پنجمین نشست «نظریه‌ها و روش‌ها» در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد

۱۹ آبان ۱۳۹۷ | ۱۰:۴۹ کد : ۶۶۵۲ اخبار اخبار پژوهشی
تعداد بازدید:۸۱۰
پنجمین نشست از سلسله نشست‌های کارگاهی «نظریه‌ها و روش‌ها» روز دوشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۷، با سخنرانی دکتر سعیدرضا عاملی، استاد گروه ارتباطات و مطالعات آمریکا، با عنوان «پارادایم؛ دیدگاه‌ها و نمونه‌ها: پارادیم روشی مطالعات جهان» در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.
پنجمین نشست «نظریه‌ها و روش‌ها» در دانشکده مطالعات جهان برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده مطالعات جهان، دکتر روح‌اله حسینی، رئیس مؤسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپا، در آغاز نشست، با بیان اهمیت اصطلاحات در زبان علم، در خصوص انتخاب معادل‌های درست برای اصطلاحات بیگانه پرداخت و گفت: «در انتخاب واژه‌ها گشاده‌دست نباید بود. هر واژه‌ای بار معنایی و تاریخچه واژگانی خود را دارد که آن واژه را از دیگر واژه‌ها متمایز می‌سازد».
وی افزود: «در مورد واژه «پارادایم» نیز همین مصداق صادق است. در میان تمامی کارکردها و معانی این کلمه، این واژه در این نشست از دید توماس کوهن، جامعه‌شناس و فیلسوف علم، بررسی می‌شود».
سپس، دکتر عاملی در ابتدای سخنان خود گفت: «امیدوارم از درون مجموعه مباحث مطرح در این نشست‌ها، اهمیت میان رشته‌ای‌ها روشن شود. اکنون ۱۴ سال از تأسیس دانشکده مطالعات جهان در قالب کشورشناسی می‌گذرد و از همان آغاز بر سر کیفیت این مباحث حساسیت وجود داشت تا روشی حاصل شود که ما را به فهم واقعیت برساند».
استاد دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود به توضیح مفاهیم مهم علم از جمله، پارادایم، روش، نظریه، معرفت‌شناسی، الگوهای علمی، علم رشته‌ای و دانش میان‌رشته‌ای و چندرشته‌ای پرداخت و با تمرکز بر مفاهیم اخیر، علم رشته‌ای را سلسله‌مراتبی، خشن و نفی‌کننده و در مقابل دانش میان‌رشته‌ای را سازگار با همه علوم توصیف کرد.
رئیس دانشکده مطالعات جهان، مطالعه و تحقیق در این دانشکده را بر مبنای دانش میان‌رشته‌ای دانست و گفت: «مطالعات جهان حوزه‌ای تک‌رشته‌ای نیست و شناخت علمی کشورهای جهان از مسیر تک‌رشته‌ها امکانپذیر نیست. ناگزیریم حوزه‌های مرتبط چندرشته‌ای را در حوزه مطالعات جهان مشخص کنیم و بر بستر آن، دانش یکپارچه مطالعات جهان را الگوی مطالعاتی و آموزشی قرار دهیم زیرا همکاری‌های چندرشته‌ای مزیت تبیین واقعیت افزوده نسبت به کشورها را دارد. بنابراین، لازم است پارادایم چندرشته‌ای یکپارچه مطالعات جهان به شکل نظری و عملی در مطالعات میدانی تمرین شود».
مشروح این نشست را اینجا بخوانید.


نظر شما :