مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران تشریح کرد

برنامه‌های هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن ایران شناسی اسپانیا

۰۶ آبان ۱۳۹۷ | ۰۸:۵۱ کد : ۶۵۵۹ اخبار اخبار برگزیده اخبار فرهنگی-دینی
تعداد بازدید:۸۵۶۵
دکتر سید احمدرضا خضری، مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران برنامه‌های هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن ایران شناسی اسپانیا را تشریح کرد.
برنامه‌های هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن ایران شناسی اسپانیا

مشاور رئیس و مدیر کل حوزه ریاست و روابط عمومی در گفت‌وگو با روابط عمومی دانشگاه تهران با اشاره به تاریخچه انجمن ایران‌شناسان اسپانیا گفت: «اسپانیا به‌عنوان یک کانون مهم تمدنی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و علمی از دیر باز با ایران ارتباط داشته است و می‌توان گفت بین این سرزمین و ایران از دیر باز ارتباطاتی در عرصه‌های دینی، فرهنگی ادبی، سیاسی و اقتصادی وجود داشته است».
وی افزود: «با وجود این می‌توان گفت که در دهه‌های اخیر به‌رغم اینکه در کشورهای دیگر اروپایی کانون‌های عمده و یا بنیادهای خیلی مهمی به‌عنوان بنیادهای ایران‌شناسی پدید آمده است، اما در اسپانیا تا ۱۰ سال پیش چنین اقدامی صورت نگرفته بود و عموماً فعالیت‌‌ها در این زمینه فردی و موردی بود، به‌طور مثال شخصی بنا به علاقه‌مندی به فرهنگ و ادبیات ایران اقداماتی را در حوزه مورد علاقه خود انجام می‌داد».
دکتر خضری با اشاره به دوره مسئولیت خود به عنوان رایزنی فرهنگی ایران در اسپانیا خاطر نشان کرد: «در سال ۱۳۸۵ که بنده به‌عنوان رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا مشغول به کار شدم، فعالیت‌های ایران‌شناسان اسپانیایی را مورد بررسی قرار دادم و دریافتم که افرادی به صورت پراکنده در دانشگاه‌ها و شهرهای مختلف داوطلبانه، مستقل و بدون هیچ سازماندهی مطالعاتی در زمینه‌های اقتصاد، سیاست، دین، فرهنگ، تمدن و ادبیات ایران انجام می‌دهند».
رئیس ایرانی هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن ایران‌شناسی اسپانیا در ادامه تصریح کرد: «برای سازمان‌دهی و هدفمندی فعالیت‌ها، ایجاد ارتباط عمیق‌تر بین ایران‌شناسان، اطلاع‌رسانی بیشتر و پرهیز از موازی‌کاری تصمیم گرفتیم انجمنی از ایران‌شناسان اسپانیا را بنیان‌گذاری کنیم که این پیشنهاد با تعدادی از ایران‌شناسان برجسته اسپانیا مطرح شد. البته هر یک از این بزرگان در حوزه‌های مختلف فعالیت‌هایی داشتند و این پیشنهاد مورد استقبال آنان قرار گرفت».

مشاور رئیس دانشگاه یادآور شد: «اولین نشست ایران‌شناسان در سال ۱۳۸۶ و دومین نشست در سال ۱۳۸۷ و به همین ترتیب تا سال ۱۳۸۸ سه نشست با حضور ایران‌شناسان اسپانیایی برگزار شد. البته می‌توان گفت اینها پیش نشست‌هایی بودند که در واقع زمینه را برای برگزاری کنگره‌های سراسری آنان فراهم کرد. آنچه که قرار است ۱۳ و ۱۴ آبان در ایران برگزار شود، در واقع هشتمین کنگره است».
وی با اظهار اینکه تا زمان پایان مأموریت خود در اسپانیا این انجمن توانسته بود، در نهادها و سازمان‌های رسمی ثبت شود، عنوان کرد: «از سال ۱۳۸۸ تا کنون هفت کنگره سالانه توسط این انجمن در شهرهای مختلف اسپانیا برگزار شده است. هم چنین در این انجمن فعالیت‌های دیگری مانند چاپ مجله «دنیای ایرانی»، چاپ مقالات علمی و حمایت از آموزش زبان فارسی نیز به انجام رسیده است».

دکتر خضری در ادامه سخنان خود اظهار داشت: «در سال گذشته که در هفتمین کنگره این انجمن شرکت داشتم با رئیس انجمن ایران‌شناسان اسپانیا پیشنهاد برگزاری هشتمین کنگره را در فضای ایران و در یک محیط آکادمیک مطرح کردم. این پیشنهاد مورد استقبال قرار گرفت و دانشگاه تهران به‌عنوان دانشگاه مادر که هم مطالعات کشورهای اسپانیولی زبان را در دانشکده مطالعات جهان و هم رشته زبان و ادبیات اسپانیولی را در دانشکده زبان‌ها و ادبیات خارجی دارد، به طور حتم برای برگزاری چنین کنگره‌ای از اولویت برخوردار است».

به گفته رایزن فرهنگی پیشین ایران در اسپانیا، این کنگره با همکاری انجمن ایران‌شناسی اسپانیا، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، انجمن ایرانی تاریخ اسلام و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا برگزار خواهد شد.

دکتر خضری ضمن تشریح برنامه‌های هشتمین کنگره عنوان کرد: «این کنگره در ۱۳ و ۱۴ آبان ۱۳۹۷ برگزار خواهد شد. در روز نخست افتتاحیه را داریم و بعد هم نشست‌های تخصصی کنگره برگزار خواهد شد. پذیرش از ساعت ۸:۳۰ و افتتاحیه از ساعت ۹ صبح شروع خواهد شد. مراسم افتتاحیه با سخنرانی رئیس دانشگاه تهران، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سفیر اسپانیا در ایران، رئیس انجمن ایران‌شناسی اسپانیا، دبیر انجمن ایران‌شناسی اسپانیا و بنده برگزار خواهد شد».
وی با اشاره به نشست‌های تخصصی گفت: «حدود ۱۳ سخنران از کشورهای مختلف و البته عمدتاً اسپانیا شرکت خواهند کرد. برای دریافت مقالات خارجی و داخلی دو دبیرخانه فعالیت داشتند، که در بخش دبیرخانه خارجی حدود ۴۰ چکیده مقاله رسیده که از میان آنها ۱۳ مقاله برگزیده شده است، هم‌چنین بیش از ۷۰ چکیده مقاله توسط دبیرخانه داخلی دریافت شده که ۱۵ مقاله متعلق به اعضای هیات‌علمی و دانشجویان ایرانی است که پس از داوری برگزیده شده‌اند و طی این دو روز در نشست‌های تخصصی ارائه خواهند شد».
مشاور رئیس دانشگاه تهران درباره نحوه گزینش مقاله‌ها خاطر نشان کرد: «چکیده‌های مقاله به لحاظ اینکه با موضوعات کنگره در ارتباط هستند و حداقل‌های اولیه را برای ارائه در کنگره دارند، مورد بررسی قرار گرفتند و بعد از پالایش برای داوری اولیه ارسال شدند و بعد از این مرحله اصل مقالات برای داوری دریافت شدند و در نهایت و طی فرایند‌های داوری انتخاب نهایی صورت گرفت».
دکتر خضری درباره جایگاه شرکت‌کنندگان در هشتمین کنگره گفت: «اعضاء انجمن ایران‌شناسان اسپانیا در واقع نمونه‌ای از ایران‌شناسان برجسته اسپانیایی هستند و دبیر این انجمن آشناترین فرد به زبان فارسی در اسپانیا است و توانسته آثار کلاسیک و فاخر ادبیات فارسی را همچون گلستان سعدی و آثار مدرنی چون سوشون را به اسپانیولی ترجمه کند و یا آقای دکتر آلفرد کاواناک به چندین زبان از جمله فارسی مسلط هستند و کارهای دقیقی را بر روی ادبیات و تاریخ ایران انجام داده‌اند. البته چند ایران‌شناس برجسته نیز که در حوزه فلسفه، تاریخ، دین و معماری ایران فعالیت داشتند متأسفانه به دلیل کهولت سن و یا نبودن شرایط نتوانستند در این کنگره حضور به‌هم رسانند. از ایران هم شماری از استادان سرشناسی که در این حوزه‌ها فعالیت دارند، مقاله ارائه کرده‌اند».
وی از برگزاری دو نمایشگاه در حاشیه برگزاری هشتمین کنگره خبر داد و افزود: «یکی از این نمایشگاه‌ها فاخرترین آثار حوزه ایران‌شناسی در تالار ایران‌شناسی کتابخانه مرکزی است و دیگری نمایشگاهی از نقشه‌های تاریخی در مورد ایران توسط اروپایی‌ها و به‌ویژه اسپانیایی‌هاست که با همکاری مؤسسه کارتوگرافی و جغرافیایی سحاب تهیه شده است».
رئیس ایرانی هشتمین کنگره خاطر نشان کرد: «از همه محققان، پژوهشگران، ایران‌دوستان، ایران‌شناسان، استادان مرتبط با این حوزه و به‌ویژه دانشجویان دعوت می‌کنم تا در این کنگره دو روزه و نشست‌های تخصصی آن شرکت کنند. تا بتوانیم از حضور آنها استفاده کنیم و در این فرصت گفت‌وگوی خوبی بین ایران‌شناسان اسپانیایی، اروپایی و ایرانی صورت بگیرد».
مشاور رئیس دانشگاه با بیان اینکه ما تمام تلاش خود را به کار برده‌ایم تا در این کنگره به‌دنبال برنامه‌های غیر حرفه‌ای و غیرعلمی و تشریفاتی نباشیم، عنوان کرد: «تلاش ما بر این است تا این کنگره هر چه بیشتر بتواند برای شرکت‌کنندگان و به‌ویژه دانشجویان مفید واقع شود. ما از دانشکده‌های مختلف درخواست کرده‌ایم تا دانشجویان علاقه‌مند برای شرکت در این کنگره را معرفی کنند، بنابراین امیدواریم این کنگره جنبه دانشجویی، آموزشی و کاربردی بیشتری داشته باشد».
رایزن فرهنگی پیشین ایران در اسپانیا در پایان سخنان خود تصریح کرد: «مقالات و سخنرانی‌های این کنگره به سه زبان فارسی، انگلیسی و اسپانیولی ارائه خواهد شد. عمده ایران‌شناسان در تلاش هستند که با زبان فارسی آشنا شوند و این کنگره مانند یک کارگاه آموزشی عمل خواهد کرد. هرچند بسیاری از آنها با زبان فارسی آشنایی دارند و برخی تازه با زبان فارسی آشنایی پیدا کرده‌اند و بسیار علاقه‌مند هستند که کنگره به زبان فارسی برگزار شود تا بتوانند بهره لازم را از این کنگره ببرند».
گفتنی است، هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن ایران‌شناسی اسپانیا ۱۳ و ۱۴ آبان ۱۳۹۷، با حضور اندیشمندان، شرق‌شناسان و ایران‌شناسان برجسته اسپانیا و اروپا، استادان و دانشجویان در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.


 

دانشجویان، اعضای هیأت علمی و کارکنان دانشگاه تهران می‌توانند با عضویت در «شعاع» (شبکه علمی آموزش عالی دانشگاه تهران) در جریان آخرین اخبار و اطلاعیه‌های دانشگاه قرار گیرند.


( ۴ )

نظر شما :