی باید در دستور کار قرار گیرد و نیز برقراری تعامل بین دانشگاهها و سازمانها موضوعی امری ضروری است که باید به آن پرداخته شود».
تسلیمی اصلاح آییننامهها، مصوبات و دستورالعملها در مبارزه با فساد را ضروری خواند و گفت: «طراحی درس مبارزه با فساد و قراردادن مقابله با فساد اداری بهعنوان برنامه مدیران و پاسخگو بودن از اهمیت زیادی برخوردار است».
رئیس همایش مبارزه با فساد در ایران با اشاره به ارتقا سطح مهارت و توانمندی مدیران از منظر ایدهپردازی و اعمال اداری در مبارزه با فساد، افزود: «طراحی و تدوین جایزه ملی یا بینالمللی مبارزه با فساد اداری، طراحی و سازماندهی شبکه مبارزان موفق با فساد اداری، پایش مستمر و مقایسه دستاوردهای جدید با دستاوردهای پیشین و تجربهاندوزی از رخدادها و عملکردهای موفق و بحرانی از دیگر راههای مبارزه با فساد است که باید مورد توجه قرار گیرد».
سخنران دوم همایش دکتر علی اصغر پورعزت، استاد دانشکده مدیریت در سخنانی با موضوع «فراگرد مبارزه با فساد سیستماتیک: عزم ملی و سیستم قضائی کارآمد» مبارزه با فساد را در سهگام توصیف کرد و گفت: «گام اول مبارزه با فساد، منع قانونی صریح و اهتمام به مجازات بیملاحظهگری فسادآوران و مرتکب شوندگان است. بیتردید بهترین راه مبارزه با فساد همهگیر و سیستماتیک، برانگیختن عزم ملی در مسیرهای قانونی است».
وی افزود: «گام دوم مبارزه با فساد، دعوت گسترده از مردم و برانگیختن عزم ملی برای افشاگری دقیق است؛ به گونهای که مستند و معقول باشد و موجب هرج و مرج نشود و گام سوم مبارزه با فساد، تمهید قانونی صریح برای حمایت مقتدر از افشاکنندگان جریانهای فاسد است».
پور عزت پاسخگو بودن سیستم قضائی را گامی مهم در مبارزه با فساد برشمرد و گفت: «جامعه مدنی آگاه میتواند بهمنزله شرط لازم در مسیر فسادآوری و فسادافزایی مانعآفرینی کند اما شرط کافی مهار جریانهای فسادگستر از طریق استحکام و استمرار مداخله جامعه مدنی و عامه مردم، برخورداری از حمایتهای قانونی و قضائی است».
پورعزت برانگیختن عزم ملی را گام دوم در مبارزه با فساد بیان کرد و افزود: سازوکارهای اخلاقی و جایزه برای افشاگری از جمله این راهکارهاست.
پورعزت به فرازهایی از فرمایشات امیرالمومنین (ع) در نهجالبلاغه اشاره کرد و گفت: «آنچه درباره حفظ آبروی مؤمن در این بیانات مطرح شده، فساد ناشی از اشتباه و معصیت در حریم شخصی است و در صورتی که فساد در عرصه عمومی رخ دهد رسواسازی و مجازات علنی افراد فسادگستر ضروری است».
در ادامه دکتر عبدالله توکلی، دانشیار گروه مدیریت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در سخنرانی خود به این سوال پاسخ داد که از منظر قرآن، فساد چگونه به وجود میآید؟ او، بنیان ایجاد فساد در منطق قرآن را «نفاق» عنوان کرد و گفت: «بر ایناساس افراد فاسد ظاهر صالحی دارند و کار فسادآمیز را به گونهای انجام میدهند که ظاهرش صلاح باشد، اما حرام را حلال و حلال را حرام میکنند و به اسم مصلحت، اصول را به کنار میگذارند».
وی افزود: «در برخی از آیات یکی از مظاهر فساد این است که وقتی افراد به حکومت میرسند یا عهدهدار مسئولیتی میشوند، گاه موفقیت سازمان تحت قیمومت خود را در این میدانند که سیر و اداره خود را آنطور که خود تشخیص میدهند پیش ببرند، نه آنگونه که حق است».
در این همایش، دکتر حسن عابدی جعفری، استاد پیشکسوت دانشکده مدیریت، دکتر ابراهیم حاجیانی، استاد دانشگاه تهران، دکتر حمید بهلولی، استاد دانشگاه انگلستان، و دیگر استادان و صاحبنظران این حوزه در سخنانی به بیان دیدگاه و نظرهای خود در خصوص مبارزه با فساد پرداختند.
نظر شما :