بیست و ششمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد

۲۸ آذر ۱۳۹۶ | ۱۷:۴۰ کد : ۵۰۲۳ اخبار اخبار برگزیده اخبار رویدادها
تعداد بازدید:۲۲۶۹۲
بیست و ششمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران، ۲۸ آذر ۱۳۹۶ با تجلیل از پژوهشگران برگزیده برگزار شد.
بیست و ششمین جشنواره پژوهش و فناوری دانشگاه تهران برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، در این مراسم که با حضور رئیس، مسئولان، استادان و دانشجویان دانشگاه تهران و جمعی از پژوهشگران برگزار شد، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران با تبریک به برگزیدگان و با بیان اینکه این جشنواره یکی از رویدادهای بسیار مهم دانشگاه تهران است، گفت: «کسانی که از شروع این جشنواره خاطره دارند به خوبی شاهد رشد و شکوفایی دانشگاه در حوزه پژوهش هستند. ما امروز شاهد گسترده‌تر و عمیق‌تر شدن دستاوردهای پژوهشی دانشگاه هستیم».

رئیس دانشگاه تهران سخنان خود را با رویکرد نقش تعامل دانشگاه و جامعه ادامه داد و با اشاره به بحث آلودگی هوا افزود: «دانشگاه باید نسبت به اتفاقاتی که در جامعه و جهان در جریان است حساسیت نشان دهد، آن‌ها را رصد کند و متناسب با این چالش‌ها به راه حل بپردازد. دانشگاهی که مسائل جامعه برای آن کم اهمیت است و در جایی که جامعه و دانشگاه هر کدام راه جدایی در پیش می‌گیرند، طبیعتاً منجر به توسعه کشور نخواهد شد».

وی با بیان اینکه دانشگاه باید احساس مسئولیت کند، گفت: «خوشبختانه دانشگاه تهران همواره سعی کرده این احساس مسئولیت را از خود نشان دهد ولی در مقابل از طرف دستگاه‌های دیگر هم باید تقاضا و اعلام نیاز صورت بگیرد».

دکتر نیلی خاطر نشان کرد: «بیش از ۸۰ درصد آلودگی شهر تهران و شهرهای بزرگ ناشی از خودرو است. ما به دست خود محصولی را تولید و بابت آن هزینه کرده‌ایم که این محصول باعث مرگ تدریجی مردم می‌شود و تاسف بیشتر از این است که این مشکل راه حل مشخصی دارد. استعداد و توان دانشگاه‌ها برای حل این مشکل در حوزه‌های مختلف قانون‌‌گذاری، تصمیم گیری و تکنولوژی باید به کار گرفته شود. این مشکل فقط مربوط به بخش تکنولوژی نیست، بلکه قسمتی از آن مربوط به قوانین و آیین نامه‌هایی است که گذاشته می شود».

رئیس دانشگاه تهران تصریح کرد: «در حوزه تکنولوژی و تولید خودرو‌هایی که در حال حاضر در ایران است و هم‌چنین ارتقا این محصولات به خوبی به دست دانشگاهیان کشور، متخصصین و صنعتگران قابل حل است. مشکل ما در این زمینه‌ها با صنعت نیست، مدیران صنعت هم می‌خواهند محصولی را تولید کنند که نه‌تنها در کشور بلکه در دنیا به فروش برود. ولی سیاست‌ها و قانون‌گذاری‌ها به دانشگاه، صنعت و تولید کننده کمک نمی‌کند که در جهت ارتقاء و بهبود محصول و تکنولوژی قدم بردارند».

وی با تاکید بر اینکه دانشگاه‌ها باید صدای خود را برای ارائه راه حل در جهت رفع مشکلات کشور بلندتر کنند، گفت: «دانشگاه نباید فقط منعکس کننده صدای مسائل سیاسی در جامعه باشد. همواره وقتی انتخابات پیش رو داریم و یا با دیگر مسائل سیاسی مواجه هستیم خوشبختانه دانشگاه خیلی زنده و پویا حضور دارد. در سایر حوزه‌ها هم صدای دانشگاه باید رسا شود و به‌عنوان یک مرجع صالح، عالمانه و بی‌طرفانه نظریات خود را ارائه دهد. برای اینکه این اتفاق بیفتد دانشگاه‌ها در درون خود نیازمند گرفتن تصمیمات جدی هستند تا این مسئولیتی را که ذاتاً به عهده دانشگاه است را بتوانند اعمال کنند».

دکتر نیلی احمدآبادی در ادامه سخنان خود سیاست‌های دانشگاه تهران را برشمرد و بیان کرد: «در این راستا سعی بر این بوده تا دانشجویان و استادان از درون گرایی خارج شوند؛ لذا کاهش حق التدریس و تحقیق، تشویق در جهت تجمیع رشته‌ها، پذیرش دانشجو بر اساس نسبت استاد به دانشجو و آموزش‌های آزاد از جمله اقدامات صورت گرفته در حوزه آموزش است».

رئیس دانشگاه تهران یادآور شد: «از نظر ما مرزی بین آموزش، پژوهش، فرهنگ، دانشجویی و اداری و مالی وجود ندارد همه آنها واحد هستند. منتهی تقسیم‌بندی شده و هرکسی بخشی از این کار را انجام می‌دهد. دانشگاه اگر یک راهبرد دارد باید در تمام حوزه‌ها همسان و هماهنگ پیاده شود، لذا سیاست‌های آموزشی و تشویقی و مالی دانشگاه هم در همین جهت است».

دکتر نیلی احمدآبادی بحث دستاوردهای پژوهشی در قالب مقاله و کتاب و تعاملات با جامعه را از مباحثی بر شمرد که امتیاز آن‌ها در ترفیع استادان سقف ندارد. هم‌چنین ایجاد موسسات مشترک بین‌المللی، ارائه دوره‌ها به زبان انگلیسی در پردیس بین‌المللی کیش، پشتیبانی از پایان نامه‌هایی که در جهت رفع نا هنجاری‌ها و مشکلات است، جهت گیری پارک علم و فناوری در ایجاد زنجیره پژوهش، پایان نامه و رساله تا تبدیل به محصول و شرکت دانش بنیان را نیز از جمله سیاست‌های دانشگاه تهران توصیف کرد.

وی با اشاره به ایجاد دفتر نیازسنجی و پروژه‌یابی گفت: «اعضای هیات علمی ما بسیار قوی و غنی کار می‌کنند اما نمی‌توانند بازاریابی داشته باشند و ما یک حلقه مفقوده داریم بین نیاز جامعه و توانمندی استادان و دانشجویان و وظیفه دفتر نیازسنجی و پروژه‌یابی ایجاد ارتباط مؤثر و کارآمد است».

رئیس دانشگاه تهران تاکید کرد: «سیاست‌های دانشگاه در جهت آمادگی هر چه بیشتر به منظور گسترش تعامل ملی و بین‌المللی است و قدم بعدی این است که با کار فکری صحیح و اصولی به کمک تصمیم‌گیران و قانونگذاران کشور برویم که قوانینی را تصویب کنند تا ما در آینده شاهد این اتفاقات نباشیم».

دکتر محمد رحیمیان، معاون پژوهشی دانشگاه تهران نیز دراین مراسم گفت: «برگزاری این جشنواره و تقدیر از پژوهشگران برتر دانشگاه می‌تواند زمینه‌های تمرکز و توجه بیشتر، به ابعاد مختلف پژوهش و فناوری را فراهم آورده، بستر لازم برای توسعه و ارتقای پژوهش‌ها را که موجب توسعه و پیشرفت و رفاه جامعه می‌شود، فراهم آورد».

وی افزود: «حوزه معاونت پژوهشی در جهت تحقق اهداف برنامه سوم دانشگاه و با هدف ارتقای جایگاه بین‌المللی دانشگاه تهران، گسترش ایده‌پردازی و کارآفرینی، ارتقای اخلاق و مسئولیت پذیری اجتماعی اهتمام می‌نماید».

دکتر رحیمیان ایجاد هماهنگی میان دانشگاه‌های برتر و بزرگ و زمینه‌سازی ایجاد کنسرسیوم همکاری های پژوهشی و فناوری و هم‌چنین ایجاد سایت متمرکز معاونت پژوهشی با امکانات مناسب و به روز را از جمله اقدامات معاونت پژوهشی برشمرد.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: «براساس تفاهم‌نامه بین دانشگاه و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در خصوص جذب پژوهشگران پسادکترا، تا کنون ۱۲۵ محقق در دانشگاه تهران پذیرفته شده است. در این زمینه دانشگاه تهران به‌عنوان پایگاه برتر کشور از سوی معاون محترم رئیس جمهور، مورد تشویق قرار گرفته است».

وی با اشاره به اهمیت و حساسیت موضوع اخلاق و دریافت کد اخلاق توسط دانشگاه تهران تصریح کرد: «معاونت پژوهشی تلاش کرده تا علاوه بر دریافت کد بین‌المللی اخلاق پژوهش، با فعال‌سازی کمیته بررسی تخلفات پژوهشی و نیز بازنگری و اصلاح آیین‌نامه‌های مربوط زمینه افزایش سلامت و صیانت از دستاوردهای پژوهشی و ارتقای اخلاق پژوهش را در دانشگاه فراهم آورد».

دکتر رحیمیان در ادامه بیان کرد: «در راستای ارتقا کیفیت پژوهش، آیین نامه‌های گرنت و تشویق آثار بین‌المللی مورد بازبینی قرار گرفته و از این پس امتیاز مقاله‌ها تابع اعتبار مجله‌ها خواهد بود. هم‌چنین در تشویق مقالات، مقاله‌های نمایه شده در پایگاه WOS و موجود در چارک اول رشته مربوط،‌دارای اولویت خواهد بود».

معاون پژوهشی با بیان اینکه موسسه انتشارات دانشگاه تهران از ۷۰ سال قبل با هدف چاپ کتاب‌‌های درسی دانشگاهی فعالیت خود را آغاز گرده است، گفت: «این موسسه در حال حاضر به منظور تسهیل دسترسی دانشجویان، استادان و محققان اپلیکیشن کتابخوان قابل نصب در محیط نرم افزاری اندروید، IOS و ویندوز را ارائه کرده که این اپلیکیشن قابلیت‌های متعدد و کارایی متفاوتی را به همراه داشته است».

وی با یادآوری اینکه کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران به‌عنوان بزرگ‌ترین کتابخانه دانشگاهی کشور است، افزود: «این کتابخانه بیش از ۳ هزار عنوان مدرک علمی را از سامانه DSS دریافت کرده و نیز مرمت ۷۰۰ سند خطی و گویاسازی ۳۱۴ عنوان کتاب ازدیگر کارهای مهم این بخش است».

دکتر رحیمیان در توصیف پژوهش های کاربردی گفت: «با توجه به سیاست‌های کلان دانشگاه در برقراری ارتباط گسترده علمی و پژوهشی با سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی از اهمیت ویژه‌ای برخورداراست».

معاون پژوهشی، رشد ۲۷ درصدی در تعداد قراردادهای پژوهشی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۵ نسبت به سال قبل از آن و رشد اعتبارات مصوب ۱۶۴ میلیارد تومان به ۴۰۴ میلیارد تومان را نشانگر تلاش گسترده در عرصه پژوهش‌های کاربردی برشمرد.

وی در ادامه افزود: «تاسیس مرکز نیاز سنجی و پروژه‌یابی دانشگاه و اقدامات ارزشمند، راه‌اندازی موسسه ارتقای نفت سنگین با همکاری وزارت نفت، مشارکت در توانمند‌سازی شهرستان قلعه گنج با کارفرمایی بنیاد علوی، انجام خدمات پژوهشی با هدف رفتارشناسی منابع انسانی و ارائه الگوی صلاحیت نیروی انسانی با شهرک فرودگاهی امام خمینی و ایجاد مرکز نوآوری دانشگاه تهران با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برخی از اقدامات انجام گرفته در این حوزه است».

دکتر رحیمیان، مطالعات و پژوهش‌های صورت گرفته به‌منظور کشف و ثبت جهانی گونه‌های سیاه ماهی رازی، نویافته‌های عصر آهن، تشخیص سلول‌های سرطانی مهاجم با استفاده از ذرات نانو، ساخت نانو هوشمند در انتقال دارو و ژن به سلول‌های سرطانی، راه‌اندازی اولین آزمایشگاه سن یابی به روش لومینسانس نوری و ساخت رباط سه درجه آزادی مستقل خطی در مقیاس صنعتی را به‌عنوان فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه تهران در سال گذشته توصیف کرد.

در این جشنواره دو طرح «رخ‌نما دانشگاه تهران» و «کتابخوان اختصاصی الکترونیکی دانشگاه تهران» رونمایی شد. و از برگزیدگان بیست و ششمین جشنواره پژوهشی، پژوهشگران پیشکسوت نمونه، برجسته، نمونه و جوان نمونه، دانشجویان برگزیده در حوزه پژوهش و فناوری و بیست و پنجمین جشنواره کتاب سال دانشگاهی تقدیر به عمل آمد.


( ۲۰ )

نظر شما :