رونمایی از کتاب ارتباط نهجالبلاغه با قرآن در دانشکده الهیات و معارف اسلامی
به گزارش روابطعمومی دانشگاه تهران، مراسم رونمایی از کتاب ارتباط نهجالبلاغه با قرآن، تألیف دکتر مجید معارف ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ با حضور آیت الله دینپرور، رئیس بنیاد نهجالبلاغه، دکتر مجید معارف، رئیس دانشکده الهیات، دکتر ابراهیمی، معاون پژوهشی دانشکده و جمعی از استادان، پژوهشگران و دانشجویان در سالن شهید مدنی دانشکده الهیات برگزار شد.
در این مراسم دکتر ابراهیمی، رونمایی از کتاب دکتر معارف را اولین برنامه از سری برنامههای رونمایی با هدف معرفی و نقد آثار علمی جدید استادان در حوزه علوم انسانی دانست و گفت: «برگزاری مراسم رونمایی و تقدیر از مولفان آثار جدید، حداقل کاری است که در معرفی و قدردانی از زحمات چندین ساله این استادان صورت میگیرد.
آیت الله دینپرور دیگر سخنران جلسه، با تأکید بر نقش مهم اهل البیت (ع) در پیشبرد فرهنگ اسلام و تشیع، این کتاب را از جمله آثار علمی ادبی و معارفی با دستهبندی منسجم و منابع متقن خواند و آن را ارزنده و شایسته تدریس در دانشگاهها برشمرد و در ادامه به بررسی یکی از گفتههای ابن ابیالحدید، شارح مشهور و اهل تسنن نهجالبلاغه پرداخت و گفت: «با این که اهل سنّت حساسیتهایی دارند و هیچگاه نهجالبلاغه را با قرآن مقایسه نمیکنند، اما ابن ابیالحدید بر این نکته تأکید کرده است که همان طور که برخی از آیات قرآن سجده دارد، در نهجالبلاغه نیز خطبههایی وجود دارد که وقتی انسان به آنها میرسد از نظر عظمت و بلاغت و معنا باید بر آن سجده کرد. علامه طباطبایی مفسر قرآن کریم نیز نهج البلاغه را تفسیر قرآن دانسته و سجده بر نهجالبلاغه را سجده بر آیات قرآن خوانده است.
در ادامه مراسم دکتر مجید معارف، نویسنده کتاب «ارتباط نهجالبلاغه با قرآن»، هدف از تألیف، چگونگی شروع و مراحل تألیف این کتاب را توضیح داد و در ادامه، به معرفی محتوای کتاب در سه بخش مقدماتی، ساحت و اسلوب ظاهری و ساحت معنایی و محتوایی پرداخت.
وی نتیجه و حاصل این کتاب را دریافتِ ارتباطشناسی نهجالبلاغه و قرآن دانست و اینکه تا چه میزان نهجالبلاغه از قرآن سود برده و یا قرآن از نهجالبلاغه و ذکر این مطلب که حضرت علی (ع) در نهجالبلاغه، بسیاری از آیات قرآن را تفسیر و تبیین کرده است.
همچنین دکتر پهلوان، استاد گروه علوم قرآن و حدیث دانشکده الهیات، با استناد به نظر علامه طباطبایی، کل نهجالبلاغه و تمام مطلب و معارف آن را، تفسیر و تبیین قرآن و بیان مجملات و کلمات آن خواند.
وی از اولین کتاب معجم نهجالبلاغه به نام الکاشف، تألیف آیتالله سیدجواد مصطفوی از فارغالتحصیلان این دانشکده یاد کرد که رساله خود را در موضوع ارتباط نهجالبلاغه و قرآن در سه بخش شامل: مطالب مشترک بین قرآن و نهجالبلاغه؛ بخش دوم اختصاص به مطالبی که در قرآن آمده ولی در نهجالبلاغه نیامده و بخش سوم راجع به مطالبی که در نهجالبلاغه ذکرشده ولی در قرآن ذکر نشده است، تألیف کرد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت فهم قرآن گفت: باید فرهنگ تفسیری داشته باشیم که متعلق به عصر پیامبر (ص) باشد و بهترین فرهنگ تفسیر و تبیین قرآن کتاب عظیم و ارزشمند نهجالبلاغه است.
این کتاب با مشارکت دکتر حامد شریعتی نیاسر و با همکاری بنیاد نهجالبلاغه و سازمان سمت در پاییز ۱۳۹۵ به چاپ رسید.
نظر شما :