در سلسله نشست‌های کارگاهی «نظریه‌ها و روش‌ها»

سخنرانی دکتر یونس شکرخواه درباره کاربرد روش‌های کمی و کیفی در پژوهش

۰۸ آذر ۱۳۹۷ | ۱۲:۵۸ کد : ۶۸۱۷ اخبار اخبار پژوهشی
تعداد بازدید:۱۶۳۰
‌‌‌‌‌‌‌ سلسله نشست‌های کارگاهی «نظریه‌ها و روش‌ها»؛ کمی یا کیفی، کدام روش؟ با سخنرانی دکتر یونس شکرخواه در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.
سخنرانی دکتر یونس شکرخواه درباره کاربرد روش‌های کمی و کیفی در پژوهش

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، هفتمین جلسه سلسله نشست‌های کارگاهی «نظریه‌ها و روش‌ها» دوشنبه ۵ آذر ۱۳۹۷، با سخنرانی دکتر یونس شکرخواه، استادیار گروه مطالعات اروپای دانشکده مطالعات جهان، با عنوان «کمی یا کیفی، کدام روش؟» در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.

دکتر شکرخواه در ابتدای سخنان خود به تمایز میان روش و روش‌شناسی پرداخت و گفت: «میان روش تحقیق (method) و روش‌شناسی تحقیق (methodology) تفاوت وجود دارد. روش‌شناسی مرحله اندیشیدن درباره آغاز تحقیق و فلسفه تحقیق است: چه باید کرد؟ اما، در بحث روش تحقیق محقق از تحقیق فهم یافته است و وارد مرحله اجرا می‌شود و دست به انتخاب می‌زند».

وی افزود: «برای مثال، قدرت زبان در ذهن افراد است و زبان‌شناسان در این مرحله به آن توانش زبانی (competency) می‌گویند. وقتی به تکلم درآمد کنش زبانی (performance) است. با این قیاس روش‌شناسی مرحله ذهن است و روش تحقیق مرحله اجرا».

دکتر شکرخواه با اشاره به دو مفهوم مهم دیگر در پژوهش گفت: «میان چارچوب نظری (theoretical framework) و چارچوب مفهومی (conceptual frame work) نیز تفاوت جدی وجود دارد. تحقیقات بزرگ و خوب در بهترین حالت به بیان نظریه ختم می‌شود. محقق بدون نظریه به پیش می‌رود تا به خلق نظریه برسد. چارچوب نظری بزرگ‌تر از چارچوب مفهومی است. چارچوب نظری در بطن خود چارچوب‌های مفهومی را داراست. در چارچوب نظری محقق با تکیه بر نظریه و با پشتوانه آن کار خود را آغاز می‌کند. در چارچوب مفهومی محقق مؤلفه‌ای را به مؤلفه‌های موجود بر پایه نظریه‌ای منتخب می‌افزاید و ذائقه شخصی خود را در تحقیق وارد می‌کند و شاخه‌ای را به درخت دانش پیوند می‌زند».

برای دریافت متن کامل سخنرانی دکتر شکرخواه اینجا کلیک کنید.


( ۲ )

نظر شما :