نخستین نشست از سلسله نشست‌های بررسی رژیم حقوقی دریای خزر

۲۵ مهر ۱۳۹۷ | ۱۰:۱۴ کد : ۶۵۷۸ اخبار اخبار توسعه‌ای
تعداد بازدید:۷۶۹
نخستین نشست از سلسله نشست‌های کندوکاو در مورد رژیم حقوقی دریای خزر توسط مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی دانشگاه تهران ۲۴ مهر ۱۳۹۷ در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از دانشکده حقوق و علوم سیاسی، در ابتدای این نشست، دکتر الهه کولایی، رئیس مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی دانشگاه تهران گفت: «ما فعالیت‌مان را با عنوان برنامه اوراسیای مرکزی شروع کردیم و در ادامه با گروه پژوهشی مطالعات اوراسیای مرکزی، کار در مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی تداوم یافت. امیدواریم بتوانیم در مورد مسائل این منطقه از نظر ملاحظات علمی بحث‌های مختلف را در نشست‌های تخصصی با کمک استادان و دانشجویان و پژوهشگران دنبال کنیم».
وی افزود: «با توجه به اهمیت تحولی که در تابستان امسال شکل گرفت، یعنی امضای کنوانسیون مربوط به رژیم حقوقی دریای خزر در میان پنج کشور ساحلی و طرح دیدگاه‌های گوناگونی که در مورد رژیم حقوقی دریای خزر در سال‌های گذشته وجود داشته، در این مرکز تصمیم گرفتیم سه نشست را به مسائل دریای خزر اختصاص دهیم که یکی از سیاسی‌ترین مباحث امروز جامعه ماست؛ هر چند قالب حقوقی دارد، اما پیوندش را با ملاحظات سیاسی و نیز اقتصادی مشاهده می‌کنیم».
رئیس مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی با اشاره به اهداف نشست‌های این مرکز اضافه کرد: «هدف‌ما از برگزاری این سه نشست، به حکم مأموریتی که در مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی طراحی کرده‌ایم، این است که از منظر علمی و آکادمیک زوایای تاریخی- سیاسی و اقتصادی -زیست محیطی و نیز حقوقی، مسائل دریای خزر را مورد بحث قرار دهیم. امیدواریم بتوانیم در دفاع از منافع کشور به تصمیم‌گیرندگان و مجریان حوزه سیاست خارجی یاری رسانیم که بتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند».
در ادامه نشست دکتر گودرز رشتیانی، استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران با عنوان «جنگ‌های ایران و روسیه در قرن نوزدهم و تأثیر آن بر روابط دو کشور در خزر» به بررسی پیشینه تاریخی روابط ایران و روسیه با تکیه بر تحولات در موضوع دریای خزر از اواخر دوره صفوی تا بسته‌شدن پیمان ترکمانچای پرداخت.
سپس کاوه بیات پژوهشگر برجسته تاریخ قفقاز، آسیای مرکزی و تاریخ معاصر ایران با عنوان «قرارداد ۱۹۲۱ و آثار آن در خزر» به رویداد مهم انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ و تأثیر آن بر روابط ایران و روسیه و روندهای منتهی به بسته‌شدن پیمان مودت ۱۹۲۱ میان ایران و شوروی پرداخت.
در پایان دکتر عباس ملکی، استاد دانشگاه صنعتی شریف و معاون پیشین وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با عنوان «تأثیر روابط دو کشور از دهه ۱۹۳۰ تا پایان دوره شوروی بر خزر» به بررسی بحران‌ها و همکاری‌های ایران و شوروی از دهه ۱۹۳۰ و بررسی قرارداد ۱۹۴۰ ایران و شوروی و تأثیر آن در چارچوب بهره‌برداری از دریای خزر توسط هر یک از این دو کشور پرداخت.
در پایان نشست نیز شماری از حضار از جمله نعمت‌الله ایزدی، سفیر پیشین کشور ایران در روسیه، برخی نکات تکمیلی در مورد نخستین گام‌های مربوط به مذاکرات در مورد رژیم حقوقی دریای خزر و نوع استفاده ایران و شوروی از دریای خزر، پیش از فروپاشی شوروی بیان داشت.
گفتنی است، در برگزاری این نشست بنیاد مطالعات قفقاز و انجمن ایرانی مطالعات منطقه‌ای با مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی همکاری داشتند.

دانشجویان، اعضای هیأت علمی و کارکنان دانشگاه تهران می‌توانند با عضویت در «شعاع» (شبکه علمی آموزش عالی دانشگاه تهران) در جریان آخرین اخبار و اطلاعیه‌های دانشگاه قرار گیرند.


نظر شما :