اولین جلسه شورای سردبیران نشریات دانشگاه تهران برگزار شد

۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۵ | ۱۴:۴۸ کد : ۳۲۰۰ اخبار اخبار ستادی
تعداد بازدید:۲۰۶۰
اولین جلسه شورای سردبیران نشریات دانشگاه تهران، ۲۵ اردیبهشت‌ماه، با حضور سردبیران نشریات دانشگاه در تالار امیرکبیر برگزار شد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، در این جلسه که با حضور دکتر محمد رحیمیان، معاون پژوهشی دانشگاه، دکتر علی‌باقر طاهری‌نیا، مدیر کل برنامه‌ریزی و نظارت پژوهشی دانشگاه، دکتر علی گزنی، معاون پژوهشی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و سردبیران نشریات دانشگاه برگزار شد، مشکلات موجود در حوزه‌ی نشریات علمی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

دکتر محمد رحیمیان در این جلسه، اظهار امیدواری کرد که نتایج این جلسه در بهبود شرایط نشریات و ارتقای آن موثر باشد. وی با اشاره به اینکه باید بین مقاله با کیفیت پایین و و مقاله خیلی خوب تمایز قائل شد افزود: «برای حمایت از نشریات علمی، باید مقالات آنان به کیفیت قابل قبولی برسند و انشاء‌الله با برنامه‌های پیش‌رو، شرایط بهتری برای ادامه کار نشریات علمی دانشگاه به ویژه در حوزه انتشار فراهم خواهد شد».

در ادامه، دکتر علی‌باقر طاهری‌نیا، گزارشی از نشریات دانشگاه تهران ارایه کرد. وی هم‌چنین آیین‌نامه نشریات علمی-پژوهشی و اصلاحات اعمال شده، دستورالعمل اجرایی نحوه‌ ارتقای نشریات، کمیسیون برنامه‌ریزی و ارتقای نشریات و نحوه ارزیابی عملکرد و اعمال نظر درباره‌ی اخذ مجوز نشریات را برای حاضران تشریح کرد.

دکتر علی گزنی، معاون پژوهشی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نیز در این جلسه آماری از نشریات دانشگاهی ارایه کرد و افزود: «از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ رشد نشریات سیر پلکانی عادی داشته است و تعداد کل نشریات دانشگاه که تا به حال مجوز اخذ کرده‌اند، حدود ۱۲۱ نشریه است که هشت نشریه با وجود اخذ مجوز منتشر نشده‌اند و در صورت ادامه لغو مجوز خواهند شد».

در ادامه، سردبیران برخی نشریات، نظرات و انتقادات خود را مطرح و مشکلات موجود در حوزه نشر را بررسی کردند. توجه صرف به بحث بین‌المللی شدن نشریات و غفلت از کیفیت مجلات، عدم توجه به رویکرد کیفی مجلات و عملکرد آنان، عدم عرضه بین‌المللی مقالات، تفکیک مجلات واقعی و غیرواقعی، چاپ غیرمتمرکز نشریات، تعداد کم مقالات در نشریات داخلی، عدم تناسب بین عرضه و تقاضا در مجلات، پذیرش مقالات بی‌ارزش و مسائل مالی نشریات از جمله مشکلاتی بود که سردبیران مجلات علمی دانشگاه مطرح کردند و دکتر رحیمیان به آنان پاسخ داد.

در پایان دکتر علی‌اکبر صبوری، عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، فلسفه نمایه‌سازی مقالات را تعداد زیاد مقالات عنوان کرد که پایگاه‌های علمی آنها را برای سهولت دسته‌بندی می‌کنند و در معرض استفاده قرار می‌دهند و یک محقق باید آنقدر جسارت داشته باشد تا مقاله خود را در جایی قرار دهد تا همه بتوانند آن را بخوانند.

وی استانداردترین موسسه را، موسسه «تامسون رویترز» دانست که در گذشته ISI نامیده می‌شد و همه دنیا و دانشگاه تهران نیز آن را پذیرفته است. وی تصریح کرد اگر قرار باشد رقابت در حوزه علم انجام شود، باید در این بستر باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه با تاکید بر بین‌المللی شدن مقالات گفت: «مقالات ما باید به به زبان انگلیسی چاپ شوند و ارتقاء پیدا کنند، چرا که تبدیل نشریات علمی به ارتقاءنامه به صلاح دانشگاه نیست».

دکتر صبوری از سردبیران مجلات دانشگاه درخواست کرد در مجلات خود به برخی نکات اصلی توجه کنند از جمله: مجلات کمتر از ۲۵ مقاله چاپ نشود، نکات اخلاقی رعایت شود، فرمت مقاله یکسان و بر اساس استانداردهای نشر دنیا باشد و مقالاتی پذیرش شوند که تعداد نویسندگان آن زیاد باشد».

وی در پایان تصریح کرد: «مجلات ما باید به مجلات خوب دنیا تبدیل شوند و بر حمایت مالی دانشگاه و وزارت علوم تکیه نکنند و حتی سودآور هم باشند».

در پایان این نشست دو نفر از سردبیران برگزیده دانشگاه، دکتر مسعود تابش سردبیر مجله Civil Engineering" Infrastructures Journal" از پردیس دانشکده‌های فنی و دکتر غلامرضا جندقی، سردبیر مجله Iranian Journal Of Management" Studies" از پردیس فارابی به‌واسطه تلاش‌های شایان توجه در ارتقاء نشریات تحت نظر خود و اخذ نمایه ESCI مورد تقدیر قرار گرفتند.


( ۱ )

نظر شما :