انتشار کتاب شش جلدی حکمت سیاسی اسلامی

۲۳ شهریور ۱۳۹۵ | ۱۳:۵۸ کد : ۳۴۹۰ اخبار اخبار فرهنگی-دینی
تعداد بازدید:۳۸۵۴
کتاب شش جلدی «حکمت سیاسی اسلامی، مفاهیم بنیادین»، به اهتمام دکتر علی‌اکبر علیخانی، مدیر گروه آموزشی مطالعات غرب آسیا و آفریقای شمالی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، منتشر شد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، ‌ به نقل از دانشکدۀ مطالعات جهان، این اثر، حاصل یک طرح پژوهشی در بارۀ مفاهیم بنیادین فلسفه سیاسی اسلامی است که به‌منظور بازخوانی و تحلیل میراث عقلانی و استدلالی حکیمان و اندیشمندان مسلمان، با مسئولیت دانشکدۀ مطالعات جهان، همکاری جمعی از استادان دانشکدۀ الهیات و پشتیبانی انجمن حکمت و فلسفۀ ایران به اجرا در آمد.

بر اساس این گزارش، احیای ارزش‌های سازندۀ عناصر تمدنی ایرانی اسلامی، بسترهای نظری فلسفه سیاسی و علم مدنی اسلامی، بازخوانی سنت عقلانیت اسلامی-ایرانی و کاهش سرمایه‌سوزی، گام برداشتن به سوی سرمایه‌سازی و احیای میراث عقلانی و استدلالی خویش در حوزه سیاست، از دغدغه‌های منجر به تولید این مجموعه بوده است.این طرح، دیدگاه‌ها و نظریه‌های فلاسفه، حکیمان و اندیشمندان مهم مسلمان را بر اساس آثار اصلی آنان در طول تاریخ فلسفه و سنت عقلانی و استدلالی اسلامی در قالب مفاهیم، مورد شناسایی، بازخوانی و تحلیل قرار می‌دهد.

به گزارش دانشکدۀ مطالعات جهان، تجدید حیات تمدن ایرانی اسلامی در عصر جهانی شدن یک ضرورت هویتی و جدال برای بودن و نبودن است. اگر تمدن ایرانی اسلامی احیاء و بازسازی نشود و روی پای خود نایستد، به‌ناچار، در تمدن‌های دیگر مستحیل می‌گردد. آگاهی یک ملت از تاریخ تفکر خویش، ‌ عامل اساسی و راهبردی در تعیین سرنوشت و آینده آن ملت است.

طرح مفاهیم بنیادین حکمت سیاسی اسلامی، از طرح‌های کلانی بود که مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در سال ۱۳۹۰، متناسب با شأن سازمانی خود و در حد پاسخ به یک نیاز ملی و فراملی، انجام آن را در دستور کار خود قرار داد و دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران مدیریت علمی آن را پذیرفت. از آنجا که بینش فلسفی در تاریخ اسلام، با عناون «حکمت» شناخته می‌شده، این اثر، «حکمت سیاسی اسلامی» نام گرفت.

این طرح که با شناسایی بیش از سیصد اندیشمند مسلمان با بیش از سه هزار اثر شروع به کار کرد، در مراحل بعد، به دلیل محدودیت‌هایی که وجود داشت، با حدود هفتاد و پنج دانشمند و حدود هفتصد و بیست اثر به پیش رفت و در مرحله مطالعه آثار و استخراج مفاهیم، بیش از چهل و پنج هزار فیش به‌دست آورد. این فیش‌ها و مفهوم سازی مبتنی بر آنها که فرآیندی طولانی و دقیق بود، سه هزار مفهوم قابل نگارش را در اختیار گذاشت. اما پس از جرح و تعدیل‌هایی که در کمیته‌های علمی طرح صورت گرفت، نگارش با ۳۲۰ مفهوم آغاز شد. این ارقام ظرفیت بسیار بالایی را در پژوهش و نگارش در خصوص مفاهیم مرتبط با حکمت سیاسی اسلامی، نشان می‌دهد، که در پس محدودیت‌های مالی و اجرایی در انتظار بروز و ظهور است. در انجام این طرح، حدود یکصد و بیست نفر استاد، پژوهشگر و کارشناس مشارکت داشته‌اند.

 

 

 


( ۸ )

نظر شما :