مراسم نکوداشت خیر برجسته دانشگاهی در دانشگاه تهران برگزار شد
دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، با اظهار خشنودی از برگزاری این مراسم گفت: «اینکه دانشگاه مراسم نکوداشتی برای یکی از فارغالتحصیلان خود برگزار میکند، پیامی دارد و آن این است که تا چه اندازه به اهمیت و ارزش فارغالتحصیلان خود واقف است و آنها را سرمایههای کشور میداند. همه دانشگاهیان به واقع اذعان دارند که مهندس موسوی رهپیما، یک واقف، کارآفرین، و کسی است که دانش و علم خود را به کسب و کار و ثروت تبدیل کرد».
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به شرایط سخت تولید، تاکید کرد: «در کشور ما همواره مشکلات زیادی بوده که مانع تداوم کسب و کار بوده است. مشکلات موجود اجازه نمیدهد کسب و کارها ادامهدار و مستمر باشند و شاید به این دلیل است که ما بر خلاف کشورهای دیگر نمیتوانیم بر سر در شرکتها و کارخانجات سابقه آنها را درج کنیم. در حالی که مشخصه کارخانجات و دانشگاهها در دنیا سابقه طولانی آنهاست، در صورتی که در ایران چنین نیست، لذا اگر در چنین شرایطی کسی بتواند در بازاری ملی و بینالمللی فعالیت اقتصادی انجام دهد، قطعاً کار بزرگی کرده است».
استاد دانشکده فنی دانشگاه تهران گفت: «گاهی میاندیشم چگونه برخی در این شرایط پایمردی میکنند و جوابی که مییابم، ابتدا کمک خداوند و بعد هوش و ذکاوت و دانش و تعهد است».
دکتر نیلی احمدآبادی با تاکید بر اینکه امروز جامعه به شدت نیازمند امید است و بر خلاف گذشته باید لیستی از موفقیتها و الگوها فراهم کرد، افزود: «ما در دانشگاه به عنوان نهادی که جوانترین بدنه جامعه در آن وجود دارد نیازمند الگو هستیم. پس برگزاری چنین نکوداشتی برای خوشایند فرد خاصی نیست، بلکه برای این است نشان دهیم که میتوان کار کرد».
وی با اشاره به وجود استعداد و توانمندیهای زیادی موجود در کشور و دانشگاهها و با تاکید بر لزوم تغییر در برنامههای آموزشی و شیوههای آموزشی اظهار داشت: «در عصری هستیم که فرد را نه فقط برای اشتغال، بلکه برای اشتغالآفرینی آماده میکنیم، لذا این نکوداشت را شروعی برای استفاده از این ظرفیت مورد توجه قرار میدهیم».
رئیس دانشگاه تهران، مهندس موسوی رهپیما و افراد حاضر در مراسم را افراد شاخص این کشور خواند و افزود: «حضور افراد فرهیخته در این مراسم نشان میدهد که جامعه ما پیش از گذشته به خیرین اهمیت میدهد و این تعیین میکند جوانان ما چه مسیری را طی خواهند کرد».
دکتر ناصر سلطانی، رئیس پردیس دانشکدههای فنی، سخنران دیگر این مراسم، گفت: «تاریخ علم مهندسی با تاریخ بشر برابری میکند و دانشکده فنی دانشگاه تهران که مهد دانشکدههای فنی کشور شناخته شده در این ۸۴ سال، حضوری مؤثر در کشور و پیشرفت علم بشری برداشته است».
وی با اشاره به اینکه در سراسر دنیا میتوان در عرصه مدیریتهای خرد و کلان کشور چه در حوزه آموزش عالی و چه در سایر حوزهها از فارغالتحصیلان دانشکده فنی اثری یافت، تصریح کرد: «بسیاری از آنان الگوی جوانان این مرز و بوم هستند که با کمال تأسف این الگوها معرفی نشدهاند و این باعث میشود جوانان کشور نگاه به بیرون داشته باشند».
رئیس پردیس دانشکدههای فنی تاکید کرد: «باید به دنبال شناساندن این شخصیتهای برجسته باشیم و از کنار این شخصیتهایی که در طول سالها و با تحمل رنج و مشقت به وجود آمدهاند به سادگی عبور نکنیم».
وی با تاکید بر اینکه شخصیتهایی مثل دکتر موسوی رهپیما متقاضی چنین برنامههایی نیستند، افزود: «ما در کشور و در دانشکدههای فنی از وجود چنین افراد فرهیخته و خیری بهرهمند هستیم، لذا باید به دنبال الگوسازی از آنها باشیم، چرا که وجود چند تن از آنان هرچند اندک کافی است برای ایجاد امید و نگاه به آینده».
دکتر سلطانی در پایان سخنان خود گفت: «نگاهی به عناوین و شرکتهای ایشان معرف این واقعیت است که همواره تلاش و همت خود را برای کمک به مردم و کشور دریغ نکرده و این چنین دانشکده فنی فومن مانند نگینی در منطقه میدرخشد».
دکتر رحمت ستوده قرهباغ، دبیر نکوداشت، این مراسم را حائز دو ویژگی بارز دانست: «احسان و امید در نیمه شعبان و روز معلم که امروز مهندس موسوی را برای نسل جوان و سرمایههای خاموش اقتصادی و اجتماعی کشور به عنوان الگو معرفی میکنیم تا راه توسعه دانشبنیان و راه نجات کشور با هم همگام شوند».
وی معرفی الگوهای موفق به جامعه را فرصت جدیدی برای جوانان دانست و افزود: «وظیفه ما این است که این مسیر سخت تجربه ایشان را به جوانان منتقل کنیم».
دبیر نکوداشت با اشاره به بودجه اندک دانشگاهها افزود: «برگزاری این مراسم میتواند توجهات را به سمت دانشگاهها و دانشآموختگان جلب کند».
استاد پردیس دانشکدههای فنی تاکید کرد: «این پایان راه نیست و ما و هر دانشگاه دیگری باید از این فرصتها استفاده کنیم تا بتوانیم از سرمایههای خود مراقبت کنیم».
دکتر محمدرضا عارف، دانشآموخته دانشکده فنی و نماینده مجلس شورای اسلامی، سخنران دیگر این مراسم، تقدیر از برجستگان را یک ضرورت خواند و افزود: «انتظار از دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی این است که در این زمینه پیشتاز باشد، چون در شرایطی هستیم که نیاز داریم از کسانی که تلاش کردند، تقدیر شود تا با جدیت بیشتری در این زمینه گام بردارند».
نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به اینکه معرفی الگوها، در فرهنگ اسلامی و ملی ما جایگاه خاصی دارد، تصریح کرد: «این اهمیت الگو در فرهنگ ماست، ولی متأسفانه به دلایلی ما به این فرهنگ بیتفاوت بودهایم. امروز شاهد نوعی شکاف نسلی یا اختلاف هستیم».
دانشآموخته دانشکده فنی خصوصیات مهندس رهپیما به عنوان الگو در کشور را کارآفرینی، اخلاقمداری و تربیت نیروی انسانی کیفی، حضور مؤثر در تشکلهای مردمی و داشتن خانوادهای دلسوز و همراه برشمرد.
وی در پایان تاکید کرد: «جوانانی که به آینده امید ندارند و نمیتوانند از پتانسیلها و موفقیتهای خود در حل مشکلات خود و جامعه استفاده کنند. با الگو قراردادن ایشان و با خودباوری، سختکوشی و خستگیناپذیری همچنان به تلاش ادامه دهند».
دکتر رضا فرجیدانا، استاد دانشکده فنی و مدیر عامل بنیاد حامیان این دانشکده، الگوهای زندگی را انسانهایی عادی دانست که با استفاده از توانمندیهای خود و تلاش مستمر استعدادهای بالقوه خود و جامعه پیرامون را به فعلیت درآوردهاند و از آن برای بهبود زندگی خود و انسانهای دیگر بهره گرفتهاند.
وی تاکید کرد: «آنان قهرمانانی نیستند که در یک لحظه ظهور کنند و گذشته و آینده آنان در عمل قهرمانانه لحظهای آنان بیتاثیر جلوهگر شود و آنچه در یادها، برای الگوگیری احتمالی آیندگان، باقی بماند تنها نقش آنها در آن صحنه قهرمانآفرین باشد. از دید من اینان الگوهای دستنیافتنی برای جامعه و بهخصوص جوانان خواهند بود که نقاط عزیمتی دوردست را به مسافران این زندگی معرفی میکنند».
استاد دانشکده فنی دانشگاه تهران گفت: «ما محتاج الگوهای زندگی هستیم، آنان که با کار و تلاش مستمر خود در طول زندگی، الگویی ارزنده، ولی دستیافتنی را برای جامعه خود و جوانان رو به آینده ترسیم مینمایند، کار قهرمانانه آنان محدود به یک یا چند حادثه محدود زمانی نیست، بلکه در وسعت یک زندگی جاری است».
وی با تاکید بر اینکه چنین الگوهایی میتوانند در جامعه پیرامون خود حرکتآفرین باشند و جمع بزرگی از آحاد جامعه را در حرکت رو به جلو با خود همراه نمایند، سیدعباس موسوی رهپیما را چنین الگویی برای جوانان توصیف کرد و افزود: «ایشان الگوی زندگی برای جوانانی هستند که در ابتدای راه خود قرار دارند و میخواهند فردی موفق را که با کار و تلاش خود قلههای ترقی را فتح کرده است، الگوی خود قرار دهند».
دکتر محمود کمرهای، استاد دانشکده فنی و رئیس هیأت مدیره بنیاد حامیان دانشگاه تهران، ضمن تقدیر از خدمات، اثرگذاریها و الگو آفرینی مهندس رهپیما مراتب سپاس بنیاد حامیان دانشگاه را از زحمات ایشان اعلام کرد.
وی گفت: «دانشگاهسازی و توجه یک خیر به توسعه دانشگاهها آن هم نه دانشگاه غیرانتفاعی، بلکه ساختن یک دانشکده مدرن و مهم مثل دانشکده فنی فومن در دانشگاه تهران که متعلق به همه مردم ایران است بسیار حائز اهمیت است».
رئیس هیأت مدیره بنیاد حامیان دانشگاه تهران کشاندن کار خیر به صحنه دانشگاه را ایده بسیار مهمی عنوان کرد که از سوی ایشان شکل گرفت تا اهمیت علم، دانش، و دانشگاه را به جامعه نشان دهد.
مهندس بیژن نامدار زنگنه، دانشآموخته دانشکده فنی و وزیر نفت، سخنران دیگر این مراسم طی سخنانی گفت: «بزرگترین هدیهای که خداوند به یک انسان میدهد نام نیک است و علاوه بر آن خداوند به ایشان هم زندگی حرفهای موفق هدیه کرد و هم حس وطندوستی که برای سربلندی ایران همه زندگی خود را گذاشته و در مرحله بعد خداوند به ایشان توفیق داد که از ثروت خود برای باقیات صالحات دیگری استفاده کند».
وی تاکید کرد: «بسیار مهم است که انسان عمری شرافتمندانه زندگی و از دارایی خود برای دیگران استفاده کند، در شرایطی که بسیاری فقط به فکر خود هستند. ایشان روحیه کار و سرسختی برای موفقیت دارند و من به خاطر خدماتی که داشتند از ایشان تشکر میکنم».
دکتر الهی قمشهای، سخنران دیگر این مراسم در بزرگداشت خیر نیکاندیش دانشگاه تهران گفت: «به شوق بزرگداشت زیبایی، دانایی و نکویی در اینجا گردآمدهایم».
وی افزود: «ویژگی بارز ایشان این است که با عشق کار میکند و کسی که با عشق کار کند از زندگی لذت میبرد. کار کردن به خاطر عشق و نه حرص به دست آوردن چیزی، انرژی میطلبد که فقط از عشق برمیآید. جامعه ما باید بداند کار مهم است و هر کسی زمانی که از خواب برمیخیزد باید بداند که کاری باید انجام دهد».
این مفسر قرآن به نقل از جبران خلیل جبران گفت: «وقتی کار میکنید با نظام عالم همسو میشوید و درواقع به پروردگار شبیه میشویم و دوم اینکه ما در قبال همه چیزهایی که از جامعه دریافت میکنیم بدهی داریم. گذران زندگی به تبع تلاش و درست انجام شدن کار حاصل میآید».
سخنران پایانی این نشست مهندس سید عباس موسوی رهپیما، فارغالتحصیل دانشکده فنی و خیر نیکاندیش دانشگاه تهران بود که سخنان خود را با این شعر آغاز کرد: «اهل فومنم، روزگارم بد نیست، تکه نانی دارم، ذره هوشی، سرسوزن ذوقی و خدایی که در این نزدیکی است».
وی گفت: «دوستان و سروران حاضر در جلسه که مرا میشناسند میدانند که از برگزاری جلسه بزرگداشت خشنود نیستم و اگر منشأ اثر و یا مبدا کاری بودهام به علت توفیقی است که خداوند نصیب من کرد».
مهندس موسوی رهپیما افزود: «معتقدم هر آنچه برای این ملت و این کشور انجام دهید کم است و من منتی بر کسی ندارم چرا که آنچه انجام دادهام وظیفه شهروندی خود دانسته و گامی در مسیر خدمت کوچکی است که برای همه هموطنان خود برداشتهام و این جلسه این امید را به جوانان میدهد که هیچ حرکتی در مسیر این خدمت به ملت نادیده گرفته نخواهد شد».
خیر نیکاندیش دانشگاه گفت: «اعتقاد دارم که زندگی من متعلق به کل جامعه است. میخواهم تا آخرین قطره وجودم استفاده کنم، چرا که زندگی برای من یک شمع کوتاه نیست، بلکه مشعلی درخشان است که در دستان من میدرخشد و قصد دارم این مشعل را روشن نگه دارم و به نسلهای بعد منتقل کنم».
مؤسس دانشکده فنی فومن با تاکید بر اینکه دانشکده فنی فومن یک دانشکده استاندارد است، افزود: «من همچنان برای توسعه آن برنامه دارم، ساخت مسجد، امور اداری، زمین و امکانات ورزشی در فضای سرپوشیده، آمفیتئاتر و آزمایشگاهی با تجهیزات کامل، چرا که من نیامدهام که چیزی وقف کنم و بگذرم. من تا زندهام با این دانشکده همراهم و هرچه دارم وقف این دانشکده خواهم کرد».
کارآفرین موفق کشور با اشاره به اینکه در حال حاضر ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار دانشجو در کشور داریم و در نتیجه سالی یکمیلیون فارغالتحصیل داریم که به بازار کار مراجعه میکنند. گفت: «شرایط سختی در پیش داریم، ولی ما بحرانهای سختتری را پشت سر گذاشتهایم، امیدوارم جوانان این دانشگاه با امیدهای متعالی موجبات تعالی این مملکت را فراهم کنند».
در این مراسم همچنین از سردیس مهندس موسوی رهپیما رونمایی شد. این سردیس در محوطه دانشکده فنی فومن، یادگار جاودان مهندس موسوی رهپیما در دانشگاه تهران، نصب خواهد شد.
اهدای هدایا و لوحهای مختلف از سوی هیأت رئیسه دانشگاه، پردیسها و دانشکدههای دانشگاه تهران، شرکتهای فعال در حوزه فعالیت و تخصص مهندس موسوی رهپیما، نهادهای مختلف کشور و... پایانبخش این مراسم بود.
سید عباس موسوی رهپیما دوم مرداد ۱۳۱۷ شمسی در شهرستان فومن دیده به جهان گشود. وی علاقهمند به ورود به دانشگاه در رشته مهندسی نفت بود، لذا در کنکور شرکت و در دانشکده فنی دانشگاه تهران در رشته مهندسی شیمی نفت پذیرفته شد. در سال ۱۳۴۱ دانشآموخته دانشگاه تهران و در یک شرکت پالایشگاهی مشغول به کار شد. بعد از مدتی کوتاه در آزمون جذب مربی در دانشکده فنی قبول شد و به تدریس روی آورد.
پس از دو سال کار در پالایشگاه، کارگاه کوچکی تأسیس و پس از آن شرکتهای خود را یکی پس از دیگری تأسیس میکند. از شرکتهای تأسیس شده توسط این کارآفرین نامی میتوان به فومن شیمی، دقیق شیمی، تولید و گسترش، روغن موتور لوشان، ایران گریس، پادینه، بوزال فومن پارس، فومن پارت، دوپلی پارس، پخش کاسپین، نتلوپ (کاسترول)، و صنایع غذایی فومن اشاره کرد.
تأسیس دانشکده فنی فومن وابسته به دانشگاه تهران، از دیگر افتخارات این دانشآموخته دانشگاه تهران است که به گفته رئیس دانشگاه تهران، طراحی اولیه آن بر اساس دانشکدهای در طراز بینالمللی بوده است و دانشآموختگان آن با دانشآموختگان فنی تهران برابری میکنند و از نظر استاندارد برابر استانداردهای جهانی ساخته شده است.
مراسم بزرگداشت مهندس سید عباس موسوی رهپیما با همت دانشکده فنی دانشگاه تهران، انجمن صنفی مهندسی پلیمر و شیمی ایران، انجمن مهندسی شیمی ایران، و با همکاری بنیاد حامیان دانشکده فنی دانشگاه تهران، بنیاد حامیان دانشگاه تهران، کانون مهندسین فارغالتحصیلان دانشکده فنی و جامعه فرهنگی یاوری برگزار شد.
نظر شما :