پسِ پرچینِ سکوت؛ رونمایی از آثار موسیقی دانشگاه تهران
رونمایی از چهار آلبوم موسیقی دانشجویی دانشگاه تهران در برنامهای به نام «پسِِ پرچینِ سکوت» ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۶ در باغ موزه نگارستان برگزار شد.
این برنامه که به همت معاونت فرهنگی دانشگاه تهران و با اجرای سهیل محمودی برگزار شد به رونمایی از چهار آلبوم موسیقی با نامهای «منظومه زمان»، «شوپه»، «باغهای معلق انگور» و «انجمن فلوت ایران ۱» اختصاص داشت.
در ابتدای این مراسم دکتر مصطفی ده پهلوان، مدیر مجموعه باغموزه نگارستان، در سخنانی ضمن خوشامدگویی به حاضران، گفت: در جوانی در حوزه ساخت ساز و نوازندگی سیری داشتهام و میدانم که اهل موسیقی شور و زبان خلقت و آفرینش را خوب درک میکنند. باغ موزه نگارستان حدود سه سال و نیم است که بر روی عموم گشوده شده اما هنوز ناشناخته است.
وی افزود: ما معتقدیم جای برنامهریزی مُدَون برای حضور موسیقی در باغ موزه خالی است و امیدوارم هنرمندان عرصه موسیقی، ما را در این راه یاری کنند و مسئولان نیز به این مسئله عنایت ویژه داشته باشند.
ابتدا فرزاد طالبی، مدیر کل دفتر موسیقی، طی سخنانی گفت: خوشحالم که میبینم دانشگاه تهران به عنوان مجموعهای که من هم در آن درس خواندهام به تولید این گونه از موسیقی (موسیقی بیکلام و جدی) ورود پیدا کرده است. تشکر میکنم از زحمات دوستانی که این اتفاق را رقم زدهاند. با این کار، دانشگاه میتواند به فضای موسیقی کشور هم کمک کند.
وی افزود: وقتی دانشگاه وارد عرصهای میشود انتظار این است که به گونهای علمی و تخصصی وارد شود. در عرصه موسیقی هم جامعه ما از دانشگاه انتظار دارد که موسیقی با هویت ارائه کند. این چهار آلبوم در جشنواره موسیقی فجر هم جز کاندیداها بودند و این مسئله قدمی بلند برای دانشگاه تهران در عرصه تولید موسیقی محسوب میشود.
آقای طالبی با اشاره به همکاری دفتر موسیقی و دانشگاهها، گفت: در سال گذشته طرح شدن موسیقی بدون کلام در شورای نظارت را حذف کردیم و امیدواریم این نوع موسیقی بیشتر تولید شود. مسئله دیگر آمادگی ما برای حمایت و مشارکت با دانشگاه برای تولید آثار است. همچنین آمادگی این را داریم که آثار تولید شده توسط دانشگاه تهران را در سریعترین زمان ممکن بررسی و مجوزشان را صادر کنیم.
در ادامه این مراسم پدیدآورندگان چهار آلبوم «منظومه زمان»، «شوپه»، «باغهای معلق انگور» و «انجمن فلوت ایران» درباره آثار خود توضیحاتی ارائه کردند.
ابتدا دکتر آذین موحد، استاد دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی دانشگاه تهران به نمایندگی از مهرداد غلامی و گروه سازنده انجمن فلوت ایران ۱ گفت: بسیار خوشحالم که امروز شاهد رونمایی از این آثار هستم. این اثر یکی از دستاوردهای موسیقی هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. مهرداد غلامی نیز دانشآموخته این دانشگاه است.
فوق دکترای موسیقی از دانشگاه هاروارد با اشاره به جنبه علمی موسیقی افزود: موسیقی وسیله گذران اوقات فراغت صرف نیست بلکه علمی دانشگاهی و نیازمند توجه و عنایت ویژه است تا رشد کند و توسعه یابد.
دکتر موحد این اثر را حاصل سالها تلاش و مطالعه در دانشگاه تهران دانست و آن را نخستین گام پردیس هنرهای زیبا برای خلق این اثر و راه اندازی انجمن فلوت ایران توصیف کرد.
سپهر سراجی سرپرست گروه «بوم» نیز درباره آلبوم «منظومه زمان» گفت: از دوره لیسانس و فوق لیسانس دانشجوی دانشگاه تهران بودم. گروه ما از بچههای دانش آموخته موسیقی تشکیل شده است. آهنگسازی این آلبوم مربوط به سال ۹۲ بود اما متأسفانه به علت کمبود حمایتها دو سال ضبط و انتشار این اثر طول کشید. آلبوم «منظومه زمان» موسیقی سازی و در فضای موسیقی ایرانی شکل گرفته است. این آلبوم شامل منظومهای سازی در چهار بخش است که برای سازهای ایرانی ساخته شده است. از «چهارگاه» شروع و از «ابوعطا» و «شور» گذر میکند و در نهایت به «سهگاه» میرسد.
او در ادامه افزود: این آلبوم در سال ۹۵ به صورت مجازی منتشر شد. سپاسگزارم از مسئولان معاونت فرهنگی دانشگاه تهران که امروز و در اینجا از این آلبوم رونمایی میکنند. از مسئولان میخواهیم که این فعالیتها ادامه داشته باشد و دیگر گروههای دانشجویی هم بتوانند از این حمایتها بهرمند شوند.
پس از صحبتهای سرپرست گروه «بوم»، دیگر اعضای این گروه با سازهایشان به روی صحنه آمدند و دو قطعه موسیقی بدون کلام اجرا کردند. این اجرا بدون استفاده از سیستم صوتی بود و حاضران توانستند صدایی بدون واسطه بشنوند.
علی احمدیان نوازنده گیتار کلاسیک درباره آلبوم «شوپه» گفت: در نواختن این آلبوم سعی کردم استانداردهای اجرا را رعایت کنم و شأن دانشگاه در این آلبوم رعایت شود. چند بار کار را ضبط کردیم و از راهنمایی استادان استفاده کردیم. «شوپه» به معنای شب کاری در زبان مازندرانی است. یک قطعه لبنانی و چند قطعه با فضای موسیقی ایرانی نیز در این آلبوم وجود دارد.
خالقان آخرین آلبوم حمید مرادیان و بابک کوهستانی هستند که مرادیان، دانش آموخته دانشگاه تهران در مقطع کارشناس ارشد رشته آهنگسازی درباره آلبوم «باغهای معلق انگور» گفت: موسیقی ما تلفیقی نیست و با چیزی که امروز در موسیقی ما به نام تلفیقی شناخته شده فرق دارد. در موسیقی ما واژهی تلفیق بیشتر برای تلفیق سازی به کار میرود. اما ما سعی کردیم در آلبوم «باغهای معلق انگور» در حوزه حسی این تلفیق را انجام دهیم. ما دو جنس موسیقی ایرانی و موسیقی کلاسیک را با هم تلفیق کردیم. در نهایت کاری که عرضه شد از نظر حسی برای خودمان راضی کننده بود و بازخوردهای خوبی هم گرفتیم.
آخرین سخنران این مراسم محمد سریر، آهنگساز و عضو شورای عالی خانه موسیقی بود.
سریر گفت: به خاطر ندارم که قبلاً معاونت فرهنگی دانشگاه تهران چنین کارهایی کرده باشد. کارهای دانشجویی شاید خیلی در بین عموم دیده نشوند اما ستونهای اصلی در عرصه موسیقی هستند. البته باید زمینهای فراهم کرد تا این آثار در عرصه جامعه هم دیده شوند. چنین آلبومهایی باید در قالب اجراهای زنده هم به روی صحنه بروند تا مردم بیشتر آنها را بشنوند.
آخرین بخش این برنامه، اهدای لوح تقدیر و هدایایی به پدیدآورندگان چهار آلبوم «منظومه زمان»، «شوپه»، «باغهای معلق انگور» و «انجمن فلوت ایران ۱» بود.
این آثار در معاونت تولیدات و خدمات فرهنگیِ اداره کل فرهنگی و اجتماعی که بخشی از معاونت فرهنگی دانشگاه تهران است، تولید شدهاند.
نظر شما :