بررسی و تحلیل انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا

۱۶ آبان ۱۳۹۵ | ۱۱:۳۳ کد : ۳۶۰۶ اخبار اخبار توسعه‌ای
تعداد بازدید:۲۴۷۹
میزگردی با موضوع «بررسی و تحلیل انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا - عصر پسا اوباما: بازیگران - بازی و صحنه» در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
بررسی و تحلیل انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا

به گزارش روابط‌ عمومی دانشگاه‌ تهران، این میزگرد به‌ همت گروه مطالعات آمریکای دانشکده مطالعات جهان و همکاری مرکز تحقیقات سیاست خارجی و دیپلماسی عمومی مؤسسه مطالعات آمریکای شمالی و اروپا و انجمن ایرانی مطالعات جهان، ۱۰ آبان ۱۳۹۵، در تالار حنانه دانشکده مطالعات جهان برگزار شد.

دکتر ابراهیم محسنی، مدیر مرکز پژوهش‌های افکار عمومی دانشگاه‌ تهران، سخنرانی خود را با موضوع «نظرسنجی‌ها و افکارسنجی انتخابات آمریکا در سال ۲۰۱۶» آغاز و با تأکید بر اهمیت نظرسنجی درباره انتخابات پیش‌رو و با بیان اینکه بیش از صد مؤسسه نظرسنجی هر کدام به نحوی اطلاعاتی درباره میزان محبوبیت نامزدهای انتخابات آمریکا را ارزیابی می‌کنند، افزود: «یکی از معروف‌ترین این مؤسسه‌ها روز گذشته فاصله بین هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات، و دونالد ترامپ، نماینده جمهوری‌خواهان، را چهار درصد اعلام کرد. همچنین در نظرسنجی‌های «ای.بی. سی نیوز» و «واشنگتن پست» این فاصله کمتر می‌نماید. نکته مهم این است که در همه نظرسنجی‌های اعلام شده، میزان محبوبیت کلینتون بالاتر از ترامپ است. البته ممکن است در روزهای آینده با پیش‌آمدن رویدادهایی این فاصله کاهش یابد.»

دکتر زهره خوارزمی، دانش‌آموخته دکترای مطالعات آمریکای دانشکده مطالعات جهان، به سخنرانی خود در زمینه «اهمیت مشارکت زنان در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶»، به فراز و فرودهای مشارکت سیاسی زنان در تاریخ آمریکا پرداخت.

وی گفت: «به عقیده فعالان حوزه زنان در ایالات متحده، انتخاب کلینتون می‌تواند اتفاقی نمادین و سمبلیک در نظر گرفته شود و این انتخاب لحظه تاریخی برای زنان آمریکا خواهد بود که سال‌ها برای این موقعیت جنگیده‌اند. البته باید توجه کرد که از منظر منتقدان کلینتون بسیاری از برنامه‌های تأمین اجتماعی و سلامت زنان که در مبارزات اتخاباتی از آن بهره برده است، از نظر اقتصادی شاید غیر قابل انجام باشد.»

دکتر ناصر هادیان، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، با موضوع «احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه و سیاست خارجی آمریکا» سخنرانی کرد و با طرح این پرسش که چه کسی به ترامپ رأی می‌دهد، سخنان خود را آغاز کرد و گفت: «وی، ‌ به بیشتر اقشار آمریکا مانند لاتین‌تبارها، زنان و... اهانت کرده است. برای پاسخ به این پرسش باید به موضوع اولویت‌بندی‌ها در ذهن شهروندان آمریکایی توجه کرد.»

دکتر هادیان در ادامه گفت: «در آمریکا رییس جمهور به پنج دلیل نمی‌تواند تغییرات زیادی را در کشور ایجاد کند که عبارتند از: ساختار قدرت در آمریکا، ساختارها و نظام‌های محدودیت‌زای بین‌المللی، وجود هنجارهای ملی و بین‌المللی، ضرورت‌های اقتصادی و در نهایت محدودیت‌های بروکراتیک و بدنه کارشناسی.»

سپس دکتر فواد ایزدی، عضو هیأت علمی دانشکده مطالعات جهان و از صاحب‌نظران مسائل آمریکا «ساختار نظام انتخاباتی و شیوه انتخاب رئیس جمهور آمریکا» را مورد بحث و بررسی قرار داد.

دکتر ایزدی چهار نظریه مطرح در سیاست را تشریح کرد. نظریه نخست؛ در آمریکا سیستم بر مبنای دموکراسی است و در نهایت تصمیم‌گیر نهایی مردم هستند. نظریه دوم؛ برخی نخبگان اقتصادی در آمریکا با تسلط بر حوزه سیاسی حکومت می‌کنند. البته این نخبگان می‌توانند علاوه بر نخبگان اقتصادی، نخبگان رسانه‌ای و... نیز باشند. نظریه سوم؛ وجود تکثر در امریکا. به عبارتی در آمریکا جناح‌های مختلف وجود دارد و هر جناحی در پی به کرسی نشاندن منافع خود است. نظریه چهارم؛ شبیه نظریۀ سوم است که به جای جناح‌ها، گروه‌ها و سازمان‌های غیردولتی و مردم نهاد وجود دارند که در تصمیم‌گیری‌ها مؤثرند. در این مورد هم حرف نهایی را گروهی می‌زند که از وضعیت مالی بهتری برخوردار باشد

در ادامه دکتر محمدعلی موسوی، عضو هیأت‌علمی دانشکده مطالعات جهان، به ایراد سخنرانی درباره «ارزیابی قدرت‌های بزرگ از کاندیداهای دو حزب رقیب» پرداخت.

این استاد دانشکده مطالعات جهان تأکید کرد که نتیجه انتخابات آمریکا بیش از هر کشوری برای روسیه اهمیت دارد. وی افزود: پوتین ترامپ را آشکارا دارای صلاحیت برای ریاست جمهوری دانسته است. افشای ایمیل‌های کلینتون مسأله‌ای بود که روسیه به نفع حزب جمهوری‌خواه از آن استفاده کرد. همچنین گفته می‌شود که مسکو در نظر دارد یکی از دیپلمات‌های خود را با هدف نظارت بر انتخابات به آمریکا اعزام کند، موضوعی که با موضع‌گیری تند آمریکایی‌ها روبه رو شده است.

در پایان دکتر حسن حسینی، مدیر گروه مطالعات آمریکای دانشکده مطالعات جهان، دربارۀ «نخبه گرایی و پوپولیسم اقتصادی-سیاسی در انتخابات آمریکا»، سخنرانی کرد و به‌عنوان آخرین سخنران این نشست با معرفی کتاب

«America's Three Regimes: A New Political History» به قلم مورتون کلر، مورخ آمریکایی، نگاه تازه این کتاب را به تاریخ و سیاست آمریکا بازگو کرد و گفت: «کلر معتقد است از سال ۱۹۳۰ تا به امروز تأثیرگذاری نهادهای غیررسمی به ویژه غیرحزبی بر سیاست گذاری‌های آمریکا فزونی یافته است.»

وی با اشاره به مقاله‌ای که به تازگی در روزنامه «وال استریت ژورنال» انتشار یافته است، گفت: «طی ۴۰ سال گذشته شاهد تغییر بازیگران در عرصه سیاست و نقش احزاب رسمی هستیم. بنابراین، رژیم تازه‌ای در حوزه سیاسی آمریکا در حال شکل گرفتن است که نتیجه این رژیم چیزی جز رشد پوپولیسم و کاهش نقش و وزن نخبه‌گرایی نیست.»


( ۵ )

نظر شما :