شصت و دومین گردهمایی معاونان دانشجویی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور در دانشگاه تهران
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این نشست اظهار داشت: «ارتباط مستمر با دانشجویان میتواند بسیاری از مشکلات دانشگاه را در حوزه دانشجویی از بین ببرد».
وی با بیان اینکه فضای امیدواری باید در دانشگاهها تقویت شود، افزود: «به سمت مسائل دانشجویی میرویم تا دانشجو دغدغه خدمات رفاهی نداشته باشد. برای ایجاد فضای امیدواری در دانشگاهها به حمایت دیگر نهادها نیاز است تا نسلی توانمند، فعال و امیدوار برای تحویل به جامعه تربیت شود».
دکتر غلامی با تاکید بر ضرورت مهارتافزایی در بین دانشجویان با هدف ایجاد امید نسبت به آینده شغلی آنها و تلاش تمام بخشها گفت: «معاونتهای فرهنگی دانشگاهها بسترساز این امر هستند، اگرچه مجموعههای آموزشی در تدوین محتوا تلاش میکنند اما مشارکت گروههای دانشجویی در اجرای برنامههای مختلف از جمله مهارتافزایی میتواند اثرگذاری آن به لحاظ آموزشی و ایجاد امید را افزایش دهد».
به گفته وزیر علوم، تحقیقات و فناوری باید ردههای دانشجویی در تمام مقاطع تحصیلی را به آینده خودشان امیدوار و آنها را نسبت به مسئولیتهایی که در قبال جامعه دارند آگاه کرد.
وی در ادامه تصریح کرد: «سازمان امور دانشجویان باید حضور نزدیکتری در کنار معاونان دانشجویی دانشگاهها داشته باشد. حمایتها و همکاریها بین سازمان امور دانشجویان و معاونتهای دانشجویی دانشگاهها سابقه طولانی دارد، اما حضور نزدیک تر به معنای جدا کردن مدیریت دانشگاهها تا حدودی از حوزه تدارکات و بخشهای رفاهی است که ارتقای سراهای دانشجویی یکی از نمونههای خوب همکاری سازمان دانشجویان با صندوق رفاه در کنار مدیریتهای دانشگاههاست».
دکتر غلامی ادامه داد: «سازمان امور دانشجویان تلاشهای بسیاری دارد تا هر نوع کاستی و کمبودی که از سوی دانشگاهها اعلام و در زمره برنامههای کلان تشخیص داده میشوند را پوشش دهد».
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری فعالیتهای انجام شده در سالهای گذشته در حوزههای فرهنگی دانشگاهها را موفقیتآمیز توصیف و عنوان کرد: «تشکلهای دانشجویی، کانونها و انجمنها نیز در سالهای گذشته فعالیتهای جامع و گستردهای داشتهاند که امید است امسال هم این فعالیتها با حمایتهای قویتر و بیشتر و با دقت نظر زیاد تامین شود و پیش برود».
وی یکی از شاخصههای حوزه فرهنگی را حمایت از فعالیتهای دانشجویی برشمرد و خاطر نشان کرد: «اگر هدف تربیت نسل فرهیخته و تحصیلکرده آگاه به شرایط زمان خود باشد، حوزه فرهنگی وظیفهای شاید مهمتر و ظریفتر از حوزه آموزشی خواهد داشت».
دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران نیز در این نشست، گفت: «باید تمهیدات لازم را در آستانه سال تحصیلی دانشگاهها اتخاذ کنیم که در این زمینه معاونان فرهنگی، اجتماعی و دانشجویی نقش تعیینکننده در پیشبینیهای لازم میتوانند داشته باشند».
وی با بیان اینکه سرمایه زیادی برای فعالیتهای دانشجویی و فرهنگی هزینه میشود، افزود: «اگر چه در سالهای اخیر شاهد بهبود تغذیه و افزایش کیفیت در خوابگاهها بودهایم و فضای شادتری برای فعالیتهای فرهنگی و دانشجویی ایجاد شده است اما به دلیل ساختار ویژه خدمات دانشجویی همچنان از فاصله مطلوب دور هستیم. در سالهای گذشته شاهد بهبود خوابگاهها و خدمات دانشجویی و فضای شادابتر در دانشگاهها بودهایم، اما به دلیل ساختار ویژهای که خدمات دانشجویی دارد تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله است».
به گفته رئیس دانشگاه تهران به دلیل شیوه و نگاهی که به مقوله خدمات دانشجویی در کشور وجود دارد، مدیران دانشگاههای خارجی دغدغههای حداقلی در بحث خدمات دانشجویی دارند، اما در مقابل مدیران دانشگاههای ایران در این بخش دغدغه حداکثری دارند.
دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به اینکه دانشگاهها نتوانستهاند سرمایهها و امکانات کشور را به دانشگاهها منتقل کنند، تصریح کرد: «کشور باید در شیوه ارائه خدمات دانشجویی تصمیم دیگری اتخاذ کند. این در حالی که کاهش بارهای مختلف خدمات دانشجویی بر دوش دانشگاه میتواند دانشگاه را به محور اصلی مأموریت خود یعنی آموزش، پژوهش و تحقیق و فناوری بازگرداند».
دکتر نیلیاحمدآبادی یادآور شد: «نگاه یکپارچه به همه فعالیتهای دانشگاه از اولویتهای اصلی و دستور کار مهم معاونان فرهنگی اجتماعی و دانشجویی است. اگر سیاستهای یکپارچه در دانشگاه اتخاذ شود و خدمات دانشجویی و آموزشی و پژوهشی در کنار یکدیگر قرار گیرند، کیفیت خدمات افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد».
وی با تاکید بر اینکه جلب و جذب مشارکتهای دانشجویی در دانشگاهها از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: «تشکیل شورای صنفی و تعدد تشکیل کانونهای فرهنگی و دانشجویی و امکان هر چه بیشتر فعالیتهای آزادانه تشکلهای سیاسی و ایجاد روحیه خلاقانه در دانشگاهها از موارد مهمی است که معاونین باید آن را در دستور کار خود قرار دهند».
رئیس دانشگاه تهران در پایان سخنان خود خاطر نشان کرد: «تقویت جنبههای مختلف شخصیتهای دانشجویی میتواند اهمیت فعالیتهای دانشجویی را بیش از گذشته نشان دهد، ضمن اینکه کار شخصی دانشجویی در کنار فعالیتهای عام دانشجویی در دانشگاهها هم میتواند نتایج خوبی در بر داشته باشد».
همچنین، دکتر مجتبی صدیقی، معاون وزیر علوم و رئیس سازمان امور دانشجویان با اشاره به اینکه شرایط جدیدی در فضای کشور با توجه به وقایع اخیر وجود دارد، تصریح کرد: «ما نیاز به همدلی بیشتر و گسترش فعالیتها و تزریق امید و انگیزه به مجموعههای دانشجویی داریم، چرا که دشمن هجوم همهجانبهای را در تمامی بخشها به کشور آورده است. فقط با همدلی و اتحاد و برنامهریزی بهتر و کار شبانهروزی است که میتوانیم از این برهه عبور کنیم».
دکتر صدیقی در ادامه افزود: «باید خدمات دانشجویی و رفاهی در دانشگاهها را بیشتر کرده تا نشاط و رفاه مناسبتری داشته و شزایط تحصیل بهتر را برای دانشجویان فراهم آوریم، ضمن اینکه معاونین فرهنگی باید برای افزایش نشاط اجتماعی در دانشگاهها فعالیتهای خود را گستردهتر کنند».
وی با اظهار اینکه براساس نظرسنجیهای اخیر، دانشجویان اعلام کردند که نیازمند فوقبرنامههای بیشتری در دانشگاهها و خوابگاهها هستند، گفت: «براساس همین نظرسنجی مشخص شده که بیش از ۹۰ درصد دانشجویان خوابگاهی تمایل بیشتری به برنامههای فرهنگی و تفریحی داشته و این درخواست را از مسئولین دانشگاهها دارند».
رئیس سازمان امور دانشجویان خاطر نشان کرد: «کمبودهای زیادی در دانشگاهها وجود دارد، اما نباید این کمبودها باعث شوند که فعالیتها کاهش پیدا کند، در این زمینه حتی لازم است اطلاعرسانیها بهموقع صورت گیرد».
دکتر غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری سخنرانی خود را با عنوان جامعه و دانشگاه آینده ارائه داد و گفت: «دانشگاه محل کسب سرمایه فرهنگی تجسم یافته، فردی شده و نهادینه است. کسب مدرک تحصیلی بدون کسب توانمندی موثر و مفید در اندیشیدن و حل مسئله پیامدهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مطلوبی نخواهد داشت».
وی افزود: «در دنیای جدید شاهد تغییر در نحوه ارتباط و دستیابی به اطلاعات هستیم؛ امری که مناسبات عینی و ذهنی جامعه را دگرگون کرده است. توزیع اطلاعات دیگر صورت پیشین نیست که اطلاعات طبقهبندی شده و در دسترس خواص باشد بلکه همه خود را صاحب اطلاعات میدانند و چندان به درستی و غلط بودن آن اعتنا نمیکنند».
دکتر غفاری تصریح کرد: «کرسیهای آزاد اندیشی، فرصت مناسبی برای دانشجویان و دانشگاهیان است تا در یک فضای علمی و به دور از هیجان، پیرامون مسائل عرصه عمومی جامعه گفتو گو کنند».
همچنین در ابتدای این نشست دکتر حسن بهنژاد، معاون دانشگاه و رئیس سازمان خدمات دانشجویی دانشگاه تهران اظهار داشت: «در دانشگاه تهران به تأسی از برنامههای وزارت علوم تلاش کردیم خدمات کیفی را افزایش دهیم که در این راه از کمکهای صندوق رفاه دانشجویان و خیرین استفاده شده است».
وی افزود: «هزینهکرد ۲۵ میلیارد تومانی در ۴ سال اخیر برای خوابگاههای این دانشگاه، نوسازی کامل اینترنت دانشگاه و مجموعه خوابگاهها و بازسازی و صنعتی کردن آشپزخانه دانشگاه تهران بخشی از این خدمات بوده است».
معاون دانشجویی دانشگاه تهران تصریح کرد: «بازسازی و توسعه فضای سبز دانشگاه تهران، افزایش کیفیت مواد اولیه غذاها این دانشگاه افزایش تنوع غذاها، ساخت خوابگاه ۲۵۰ نفره جدید، کاهش ظرفیت اتاقهای خوابگاهی که تعداد دانشجویان در آن زیاد بوده است و افزایش هزار نفری به خوابگاههای دانشگاه تهران بخش دیگری از خدمات دانشجویی این دانشگاه بوده است».
به گفته دکتر بهنژاد راهاندازی فروشگاههای تخفیفی و ساخت مرکز بهداشت و درمان دانشگاه به متراز ۹۰۰ متر مربع بخش دیگری از فعالیتهای انجام شده است.
در ادامه این نشست حجتالاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با بیان اینکه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کارنامه قابل قبولی در عرصههای معنوی، اخلاقی و فرهنگی دارند، خاطر نشان کرد: «جریانی به دنبال ناامیدی، ناتوانی و بی اعتماد کردن دانشجویان در کشور است و مسئولان فرهنگی و دانشجویی در این زمینه باید نقش خود را در دانشگاهها با جدیت ایفا کنند».
وی در ادامه اظهار داشت: «مراتب سپاس خود را به جهت اعتماد مقام معظم رهبری به این جانب دارم و از خدا میخواهم قدرتی را عنایت کند که بتوانم از پس این مسئولیت برآیم. ما اگر انسانها را مسئول بدانیم، اولین سوالی که پس از مرگ از انسان میشود در مورد امانتهایی است که خدا در اختیار آنها قرار میدهد و خداوند انسانی را مسئول میداند که اهل رعایت امانت است».
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری خاطر نشان کرد: «در این زمینه استادان و معلمان سنگینترین امانتداران هستند و بار مسئولیتشان نیز به مراتب سنگین است که این امانت و امانتداری مسئولیت اصلی ما به شمار میرود که باید دائماً آویزه گوشمان قرار گیرد».
حجتالاسلام رستمی تصریح کرد: «ما از یک طرف مدعی هستیم فضای دانشگاه سالم است و اخلاق در دانشگاهها موج میزند و دانشگاهها را پیشرو اخلاق در کشور میدانیم که البته وضعیت نیز همینطور است چراکه دانشگاهها همواره جریانساز حرکتهای معنوی و فرهنگی در کشور بودهاند به طوری که مراسم اعتکاف که فقط در حوزههای علمیه برگزار میشد و محجور بود اما دانشگاهها آن را به جریان عمومی تبدیل کردند».
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با تاکید بر مهم و تاثیر گذار بودن نقش معاونتهای فرهنگی و دانشجویی در دانشگاهها گفت: «جریانی که دنبال ناامیدی، ناتوانی و بیاعتماد کردن عناصر جامعه به یکدیگر است، در دانشگاهها نیز نفوذ کرده و این مهمترین خطری است که میتواند فضای دانشگاهی ما را تهدید کند. بنابراین در این شرایط سخت نقش معاونتهای فرهنگی و دانشگاهی بهصورت پر ارزش و پر رنگ است و باید با جدیت برای مقابله با این بیاعتمادی ورود پیدا کنند».
دانشگاه تهران میزبان شصت و دومین گردهمایی معاونان دانشجویی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور است که روزهای ۱۳ و ۱۴ شهریور ۱۳۹۷ برگزار میشود.
نظر شما :