هشتمین کنگره بینالمللی انجمن ایرانشناسی اسپانیا در دانشگاه تهران برگزار شد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در این کنگره که با حضور رؤسای سازمانهای فرهنگی و سفرای اسپانیا و اکوادور برگزار شد، دکتر محمود نیلی احمدآبادی ضمن خیر مقدم به مهمانان کنگره گفت: «حضور استادان برجسته و دانشجویان فرهیخته از ایران و اسپانیا و نیز حضور دو سفیر محترم اسپانیا و اکوادور در این کنگره نشانگر اهمیت آن و پشتیبانی این کشورها از آن است».
وی با قدردانی از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای حمایت از این رویداد اظهار داشت: «سالهاست که ما صحبت از دهکده کوچک جهانی میکنیم که معنای آن این است که مرزهای جغرافیایی دیگر مانعی برای تبادلات فرهنگی کشورها و مردم دنیا نیست. به لطف توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، حمل و نقل و رفاه عمومی که در دنیا به وجود آمده، دیگر مرزها تعیین کننده نیست و ما شاهد رشد عظیم تبادلات علمی و فرهنگی هستیم».
دکتر نیلی احمدآبادی افزود: «این تبادلات باعث همافزایی بسیار زیادی شده به گونهای که امروز رشد علم و تکنولوژی در دنیا سال به سال در حال افزایش است. این بدان معناست که همه به نقش تبادلات و مبادلات بین کشورها واقف هستند. شرط توسعه این مبادلات و هم افزاییها، شناخت دقیق است. به این معنا که باید شناخت دقیقتری از ملتها، فرهنگها و تمدنها داشته باشیم. به همین دلیل امروز رشتههای شناخت کشورها، شناخت منطقهها و توسعه آموزشهای زبان در دانشگاهها و مراکز مختلف به شدت افزایش داشته است».
وی در ادامه گفت: «در همین دانشگاه تهران، چندین دانشکده به امر آموزش زبانهای مختلف، شناخت مناطق و کشورهای مختلف میپردازند. دانشکده حقوق و علوم سیاسی در امر مطالعات منطقهای، دانشکده مطالعات جهان در مطالعه کشورها به زبان اصلی آنها و دانشکده زبانها و ادبیات خارجی به آموزش زبانهای مختلف سالهاست فعالیت دارند. لذا هر چه بیشتر در حوزه شناخت زبانها، کشورها و مناطق مطالعه کنیم، امکان همافزایی و گسترش همکاری بین کشورهای مختلف را بیشتر فراهم میکنیم و این قطعاً به توسعه و تحکیم دوستی و صلح بین کشورها خواد انجامید».
دکتر نیلی احمدآبادی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «دو تمدن بزرگ ایران و اسپانیا همواره از روابط خوبی برخوردار بودهاند. تاریخ را که مطالعه کنیم اتفاق ناگواری در رابطه ایران و اسپانیا مشاهده نمیکنیم».
وی افزود: «چه در حوزه تمدنی، چه سیاسی و چه فرهنگی شاهد روابط خوب ایران و اسپانیا بودهایم. در عصر حاضر هم، اسپانیا بهعنوان یک کشور توسعهیافته و هم به عنوان بخشی از اتحادیه اروپا، نقش مهمتری در سیاست خارجی ایران و روابط بین دو کشور ایفاد میکند».
دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به نقش دانشگاه تهران در گسترش این روابط گفت: «طبیعی است که ایران به عنوان یک تمدن بزرگ میتواند موضوع بسیاری از مطالعات باشد و تحولات شگفتساز ایران، انگیزه مضاعفی برای مطالعه محققان فراهم کرده است به گونهای که ما امروز سالانه شاهد حضور تعداد زیادی دانشجو و زبانآموز در دانشگاه تهران هستیم و این تقاضا رو به رشد است».
رئیس دانشگاه تهران با یادآوری سیاست بینالمللی سازی دانشگاه اظهار داشت: «نقش علم در توسعه کشورها بیش از گذشته نمایان شده است و ما امروز هیچ کشور توسعه یافتهای را پیدا نمیکنیم که بدون اتکا به علم بتواند دستاوردهای مهمی داشته باشد. به همین دلیل نقش دانشگاهها به شدت افزایش یافته است و حضور دانشگاه، در توسعه پایدار کشورها به مراتب مؤثرتر و متمایزتر شده است».
وی با طرح این پرسش که دانشگاهها چگونه این نقش را بهتر ایفا میکنند گفت: «قطعاً بخشی از آن در حوزه علمی است و بخشی به عنوان سفیران علمی است که در اینجا نقش دیپلماسی علمی پر رنگ میشود. لذا ما وقتی صحبت از توسعه بینالمللی فعالیت دانشگاه میکنیم، در واقع منظورمان توسعه مبادلات و مراودات علمی بین دانشگاههای مختلف جهان است و دانشگاه تهران به عنوان بزرگترین و مهمترین و معتبرترین دانشگاه این نقش را وظیفه خود میداند و سعی میکند آن را در حوزههای مختلف مانند تبادل دانشجو، تبادل استاد، برگزاری دورههای مشترک، نشستها و کنگرههای بینالمللی و پروژههای مشترک ایفا کند».
دکتر نیلی احمدآبادی از محققان و استادان اسپانیایی حاضر در کنگره خواست که در طول حضور خود در ایران امکان گسترش فعالیتهای بین دانشگاهی در حوزههای مختلف را هم بررسی کنند و به عنوان سفیر دانشگاه تهران در دانشگاههای خودشان باشند و کمک کنند که این روابط بیش از پیش توسعه یابد».
رئیس دانشگاه تهران در پایان اعلام کرد: «دانشگاه تهران با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی آمادگی دارد، بورسیههایی را در اختیار دانشجویان برجسته ایرانشناسی اسپانیا قرار دهد و از این طریق اقدامی در گسترش فعالیتهای بین ایران و اسپانیا شاهد باشد».
دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به تأثیر این فعالیتها خاطرنشان کرد: «گر چه این فعالیتها ممکن است امروز نمود زیادی نداشته باشد اما قطعاً در آینده شاهد تأثیر این فعالیتها در ایران و اسپانیا خواهیم بود زیرا دانشمندان و محققان در آن دخیلاند و عمق نفوذ این دانشمندان در جامعه بسیار زیاد است».
دکتر ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ضمن ابراز خرسندی از هشتمین کنگره انجمن ایرانشناسی اسپانیا، گفت: «ما ایرانیان در کنار همه موهبتهایی که داشتهایم از این موهبت بیبهره بودهایم که ایرانشناسان خارجی ما را در یک منظومه تحلیل کرده و بشناسند. همواره در یک نقطه خاصی مورد توجه قرار گرفتهایم و نگاههای ایرانشناسان نیز بر همان نقطه معطوف شده است. گاه جنبه ادبیات ایران، مورد توجه ایرانشناسان قرار گرفته و گاه موضوع تمدنی ایرانی برای ایرانشناسان جذبه داشته است».
وی افزود: «شناخت، آنگاه کامل خواهد بود که همه جنبههای یک موضوع به یک اندازه مورد توجه قرار گیرد و براساس این توجه همه جانبه، تحلیل و شناخت صحیحتری اتفاق بیفتد. امروز پس از شناختهای نقطهای نیاز به شناخت منظومهای ایران وجود دارد. تصمیماتی که امروز دولت ایالات متحده درباره ایران اتخاذ میکند بر آمده از همان شناختهای نقطهای و به دور از واقعیت است».
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تاکید بر اهمیت شناخت، تصریح کرد: «شناخت مقدمه معرفت و معرفت مقدمه عمل است. اگر ایرانشناسی در همه جنبههای ایران اتفاق بیفتد آنگاه معرفت به ایران پدیدار میشود که حتماً موجب تعاملات گسترده در حوزههای مختلف خواهد شد. تصور میکنم ایرانشناسی همواره سبب گردیده تا ایرانشناسان پس از آشنایی و معرفت به ایران به هستههای اصلی ایجاد روابط و تعاملات بین کشورها با ایران تبدیل شوند».
دکتر ابراهیمی ترکمان در خصوص روابط ایران و اسپانیا تاکید کرد: «روابط دیرپا و دیرینه فرهنگی میان ایران و اسپانیا قدمتی به درازای تاریخ پرافتخار این دو کشور کهنسال دارد. روابطی که سپیدهدم آن به چند صد سال پیش برمیگردد. از سوی دیگر حضور هشتصد ساله اسلام در اسپانیا، بر فرهنگ پذیری اسپانیاییهایی دلالت دارد که آغوشی باز در برابر نسیمهای فرهنگی که بر جامعهشان میوزید، داشتند. اسپانیاییها خود، این دوره را عصر طلایی تمدن اسپانیا قلمداد میکنند که حوزههای فرهنگیشان تحت تأثیر و تابش آثار اندیشمندان ایرانی بود».
وی با اشاره به روابط امروز ایران و اسپانیا گفت: «اسپانیا در دوره معاصر نیز، نگاهی روادارانه و معتدل به ایران داشته است. اگر آن پیوندها و دوستیها و آشناییها نبود، دلیلی نیز بر نگاه دوستانه نسبت به ایران وجود نداشت. در میان کشورهای اروپایی، این اسپانیاست که بیش از دیگر کشورها، پیوندهایی تاریخی و باستانی با ایران و جهانِ ایرانی دارد».
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پایان اظهار داشت: «خرسندیم که نمایندگی فرهنگی ما در کشور اسپانیا، هم به تقویت کرسیهای ایرانشناسی پرداخته و هم نسبت به تعمیق و گسترش ادبیات فارسی در آن کشور همت کرده است».
در ابتدای این کنگره دکتر سید احمدرضا خضری، رئیس هشتمین کنگره انجمن ایرانشناسی اسپانیا، ضمن خوشامدگویی به مهمانان و شرکت کنندگان در کنگره گفت: «روابط ایران و اسپانیا به عنوان دو کانون تمدنی مهم یکی در شرق و دیگری در غرب پیشینهای دراز دارد و بنا بر گواهی اسناد و شواهد تاریخی بیش از دو هزار سال بوده است. این روابط دیرینه در عرصههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در تمام این دوران با فراز و فرود تداوم یافته و هیچ چیز حتی دوری سرزمینها، تحولات سیاسی، مشکلات اقتصادی و فشارهای خارجی مانع از آن نشده است. از اینرو به گواهی تاریخ، مردم دو کشور همواره خاطراتی خوش همراه با احترام و درک متقابل از یکدیگر دارند».
وی افزود: «در این میان روابط فرهنگی و علمی دو کشور از دیرباز نه تنها به خودی خود موضوعی مهم و قابل توجه بوده است، بلکه همواره به عنوان یک عامل تأثیرگذار در گسترش و تعمیق روابط سیاسی و اقتصادی در میان طرفین ایفا نقش کرده است. همچنان که زبان و ادبیات فاخر دو کشور همواره مانند رشتهای استوار پیوند میان دو ملت و دو فرهنگ ایران و اسپانیا را فراهم ساخته و زمینه ساز ترجمه آثار کلاسیک و مدرن دو کشور و به دنبال آن انتقال و مبادله میراث ادبی دو ملت شده است».
دکتر خضری گفتگوهای علمی و مبادلات فرهنگی میان فرهیختگان و اندیشمندان دو کشور و تأسیس کرسیهای زبان و ادبیات اسپانیولی در دانشگاههای تهران و علامه طباطبایی و مراکز آموزش زبان فارسی در دانشگاههای کمپلوتنسه، بارسلونا، سالامانکا و آلیکانته در اسپانیا را شواهدی بر این سخن دانست و تأسیس انجمن ایرانشناسی اسپانیا را نیز گامی در همین جهت توصیف کرد.
وی با یادآوری تأسیس انجمن ایرانشناسی اسپانیا خاطرنشان کرد: «اندیشه تأسیس این انجمن را ۱۰ سال پیش زمانی که بهعنوان رایزن فرهنگی ایران در اسپانیا مشغول خدمت بودم، با شماری از ایرانشناسان برجسته و دوستداران ایرانزمین چون پروفسور خوسه ماریا بلاسکث، پروفسور خوان مارتوس کسادا، پروفسور آلبرتو کانترا، پروفسور خوسه فرانسیسکو کوتیاس، پروفسور خوسه آنتونیو آنتون، دکتر خواکین رودریگز وارگاس، پروفسور میگل کروث ارناندث، پروفسور ماریا خسوس روبیرا، پروفسور مرینرو، پروفسور میگل د اپالسا در میان نهادم که این پیشنهاد مورد استقبال صمیمانه و سخاوتمندانه آنان قرار گرفت و اقدامات اولیه برای پایهگذاری آن انجمن و ثبت در مراجع رسمی اسپانیا انجام شد».
وی در ادامه گفت: «هر چند متأسفانه تنی چند از آن فرهیختگان ازجمله بلاسکث، ماریا خسوس و میگل د اپالسا امروز دیگر در میان ما نیستند، اما جای بسی خرسندی است که نهالی که آن روزها با پشتیبانی آنان کاشته شد، اکنون در حال ریشه دواندن است و امید میرود با تلاشها و کوششهای خستگیناپذیر کسانی چون دکتر آلفرد کاواناک، دکتر خواکین، خانم دکتر تئا و... به زودی به درختی تناور و پرثمر تبدیل شود که برگزاری هفت کنفرانس، ترجمه و چاپ آثار کلاسیک، انتشار مجله موندو ایرانی و انجام کارهای پژوهشی تنها بخشی از فعالیتهای این انجمن در سالهای گذشته بوده است».
مشاور رئیس و مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران در پایان سخنان خود گفت: «اینک به اهتمام دانشگاه تهران بهعنوان بزرگترین، مهمترین و کهنترین دانشگاه ایران، انجمن ایرانشناسی اسپانیا، انجمن ایرانی تاریخ اسلام، رایزنی فرهنگی ج.ا. ایران در مادرید و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هشتمین کنگره بینالمللی این انجمن در دانشگاه تهران برگزار میشود که آرزو دارم گامی مهم در جهت تقویت روابط همهجانبه و زمینهساز گسترش ارتباطات دانشگاه میان دانشگاهها و مراکز علمی دو کشور باشد».
در ادامه این مراسم، آقای ادواردو لوپز بوسکتس، سفیر اسپانیا در ایران، ضمن ابراز خوشحالی از حضور در این کنگره گفت: «این برای من لحظه مهمی است. ما باید تا جایی که امکان دارد در زمینههای مختلف فکری و فرهنگی در کنار روابط اقتصادی همکاری کنیم».
سفیر اسپانیا در ایران با اشاره به بازگرداندن تحریمهای هستهای از سوی آمریکا و همزمانی آن با برگزاری این کنگره اظهار داشت: «امروز روز خاصی است. ما متأسفیم که ایالات متحده به طور یکجانبه از برجام خارج شد و امروز تحریمهای مربوط به آن مسئله را بازمیگرداند. این در حالی است که سازمانهای صاحب صلاحیت اذعان دارند که ایران به تمامی تعهدات هستهای خود پایبند بوده است. اسپانیا در کنار سایر کشورهای اروپایی تلاش میکند به توافق اروپا و ایران احترام بگذارد و به روابط خود با ایران ادامه دهد».
همچنین دکتر خواکین رودریگز وارگاس، دبیر انجمن ایرانشناسی اسپانیا، با اشاره به سابقه ایرانشناسی در اسپانیا گفت: «در اسپانیا ایرانشناسان تنها و اندک هستند. اگر سابقه ایرانشناسی در اروپا را بررسی کنید در مییابید که در کشورهای اروپایی مانند فرانسه، انگلستان، روسیه و... سابقه مطالعه درباره ایران بسیار طولانی و در بسیاری از آنها بیش از یک صد سال است. اما سابقه ایرانشناسی در اسپانیا از سال ۲۰۰۹ به بعد است که با همین انجمن شروع شده است».
دکتر رودریگز افزود: «در اسپانیا حتی یک دپارتمان مطالعات ایرانی وجود ندارد. به همین دلیل راهاندازی این انجمن در اسپانیا یک حرکت بسیار مهم بود. قصد ما راهاندازی یک دپارتمان زبان فارسی در اسپانیا از طریق همین انجمن است. به همین دلیل هر سال یک کنگره در شهرهای مختلف برگزار میکنیم تا مردم اسپانیا با این موضوع آشنا شوند».
وی در پایان ضمن قدردانی از مسئولان دانشگاه تهران و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، کمکهای رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مادرید را بسیار ارزشمند و دلگرمکننده توصیف کرد.
دکتر آلفرد گوتیرز کاواناک، رئیس انجمن ایرانشناسی اسپانیا، نیز در مراسم افتتاحیه ضمن قدردانی از دانشگاه تهران برای برگزاری هشتمین کنگره انجمن ایرانشناسی در این دانشگاه گفت: «دانشگاه تهران یک مکان عظیم و محل تلاقی اخلاق و علم است. ایران در طول تاریخ همیشه خاص بوده است که بزرگان آن همیشه در هفت رخ تمدن ایرانی، آموزش و پرورش را به عنوان ستون و هویت اصلی این کشور برشمردهاند».
وی با اشاره به اهمیت این کنگره افزود: «فرصت مغتنمی است برای متخصصان از حوزههای مختلف مرتبط با مطالعات ایران که گرد هم آیند و دانش ایرانشناسی را به بحث بگذارند و درباره دیدگاههای جدید گفتگو کنند و در فعالیتهای گوناگونی که در این کنگره برنامهریزی شده، مشارکت داشته باشند».
دکتر کاواناک روابط ایران و اسپانیا را مهم برشمرد و اظهار داشت: «اسپانیا و ایران کشورهایی هستند که در طول تاریخ با سنت متنوع، پیوندهای فرهنگی داشتهاند و هر دو با برخورداری از گذشتهای درخشان از تعامل و تساهل در برخورد با سایر فرهنگها، مهد تمدن هستند».
رئیس انجمن ایرانشناسی اسپانیا درباره ایرانشناسی گفت: «حوزه ایرانشناسی هر سال در سطح بینالملل با رویکردهای نو و کشفیات جدید پرثمرتر میشود، زیرا هفت رخ تمدنی ایران از سومریها تا به قرن بیست و یکم بخشی از این هویت است».
هشتمین کنگره بینالمللی انجمن ایرانشناسی اسپانیا روزهای ۱۳ و ۱۴ آبان ۱۳۹۷ در تالار علامه امینی با برگزاری پنلهای تخصصی ادامه دارد.
اخبار مرتبط:
ادامه هشتمین کنگره انجمن ایرانشناسی اسپانیا در پنلهای تخصصی- ۱
هشتمین کنگره بینالمللی انجمن ایرانشناسی اسپانیا پایان یافت
نظر شما :