مطالعات باستان‌شناسی محوطۀ ویرانشهر توسط محققان دانشگاه تهران و موزه لوور پاریس از سر گرفته شد

۰۵ آذر ۱۴۰۱ | ۱۳:۳۳ کد : ۳۱۵۵۸ اخبار اخبار فرهنگی-دینی خبر
تعداد بازدید:۲۸۳
کاوش‌های باستان‌شناسی محوطۀ ویرانشهر واقع در ۱۰ کیلومتری شمال شهرستان فاروج استان خراسان شمالی، به سرپرستی مشترک دکتر میثم لباف خانیکی عضو هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران و دکتر روکو رانته پژوهشگر باستان‌شناسی موزه لوور پاریس از سر گرفته شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر میثم لباف خانیکی عضو هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران در این باره گفت: فصل چهارم این کاوش بر اساس تفاهم‌نامه بین معاونت پژوهشی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و موزه لوور پاریس در حال انجام است.
وی افزود: موزه لوور پاریس در زمینه انجام مطالعات آزمایشگاهی و سال‌یابی کربن ۱۴ نمونه‌های مطالعاتی، با این پروژه همکاری دارد.
دکتر میثم لباف خانیکی درباره سابقه فصل‌های پیشین کاوش‌های باستان‌شناسی محوطۀ ویرانشهر، اظهار کرد: بررسی و کاوش باستان‌شناسی محوطۀ ویرانشهر واقع در ۳ کیلومتری شهر تیتکانلو در استان خراسان شمالی که از سال ۱۳۹۸ آغاز شده، نشان داده است که ویرانشهر در دوران اشکانی و ساسانی مسکون بوده و در ناحیۀ درۀ اترک دارای مرکزیت سیاسی و اقتصادی بوده است.
وی افزود: این سکونتگاه به وسعت ۱۴ هکتار با دیواری دفاعی محصور می‌شده و در گوشۀ شمالی آن بخش محصور دیگری قرار داشته است که احتمالاً به عنوان ارگ، مقر حاکمان این سکونتگاه را تشکیل می‌داده است. این الگوی معماری قابل مقایسه با محوطه‌های اشکانی و ساسانی ناحیۀ خوارزم و ماوراءالنهر، یادآور شیوه‌ای از معماری دفاعی است که در اواخر دوران باستان در پاسخ به شرایط سیاسی و اجتماعی نواحی مزبور شکل یافته و مرسوم شده بود.
دکتر لباف خانیکی ادامه داد: کاوش‌های باستان‌شناسی فصل چهارم محوطۀ ویرانشهر در سه ناحیۀ دروازۀ غربی، تپۀ جنوبی و میانۀ محوطۀ ویرانشهر به شناسایی شکل و پلان دروازه، شامل معبر ورودی و برج‌های مکعب مستطیل شکل جانبی منجر شد. کاوش باستان‌شناسی در تپۀ جنوبی نیز نشان داد که در این بخش از محوطه بنایی یادمانی با کاربری مذهبی یا حکومتی برپا بوده است و ساختار آن از دیوارهایی خشتی به پهنای ۳ متر بهره می‌برده است.
عضو هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران با بیان اینکه گمانه‌زنی در بخش میانی محوطۀ ویرانشهر، از وجود بافت متراکمی از فضاهای معماری در عرصۀ محوطه پرده برداشته است، گفت: نتایج مقدماتی کاوش فصل چهارم محوطۀ ویرانشهر حاکی از آن است که این سکونتگاه به فراخور اهمیت سیاسی و دفاعی درۀ اترک در دورۀ اشکانی و ساسانی، یکی از مهمترین مراکز جمعیتی ناحیۀ شمال شرق ایران محسوب می‌شده و شاهد رویدادهای تاریخی تعیین‌کننده‌ای در این منطقه بوده است.
دکتر لباف خانیکی در پایان گفت: ادامۀ کاوش‌ها در این محوطۀ تاریخی، اطلاعات ارزنده‌ای در باب تاریخ معماری و شهرسازی ایران و نیز سنت‌های سفالی خراسان در دوران تاریخی را در اختیار پژوهشگران و دانشجویان قرار خواهد داد.

کلید واژه ها: باستان‌شناسی ویرانشهر


( ۲ )

نظر شما :