تیپولوژی چهره اسلام، با تقریر طارق رمضان، در دانشگاه تهران
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، این گردهمایی با سخنرانی پروفسور طارق رمضان، استاد مصری الاصل (تبعه سوئیس) دپارتمان مطالعات اسلام معاصر دانشگاه آکسفورد، در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.
در ابتدای این نشست تخصصی، دکتر سید هادی برهانی، عضو هیأت علمی گروه مطالعات فلسطین اشغالی دانشکده مطالعات جهان، به معرفی سخنران پرداخت و گفت: «پروفسور طارق رمضان در مبحث اندیشه اسلامی، یکی از بنامترین متفکران مسلمان در غرب بهشمار میرود. به گونهای که هفتهنامه تایم در سال ۲۰۰۴ میلادی، پروفسور طارق رمضان را یکی از یکصد شخصیت تأثیرگذار جهانی معرفی کرده است. وی فعالیتهای علمی قابل ملاحظهای در معرفی اسلام به جوامع اروپایی انجام داده و در این اقدامات همواره بر دو نکته تأکید دارد: "معرفی چهره اسلام واقعی به جوامع اروپایی با توجه برخی افکار غلط رایج» و «تجهیز مسلمانان در اروپا به افکار و ایدئولوژی نیرومند برای تسهیل زندگی در اروپا به عنوان اقلیتی دینی».
پروفسور طارق رمضان، ضمن ابراز خشنودی از حضور در دانشکده مطالعات جهان گفت: «نکته مهم این است که ما باید به نقادی توجه کنیم و حتی نسبت به سنتهای خود همواره نگاهی انتقادی داشته باشیم.»
وی تأکید کرد همواره بهعنوان یک دانشمند اهل سنت، به این موضوع میاندیشد که ایران بهعنوان یک کشور شیعی با پتانسیلهای فراوان و پیشینه تفکر انتقادی از دیرباز تاکنون، آیا همچنان به سیر تفکر انتقادی اندیشه شیعی پایبند مانده یا صرفاً واکنش و رویکرد انفعالی به رویکرد غربی نشان داده است! پروفسور رمضان افزود: «دانستن این موضوع که شما اندیشمندان ایرانی، چقدر به گفتمان انتقادی شیعی مقید و پایبند هستید و تفکر انتقادی شیعه را باور دارید، برای من مهم است، چرا که معتقدم در گفتمان انتقادی، چه در سنت تشیع و چه تسنن، نباید شرق و غرب را از یاد برد.»
استاد مطالعات اسلام معاصر دانشگاه آکسفورد، در ادامه با اشاره به اینکه، یکی از وجوه قدرت ما در دین اسلام تنوع است گفت: «نحوه استفاده صحیح از آن در جامعه اسلامی خود موجب قدرت است و هر آنچه نتوانیم مدیریت کنیم تبدیل به ضعف شده و مورد سوء استفاده دشمنان ما قرار میگیرد. امروزه تنوع اسلامی تبدیل به تقابل شده و ما به انقلاب اندیشهای و روانشناسانه نیاز داریم تا بتوانیم از این تنوع به مثابۀ نقطۀ قوت بهره گیریم. این در حالی است که در صدر اسلام چنین تنوعهایی پذیرفته شده بود و شاخههای اسلامی بهجای تقابل در تعامل با یکدیگر بودند.»
وی با اشاره به اوضاع جامعۀ مسلمانان در زمان پیامبر (ص) و اصحاب متفاوت ایشان اظهار داشت: «وحدت با یکسانی متفاوت است. درونمایه وحدتاسلامی با تنوع شکل میگیرد. ما یک کتاب داریم، اما قرائتهای بسیاری از آن صورت میگیرد. درک قرائتهای مختلف با وجوه گوناگون میتواند تأثیرگذار باشد.»
استاد اسلامشناس دانشگاه آکسفورد با اشاره به بحث خرافات تأکید کرد: «خرافات یعنی پذیرفتن قدرتی غیر از قدرت خداوند، یکی از تهدیدات جدی امروز جهان اسلام نیز مؤلفههایی است که از فرهنگها وارد دین اسلام شده و ظرفیت آن را دارند که به خرافات تبدیل شوند. در عین حال باید دقت کرد که تنوع فرهنگی بر متن اسلام غلبه نکند.»
شایان ذکر است این نشست با انبوه سؤالات شرکتکنندگان در جلسه، و پاسخهای دقیق دکتر طارق رمضان به پایان رسید.
نظر شما :