آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور با حضور رئیس جمهور در دانشگاه تهران

۲۲ مهر ۱۳۹۷ | ۱۴:۰۷ کد : ۶۴۵۲ اخبار اخبار برگزیده اخبار ستادی
تعداد بازدید:۷۶۵۲
مراسم رسمی آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور، ۲۲ مهر ۱۳۹۷ با حضور رئیس جمهور در دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر حسن روحانی، رئیس جمهور در مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی گفت: «این مراسم به‌عنوان احترام و کرنش در برابر علم، دانش، پژوهش و فناوری است و مخاطب این کرنش استادان و دانشجویان عزیز ما هستند».
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دانشگاه می‌تواند مبدا تحولات و مظهر اقتدار باشد، خاطر نشان کرد: دانشگاه نقش مهمی در علم، فرهنگ، جامعه‌پذیری نسل جوان، انضباط، قانون‌مداری و مهارت‌آموزی دارد».
وی با اشاره به جلسه اخیر دادگاه لاهه برای رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا افزود: «در همین دادگاه اخیر لاهه وکلا از همین دانشگاه تهران بودند و یکی از افرادی که به وکالت از ایران در آن جلسه سخن می‌گفت همکلاسی‌ما در دوران دانشجویی در دانشکده حقوق بود».
دکتر روحانی با اشاره به حضور و نقش‌آفرینی فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها در عمده مدیریت‌های جامعه، نقش دانشگاه را برای آینده جامعه و مدیریت آینده کشور بسیار مهم برشمرد و تصریح کرد: «اگر امروز نقصی از مدیران گرفته می‌شود و نقد واردی مطرح می‌شود، باید بپذیریم به نوعی نقد بر دانشگاه هم هست؛ چراکه این‌ها در همین مرکز تربیت شده‌اند و دانش آموخته‌اند».
رئیس هیأت دولت دو واژه دانشجو و استاد را دو واژه بسیار زیبا و غرورآفرین در دانشگاه توصیف کرد و با تاکید بر اهمیت نقش امید در موفقیت و توسعه روزافزون کشور گفت: «علت موفقیت‌هایمان در دولت یازدهم از امید به آینده شروع شد و دیدگاه مردم نسبت به آینده بود که جامعه ما را در مسیر جدیدی قرار داد. در سال ۹۲ که انتخاب شدم و ۲ ماه بعد بنا بود دولت تشکیل دهیم به محض انتخاب من قیمت دلار کاهش یافت، بازار آرام شد و امیدها افزایش یافت. در آن دوره ما هنوز کاری نکرده بودیم و دولت فعالیت خود را آغاز نکرده بود اما مردم به آینده بهتر، به تعامل بیشتر با جهان، آرامش بیشتر و فضای امن‌تر و نه امنیتی‌تر، امیدوار شده بودند».
رئیس جمهور افزود: «هنرپیشه سینما، کارگردان و نویسنده کتاب همه امیدوار شده بودند و می‌دانستند که برای گرفتن مجوز خیلی معطل نمی‌شوند. دانشجو هم امیدوار شده بود چون می‌دانست از سال ۹۲، دیگر در ۱۶ آذر آزاد است و همه دانشگاه‌ها می‌توانند مراسم ۱۶ آذر داشته باشند و می‌توانند حرف بزنند و نقد کنند».
وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: «هیچ تردیدی در این‌که دانشگاه‌ها باید نقاد و پرسشگر باشند و باید دولت را نقد کنند، وجود ندارد. البته خواهش من این است که این نقادی و پرسشگری با اطلاعات کافی باشد. فردا عده‌ای از استادان اقتصادی را دعوت کردم رو در رو با آنها بنشینم و صحبت کنم. برخی از آنها به صورت نامه سرگشاده و بعضی‌ها به صورت نامه خصوصی برای من نامه نوشتند. حرف‌هایی دارم با آنها مستقیم مطرح می‌کنم».
دکتر روحانی افزود: «به نظر من کلید اصلی موفقیت دولت یازدهم امید مردم بود. مردم فضا را روشن می‌دیدند و شاهد بودند که هر روز گره‌ای گشوده می‌شود. افضل اعمال امت، انتظار فرج است و پیامبر فرمود بهترین عمل، امید به گشایش‌هاست. معنی عام انتظار فرج یعنی بدانیم گره‌ها باز می‌شود و بن‌بست‌ها از بین می‌رود. این انتظار فرج است. یعنی ما مرتب نسبت به آینده خودمان، امیدوار باشیم. اگر انتظار یُسر باشد، خود این انتظار آسانی و یُسر را می‌آفریند و اگر انتظار عُسر باشد، خودش عُسر می‌آفریند».
رئیس جمهور با بیان این‌که «امروز در جامعه‌مان نیاز به تقویت امید به فردا داریم»، تصریح کرد: «نمی‌خواهم بگویم امروز مردم ما مشکل ندارند، من می‌دانم وضع زندگی مردم چگونه است به ویژه آنهایی که حقوق ثابت دارند. اما آیا ما باید در برابر مشکلات و شرایط جدید تسلیم بشویم و یا باید به همدیگر امید بدهیم و به یکدیگر کمک کنیم».
دکتر روحانی با تاکید بر این‌که ما از این دوره عبور خواهیم کرد، گفت: «اما باید از این مسیر و برای رسیدن به آینده و روزهای بهتر، امیدوارانه و از ساده‌ترین و کم هزینه‌ترین راه عبور کنیم. ناامیدی و ناامید کردن مشکلات را حل نمی‌کند. یک وقتی ما می‌خواهیم انکار کنیم و بگوییم مشکلی نیست، این بد است و نباید مشکل را انکار کنیم. مشکل وجود دارد اما اینکه بگوییم مشکل حل نمی‌شود، این درست نیست. می‌خواهیم بگوییم آینده بدتر می‌شود، ممکن است آینده کوتاه‌مدت بدتر شود، ولی آینده بلندمدت حتماً بهتر می‌شود، چرا بهتر نشود. چرا نتوانیم از مشکلات عبور کنیم؟».
رئیس هیأت دولت با طرح این پرسش که دلایل امیدوار کننده برای وضعیتی بهتر در آینده چیست؟، عنوان کرد: «در تاریخ آمریکا طی ۴۰ سال گذشته، کینه‌توزتر از تیم فعلی دولت آمریکا نسبت به ایران، ایرانی و نظام جمهوری اسلامی شکل نگرفته بود. دشمنی‌ها بوده اما یک نفر بوده و بقیه در دشمنی متوسط بودند اما الان در کاخ سفید بدترین‌ها دور هم جمع شده‌اند».
وی با تشریح اهداف گردانندگان کاخ سفید علیه ایران اسلامی اظهار کرد: «آن‌ها کار خود را با یک جنگ روانی شروع کردند و جنگ اقتصادی به عنوان هدف میان‌مدت آن‌هاست. جنگ برای موضوع کارآمدی نظام، هدف سوم و مشروعیت‌زدایی از نظام هدف نهایی آنها است. آن تغییر رژیمی را که سخن می‌گویند با مشروعیت‌زدایی دنبال می‌کنند که این مشروعیت‌زدایی را با جنگ روانی، اقتصادی و موضوع کارآمدی پی می‌گیرند».
رئیس‌جمهور با طرح این پرسش که «آیا آمریکا به لحاظ سیاسی در برابر جمهوری اسلامی ایران در این چند ماه و طبق قضاوت‌های جهانی، شکست خورده یا پیروز بوده است؟»، افزود: «هیچ‌کس در دنیا به جز چند کشور معدود نیست که بگوید تصمیم آمریکا برای خروج از برجام، درست بوده است. حتی آنهایی که خیلی احتیاط می‌کنند اظهار تأسف می‌کنند، آن‌هایی که صریح‌تر حرف می‌زنند می‌گویند آمریکا اشتباه کرده و آن‌هایی که صریح‌تر حرف می‌زنند می‌گویند کار خلاف قانون انجام داده و برخلاف مقررات حرکت‌کرده است».
دکتر روحانی افزود: «جلسه اخیر مجمع عمومی سازمان ملل و نطق‌ها و سخنرانی‌ها را دیدید و شنیدید. آقای ترامپ حتی برای ضربه زدن به ایران و تأیید سیاست‌هایش، جلسه شورای امنیت را به ریاست خود برگزار کرد اما چه پاسخی دریافت کرد. همه ۱۴ عضو دیگر در شورای امنیت سازمان ملل از برجام تعریف کردند».
رئیس جمهور عنوان کرد: «از لحاظ سیاست خارجی قطعاً ایران پیروز این ماجرا و آمریکا شکست‌خورده این ماجراست و فکر نمی‌کنم هیچکس در این مسئله تردید داشته باشد. همه می‌دانند آمریکا از لحاظ حقوقی، سیاسی و زیرپا گذاشتن تعهدات بین‌المللی، حتماً دچار شکست شده است و ما موفقیت و پیروزی به دست آوردیم».
وی تاکید کرد: «پس ما از لحاظ سیاسی، از لحاظ نهادهای بین‌المللی، از لحاظ حقوقی و افکار عمومی موفق شدیم، حتی در خود آمریکا نیز برای دولت آمریکا این یک پیروزی نیست اما از لحاظ روانی و اقتصادی آمریکا وارد عمل شده است».
رئیس جمهور تصریح کرد: «اگر دانشگاه در انتخابات نیاید اصلاً انتخابات گرم نمی‌شود. دانشجو و دانشگاهیان هستند که حضور پیدا می‌کنند و نقش خودشان را ایفا می‌کنند».
دکتر روحانی با تشکر و قدردانی از همه دانشگاهیان برای همه انتخابات‌هایی که تا امروز برگزار شده به ویژه در اردیبهشت ۹۶ که کار بسیار مهم و بزرگی را انجام دادند، افزود: «دولت برای شماست. همه باید به هم کمک کنیم تا راه بهتری برای حل مشکلات پیدا کنیم. همه باید به هم کمک کنیم، دولت به تنهایی قادر نیست در این راه همه گره‌ها را باز کند و همه باید دست به دست هم دهیم».
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «اگر بنا باشد با یک شایعه در فضای مجازی که بگویند فلان جنس کم شده است. جنسی که آماده کردیم تا به طور طبیعی مردم در یک ماه آن را بخرند اگر آن جنس را در دو روز خریدند خوب ۲۸ روز آن قفسه خالی می‌ماند. در اینجا نمی‌خواهم بگویم چه کسانی چه درصدی در مشکلات نقش دارند. ما باید این مشکل را حل کنیم و باید دست به دست هم بدهیم و شما دانشگاهیان باید در خط مقدم باشید».
رئیس هیأت دولت رفع مشکلات اقتصادی را اولویت نخست کشور برشمرد و گفت: «باید این مشکلات را با آرامش و امید بیشتر حل کنیم. شایعه شده یک روز ناجوری به نام ۱۳ آبان پیش روی ماست، حالا من می‌گویم که روز ۱۳ آبان هیچ تأثیری نخواهد گذاشت. آمریکا هر کاری خواسته علیه ما انجام داده است نه قبل از ۱۳ آبان قبل از ۱۳ مهر انجام داده و همه کارها را کرده است. چیزی به نام ۱۳ آبانی نیست که مردم را نگران بکند و همه‌اش تبلیغات است»
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که «دولت یازدهم و دوازدهم همواره به دنبال توسعه فضای باز مجازی در راستای تقویت دانشگاه و علم بوده است»، گفت: «در دنیای امروز علم و پیشرفت علمی بدون آشنایی به فن دیجیتال ممکن نیست و باید زیرساخت آن توسط دولت بیشتر فراهم شده و همه سواد فناورانه‌اش را یاد بگیریم. امروز در کشورهای اروپایی، دانشجوی رده تحصیلات تکمیلی بدون گذراندن دو آزمون نمی‌تواند در هیچ دانشگاهی وارد شود؛ اول باید مسلط به فضای مجازی باشد و بتواند از این وسیله خوب استفاده کند و دوم باید شیوه تحقیق را بداند».
رئیس هیأت دولت بیان کرد: «باید از امکانات‌مان به بهترین وجه استفاده کنیم. اینکه گفته شد دانشگاه کوتاه‌ترین راه و راه مستقیم است، درست است. علم و دانش، راه کوتاه و مستقیم را به ما نشان می‌دهد؛ باید از این فضا و از این امکانات استفاده کنیم و بتوانیم تحولی در مسائل اقتصادی و زندگی مردم به وجود بیاوریم».
دکتر روحانی با بیان این‌که «در مسئله مشکلات اقتصادی، ما آغازگر و مقصر این جنگ نبودیم»، گفت: «اگر این دولت در این مقطع سر کار نبود، همین حادثه و مشکلات منتها به دست خودمان رخ می‌داد و به جای اینکه ما با آمریکا مواجه باشیم، با جهان مواجه می‌شدیم. یک کار سیاسی دقیق و عمیقی به خوبی انجام گرفته است».
وی با اشاره به درخواست خود از دانشگاه‌ها اظهار کرد: «امروز در این شرایط خاص اقتصادی‌، بعضی از گره‌هایی که در اقتصاد وجود دارد را شما می‌توانید حل کنید. این ممکن است در داروسازی، در صنعت نساجی و یا در صنعت فولاد باشد در همه مواردی که برخی از مواد و برخی از قطعات را ناچاریم از خارج بیاوریم را می‌توان در داخل تولید کرد. لذا باید جهت بدهیم که کارشناسی‌های ارشد و دکتری دانشگاه‌ها به این مسیر بروند».
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: «اساسا دانشگاه‌ها باید در رشته‌هایی که خیلی نیاز نداریم، پا را عقب بکشند، یعنی دانشگاه در رشته‌هایی که خودکفا هستیم و به اندازه کافی فارغ‌التحصیل داریم نباید دانشجو بپذیرد. در بعضی از رشته‌هایی که کم داریم باید سرمایه‌گذاری کنیم. می‌گویند دانشجو چرا بیکار است این تقصیر همه ماست تقصیر دولت و دانشگاه است. همه باید دست به دست هم بدهیم».
رئیس هیأت دولت با تاکید بر این‌که «دانشگاه فقط علم‌آفرین نیست و دانشگاه باید کارآفرین هم باشد» عنوان کرد: «دانشگاه باید هم علم‌آموز و هم مهارت‌آموز باشد. خلاقیت باید به وجود بیاورد والا این نیست که مغز دانشجو تبدیل شود، به یک حافظه کامپیوتری برای مسائلی که استاد در سر کلاس گفته و این را نگه دارد. یک زمانی هم که خسته می‌شود. اتوماتیک پاک می‌شود و از دستش می‌رود. دانشگاه برای این بوده که دانشجو خلاق شود و خلاقیت و مهارت هیچ گاه از بین نمی‌رود».
دکتر روحانی تصریح کرد: «مهم این است که دانشجو را چگونه تربیت کنیم که به یک انسان فرهیخته، کاربلد با مهارت و مسئول تبدیل بشود. مغز پر علم چه خاصیتی دارد؟ علمی خوب است که با رفتار و اخلاق و کار توأم شود».
رئیس جمهور در بخشی از سخنان خود، خاطرنشان کرد: «دانشگاه باید ضمن اینکه به علوم سیاسی و مسائل اجتماعی توجه کند، مرکز علم، پژوهش و تحقیق است. اشکال ندارد دانشجو و دانشگاه کمک کند به احزاب و حتی عضو حزبی باشد. اما مکان دانشگاه برای این کار نیست؛ علم باز است و هر چه شما یاد بگیرید باز کم است و به یک معنا همه ما تا آخر عمر طلبه و دانشجو هستیم و باید بیاموزیم از گهواره تا گور. همه‌اش باید بیاموزیم».
وی اظهار کرد: «یکی از کارهای دولت یازدهم و دوازدهم این بود که در راستای افزایش تسهیل در تأمین آموزش عالی به گونه‌ای اقدام کند تا هر که می‌خواهد در رشته‌ها و مقاطع مختلف درس بخواند با اصول متعدد مواجه نشود. دولت در شهریور امسال لایحه‌ای را تصویب کرد و به مجلس فرستاد که مطابق آن اساس سنجش‌ها و ورودی‌ها در همه مقاطع جز مسائل علمی چیز دیگری نخواهد بود».
رئیس هیأت دولت افزود: «الان در چند موضوع استثنا قائل شده‌ایم و گفتیم کسی که در جرایم سنگینی مثل جرایم سازمان یافته، قاچاق انسان، تروریسم، جاسوسی، و جرایمی که تبعات اجتماعی در احکام دادگاه‌ها دارد تا زمانی که تبعات اجتماعی دارد، از تحصیلات تکمیلی محروم بشوند ولی غیر این مورد همه باید آزاد باشند و تمام قوانین و مقررات غیر از این را ملغی اعلام کردیم و امیدواریم در مجلس و شورای نگهبان هم تصویب بشود».

دکتر روحانی ادامه داد: «این یک تحول بزرگ، در دانشگاه‌های کشور است. بنابراین شرایط سهلی را برای ورود دانشجویان در مقاطع مختلف با این لایحه ایجاد کردیم که کمتر دیدم که راجع به این لایحه در رسانه‌های ما یا حتی دانشگاهی‌ها حرف بزنند. این لایحه مهم‌ترین لایحه‌ای است که دولت دوازدهم برای دانشجویان و دانشگاه‌ها داده است و این به معنای آن است که ما فضا را باز کنیم و همانطور که وعده ما به ملت، دانشجو و اساتید بوده، دانشگاه امن می‌خواهیم و دانشگاه امنیتی نمی‌خواهیم».
رئیس جمهور تاکید کرد: «ما دانشگاهی قانونمند، با انضباط و نظم می‌خواهیم؛ دانشگاه حزبی و جناحی نمی‌خواهیم؛ دانشگاه ما باید از این قیود آزاد باشد؛ دانشگاه محل علم، تحقیق، پژوهش و نقادی و پرسشگری و البته محل پاسخ به بسیاری از سوالات است؛ البته اگر بگوییم دانشگاه باید به همه سوالات پاسخ بدهد، شاید محال باشد ولی ان شاء الله دانشگاه به اکثر سوالات پاسخ می‌دهد؛ دوستان نصیحتی کردند و گفتند ارتباط دولت با دانشگاه، رئیس جمهور با دانشگاه، باید بیشتر باشد این حرف به حق و درست است و امیدواریم خدا به ما توفیق بدهد تا عامل به این نصیحت باشیم».
در این مراسم رئیس جمهور از برگزیدگان آزمون سراسری سال ۹۷ دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، در گروه‌های آزمایشی ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی، هنر و زبان‌های خارجی تقدیر به عمل آورد. هم‌چنین در بخش دیگری از این مراسم، یک استاد و یک دانشجو به نمایندگی از اساتید و دانشجویان کشور سخنان خود را ارائه کردند.

 

اخبار مرتبط:

تاکید رئیس دانشگاه تهران بر ضرورت مشارکت دانشگاه‌ها در حل مسائل و چالش‌های کشور

‌‌وزیر علوم، تحقیقات و فناوری: دانشگاه فقط مرکز تولید دانش فنی و مادی نیست

وزیر بهداشت: ای کاش سوالات جوانان و دانشگاهیان بی‌پاسخ نماند


( ۳ )

نظر شما :