بیست و چهارمین جشنواره کتاب سال دانشگاهی، منتخبان خود را شناخت

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ | ۰۸:۲۸ کد : ۳۱۸۱ اخبار اخبار برگزیده اخبار فرهنگی-دینی
تعداد بازدید:۳۸۴۳

آیین اختتامیه بیست و چهارمین جشنواره کتاب سال دانشگاهی، بیستم اردیبهشت‌ماه در دانشگاه تهران برگزار شد.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه تهران، آیین اختتامیه جشنواره کتاب سال دانشگاهی، با حضور رییس و هیأت رییسه دانشگاه تهران، رییس سازمان سمت و جمع زیادی از استادان و دانشجویان و با هدف معرفی کتاب‌های برگزیده دانشگاهی و تجلیل و قدردانی از مولفان، مترجمان و ناشران در دانشگاه تهران برگزار شد.

دکتر ایرج اله‌دادی، مدیرکل خدمات پژوهشی و انتشارات دانشگاه تهران، در این مراسم ضمن گرامیداشت مقام و هفته معلم گفت: «انتشارات دانشگاه تهران در سال ۱۳۲۵ تاسیس شد و از همان زمان، چهار هدف اساسی را دنبال می‌کرد.: گسترش مرزهای دانش، ترویج مسئله آزاداندیشی، پاسداری از میراث مکتوب ایرانی اسلامی و ارتقاء کمی و کیفی صنعت نشر. در ماده ۴ اساسنامه نشر و انتشارات نیز، انتخاب کتاب سال دانشگاهی بر عهده موسسه انتشارات دانشگاه تهران گذاشته شده است».

وی با اشاره به کتاب‌های دریافتی در سال ۱۳۹۴ برای شرکت در بیست و چهارمین دوره کتاب سال دانشگاهی افزود: «تعداد عناوین دریافتی در سال ۹۴ خوب بود، اما راضی‌کننده نیست. حداقل باید ۳ هزار عنوان کتاب دانشگاهی به دستمان می‌رسید، ولی ناشران همکاری نمی‌کنند و استادان هم به رغم اطلاع‌‌رسانی‌هایی که صورت می‌گیرد همکاری لازم را ندارند. در این دوره، حدود ۳۰۰ نفر ساعت، اعضای تخصصی و شورای سیاستگذاری وقت گذاشتند و از ۷۹۰ داور استفاده شد، تا در نهایت ۱۶ کتاب به عنوان کتاب شایسته انتخاب شوند».

دکتر کمال خرازی، استاد دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران نیز در این مراسم ضمن تشکر از برگزاری چنین جشنواره‌ای برای تشویق استادان گفت: «همچنان که سایر پدیده‌های دوران حیات ما در حال تحول جدی است، مقوله کتاب هم از این امر مستثنی نیست. ما در عمر کوتاه خود شاهد این هستیم که چه تحولی در صنعت چاپ کتاب پدید آمده است. امروزه با تحولی که در صنعت IT و ارتباطات به وجود آمده، مقوله کتاب،‌ مجله و نشریات هم شکل جدیدی به خود گرفته و اگر بخواهیم هم پای دنیا حرکت کنیم و عقب نمانیم، باید برنامه داشته باشیم تا پاسخگوی نیازهای علمی در جامعه خود باشیم».

وی با اشاره به مشکلات عدیده‌ در صنعت چاپ و نشر کشور گفت: «کتابی که در اینجا چاپ می‌شود امکانی برای ویراست جدید ندارد، چون برای بنگاه‌های چاپ سود ندارد، چرا که آنها معتقدند ده هزار نسخه کتاب باید منتشر شود تا برای آنها مقرون به صرفه باشد؛ در صورتی که در دنیا به این نحو عمل نمی‌شود. این سیستم‌های ‌قدیمی و کهنه پاسخگو نیست و باید ببینیم چگونه می‌توان خود را با مسایل روز دنیا تطبیق دهیم و از فضاهای مجازی استفاده مطلوب نماییم».

دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران در این مراسم گفت: «اگر بگوییم کتاب سمبل آگاهی و تحول است به گزاف صحبت نکرده‌ایم. در جایی که صحبت از تفکر می‌شود یکی از نشانه‌های آن کتاب است و آن چیزی که امروز نسل ما از گذشته به یادگار دارد، کتاب‌هایی است که به ما به ارث رسیده است. اگر امروز از قرآن و اسلام صحبت می‌کنیم و یا مولانا و حافظ را می‌شناسیم، به خاطر همین کتاب است».

وی افزود: «ما در برابر تجدد و یا شیوه‌های جدید تکنولوژی مقاومت می‌کنیم و شاید به این دلیل است که در توسعه آن نقشی نداشته‌ایم و بیشتر وارد کننده بوده‌ایم وبه طور سنتی در مقابل این تکنولوژی مقاومت کرده‌ایم و این مقاومت را ادامه داده‌ایم تا یک زمانی که تسلیم شده‌ایم و تکنولوژی‌هایی را هم که وارد کرده‌ایم بدون فرهنگ‌سازی و بدون ایجاد یک ساختار مناسب صورت گرفته است».

وی با اشاره به اینکه عصر دیجیتال به انتشار هرچه بیشتر مقالات، سرعت انتقال و کاهش هزینه‌ها کمک کرد و باعث توسعه در حوزه علم و فناوری شد افزود: «ما دانشگاهیان برای حل مشکلات، باید جلوتر از اتفاقات قرار بگیریم و صرفا ‌واردکننده و به کار گیرنده تکنولوژی نباشیم و انطباقی را با فرهنگ خودمان به وجود آوریم».

رییس دانشگاه تهران گفت: «به لحاظ رده‌بندی جهانی ما جزو ۲۰ کشور دنیا به لحاظ چاپ کتاب و مقالات هستیم، اما سوالی که مطرح می‌شود این است که چرا کتاب ما در صحنه جهانی حضور ندارد و ترجمه نمی‌شود و کتاب‌های ما قابل عرضه در سطح جهانی نیست و این یک آفت در حوزه پژوهش کشور است».

در پایان مراسم از دو نسخه کتاب با عناوین، کتاب «تقریرات درس اصول فقه» مرحوم آیت الله خویی، به قلم شادروان دکتر ابوالقاسم گرجی و به تحقیق دکتر منصور پهلوان و کتاب " Toward an integrative theory of urban design" مشترک با نشر «اشپرینگر»، تالیف دکتر سید حسین بحرینی رونمایی شد و هم‌چنین از منتخبین با اهدای لوح و تندیس تقدیر به عمل آمد.

اسامی مولفان، مترجمان و ناشران برگزیده در این مراسم به شرح ذیل است:


( ۲ )

نظر شما :