در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران برگزار شد
بزرگداشت دکتر اصغر مهدوی و یادبود دکتر یحیی مهدوی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران به نقل از کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد، در این مراسم که با حضور شخصیتهای برجسته برگزار شد، سخنرانان درباره ویژگیهای شخصیت و آثار برادران مهدوی به ایراد سخن پرداختند.
دکتر غلامرضا اعوانی ضمن تشکر از برگزاری این مراسم و با بیان سخنانی درباره مرحوم دکتر یحیی مهدوی استاد دوره کارشناسی ارشد و دکتری خود، شایسته دانست که در آینده مراسمی در سطح ملی برای بزرگداشت ایشان برگزار شود.
این استاد پیشکسوت فلسفه، به یکی از مهمترین تألیفات دکتر یحیی مهدوی یعنی فهرست مصنّفات ابنسینا اشاره کرد و از قول آن مرحوم نقل کرد که وی با صرف بیش از ۱۶ سال زمان برای فهرستنویسی دقیق نسخههای خطی ابنسینا، کتابخانههای مختلف و متعدد در جهان را بررسی کرده است.
به گفته او کتابخانه موزه بریتانیا، کتابخانه دیوان عالی هند در لندن، کتابخانه بادلیَن در دانشگاه آکسفورد، کتابخانه دانشگاه اُپسولا در سوئد و دیگر کتابخانههای مهم جهان که نسخههای خطی ایران را در خود جای داده است، از جمله این کتابخانهها بودهاند. وی سپس به ایران بازگشته و نسخههای موجود در ایران را بررسی کرده تا در سال ۱۳۳۳ به مناسبت کنگره هزاره ابنسینا در تهران، از این کتاب رونمایی کند.
استاد محمدرضا طهماسبپور، پژوهشگر تاریخ عکاسی ایران، با اشاره به اینکه کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران نسخه کپی حدود یک چهارم از عکسهای مجموعه بیوتات محفوظ در موزه کاخ گلستان را در خود جای داده است، گنجینه عکسهای تاریخی دانشگاه تهران را یکی از مهمترین بایگانیهای عکس در ایران دانست.
وی سپس به توصیف کارِ تاریخی مرحوم ایرج افشار در گردآوری این گنجینه ارزشمند و فهرستنویسی مرحوم دکتر اصغر مهدوی و مرحوم حسین محبوبی اردکانی اشاره کرد و گفت: «شناخت گسترده دکتر اصغر مهدوی از رجال و شخصیتها، بر غنای این فهرستنویسی مهم، تأثیر بسزایی داشته است».
این پژوهشگر تاریخ عکاسی، در پایان پیشنهادهایی در زمینه غنیترکردن گنجینه عکسهای کتابخانه مرکزی و نیز تشکیل یک وبسایت ملی برای بارگذاری عکسهای موجود در بایگانیهای پراکنده مطرح کرد که حالت جزیرهای پیدا کردهاند.
سپس زهرا شیوا از کارشناسان کتابخانه مرکزی ماحصل تحقیق خود درباره «دستنوشتههای مرحوم یحیی مهدوی در حاشیه کتابهایش» ارائه داد.
کتابخانه شخصی مرحوم مهدوی به کتابخانه مرکزی اهدا شده است و به صورت مجتمع، در تالار خواجه نصیرالدین طوسی (تالار نفیس) نگهداری میشود. دستنوشتههایی که خانم شیوا بررسی کرده بود، شامل دستخط بزرگانی که کتابهایی را به مرحوم مهدوی اهدا کردهاند و نیز دستخط خود ایشان هنگام خریداری کتابهایش بود.
در ادامه، دکتر اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، ضمن تشکر از کتابخانه مرکزی بابت برگزاری چنین مراسمی گفت: «دکتر جعفریان (رئیس کتابخانه) هر جا رفتهاند در جهت ترویج و اشاعه دانش و حفظ و نگهداری آثار ارزشمندی که برای اصحاب علم میتواند اثری ماندگار به یادگار بگذارد منشأ خیر و اثر مثبت بودهاند».
وی در ادامه به مجموعه ارزشمند دکتر اصغر مهدوی اشاره کرد و ضمن تشکر از اهتمام خانواده ایشان برای محافظت از این مجموعه ابراز امیدواری کرد که برای این آثار نیز تصمیم خوبی گرفته شود.
در ادامه مراسم دکتر رسول جعفریان، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، درباره نسخه سیره رسولالله (ص) گفت: «مرحوم مهدوی مثل یک مصحح درجه یک اسلامی (یعنی کسی) که شرح حالها و روایتها را میشناخته و به زبان عربی تسلط کامل داشته، این کتاب را تصحیح و آن را به فارسی ترجمه کرده است. شاهکار مقدمه ۲۰۰ صفحهای این کتاب است که از جهت پژوهشی بسیار ارزشمند است. بیش از ۲۵ سال وقت برای تألیف این کتاب صرف شده است».
در پایان مراسم، مژده مهدوی، دختر مرحوم استاد اصغر مهدوی، گفت: «احترام دکتر یحیی مهدوی به ساحت مقدس دانشگاه و استاد و دانشجو، اهمیت به حل مسائل عدیده آن به عنوان استاد بانفوذ دانشکده ادبیات و علوم انسانی یا مدیر گروه فلسفه یا نماینده دانشکده در شورای دانشگاه یا همراهی و همفکری وی با دو شخصیت مؤثر دیگر دانشگاه، برای حفظ استقلال رأی و فکر این مرکز دانش مورد تأیید شاهدان بوده است. ذکر یک نمونه از شهامت و پایمردی صادقانه دکتر مهدوی در مقام عضویت در شورای دانشگاه در دفاع از حرمت حریم دانشگاه و استاد و دانشجو را در بیانات قوی و با احساس ایشان در حضور صاحب قدرت آن زمان پس از حمله اول بهمن ماه ۱۳۴۰ به دانشگاه، میتوان در صورت جلسه شورای دانشکده ادبیات در تاریخ ۹ اسفند همان سال که همراه با قدردانی شورای مذکور است، مشاهده کرد.»
در پایان مراسم از کتاب اسناد امینالضرب که شامل نامههای شادروان دکتر اصغر مهدوی به بانو شیرین مهدوی است و انتشارات طهوری آن را به چاپ رسانده، رونمایی شد.
نظر شما :