سومین اجلاس رؤسای دانشگاههای سطح یک ایران و اتحادیه دانشگاههای برتر روسیه در مسکو برگزار شد
سومین اجلاس رؤسای دانشگاههای سطح یک ایران و اتحادیه دانشگاههای برتر روسیه، روز جمعه پنجم آبان ۱۳۹۶ برابر با ۲۷ اکتبر ۲۰۱۷، در سالن امپراتور دانشگاه دولتی مسکو برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی دانشگاه تهران، در این اجلاس که با حضور پرفسور آندری فورسنکو، معاون رئیس جمهور روسیه در حوزه علم و فناوری برگزار شد، نخست پرفسور ویکتور سادونیچی، رئیس دانشگاه دولتی مسکو، ضمن خوشآمدگویی، گزارشی از چگونگی تشکیل اجلاس و محورهای مهم مذاکرات در دورههای پیشین آن را بیان کرد.
رئیس دانشگاه دولتی مسکو، با اشاره به اهمیت و ضرورت گسترش روابط علمی با ایران گفت: اهتمام و خواست دو کشور برای توسعه روابط علمی در گسترش چشمگیر روابط دانشگاههای ایران و روسیه تبلور یافته است.
وی ضمن سپاسگزاری از رئیس دانشگاه تهران و همکاران ایشان در دبیرخانه اجلاس رؤسای دانشگاهها بر ضرورت تداوم این نشستها تاکید و اظهار امیدواری کرد که گفتگوهای رؤسای دانشگاههای برتر دو کشور در زمینههای مختلف جامه عمل پوشیده و نتایج آن نصیب دو طرف شود.
سپس دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، ضمن سپاسگزاری از برگزارکنندگان سومین اجلاس گفت: در آغاز لازم میدانم تا از طرف خودم و تمامی هیأتهای شرکت کننده ایرانی در این نشست از ریاست محترم دانشگاه لامانسف مسکو و همکاران ایشان به دلیل برگزاری این اجلاس و دعوت و مهمان نوازی بزرگوارانهشان تشکر و قدردانی کنم. بسیار خوشوقتم که یکبار دیگر شاهد حضور رؤسای دانشگاههای دو طرف در اجلاسی دیگر هستیم و امیدوارم این اجلاس از اجلاسهای قبل موفقیتآمیزتر باشد.
دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به اهمیت روابط تاریخی ایران و روسیه اظهار کرد: ارتباطات علمی ایران و روسیه پا به پای ارتباطات سیاسی و تمدنی، پیش رفته و حتی زمینهساز تقویت روابط سیاسی نیز شده است. نشانه بارز توسعه همکاریهای علمی بین دو کشور برگزاری اجلاس مشترک رؤسای دانشگاههای بزرگ دو کشور است که امروز شاهد برگزاری سومین دور آن هستیم.
وی افزود: دانشگاهها به عنوان نهادهای تأثیرگذار در توسعه و پیشرفت کشورها، اگرچه اقداماتشان به دلیل ماهیتشان همراه با تأنی و محافظهکاری است ولی تصمیمات آنها دارای استحکام ذاتی و از فرایندی دقیق برخوردار است. مطالعه فعالیتهای دانشگاههای دو کشور در زمینه همکاریهای مشترک، شامل تبادل دانشجو و استاد، برگزاری دورهها و طرحهای مشترک، نشان از پیشرفتهای زیادی دارد. شاید اولین نتیجه اجلاس و دبیرخانه مشترک آشنایی و شناخت دانشگاههای دو طرف از یکدیگر بوده است. شناخت از توانمندیها و علایق متقابل دانشگاهها شرط اولیه همکاری و مشارکت است که به نظر میرسد این نشستها و اقدامات بعدی دبیرخانه و دانشگاهها در این زمینه موفق عمل کردهاند.
رئیس دانشگاه تهران با مهم خواندن تداوم روابط علمی دانشگاههای دو کشور تصریح کرد: سومین نشست مشترک این امکان را فراهم ساخته تا دانشگاه نتایج فعالیتها و دستاوردهای مشترک خود را ارائه و با تبادل آنها از تجارب یکدیگر استفاده نموده و کمیت و کیفیت همکاریهای خود را افزایش دهند. در این میان دانشگاه تهران نیز با استفاده از یادداشتهای تفاهم امضا شده در جریان دو اجلاس قبلی به عنوان زیرساخت قانونی، در حال افزایش و شکل دادن همکاریهای خود با دانشگاههای روسیه است.
دکتر نیلی در ادامه، ضمن برشمردن برخی از ارتباطات بخشهای مختلف دانشگاه تهران با دانشگاههای مهم روسیه یادآور شد: اکنون با توجه به نتایج نشستها و آشنایی نسبی دانشگاههای ایران و روسیه و شروع همکاریهای فیمابین، لازم است همکاریها توسعه یابند و عمیقتر شوند و از آنجایی که در نهایت بایستی دانشجویان و اعضای هیأت علمی در این همکاریها فعال شوند، لذا هر اقدامی که امکان حضور این دو قشر در دانشگاههای دو طرف را فراهم کند به این خواسته کمک کرده است. لذا پیشنهاد میکنم امکان مشارکت هر چه بیشتر دانشگاههای دو طرف در برگزاری کنفرانسهای بینالمللی را از طریق اطلاعرسانی دقیقتر و اعمال سیاستهای تشویقی فراهم کنیم.
رئیس دانشگاه تهران در پایان سخنان خود ضمن پیشنهاد الگوهای جدیدی برای برگزاری نشستها خاطرنشان کرد: چنانچه میدانیم دانشگاهها در جهان دچار چالشها و البته فرصتهای جدیدی هستند که پرداختن و تبادل نظر درباره آنها امری ضروری است، لذا از ظرفیت این نشستها علاوه بر توسعه همکاریهای فیمابین میتوان به بررسی این چالشها و راهکارهای غلبه بر آنها نیز پرداخت.
در ادامه دکتر آندری فورسنکو، معاون رئیس جمهور روسیه در حوزه علم و فناوری، طی سخنانی گسترش روابط علمی میان دو کشور را بسیار مهم و بر تداوم گفتگوها و برگزاری نشستهای دانشگاهی و عملیاتی کردن تفاهم نامههای منعقده تاکید کرد.
دکتر محمود فتوحی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف؛ دکتر سید حسن صدوق، رئیس دانشگاه شهید بهشتی؛ دکتر حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبایی؛ دکتر محمدرضا پورمحمدی، رئیس دانشگاه تبریز؛ دکتر علی خاکی صدیق، رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی؛ دکتر محمدتقی احمدی، رئیس دانشگاه تربیت مدرس؛ دکتر سید محمود مدرس هاشمی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان؛ دکتر ابراهیم گشتاسبی راد، رئیس دانشگاه شیراز؛ دکتر محمدعلی برخورداری، رئیس دانشگاه علم و صنعت ایران؛ دکتر هوشنگ طالبی، رئیس دانشگاه اصفهان و دکتر مهناز ملانظری، رئیس دانشگاه الزهرا از دیگر سخنرانان این کنفرانس بودند که هر یک برنامهها و اقدامات صورت گرفته از سوی دانشگاههای متبوع خود با دانشگاههای طرف روسی را از فاصله اجلاس گذشته تا کنون تشریح و مسیر آینده خود را تبیین کردند.
همچنین حدود بیست تن از رؤسای دانشگاههای برتر روسیه و دستاندرکاران و سیاستگذاران آموزش عالی آن کشور نیز در فاصله میان سخنرانان ایرانی دیدگاهها و برنامههای خود را درباره ارتباط با دانشگاههای ایران بیان کردند.
شایان ذکر است که دکتر عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، نیز که برای عقد چندین تفاهمنامه همکاری در حوزه راه و شهرسازی به روسیه سفر کرده بود، با توجه به اهمیت این اجلاس در آن حضور یافت و طی سخنانی با اشاره به فراهم شدن زمینههای همکاری بر اساس تفاهمنامههای منعقده بین ایران و روسیه اظهار کرد: با توجه به برنامههای تحقیقاتی که در تفاهمنامههای امضا شده در حوزههای حمل و نقل، صنعت ریلی و راه و پروژههای عمرانی وجود دارد، دانشگاهها میتوانند در اجرای دقیق و بهتر پروژهها به ما کمک کنند و ما از این همکاری و همراهی دانشگاهها استقبال میکنیم.
دکتر مهدی سنایی، سفیر ایران در روسیه، نیز تعاملات علمی و دانشگاهی بین ایران و روسیه را بسیار حائز اهمیت توصیف و بر ادامه و تقویت این ارتباطات تاکید کرد.
دکتر محمدجواد دهقانی، رئیس پایگاه استنادی جهان اسلام و نماینده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز از دیگر سخنرانان این کنفرانس بودند.
نظر شما :