در کنفرانس حکمرانی دانش مبنا؛ حکمرانی سرزمینی مطرح شد:
دکتر رستمی: اندیشه حکمرانی از ابتدای شکلگیری اسلام مطرح بوده است
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، حجتالاسلام والمسلمین دکتر مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در نخستین کنفرانس حکمرانی دانش مبنا؛ حکمرانی سرزمینی که در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: اگر فرآیند نظاممند سیاستگذاری، قانونگذاری، ساختارسازی و سازماندهی در جامعه را حکمرانی بدانیم، اندیشه حکمرانی که بخشی از آن حاکمیت در جامعه خواهد بود، از ابتدای شکلگیری اسلام در فکر حاکمان مسلمان و اندیشهوران این حوزه مطرح بوده است.
وی افزود: فارغ از تشکیل جامعه اسلامی و امت اسلامی در زمان حیات مبارک پیامبر اعظم (ص)، اختلافاتی که بعد از پیامبر (ص) اتفاق میافتد حتماً ریشه جدی در موضوع حکمرانی داشته است. اگر ریشه شکلگیری فرقههایی مثل خوارج و مرجئه و سایر فرق اسلامی را بررسی کنیم، میبینیم که مسئله جدی به موضوع حکومت، حاکمیت و حکمرانی بایستههای آن میپردازد.
دکتر رستمی با بیان اینکه ریشه بحث حکمرانی را میتوان در مجموع علوم اسلامی اعم از تاریخ، فقه، کلام، فلسفه و اخلاق پیدا کرد، گفت: موضوع حکمرانی میتواند به طور جدی مورد تامل قرار گیرد. در نظام اندیشهای اسلام در بحث حکمرانی نه لزوماً به بحث حکومت بلکه به مباحث جدی تعریف جامعه در اسلام و نظام ولایی توجه داریم.
وی خاطرنشان کرد: در جامعهای که اندیشهها و بایستههای حکمرانی در آن جاری و ساری شود و منتج به یک رأفت و حرکت به سمت خوبیها شود، در این جامعه یک مرزبندی صورت میگیرد که این مرزبندی لزوماً باب میل مسلمانان نیست. در سیره پیامبر (ص) میبینید که جزو اولین اقدامات و تصمیمات حضرت در جامعه تازه شکل گرفته مدینه، تصمیم اتصال اجزای این جامعه از مسلمان و غیرمسلمان به یکدیگر است. پیامبر (ص) با یهودیان قرارداد میبندد و آنها را شهروند جامعه اسلامی تلقی میکند و دفاع خود را از جامعه شکل گرفته ولو غیرمسلمانان برعهده خود میداند و یک رابطه متعهدانه بین اجزای جامعه چه مسلمان و چه غیرمسلمان ایجاد میکند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در پایان گفت: در مسیری که شکل گرفته است، بیتردید اگر جریان حکمرانی از سیاستگذاری، ریلگذاری، قانونگذاری، سازماندهی و مجموعه اجزایی که در این جامعه نقشآفرین هستند، به هم پیوسته و همافزا و دارای اتصال معنادار تعریف شوند، حتماً در این جامعه رشد اتفاق میافتد و حتماً در جامعهای که در اجرای اهداف خود موفق باشد، همراهی جوامع دیگر با آن جامعه را شاهد خواهیم بود.
اغتشاش مفهومی در واژه حکمرانی به روایت استاد الوانی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر سیدمهدی الوانی، پدر علم مدیریت دولتی در ایران نیز در این کنفرانس سخنرانی کرد و گفت: ما درباره واژه حکمرانی دچار اغتشاش مفهومی شدیم که باید ابتدا آن را حل کنیم. برخی از این واژه، حکومتداری را برداشت کردند. تاریخ در هر دورهای یک ضرورتهایی را به ما نشان میدهد و ما برای آن چارهاندیشی میکنیم. حکمرانی بر اساس چنین نیازی شکل گرفته است. حکمرانی یعنی توزیع قدرت، نه تراکم قدرت و از این جهت مطلوب افرادی که دنبال قدرتنمایی هستند، نخواهد بود.
وی افزود: حکمرانی ترکیب نگاه دولت، بخش خصوصی و مردم است لذا توزیع قدرت است نه تراکم قدرت. ما در حکمرانی نوعی شراکت را مبنا قرار میدهیم و حکمرانی ترکیب این سه نگاه است. ترکیب این سه گانه نیازمند تحول ساختاری است و دولت به جای هرم سلسله مراتبی باید به سمت شبکهای نگاه کردن برود. در حکمرانی خبری از سلسله مراتب نیست. تحول دوم مشارکت و با هم بودن است. سومین مسئله تحول حقوقی است یعنی همه بخشها از حقوق یکسان برخوردار باشند. در حکمرانی، مشورت جای خودش را به شراکت میدهد و همه حق مساوی در تصمیمگیری خواهند داشت.
دکتر الوانی، عامل مهم برای تحقق حکمرانی را اعتماد و سرمایه اجتماعی دانست و ادامه داد: لازمه تحقق حکمرانی این است برای مردم، بخش خصوصی و دولت حقوق یکسان قائل باشیم. برای حکمرانی تغییر قانونی کفایت نمیکند و باید دگرگونی ذهنی برای ما حاصل شود و بدانیم مدیریت ما شبکهای و خودکار است و به نگاه بالاسری نیاز ندارد.اگر نگاهمان به حکمرانی اینگونه باشد، نیاز نیست به آن پسوند بدهیم.
استاندار کردستان: پذیرای دانشگاهیان برای حل مشکلات استان کردستان هستیم
استاندار کردستان گفت: از دانشگاهیان و اساتید علمی دعوت میکنم در حل مشکلات استان به ما کمک کنند و آمادگی میزبانی این اجلاس ملی حکمرانی دانش مبنا برای سال آینده در استان کردستان را داریم.
اسماعیل زارعی کوشا استاندار کردستان در اولین اجلاس ملی حکمرانی دانش مبنا؛ حکمرانی سرزمینی که در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد، با تأکید بر اینکه استان کردستان حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت دارد به ظرفیتهای استان کردستان اشاره کرد و تصریح کرد: این استان علاوه بر جذابیتهای طبیعی که دارد، سال گذشته بهعنوان اولین استان تولیدکننده گندم دیمی معرفی شد.
استاندار کردستان با اشاره به تنوع قومیتی و مذهبی در این استان تأکید کرد: یکی از ویژگیهای استان کردستان تنوع قومیتی و مذهبی است که این مزیت باعث شده از گذشته تا کنون بدخواهان چشم طمع به این استان داشته باشند.
وی ادامه داد: به همین دلیل از دانشگاهیان و اساتید علمی دعوت میکنم در حل مشکلات استان به ما کمک کنند و آمادگی میزبانی این اجلاس برای سال آینده در استان کردستان را داریم.
زارعی کوشا تصریح کرد: در این مدتی که مسئولیت استانداری کردستان را عهدهدار هستم تلاش کردم تا با محول کردن کارها به خود مردم راهبرد تعاملی را در پیش بگیرم که مردم این استان بتوانند از دسترنج خود بهخوبی بهرهمند شوند.
وی همچنین در ادامه به برخی پروژههای نیمهتمام در استان کردستان اشاره کرد و افزود: متأسفانه کلنگ برخی پروژهها ۲۰ سال به زمینخورده است که تا به امروز کار آنها به پایان نرسیده، این یکی از مسائلی است ذهن مردم استان را درگیر خودکرده است.
استاندار کردستان ادامه داد: یکی از مشکلاتی که در روزهای اول مسئولیتم در استان با آن روبرو بودیم مشکل آب شهر بانه بود که خوشبختانه این مشکل در مدت ۴۰ روز رفع شد.
وی خاطرنشان کرد: پروژه آب سنندج یکی دیگر از مشکلات استان کردستان بود که فقط ۱۵ درصد این پروژه در دولت گذشته انجام شده بود که خوشبختانه این مشکل نیز پس از یک سال حل شد.
استاندار کردستان به جنگ هیبریدی سال گذشته نیز اشاره کرد و گفت: در پی فوت مرحومه مهسا امینی برخی بدخواهان تلاش داشتند با یک برنامهریزی از قبل طراحی شده ما را دچار چالش و به قولی استان را به کانونی برای بحران تبدیل کنند.
زارعی کوشا تصریح کرد: دشمن به دلیل عدم شناخت صحیح مردم ایران این تصور را داشت که میتواند به اهداف خود برسد اما مردم استان نشان دادند که هیچگاه با اهداف تجزیهطلبان همراهی نمیکنند، بنده، در جلسه ترحیم مهسا امینی شرکت کردم و برخلاف شایعاتی که مطرح میشد با احترام و اکرام مردم و خانواده مرحومه مواجه شدم.
نظر شما :