رئیس دانشگاه تهران در اختتامیه اولین جشنواره ایدههای ارزشآفرین معدن و صنایع معدنی:
اقتصاد ملی ما، مانع ارتباط صنعت و دانشگاه شده است
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر نیلی احمدآبادی با تبیین دیدگاه ارتباط دانشگاه و صنعت و مواضع هر کدام در برقراری ارتباط مؤثر گفت: «همه درباره ارتباط صنعت با دانشگاه صحبت میکنند و هر کدام طرف مقابل را در عدم این ارتباط مقصر میدانند ولی آنچه که در کشور رخ داده است، نشان میدهد که نه مشکل از دانشگاه است و نه از صنعت، بلکه این مشکل مربوط به اقتصاد ملی است».
به گفته رئیس دانشگاه تهران، کشور ما به دنبال تکنولوژیهای پیشرفته و ارتباط صنعت و دانشگاه نیست و در این راستا ایمیدرو بهعنوان یک سازمان مهم و تأثیرگذار و دانشگاه تهران نیز بهعنوان یک دانشگاه الگو در کشور باید فراتر از مواضع حال حاضر تفکر کنند.
وی با اظهار اینکه در روزگاری ایران تولیدکننده تلویزیون و یخچال و خودرو و یکی از کشورهای صادرکننده محصولات صنعتی در منطقه بوده است، افزود: «زمانی ایجاد کارخانههای ذوبآهن بهعنوان شاخص صنعتی شدن در دنیا مطرح بود و ایران صاحب کارخانه ذوب آهن بوده است، ولی ما امروز شاهدیم که ایران تبدیل به یکی از واردکنندههای تلویزیون شده است و خودروهای با فناوری ۳۰ سال گذشته را در اختیار مردم قرار میدهند».
دکتر نیلی احمدآبادی افزود: «در این میان کسی نمیپرسد که چه شد که ایران به وارد کننده تلویزیون تبدیل شد، از سوی دیگر کسی هم از دانشگاهیان علت این امر را جویا نشده است».
رئیس دانشگاه تهران در پاسخ به اینکه رسالت و مأموریت دانشگاه چیست، خاطر نشان کرد: «آن ذهنیتی که دانشگاه فقط وظیفه تأمین و تربیت منابع انسانی را دارد، امروز کمرنگ شده است. البته در برههای ما منابع انسانی را محور توسعه مینامیم یعنی هرآنچه که در دنیا رخ داده به واسطه انسانها بوده است. اما وقتی میگویم آن گذشته رنگباخته به دلیل ظرفیتهایی است که امروزه باید در یک فارغالتحصیل دانشگاه ایجاد شود».
وی با تاکید بر اینکه یکی از وظایف دانشگاه حل مسائل و چالشها و کمک به توسعه کشور است، تصریح کرد: «در این راستا باید الگوهای جدید را پیادهسازی کنیم و پیدا کردن الگوی مناسب یک ارزش افزوده بسیار بالایی دارد و در مدیریت تحقیق و پژوهش دنیا یکی از موضوعاتی که همه بر آن تحقیق میکنند الگوی کنار هم قرار گرفتن تمام ظرفیتهای جامعه در جهت اهداف و نیازهاست».
دکتر نیلی احمدآبادی یادآور شد: «امروز فعالیتهای دنیا اگر از یک سمت در جهت بینالمللیسازی و تعامل با کشورهای دیگر و از جهت دیگر در ارتباط با دانشگاهها قرار نگیرد موفق نخواهد بود و در این بین صنعت و اقتصاد بهعنوان محرکه اصلی باید حضور داشته باشند».
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به وضعیت کنونی بازار ایران عنوان کرد: «اینکه زمانی میتوان با خرید و فروش ارز و سکه درآمدی کسب کرد، چرا باید کشور به سمت صنعت حرکت کند، این در حالی است که اگر قوانین و دستورالعملها و مسائل اقتصادی و مالی در جهت توسعه فناوری باشد و از آن پشتیبانی کند، بخش صنعت نیز فعال خواهد شد».
وی در ادامه سخنان خود خاطر نشان کرد: «دانشگاههای دنیا بر ارائه الگوهایی برای کنار هم قرار دادن تمام ظرفیتهای جامعه در جهت دستیابی به اهداف متمرکز شدهاند، الگویی که در دانشگاه تهران ایجاد شده است، امروز به ثمر نشسته است، چرا که دانشگاه تهران سعی دارد که اکوسیستمی را ایجاد کند و بر اساس این اکوسیستم برنامههای خود را نیز تغییر دهد، بر این اساس این دانشگاه اولین دانشگاهی است که اولین پارک علم و فناوری دانشگاهی را راهاندازی کرده است».
به گفته دکتر نیلی احمدآبادی همه فارغ التحصیلان نمیتوانند جذب نهادها و شرکتها شوند و بر این اساس ما باید قابلیتهایی را در دانشجویان ایجاد کنیم که به جای استخدام، خود آنها به کارآفرینی اقدام کنند.
رئیس دانشگاه تهران پیادهسازی شیوه اعطای وام به کارآفرینان را بسیار خطرناک توصیف کرد و گفت: «ما در کشور دو بار تجربه راهاندازی بنگاههای زودبازده را داشتیم که در این زمینه موفق عمل نشده است و ما باید با پند گرفتن از گذشته اقدام کنیم».
وی با اشاره به راهاندازی صندوق پژوهش و نوآوری دانشگاه تهران تصریح کرد: «اضافه بر آن، VC دانشگاه تهران در بورس ارائه شده است و ما میخواهیم از ظرفیت VC برای فعالیتهای کارآفرینی بهره ببریم. VC دانشگاه تهران چهارمین VC ارائه شده در بورس و اولین VC ایجاد شده در دانشگاههای کشور است».
دکتر مهدی کرباسیان، رئیس هیأت عامل ایمیدرو نیز در این مراسم گفت: «باید به بخش پژوهش و فناوری توجه بیشتری شود و ما در ایمیدرو به طور جدی به بحث پژوهش و فناوری توجه میکنیم».
وی تصریح کرد: «کشور ما حتی در سالهای پیش از انقلاب نیز به پژوهش، نوآوری، فناوری، ابداع، اقتصاد ملی و ظرفیتها کم توجهی کرده است بهطوری که در نوآوری و فناوری عقب ماندگی تاریخی داریم و باید بپذیریم که در فناوری و نوآوری از تکنولوژی دنیا استفاده میکنیم».
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه حدود ۲۵ درصد از سود ایمیدرو صرف هزینههای آموزش و پژوهش میشود، افزود: «به همین دلیل این سازمان آمادگی خود را برای حمایت از ایدههای نوآورانه اعلام میکند. چرا که برای جبران این عقب افتادگی باید کار جسورانه و وسیع انجام داد و از ایدههای دانشجویان، استادان و پژوهشگران حمایت کرد».
دکتر کرباسیان در ادامه خاطر نشان کرد: «موسسه یونیدرو با سرمایهگذاری ۵ میلیارد تومان با همکاری ایمیدرو و دانشگاه تهران تأسیس شد تا بتواند به بهبود ارتباط صنعت و دانشگاه کمک کند. امیدوارم این همکاری الگویی برای واحدهای دیگر شود و شاهد چنین همکاریهایی برای ارتقا ارتباط صنعت و دانشگاه باشیم».
به گفته رئیس هیأت عامل ایمیدرو، یکی از مشکلات ایران این است که به اندازه کشورهای موفق دنیا به حوزه پژوهش و فناوری توجه نمیکند که از مهمترین دلایل آن میتوان افتادن سایه نفت بر اقتصاد کشور و حاکم شدن سیاست بر اقتصاد را عنوان کرد.
وی اظهار کرد: «خوشبختانه در سالهای اخیر تعدادی از دانشگاهها در حوزه ارتباط صنعت و دانشگاه فعال شدند که دانشگاه تهران در این زمینه پیشتاز است تا بتواند از بودجه اقتصادی کشور در پژوهش و نوآوری استفاده کند و بخش صنعت نیز بتواند نیاز علمی خود را برطرف کند».
رئیس هیأت عامل ایمیدرو با عنوان اینکه دانشگاههای معتبر دنیا به بودجه دولتی وابسته نیستند، بیان کرد: «اما در ایران اینطور نیست که همین امر موجب کمتوجهی به بخش پژوهش و فناوری میشود. بخش خصوصی نیز کمتر به آموزش و پژوهش توجه میکند و به حل مشکلات جاری میپردازد. اما طی سالهای اخیر، دانشگاههای کشور به سمت به دست آوردن بودجه براساس ظرفیت پیش میروند که بسیار ارزنده است».
رئیس هیأت عامل ایمیدرو در پایان سخنان خود تاکید کرد: «باید از این ایدهها حمایت شود و آنها را به بخش تولید و سرمایهگذاری معرفی کنیم و به این جشنواره بسنده نشود. ایمیدرو با همکاری سازمان بورس در حال راه اندازی صندوق جسورانه سرمایهگذاری است که وجود این مرکز میتواند حامی خوبی برای ایدههای نوآورانه بخش معدن و صنایع معدنی باشد».
جشنواره تخصصی اینوماین برای حمایت از ایدههای نوآورانه معدن و صنایع معدنی در روزهای ۲۳ و ۲۴ تیر ۱۳۹۷ برگزار شد و در پایان مراسم اختتامیه از ۱۰ ایده برتر تقدیر بهعمل آمد.
ایدههای برتر به این شرح است:
ضیاءالدین پورکریمی در محور فناوریهای نوین اکتشاف، استخراج، فرآوری و صنایع معدنی با تاکید بر فاوا، نانو و بایو با طرح فلوتاسیون، ذرات نرمه، معدنی با استفاده از نانوحباب؛
پوریا عروجی در محور مدیریت انرژی و آب در معدن و صنایع معدنی با طرح مدیریت انرژی در کارخانههای فرآوری مواد معدنی با استفاده از نرمافزار بالانس جرم و انرژی؛
کامبیز زاد عیوضی در محوریت مدیریت انرژی و آب در معدن و صنایع معدنی با ایده رشد و ارتقای بهرهوری از طریق کاهش مصارف انرژی با حذف پیکنر و برگشت آب شست و شوی فیلترها به صورت میانبر به مخزن؛
جواد جعفر یحیی در محور ایمنی، بهداشت و محیط زیست در معدن و صنایع معدنی با طرح منیتورنیگ علائم حیاتی با کاربری در صنایع و معادن؛
حسین مظاهری در محور محصولات نوین و کاربردهای جدید مواد معدنی با طرح دستگاه تست استحکام گندله پخته؛
علی امیری و صادق یوسفی در محور محصولات نوین و کاربردهای جدید مواد معدنی با طرح تولید نانوذرات هیدروکسید / اکسید منیزیم از شورابهها؛
محمدتقی شادلو در محور محصولات نوین و کاربردهای جدید مواد معدنی با طرح تولید هیدراتهای ویژه؛
محمد زالی در محوریت مدیریت پسماند و باطله معدنی و صنایع معدنی با طرح استحصال فلز روی، کادمیوم و نیکل از فیلتر کیک صنایع روی؛
حمیدرضا الیکایی در محوریت مدیریت پسماند و باطله معدن و صنایع معدنی با طرح حذف باطله نرمه از سنگ آهن ریزدانه با روش مغناطیسی خشک؛
محمد بروخیان در محور خدمات پشتیبان زنجیره معدن و صنایع معدنی با طرح تأمین آب صنایع معدنی با مکانیزاسیون کشاورزی و اصلاح الگوی کشت دشتهای منطقه توسط صنایع و استفاده از آب مازاد حاصل از عملیات مذکور در صنایع.
جدیدترین اخبار و اطلاعیههای دانشگاه تهران را در پیامرسان «ایتا» به نشانی UTPRNEWS@ دریافت نمایید.
نظر شما :